Chleb z suszonymi śliwkami i sezamem HELIO 155Domowy, ciepły drożdżowy bochenek, który obudzi z rana? To możliwe, bo dziś (nieleniwie, niecodziennie, niebanalnie) zapraszam na szybki chleb z suszonymi śliwkami posypany sezamem – wszystko z HELIO Natura – jest pysznie, rodzinnie to polecam! (udanego wypieku i atmosfery:) Proste wyrabianie, szybkie pieczenie i jest. Gotowy studzę, kroję, smaruję masłem i podaję rodzinie z dodatkami (lub bez;) Szybko znika, dzielę(...)się tym co mam. Pycha! Chleb z suszonymi śliwkami i sezamem HELIO, domowo, smacznie, prosto! SKŁADNIKI: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej, przesianej 1 i 1/3 szklanki letniej wody 30 g świeżych drożdży szklanka pokrojonych na cztery suszonych śliwek HELIO 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła roztopionego masła 1 małe roztrzepane jajko do posypania sezam HELIO
Zasmakuj Kuchni
Chleb pszenny razowy z lnem 190wierzchu i w środku, smakuje obłędnie i do tego wymiata z naszego organizmu wszystko co niedobre bo ma dużo błonnika, polecam. Na śniadanie będzie idealnym początkiem dnia. Pszenny chleb z ziarnami lnu na zakwasie. Składniki: 2 bochenki 26 x 12 foremki Zaczyn: 1 pełna łyżka zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej razowej T 2000 100 g wody Chleb właściwy: cały(...)zakwas, dodałam wodę i wymieszałam. Potem dodałam mąkę i dokładnie wymieszałam. Miskę z zaczynem przykryłam folią spożywczą i zostawiłam na blacie kuchennym na całą noc, 12 - 14 godzin. Przygotowanie chleba: Zaczyn włożyłam do dużej miski, wlałam wodę i sól, wymieszałam. Teraz dodałam siemię i mąkę oraz drożdże i dokładnie wymieszałam. Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam ziarnami lnu, włożyłam do nich
Moje Małe Czarowanie
Ekspresowy chleb z oliwkami 213Ekspresowy chleb z mąki pszennej na drożdżach z posiekanymi czarnymi oliwkami – wspaniały, delikatny i pulchny! Taki, który zawsze i każdemu się uda! Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, odstawić na 30 minut i piec. Łatwiej się nie da;) Chleb można upiec z dowolnymi ziarnami, dodać suszone pomidory, czosnek, mak, siemię lniane, itp. Nie smarowałam go na wierzchu jajkiem, ponieważ niczym(...)czarnych oliwek, zielone też będą ok 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła roztopionego masła bułka tarta i masło do wysmarowania formy lub papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE CHLEBA Z OLIWKAMI: W większej misce rozcieram drożdże z cukrem, wlewam letnią wodę i mieszam do połączenia. Następnie dodaję przesianą mąkę, sól, ostudzone roztopione masło i posiekane oliwki. Zagniatam ciasto, które
Zasmakuj Kuchni
Chleb żytni razowy na zakwasie 199zakwasu żytniego Przygotowanie zaczynu : – wszystkie składniki wymieszać ze sobą, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 12 godzin. Można to zrobić od razu w misie, w której będziemy wyrabiać chleb. Składniki: cały zaczyn który przygotowaliśmy (210 g ) 200 g wody 210 g mąki żytniej (typ 2000) 15 g melasy (zamiast melasy można dodać 15 g słodu żytniego lub jęczmiennego(...)słód) i sól. Całość wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Można to zrobić ręcznie lub mikserem, nie ma potrzeby długiego wyrabiania, wystarczy, że wszystkie składniki się połączą. Ciasto na chleb przełożyć do keksówki lekko natłuszczonej olejem i wysypanej otrębami lub wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 4-5 godzin do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie
Proste Potrawy
Fasolka szparagowa w pikantnym sosie pomidorowym z posypką z chleba i chipsami z czosnku 189Fasolka szparagowa w pikantnym sosie pomidorowym z posypką z chleba i chipsami z czosnku T en przepis szczerze polecam miłośnikom fasolki oraz wyrazistych w smaku, pikantnych dań. Całe mnóstwo smaku, do tego niebanalnie i zdrowo. Całość szybko się przygotowuje, można przyrządzić z wyprzedzeniem- odgrzać lub podać na zimno. Zawsze się sprawdza, zawsze smakuje. 0,5 kg fasolki szparagowej 3 kromki(...)dobrego czerstwego chleba bez skórki, pokruszonego dość drobnona 3 łyżki oleju 6 ząbków czosnku 1/2 cebuli (średniej), drobno posiekanej 1 puszka pomidorów całych (wraz z zalewą) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki płatków chili czarny pieprz odrobina wody skórka z cytryny, drobno starta liście świeżej bazyli do dekoracji
olalacooking
Chleb żytni na zakwasie z suszonymi pomidorami i oliwkami. 194Pomysł na ten chleb wziął się z Piekarni Amber, czyli wspólnego pieczenia blogerów kulinarnych. Nie zdążyłam upiec chleba towarzystwem z Piekarni, ale pomysł pozostał, chociaż mój wypiek jest trochę inny. Chleb ma chrupiącą skórkę, wilgotny i bardzo aromatyczny miękisz. Bardzo dobrze smakuje z dodatkami w wersje wege: hummusem, żółtym serem, twarożkiem smakowym, pomidorem. Składniki: 210 g mąki żytniej(...)olejem i wysypanej otrębami lub mąką. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu przez godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni, na spodzie piekarnika ustawić foremkę z wodą i wstawić chleb na 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec chleb jeszcze 40 minut. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki, zawinąć w czystą ściereczkę i pozostawić na kratce
Codziennik Kuchenny
Chleb ekspresowy na maślance 181Znalazłam dziś chwilę dla siebie i… postanowiłam upiec chleb Ten kto mnie zna, wie że zawsze coś wymyślę w wolnej chwili, i tak odpoczywam robiąc coś co uwielbiam, tak to zostawmy Dziś chlebek taki, przy którym się nie narobiłam, wystarczyło wymieszać ze sobą dwa podstawowe składniki i mój aromatyczny ciepły i smaczny bochenek gotowy. Chlebek ekspresowy z dodatkiem maku(...)siemienia lnianego, chleb na maślance. Pyszny, miękki, znika jeszcze lekko ciepły z samym masłem Polecam z domowymi pastami i świeżymi warzywami, jak pomidor czy ogórek. Wspaniały w smaku chleb, polecam, niech Was nie odstrasza pieczenie chlebów, ten jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu, reszta to już praca piekarnika! Domowy, najlepszy chleb na maślance! Prosty i smaczny, idealny na śniadanie, w ciągu
Zasmakuj Kuchni
Chleb Rodolpha Coustona w marcowej piekarni 222marcowej piekarni Amber i Gucio (klik!) zaproponowali przepis na pyszny i łatwy chleb z LiveJournal. Chleb - jak to chleb na zakwasie - jest bardzo aromatyczny i ma chrupiącą skórkę. Miękisz mojego wypieku jest zdecydowanie bardziej zwarty niż chleb w poście zapraszającym do udziału w piekarni, bo użyłam mąki typu 750. Piekłam jeden bochenek z połowy zaproponowanych składników. Składniki(...)duże chleby): przepis podaję za Guciem – klik! Link do oryginalnego przepisu – klik! 850 g mąki pszennej typ 650 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej (zastąpiłam pełnoziarnistą mąką orkiszową) 680 g letniej wody (wodę dolewałam stopniowo i w rezultacie użyłam jej mniej; temperatura wyliczona poniżej) 18 g soli 5 g świeżych drożdży 300 g aktywnego zakwasu pszennego 100% Wyliczenie temperatury wody
Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb od Rodolph Couston 212Marcowa Piekarnia Amber odpaliła swoje piekarniki w ten weekend a do upieczenia był przepyszny chleb. Jeden z najmniej kłopotliwych w wykonaniu chlebów jakie robiłam. Trochę zabawy w mierzenie temperatury która jest tu bardzo istotna, więc warto zaopatrzyć się w termometr a reszta to już "pestka". Przepis na chleb wybrał dla nas Gucio - dzięki wielkie. Chleb ma chrupiącą skórkę(...)słońce za oknem i to wraca energia, wraca chęć do życia. Mnie osobiście umęczyła ta zima, choć wcale nie była sroga ani mroźna, dlatego jak zobaczyłam słońce to chleb się sam piekł a ja wygrzewałam się przez szybę. Chleb od Roodolph Couston. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Piekarnia listopadowa u Amber 177Miałam zaszczyt wybrać chleb do listopadowej Piekarni, za co dziękuję Ani właścicielce bloga Kuchennymi drzwiami i nadzorującej wspólne pieczenie. Przepis na chleb orkiszowy jest mojego autorstwa a kształt chleba można uzyskać w/g własnego pomysłu albo podglądając krótkie filmiki ze strony klik . Upiekłam z połowy porcji w foremce do babek. Dekoracyjny to on nie jest, nacięłam ciasto zbyt słabo(...)uzyskałam zamierzonego efektu. Nic to, chleb zdrowy i pyszny a kromki niezbyt duże :) Bardzo dziękuję domowym piekarzom za wspólne pieczenie! Orkiszowy chleb dekoracyjny Zaczyn 2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej lub żytniej, 200g mąki orkiszowej ciemnej, 350g wody. Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin. Ciasto właściwe Cały zaczyn, 650g
Leśny Zakątek
Chleb śródziemnomorski 224Prościutki chlebek pełen ziaren, pełen zapachu ziół i wakacji na Południu ... jest niezbyt wysoki, kroi się go jak ciasto. Chleb jest o tyle prosty, że się go nie wyrabia, a do tego wybacza wahania ilości składników. Jego robienie polega w zasadzie na mieszaniu łyżką kolejnych składników. Opis wykonania dłuższy niż praca :)" To słowa zachęty z bloga na którym znalazłam przepis(...)było bardzo swobodnie mieszać łyżką; kiedy weźmie się tę mieszankę na łyżkę to się do niej nie klei tylko luźno spływa. Tu idealne proporcje nie są takie istotne, ten chleb nie jest wybredny, naprawdę można robić “na oko” Teraz dodać oliwę i sól, znowu wymieszać i dodać mąkę – najpierw 2 szklanki. Jeśli ciasto stawia już duży opór przy mieszaniu
Proste Potrawy
Szaszłyki z chleba tostowego 263Lubicie pyszny chleb tostowy? Ja bardzo. Gości u mnie bardzo często w postaci smacznych kanapek na śniadanie. Jednak pewnego dnia wpadłam na facebooku na pyszny przepis właśnie z chlebem tostowym w roli głównej i postanowiłam ten przepis odtworzyć, oczywiście ze składnikami, które w moim domu są uwielbiane. I tak powstał pyszny przepis na szaszłyki z chleba tostowego. Spróbujcie! Szybkie, pyszne(...)cieplutkie :D Warto ! Szaszłyki z chleba tostowego 12 kromek chleba tostowego keczup majonez musztarda 6 plastrów szynki 6 plastrów sera żółtego pół pomidora natka pietruszki pieprz Rozłożyć kromki chleba tostowego na blacie, każdą kromkę posmarować keczupem, musztardą lub majonezem na przemian. Na połowę kromek wyłożyć szynkę i ser żółty. Na kilku kromkach położyć po plasterku pomidora. Całość posypać natką pietruszki
Gotuję Testuję
Chleb na dzikich drożdżach ze śliwek 235produkcji chleba użyłam renklody dużej z sadu moich znajomych. Idealnie zrodziła - śliwka - dzikie drożdże abym potem mogła upiec pyszny chleb. To niesamowite jak obserwuje się powstawanie chleba ze śliwek, spróbujecie ze mną? Chleb wypiekałam we wrześniu, dzisiaj stworzyłam post z przepisem aby podczas dojrzewania śliwek, chleb zagościł i na Waszych stołach. Zachęcam do pieczenia. Chleb na dzikich drożdżach ze śliwek
Moje Małe Czarowanie
PRZEPIS NA CHLEB Z SUSZONYMI POMIDORAMI I PISTACJAMI! 202dzisiaj zapomnieliście o tym, że jest Święto, a sklepy są pozamykane, to nie martwcie się nie jesteście sami! Ja też całkowicie zapomniałam, dlatego trzeba było na szybko piec chleb. Ten przepis jest banalnie prosty a chleb zawsze się udaje! PRZEPIS NA CHLEB: - 350 g mąki pszennej tortowej - 160 g mąki jęczmiennej (w zastępstwie możesz użyć dowolnej) - garść posiekanych pistacji - garść(...)wyrobione przełóż do wysmarowanej olejem kek-sówki - blaszki. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia, wstaw do pieca nagrzanego do 220 stopni C. Czas pieczenia 35 - 40 minut Wyjmujemy gorący chleb z blaszki i ustawiamy na siatce. Chleb musi całkowicie ostygnąć, dzięki temu, że para przechodzi przez skórkę jest ona idealnie chrupiąca. Chleb pieczemy z parą wodną (na spód piekarnika wstaw metalowy
SMYKWKUCHNI
Pszenno-żytnie bułki z płatkami owsianymi i miodem na zakwasie pszennym 180pracy, nawet na kawę czy śniadanie czasu nie było. I ten, nooo... Pamiętacie, że miałem spać do południa, nie? Yhmm... Zamiast spania zrobiłem te właśnie tytułowe bułki, potem razowy chleb z pestkami słonecznika (też na zakwasie), zaraz za nim poszedł biały chleb na zakwasie pszennym, biały chleb na zakwasie żytnim, a na koniec dość prosty chleb żytni z żurawiną, również
Marder&Marder Manufacture