nasz głód zaspokajają. Danie jest pachnące, pestki słonecznika w kaszy chrupiące, kiełbasa w cebuli uduszona jest soczysta i fajnie podsmażona. Składniki: 200 g kiełbasy wędzonej z linii Premium marki Nove, 2 białe cebule, 150 g kaszy gryczanej, 1 łyżka zielonych oliwek w plasterkach, 3 łyżki pestek słonecznika, sos chili do smaku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo(...)mielony do smaku, świeży szczypiorek, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Cebulę kroimy w plastry i oprószamy solą. Z kiełbasy ściągamy skórkę (nie jest to konieczne), kroimy na mniejsze kawałki i nacinamy z dwóch stron. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, dodajemy cebulą, kiełbasę i podsmażamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy chwilę, tak żeby kiełbasa zewnątrz zrobiła się gorąca. Ściągamy
Moniki Smakołykisię na zakwasie żytnim a barszcz biały na pszennym. Oba są kwaskowe i takie być powinny. Żur nie zawsze gotuje się na wędzonce czy kiełbasie - często to postne danie. Może być zabielany, ale niekoniecznie. Barszcz biały przeważnie jednak jest z wkładką mięsną i bardziej bogato podany, z dodatkiem śmietany. Różnice czy podobieństwa to jedno a w wielu rejonach Polski wcale
Smaczna Pyzapinto (czyli beżowa cętkowana) fasola szparagowa fasola nerkowa fasola czarna fasola mung fasola azuki Tradycyjna fasolka po bretońsku jest przygotowana z dodatkiem boczku i kiełbasy. Ja od wielu lat robię ją tylko na bazie dobrej kiełbasy, ta wersja z boczkiem jest dla moich domowników i dla mnie za tłusta i zbyt ciężka. Zdecydowanie wolimy taką bardziej odchudzoną wersję. Zawsze warto(...)też fasolkę z dodatkiem ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków, wtedy mamy już obiad kompletny. Fasolka po bretońsku Czas przygotowania: Składniki: 400 g suchej białej fasoli 3 ziela angielskie 2 listki laurowe 400 g kiełbasy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów pelati sól pieprz majeranek Wykonanie: Fasolę namaczamy poprzedniego dania wieczorem. Wrzucamy
Kulinarne przygody GatityUgotujemy bigos z dodatkiem czerwonej kapusty. Składniki: -0,5 kg kapusty białej -0,5 kg kapusty czerwonej -0,5 kg kapusty kiszonej -0,5 kg kiełbasy -garść suszonych grzybów -kilka suszonych śliwek -przyprawa barbecue -sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie Białą i czerwoną kapustę szatkujemy. Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie. Kapustę kiszoną odciskamy(...)uzupełniać, aby bigos się nie przypalił. Czas na dodanie kiszonej kapusty. Kiedy wszystko wymieszamy i chwilę pogotujemy - dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni kiełbasę. Teraz nadajemy właściwego smaku, dodając pieprz, sól i ewentualnie sok z kapusty kiszonej. Gotujemy ok 50-60 minut, pamiętając o uzupełnianiu wody
Maminek kulinarnyobiad i kolację – Zdrowe i pełne witamin ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT SKŁADNIKI: – Kiełbasa dobrej jakości – 300g – Pomidory pelati bez skóry – 400g – Czerwona duża papryka – Zielona duża papryka – Żółta duża papryka – Papryka chili – Czosnek – 2 ząbki – Cebula czerwona – Cebula biała – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Słodka papryka – 1 łyżka – Oliwa – 1 łyżka – Świeża kolendra PRZEPIS(...)Leczo oryginalne Prep Time 40 minutes Cook Time 40 minutes Servings 4 Author Globus Kulinarny Ingredients Kiełbasa dobrej jakości – 300g Pomidory pelati bez skóry – 400g Papryka czerwona duża Papryka zielona duża Papryka żółta duża Papryka chili Czosnek – 2 ząbki Cebula czerwona Cebula biała Sól do smaku Pieprz do smaku Słodka papryka – 1 łyżka Oliwa – 1 łyżka Świeża kolendra Pietruszka
globuskulinarnyJesienna zupa z dodatkiem świeżych grzybów cienkiej kiełbasy, kurczaka i startych warzyw. JESIENNA ZUPA Z GRZYBAMI SKŁADNIKI 4 duże skrzydełka z kurczaka; jarzyna, jak do rosołu; 300 gramów świeżych grzybów; 1 mała laska kiełbasy śląskiej; 2 cienkie kiełbaski surowe (typ białej); 50 gramów słoniny wędzonej; max 1 kilogram dyni (najlepiej odmiany muscat); 2-3 ziemniaki; 1... Artykuł Jesienna zupa
Kuchnia Tomkapowinieneś je całkowicie wyciąć, tylko o to, że powinieneś ograniczyć ich spożycie. Jest to szczególnie istotne w przypadku przetworzonego mięsa czerwonego, takiego jak kiełbasy, parówki czy hamburgery. Dobrym substytutem jest białe mięso lub białka roślinne, takie jak rośliny strączkowe, tofu lub teksturowana soja. Biała mąka. Biała mąka jest jednym z pokarmów, które najbardziej podnoszą poziom cukru we krwi
ProstePesto.plSkładniki: 70 g makaronu 1 biała kiełbaska 150 g odgotowanych grzybów kawałek czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 50 g jogurtu 1/2 szklanki białego wina sól, … Czytaj dalej Farfalle z kiełbasą i grzybami
czarrna od kuchnijajka 1 duża cebula sól i pieprz Olej do smażenia Farsz (na 2 talerze placków) Opakowanie 200g małych pieczarek brązowych (mogą być białe) 2 czubate łyżki masła kawałek dobrej kiełbasy swojskiej mała cebula sól, pieprz czarny ketchup Robimy! Farsz! Pieczarki myjemy i tniemy na ćwiartki. Cebulę siekamy na wiórka Kiełbaskę kroimy w kostkę (cienką) rozgrzewamy łyżkę masła na patelni. Wrzucamy
Latosiowydomodpoczywasz. Składniki na dwie papryki: 2 papryki średniej wielkości 4 jajka 20 g sera mozzarella 4 łyżki śmietany 18% lub wyższej jakąś wędlinę lub kiełbasę (u mnie chorizo) 1 małą cebulę białą paprykę w proszku sól pieprz Jak zrobić: Paprykę obcinamy u góry ale nie wyrzucamy przykrycia, wydrążamy środek i myjemy pod gorącą wodą. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni
Keto Meto Przepisychoć ja dodałam jednak mięsko ( bo jak bez mięska) to bez tego dodatku byłby wspaniały obiadek dla wegetarian. Duszona młoda kapustka - 1 główka młodej , białej kapusty - 2 marchewki średniej wielkości - 2 kiełbasy ( Wasze ulubione) - 1 solidna łyżka masła - sól, pieprz do smaku - pęczek świeżego koperku Kapustę myjemy i kroimy w paski. Marchew myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę
Kuchnia Pełna Emocjiodpoczywasz. Składniki na dwie papryki: 2 papryki średniej wielkości 4 jajka 20 g sera mozzarella 4 łyżki śmietany 18% lub wyższej jakąś wędlinę lub kiełbasę (u mnie chorizo) 1 małą cebulę białą paprykę w proszku sól pieprz Jak zrobić: Paprykę obcinamy u góry ale nie wyrzucamy przykrycia, wydrążamy środek i myjemy pod gorącą wodą. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni
Keto - Meto Przepisymoim przepisem zjecie idealnie kremową, aromatyczną fasolkę, na pomidorowej passacie, z dużą ilością mięsnej wkładki i pachnącym oregano. Składniki (na 2-3 porcje): 200g małej białej fasoli 200g surowego boczku pół pętka kiełbasy – użyłam podwawelskiej duża cebula 500ml passaty pomidorowej sól i pieprz do smaku 2 łyżki miodu szczypta chili 2 łyżki świeżego siekanego oregano – można zastąpić
Smaczna StronaSkładniki 200 g białej fasoli Jaś kawałek wędzonego żeberka kawałek kiełbasy cebula kilka świeżych brukselek pęczek natki pietruszki cukinia 2 ząbki czosnku szklanka bulionu sól, pieprz, majeranek, kminek 2 listki laurowe kilka kropel ciemnego sosu sojowego Przygotowanie Fasolę zalać wodą i moczyć ją najlepiej przez noc. Następnie odcedzić i wlać świeżą. Wstawić na gaz, dodać dwa listki laurowe, szczyptę
Gaździnka warzychili; Szczypta soli. DODATKOWO: 150 g sera koziego do smarowania (u mnie Turek ); 1 duża cebula + 1 łyżka oliwy z oliwek do jej podsmażenia; 1 łyżeczka białego cukru do oprószenia cebuli; 100 g kiełbasy chorizo; Garść rukoli; Oliwa z oliwek do wysmarowania papieru do pieczenia i skropienia pizzy; Sól gruboziarnista do oprószenia pizzy; Papier do pieczenia; Blacha lub kratka
Gospodyni Miejskabulionu warzywnego lub drobiowego 2 puszki pomidorów pellati (400g każda) ok. 400 g ulubionego (najlepiej świeżego, nie suszonego) tortellini 100g szpinaku baby 1 puszka białej fasoli ok. 200 g (3 sztuki) ulubionej kiełbasy – najlepiej drobiowej (może być np. śląska), ważne, żeby była chuda sól, pieprz parmezan tarty 1 łyżka świeżego (lub suszonego) oregano 1 łyżka świeżego (lub suszonego
Pociąg Do Kuchnibyło bardziej treściwe. Polecam, jest pyszne. SKŁADNIKI 1 cebula, 1 cukinia zielona, 1 cukinia żółta, 2 papryki czerwone, 3 pomidory, 200 g suchej fasoli białej lub 1 puszka fasoli, kawałek cienkiej kiełbasy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ½ łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, majeranek, olej, 1 łyżka mąki WYKONANIE Fasolę zalewamy wodą, odstawiamy na noc. Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy
słodki bratekmamy, a mój narzeczony bardzo go lubi, toteż od czasu do czasu gotuje mu taką fasolkę. Czego to się nie robi z miłości ;) Składniki: 250g białej fasoli jaś 2 duże cebule 200g kiełbasy 140g przecieru pomidorowego Fasolę przepłukujemy zimną wodą, następnie zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia na minimum 3 godziny, ja zostawiam na całą noc. Następnie
Delusional Trinepodałam w pięknych, miedzianych patelniach, które są idealnej wielkości dla jednej osoby. Są w stałej ofercie Tureckiego Sklepu . Składniki: 700g passaty pomidorowej 350-400g białej fasoli 2 ząbki czosnku 3 wiejskie kiełbasy (ok. 300-400g) 1 cebula szalotka 1 łyżka masła majeranek, pieprz, sól, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie (2 kulki) Fasolę zalewamy wodą, odstawiamy
Gotowanie i blogowaniemoczyła i długo gotowała. Ale wyszła przepyszna, młodsze dziecko ciągle domagało się "gocha", a starsze wyjadało sosik więc warto było się poświęcić ;) 0,5 kg białej fasoli (typu jaś) 3 pętka wędzonej kiełbasy swojskiej kawałek wędzonego boczku 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego 2 cebule kilka ząbków czosnku sól pieprz czarny majeranek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolę umyć i namoczyć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemoże leczo. Jak tylko weszłam do domu rodzina pomogła mi w wyborze. Ooooooo będzie leczo - usłyszałam. Może być leczo - i oto jest :) SKŁADNIKI: 1 kg białej papryki 1 duża cebula 500 g kiełbasy 2 średnie cukinie 4 średnie pomidory sól, pieprz, papryka słodka mielona olej A jak to zrobić: W rondlu rozgrzać oliwę i dodać pokrojoną w piórka
Kuchnia w opałach