chleb - 26672 przepisów (strona:165/1779)

Chleb pszenno-żytni z ziarami 170

dałam się wciągnąć w pieczenie chleba na zakwasie. Jest z tym trochę roboty, ale jaka przyjemność kiedy w niedzielny poranek w domu pachnie świeżym chlebem. Jak pysznie smakuje śniadanie gdzie jeszcze ciepłe kromki posmarowane są twarożkiem z rzodkiewką. Poezja :) Potrzebujemy: Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego 75 g mąki pszennej 90 g letniej wody Ciasto na chleb: Zaczyn 220 g mąki(...)pieczenia. Ciasto można posypać mąką lub posmarować wodą.   Przykrywamy keksówkę folią spożywczą i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na kolejne 12 godzin. Ściągamy folię spożywczą i pieczemy chleb w 220 stopniach C przez 40 minut. Następnie wyciągamy chleb z piekarnika i szybko, ale ostrożnie usuwamy papier do pieczenia i wkładamy chleb już bez formy na kolejne 10 minut. Dzięki

Emskie Smaki
Chleb pszenno-żytni (75/25) z kolendrą, ciemnym słodem i rodzynkami/orzechami 170

Bardzo smaczny, słodkawy, aromatyczny chleb, z super chrupiącą skórką. Pszenno - żytni (75/25) z dodatkiem mielonej kolendry, ciemnego słodu żytniego i rodzynek. Piekłem go również w wersji z rodzynkami i orzechami włoskimi, oraz w wersji z samymi orzechami. Mi najbardziej smakuje  z samymi orzechami i nie za dużym dodatkiem cukru.  Można go jeść samodzielnie z masłem, a także(...)ostudzić do temperatury pokojowej. Zaparkę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Można też zrobić w większej ilości  i zamrozić (np. po porcjowaną w woreczkach do następnych chlebów). Przed użyciem zostawić na noc do rozmrożenia. ZACZYN SZTYWNY 60% H2O (3,5–5 godzin w temperaturze 25–27°C): 26 g zakwas z mąki żytniej

Przepisy na domowy ser i chleb
chleb pszenno - żytni na drożdżach 246

Przepis na prosty i smaczny chleb pszenno żytni na drożdżach. Jeśli kusi Was pieczenie chleba, a do tej pory jeszcze się nie odważyliście, zacznijcie od tego łatwego przepisu. Chleb jest bardzo smaczny, ma miękki i elastyczny, niekruszący się środek i chrupiącą skórkę. składniki: 350 g mąki pszennej (typ 750) 150 g mąki żytniej ( typ 720) 400 ml letniej wody(...)świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki cukru wykonanie: Drożdże rozpuszczam w 2 łyżkach letniej wody wymieszanej z 1 łyżką mąki (z odmierzonej ilości do chleba) i odstawiam w ciepłe miejsce aby ruszyły. Mąkę przekładam do większej miski, dodaję cukier, sól , wodę oraz drożdże. Wszystko razem mieszam do połączenia składników. Ciasto wychodzi dość gęste i zwarte. Miskę przykrywam

babka w formie
Chleb żytni na zakwasie, z ziarnami 186

lepszego niż zapach świeżo pieczonego chleba unoszący się po domu - dom chlebem pachnący, takie wspomnienie chciałabym zostawić córce kiedy już dorośnie i będzie wspominać dzieciństwo. Chleb żytni, wilgotny, z ziarnami, sprężysty, na zakwasie, bezproblemowy - czegóż chcieć więcej? Dziękuję Marku za przepis :) Składniki: Zaczyn: 3-4 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 170 ml wody 200 g mąki żytniej T 720  Zakwas(...)opcją grzania góra-dół i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 0 C i piec około 30 - 40 min aż boki i chleb będą wypieczone. Pod koniec pieczenia chleb można dopiec kilka minut bez formy, aby dopiec boki i spód - upieczony postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Chleb wystudzić na kratce. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Chleb z keksówki na zakwasie 183

już zakwas mamy gotowy warto wypróbować przepisy na pieczywo na nim. Możemy piec bułki, bagietki, pizzę, ale oczywiście i chleb. Wszystko nabiera innego smaku, bardziej kwaskowatego. Dodatkowo miąższ dłużej jest wilgotny, więc dłużej możemy przechowywać nasze wypieki. Tak prezentuje się mój pierwszy chlebek na zakwasie. Pomimo braku cierpliwości i włożenia go do piekarnika zanim wyrósł do brzegów blaszki wyszedł smaczny(...)aktywnego (dokarmionego kilka godzin wcześniej i ciepłego) zakwasu 400 g mąki pszennej 325 ml ciepłej wody łyżeczka soli (nie wiem czy o niej zapomniałam, czy to za mało i chleb wyszedł trochę bezsmakowy, lepiej chyba dać więcej) dodatkowo ziarna jeśli chcemy Używałam miksera z hakami. Jeśli ktoś nie posiada może składniki wymieszać łyżką i krótko wyrobić rękoma, ale ciasto jest

W kuchni bez szafek
Chleb z garnka 207

mnie to najlepszy przepis na domowy chlebek. Oczywiście biorąc pod uwagę te mega proste i szybkie przepisy. Ostatnio próbowałam zrobić chleb na zakwasie, ale okazuje się, że to nie moja bajka. No nie wyszedł mi, taka prawda. Zresztą, nie raz już pisałam, że zdecydowanie lepiej się czuję w przygotowywaniu bułek, niż chleba. Za to ten chlebek jest super. Wyszedł wyśmienity(...)mięciutkim miąższem i chrupiącą skórką. Moje dziecko – teraz będzie chwila prawdy – najczęściej jedząc chleb zostawia skórkę, a ten zajadał ze smakiem. Cały. Stwierdził, że jest jeszcze lepszy niż taki kupny Na drugi dzień też był całkiem spoko, choć wiadomo, że na świeżo najlepszy. Bardzo polecam Wam ten przepis na chleb z garnka. 750 g mąki pszennej

Smaki Na Talerzu
Chleb pszenny na drożdżach 160

Mamy dzisiaj dla Was przepis na chleb. Na pewno przyda się w najbliższym czasie. Chleb pszenny na drożdżach Składniki: 4-4,5 szklanki mąki pszennej (700-770 g) 1 i 1/5 szklanki ciepłej wody (300 g,300 ml) trochę więcej niż pół szklanki ciepłego mleka (150 g, 150 ml) 14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych 1 łyżeczka(...)około 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni. Wyrośnięty chlebek nacinamy ostrym nożem i posypujemy mąką, pieczemy przez około 30 minut, aż bochenek stanie się ładnie rumiany. Gorący chleb studzimy na kratce od piekarnika. Do chlebka możemy dodać ulubione ziarna lub przyprawy, na przykład pestki dyni. Przepis na Chleb pszenny na drożdżach w wersji do wydruku i PDF. Artykuł

KulinarneImpresje.pl
Chleby na drożdżach 161

Chleb pszenny razowy z ziarnami      Focaccia   Chleb z oliwkami i słonym serem      Chleb pszenny na drożdżach   Focaccia z oliwkami     Chleb pszenny na maślance      Chleb orkiszowy na podmłodzie z ziarnami         Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na drożdżach    Tordu z zielonym groszkiem i szynką

Passions hobbies life
Chleby na zakwasie 164

Chleb orkiszowy na zakwasie       Chleb żytni jasny z ziarnami na zakwasie      Chleb żytnio-orkiszowy z ziarnami na zakwasie     Chleb pszenny na zakwasie       Chleb razowy żytnio-orkiszowy z ziarnami na zakwasie     Zakwas żytni      Chleb żytni na świeżo wyhodowanym zakwasie

Passions hobbies life
Bezglutenowy chleb, bez gotowych mieszanek, bez gumy ksantanowej 195

wami przepisem na chlebek bezglutenowy, bez gotowych mieszanek mąk bezglutenowych, bez gumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z trzech rodzajów mąk, które mielę tuż przed przygotowaniem chleba, poza tym zawiera siemię lniane, płatki jaglane, nasiona słonecznika oraz dyni czyli samo zdrowie. Idealnie byłoby gdyby był na zakwasie bezglutenowym, jednak nie mam jeszcze takiego zakwasu, jak tylko taki(...)wychoduję, podzielę się z wami takim przepisem. Przepis pochodzi z książki Chleb domowa piekarnia Piotra Kucharskiego. Składniki na dwa chleby forma 30×12 cm. 120 g ziaren siemienia lnianego 200 g mąki kukurydzianej 350 g mąki z surowej, niepalonej Kaszy gryczanej 150 g mąki z surowej, palonej kaszy gryczanej 120 g płatków jaglanych 160 g pestek dyni i słonecznika

moj przepis na
Chleb na drożdżach pszenno-żytni na jogurcie 190

Chleb na drożdżach pszenno-żytni to prosty chleb na mące pszennej i na mące żytniej razowej (czyli typ 2000) z dodatkiem jogurtu naturalnego, wzbogacany siemieniem lnianym oraz słonecznikiem. W zależności od Waszej cierpliwości i umiejętności chleb wyjdzie mniej lub bardziej wyrośnięty 🙂 Ale w obydwu wypadkach – pyszny! K iedy nie odczekamy, aż chleb przed pieczeniem wyrośnie lub jeśli nam opadnie(...)podczas przenoszenia wyrośniętego chleba do naczynia, to otrzymamy chlebek niższy i bardziej zbity. “ Chleb na drożdżach pszenno-żytni ” piekę w garnku żeliwnym z pokrywką, który wcześniej nagrzewam w piekarniku. Zamiast niego możecie użyć naczynia żaroodpornego

Moja Delicja
Tost z pastą z awokado i fety i jajkiem w koszulce 164

Moja dzisiejsza propozycja śniadaniowa to pyszny tost z pastą z awokado i fety i jajkiem w koszulce . Do takiego śniadania świetnie sprawdzi się tost z domowego chleba . To banalne acz efektowne  i niezwykle smaczne danie śniadaniowe z pewnością wielu osobom przypadnie do gustu. Kwaskowa pasta z awokado i idealne jajko w koszulce, z cudownie płynącym i rozlewającym się żółtkiem(...)koszulce Składniki na 2 porcje:  1 duże awokado około 50g sera feta szczypta płatków chilli sok z połowy cytryny 2 jajka łyżka octu 2 kromki dobrej jakości chleba (najlepiej na zakwasie) sól, pieprz Jak zrobić tosty z pastą z awokado i fety i jajkiem w koszulce?  Przygotowanie pasty z awokado i fety: Awokado przekroić na pół, wyjąć

Codzienne Gotowanie
Pizza chlebowa 155

samym opóźnią wychodzenia z domu do sklepu i przyczynią się do niemarnowania Pizza chlebowa bardzo pozytywnie zaskoczy Was swoim smakiem Pizza chlebowa Składniki ciasto: 350 g czerstwego chleba lub bułek 200 ml wody 80 – 100 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 25 g parmezanu lub innego sera żółtego Sos: 300 g pomidorów oregano oliwa(...)oliwek lub olej rzepakowy sól + dodatki: mozzarella, prosciutto, pieczarki, ser żółty Sposób przygotowania: Pokrusz chleb na niezbyt drobne kawałki i włóż go do miski. Możesz zrobić to za pomocą rąk, noża lub miksera. Chleb nie powinien przypominać bułki tartej. Potem do rozdrobnionego chleba wlej odrobinę wody oraz połowę oliwy lub oleju. Wyrabiając ciasto stopniowo dolewaj wody, aż uzyskasz jednolitą

365 dni dookoła kuchni
Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka 161

Bardzo lubię chleby orkiszowe, więc po długiej przerwie dołączyłam do piekarni Amber. Na ten tydzień nie potrzebuję dużo pieczywa, więc zaproponowany chleb z kuskusem idealnie wpasowuje się w moje plany. Zdążyłam niemal w ostatniej chwili, bo chleb nadal jest ciepły, a w mieszkaniu pięknie pachnie 😋😊 Składniki : przepis z bloga  From- Snuggs – Kitchen 80 g suchego kuskusu ( lub kuskus orkiszowy(...)opcją góra / dół. Włóż ciasto do garnka i zamknij pokrywką. Po 15 minutach obniż temperaturę do 200 ° C, zdejmij pokrywkę po kolejnych 15 minutach i piecz chleb jeszcze kolejne 15 minut. Po tym czasie mój bochenek nie wydawał odpowiedniego dźwięku, więc po wyjęciu z garnka dopiekałam jeszcze 10 minut w temp. 200 stopni C . Następnie umieść chleb na kratce

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania