oraz bez względu na porę roku, wczoraj czy dziś, makaron z kiełbasą, pomidorem i cebulą , będzie komfortowym posiłkiem z prostych składników, które są w każdej kuchni. Zapraszamy na nasz przepis i gorąco polecamy! Makaron z kiełbasą w sosie pomidorowym Składniki: makaron penne: 200 g pokrojona w plasterki kiełbasa: ok. 400 g małe pieczarki przekrojone na pół(...)sól oraz pieprz do smaku posiekana natka pietruszki: 1 łyżka Makaron z kiełbasą i sosem pomidorowym przepis Przygotowanie: Do przygotowania naszego dania użyliśmy klasycznej kiełbasy wieprzowej. Możesz użyć oczywiście kiełbasy wieprzowo – drobiowej lub wieprzowo – wołowej. Jeśli lubisz bardziej pikantniejsze smaki, świetnie sprawdzi się z pewnością kiełbasa chorizo. Nie masz makaronu penne? Użyj makaronu świderki, kokardki lub kolanek. Makaron
Kuchnia Na Wypasieidzie...zdrowe podejście do mięsa. I, że to co dobre, nie musi być nakręcane chemią! Składniki pieczywo chrupkie kukurydziano-jaglane TOVAGO kiełbasa po hiszpańsku TRADYCYJNE JADŁO burak pieczony w folii białe winogrona listki bazylii kostki marchewki gotowanej na parze glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny czarny sezam Upiecz buraka w folii, obierz. Wychłodzonego pokrój na cienkie plasterki(...)Pieczywo chrupkie rozłóż na półmisku, układaj na przemian burak-kiełbasa-burak. Dodaj listków bazylii- głęboki i intensywny smak złamie słodycz buraka i winogrona i zneutralizuje wszystko idealnie. Dodaj marchewkę. Przed podaniem dosmacz glassą sojową i posyp czarnym sezamem. Gwarantuję, że to pyszne, lekkie i nietuzinkowe spojrzenie na przekąskę, która w tym przypadku jest zdrowa i niezwykle sycąca. Energia bijąca
Z Kuchni Do Kuchnialbo kolacja na ciepło. Pyszna, sycąca i rozgrzewająca potrawa bez grama mięsa. Rewelacyjna z pajdą chleba albo bułką. To coś w stylu leczo z białą fasolą albo fasolki po bretońsku z cukinią zamiast kiełbasy ;) Przyznam, że fasola z cukinią to taki spontan, znalazłam w szafie fasolę, po makaronie z warzywami pozostała cukinia, więc postanowiłam wszystko połączyć
Zrób to smacznieUwielbiam takie smaki. Kto nie robił to polecam, zapewniam, że będziecie zachwycenia tak jak ja. Pysznych inspiracji Wam życzę. Potrzebujemy: 1 puszka białej fasoli 2 średnie cebule 10 dag dobrej jakościowo kiełbasy 1 jabłko olej do smażenia 2 łyżeczki majeranku pieprz czarny mielony do smaku sól do smaku na czubek łyżeczki cukru pół łyżki sosu sojowego
Izabelawkuchnipochwał od żony - skądinąd surowego krytyka moich kulinarnych działań ;) Szczerze polecam tę zapiekankę - wypróbujcie! Składniki: 3 duże ziemniaki 300 g kapusty kiszonej 1 laska kiełbasy podwawelskiej (lub innej) 1 jabłko 1 duża biała cebula 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka miodu 1/2 bulionetki (esencji do duszenia warzyw) 200 ml śmietanki 30% 1 jajko 1 łyżka keczupu(...)podsmażyć na oleju około 5 minut. Dodać posiekaną kapustę, bulionetkę, obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłko, majeranek, kurkumę i miód. Dusić na małym ogniu około 20-25 minut. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć około 5 minut. Śmietankę, jajko, keczup i ser zmiksować na sos z dodatkiem 1-2 szczypt soli. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać
zadanie-gotowaniebardzo smaczne, polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 2,5 litra leczo 500 g fasolki szparagowej 600 g papryki zielonej 600 g pomidorów 400 g kiełbasy cienkiej jaką lubimy 1 duża cebula (około 200 g) 1 szklanka wody (250 ml) do smaku: papryka ostra pieprz sól lubczyk lub maggi olej do smażenia Link do filmu(...)kostkę – aby łatwiej było obrać pomidory ze skórki sparzyłam je wrzącą wodą. Cebulę kroję w drobną kostkę. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w kilku centymetrowe paseczki . Kiełbasę obieram ze skórki i kroję w kostkę. Składniki mam już pokrojone – dalsza część przygotowania lecza : W lekko osolonej (duża szczypta) i osłodzonej (duża szczypta) wodzie ugotuję
Uwaga Babcia Gotujezasmażone w cieniutkich plasterkach boczku.Pyszny i bardzo treściwy obiad. Polecam! Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 1 ogórek kiszony 1 cebula (użyłam pół białej i pół czerwonej cebuli) 1/3 czerwonej papryki 1 wędzona kiełbasa polska 5 cienkich plastrów boczku wędzonego sól, pieprz 300 ml gorącej wody lub bulionu 1 łyżka mąki lub 2 łyżki śmietanki do zaciągnięcia sosu olej
Blog z Apetytemsię (stąd nazwa) zakwasem (barszczem białym), który można przygotować samemu lub kupić, najlepiej w piekarni. Zupa powinna być zawiesista i kwaśna. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście łódzkiej zalewajki to koniecznie musicie ją ugotować! Polecam! Na inne potrawy polskiej kuchni regionalnej zapraszam Was do Mopsika i Mirabelki . Zalewajka łódzka Składniki: 1 większa laska kiełbasy zwyczajnej 1 mała cebula(...)marchewki kawałek korzenia pietruszki 0,5 kg ziemniaków 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 listek laurowy 2 suszone grzyby barszcz biały/zakwas (ok. 500ml) sól, pieprz Jak przygotować łódzką zalewajkę? Do garnka włożyć kiełbasę i zalać około 1 lirem wody. Dodać cebulę, pietruszkę, obrany czosnek, listek laurowy, suszone grzyby, majeranek oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę
Codzienne GotowanieOsobiście uwielbiam fasolkę po bretońsku. Dzisiejszy przepis w wersji obiadowej na bogato, bo z mięsem, boczkiem i kiełbasą. Przepis autorstwa mojej mamy :-) Przepis na dużą porcję dla 8 osób. SKŁADNIKI 1 paczka białej fasoli "jaś" (500 g) 500 g wędzonego boczku 500 g karczku wieprzowego 2 duże kiełbasy 1 średni koncentrat pomidorowy (190 g) 2-3 liście laurowe
Passions hobbies lifedrobnego 200 g kiełbasy chorizo w kawałku np. chorizo sarta 1 duża cebula 3 ząbki czosnku ok. 300 g liści jarmużu 1/2 kieliszka białego wina lub wody parmezan do posypania sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kiełbasę chorizo pokrój na plasterki i wrzuć na rozgrzaną patelnię na średni ogień. Gdy kiełbasa będzie się przysmażać, pokrój cebulę w piórka i dorzuć
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 1,2 kg kapusty kwaszonej 90 dkg kapusty białej 40 dkg wieprzowiny bez kości (okrawków lub łopatki) 20 dkg boczku wędzonego 30 dkg kiełbasy 15 dkg tłuszczu 1 dużą cebulę 2 ząbki czosnku 5 płaskich łyżeczek papryki mielonej 1 łyżkę czubatą majeranku 3 łyżeczki płaskie soli pieprz do smaku 2 łyżki czubate mąki Sposób przygotowania: Kapustę kwaszoną zalać(...)ugotować. Osobno ugotować kapustę białą pokrojoną w grubą kostkę. Obie połączyć. Mięso wieprzowe pokroić w kostkę, osmażyć na tłuszczu i udusić z częścią pokrojonej cebuli. Boczek i kiełbasę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, podsmażyć z resztą cebuli i przyprawami. Jeśli kiełbasa jest w osłonce sztucznej, przed krojeniem kiełbasy osłonkę zdjąć. Dodać do kapusty wszystkie gatunki mięsa. Bigos
Przepisy kulinarne babci Antoninyczarnego pieprzu - 4 kulki zioła angielskiego - 2 kulki owoców jałowca - 1 kostka rosołowa - 200ml zakwasu na żur - 5 łyżeczek białego barszczu w proszku - przyprawa "Kucharek" Sposób przygotowania: Do garnka wkładamy żeberka, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz przyprawy: kostkę rosołową, czarny pieprz, ziele angielskie oraz owoce jałowca. Całość zalewamy wodą i gotujemy około 30minut
Mentor SmakuSkładniki: 2,5 litra woda, 1/2 pęczka włoszczyzna, 2 sztuki liście laurowe, 4 sztuki ziele angielskie całe, 1 łyżka vegeta, 4 pęta kiełbasa śląska, 2 łyżki olej rzepakowy, 1 sztuka cebula biała, 4 sztuki czosnek ząbki, 1 łyżka majeranek, 1/2 litra butelka żurek w szklanej butelce, - ile potrzeba jajka gotowane na twardo, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1/2 szklanki(...)śmietana, 1/2 kg ziemniaki wodę zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodać startą na grubszych oczkach tarki włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki kiełbasę pokrojoną w kostkę bez flaka usmażyć na oleju na oleju z cebulą i czosnkiem i gdy składniki wywaru są już ugotowane to wszystko przełożyć z patelni do wywaru dodać vegetę, pieprz mielony i gotować
W Mojej Kuchni Lubiępomidorów i masła. Mykonos — najlepsza kiełbasa i kozi ser Mykonos, położone w samym sercu Cyklad, słynie z życia nocnego, ultramaryny i uroczych białych plaż. Zrób sobie przerwę od spaceru po malowniczym mieście i spróbuj słynnej lokalnej kiełbasy lub kopanisti, miękkiego i pieprznego koziego sera. Ateny to piękne miasto — zwiedzaj i smakuj Kiedy wrócisz z wycieczki po starożytnych ruinach Aten, wybierz
codojedzeniaFasolka z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami, pięknie pachnie wędzonką i przyprawami, jest sycąca i rozgrzewająca. Moja propozycja najbardziej znanej potrawy z fasoli, której smak idealnie komponuje się pachnącym wędzonym boczkiem, kiełbasą, pieczarkami i aromatycznymi przyprawami. Ponieważ wykorzystałam fasolę z puszki, moją fasolkę z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami przygotowuje się błyskawicznie. Ostatnio gdy chcę przygotować fasolkę po bretońsku to kupuję dużą(...)bretońsku: tradycyjna fasolka po bretońsku i błyskawiczna fasolka po bretońsku , ale bardzo polecam Wam dzisiejszy przepis, gdyż ta fasolka z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami jest na wypasie J Składniki dla 4 osób: 850 g dużej białej fasoli z puszki (weisse riesenbohnen) 150 g – puszka krojonych pieczarek duży gruby plaster boczku wędzonego 1 kiełbasa parówkowa 1 cebula 1 łyżka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię