biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:166/225)

Bigos zbójnicki 129

stół, ale także świetnie sprawdzi się jako rozgrzewające danie w chłodne dni. Polecam!       Składniki: 1 główka białej kapusty 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg wołowiny 1 kg wieprzowiny (użyłam karkówki) 300g boczku wędzonego 3 kiełbasy 2 cebule 100g suszonych grzybów ok 300g pieczarek 10 suszonych śliwek 1 szklanka bulionu 2 szklanki wytrawnego wina 2 łyżki

Blog z Apetytem
Puree selerowo - ziemniaczane 61

Puree inne w smaku niż klasyczne, a to wszystko za sprawą selera i dodatków. Świetnie smakowało ze smażoną kiełbasą i cebulką :) Składniki : - około 300 g selera, - około 300 g ziemniaków, - łyżka masła, - mleko, - gałka muszkatołowa, - sól, pieprz biały, - uprażony sezam, - szczypiorek. Wykonanie : W osolonej wodzie ugotować do miękkości obrane ziemniaki i seler. Odcedzić, gorące rozgnieść z łyżką masła i taką

Przepisy Mikołaja
Jeden garnek: z mięsem mielonym, chorizo i fasolą 199

jednogrankowe - praktycznie i smacznie. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (wołowina świetnie się nada) 15 dag wędzonego boczku/bekonu 10 cm kiełbasy chorizo (opcjonalnie) 2 łyżki oleju 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasoli białej 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów w zalewie 1 łyżeczka papryki słodkiej (w proszku) 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka

Ale Pyszka!
Bigos 167

poniższego przepisu wychodzi duża porcja urodzinowa na około 15 osób. Można zrobić z połowy porcji. SKŁADNIKI 1 duża główka białej kapusty 3 duże woreczki kiszonej kapusty 1,3 kg mięsa wieprzowego z karczku 600 g boczku wędzonego 5 kiełbas śląskich 4 słoiczki (po 200 g) koncentratu pomidorowego 7 liści laurowych 7 ziaren ziela angielskiego margaryna do pieczenia mięsa sól

Passions hobbies life
Zalewajka 153

szczypta majeranku warzywko ( czyli suszone warzywa bez dodatków ) 5 łyżek śmietany 30 % sok z 1/2 cytryny 1 duża łyżka barszczu białego (uży. Winiary ) 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku 1. Pokrojone ziemniaczki wraz z marchewką, grzybkami i kiełbasą / boczkiem, przekładam o garnka, zalewam wodą i gotuje. Kiełbaskę wyjmuje po około 10-15 minutach żeby się  nie rozpadła

Gotowanie...to proste !
Odkrywamy kalifornijskie wina 130

jest kolejnym powodem że wina z stąd są bardzo różnorodne i pasują do wielu potraw. Najwięcej uprawia się czerwonych odmian: Cabernet Sauvignon , Zinfandel , Merlot , Pinot Noir i Syrah. Z białych odmian: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio , Moscato/Muscat oraz Chenin Blanc. Większość kalifornijskich win bardzo dobrze komponuje się z daniami.   Cabernet Sauvignon   Do dań z wołowiny – grillowanych, pieczonych(...)Syrah   Do dań z czarną fasolą, chili z wieprzowiny, wołowiny.   Sangiovese   Do kiełbasy z karmelizowaną cebulą.   Zinfandel   Do potraw z grilla - grillowanej wołowiny, udźca jagnięcego czy kurczaka podawanego ze słonymi lub pikantnymi sosami.   Chardonnay   Idealne do białej ryby, ostryg, homarów, skorupiaków – szczególnie z kremowymi, maślanymi sosami. Mogą być również ryby w sosach

królestwo garów
Młoda kapusta po węgiersku 68

wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta po węgiersku- składniki: 1 główka młodej kapusty 2 średnie marchewki 1 mała cukinia 2 średnie czerwone papryki 250 gram kiełbasy np. podwawelskiej 2 średnie cebule 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego 1,5 szklanki wody 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 łyżeczka wędzonej papryki(...)łyżka masła i 50 ml wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta po węgiersku- wykonanie: Białą kapustę szatkujemy. Cukinię kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę o boku około 2 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Czosnek kroimy drobniutko lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulkę

Olcia gotuje!
Fasolka po bretońsku 108

potrzeba tutaj dużych umiejętności kulinarnych. Garść przypraw, kawałek kiełbasy, cebula, fasola i koncentrat lub pulpa pomidorowa. Danie robi się w zasadzie samo… Taka fasolka jest bardzo sycąca i możemy zrobić ją jako danie obiadowe na kilka dni. Jeśli nie macie ochoty czekać i bawić się w namaczanie białej fasoli, użyjcie tej z puszki i etap namaczania i gotowania(...)pomińcie. Możecie też wybrać ulubiony rodzaj fasoli. Dla mnie to bez różnicy, ale znam takich, co za fasolkę po bretońsku z jasia dadzą się pokroić Możecie użyć jako wkładki kiełbasy, le równie dobrze sprawdzi się i boczek. Ostrością dania też możecie dowolnie manipulować. Jeśli lubicie wersję łagodniejszą, nie dodawajcie zbyt dużej ilości przypraw. Jeśli lubicie ostre smaki, możecie dodać paprykę

Mieszam w Garnku
Prażone ziemniaki pieczone w sreberku na grillu 201

Pieczenie 40 min. Kalorie 280 kcal Prażone ziemniaki pieczone w sreberku. Ziemniaczki z marchewką, boczkiem i kiełbasą z grilla lub piekarnika. Potrawa regionalna. Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 2 marchewki 2 cebule 200 g boczku gotowanego 200 g kiełbasy grillowej 1 pęczek natki pietruszki 100 g masła sól i grubo mielony pieprz 10 liści młodej kapusty Sposób przygotowania: Przygotuj srebrną(...)piekarnika. Na środku każdego sreberka ułóż obrane o pokrojone ziemniaki oraz plasterki marchwi. Dodaj także kawałki boczku, kiełbasy i cebuli. Na wierzchu połóż małą kosteczkę masła, całość oprósz solą i grubo zmielonym czarnym pieprzem. Składniki przykryj liściem białej kapusty i zawiń folią, formując coś w rodzaju sakiewki. Paczuszki z prażonymi ziemniakami można piec w piekarniku lub la ruszcie grilla

ProstePesto.pl
Zupa fasolowa 115

więc idealnie by rozgrzać organizm w mroźny dzień.   Zupa fasolowa SKŁADNIKI: - 1 l bulionu warzywnego - 500 g białej fasoli - 1 marchewka - 1 ząbek czosnku - 2 małe słodkie papryki - 1 suszona papryczka piri piri - 2 cebule - 1 laska kiełbasy zwyczajnej - 10 dag boczku - 2 łyżki jogurtu greckiego - przyprawy (majeranek, kminek, bazylia, pieprz ziarnisty, sól, gałka muszkatołowa). Fasolę przed przygotowaniem

Związek na patelni
leczo ze swojską kiełbasą 139

Dzisiaj mam dla Was przepis na leczo ze swojską kiełbasą.Leczo to kolorowe, smaczne, szybkie danie jednogarnkowe. Pasujące zarówno na przyjęcie, jak i samodzielny obiad.Można podawać zarówno z białym pieczywem makaronem,kluskami kładzionymi.ziemniakami jak i kaszami .. Produkty: 2 cukinie średniej wielkości 4 pomidory 1 puszka całych pomidorów 3-4 cebule 5 ząbków czosnku 2 papryki czerwone

Ugotujmy Coś
Feijoada w wersji uproszczonej 181

przywarło do garnka i oraz dodać jeśli konieczne gorącej wody.  Na końcu dodajemy pokrojoną w kawałki kiełbasę oraz fasolę. Gotujemy ok. 40 minut lub dłużej (wszystko zależy od mocy kuchenki). Spożywanie:  Feijoadę podajemy samą lub z białym ryżem. Brazylijczyk doda również farinhę (tylko najpier poczeka aż feijoada troszkę ostygnie). To nie koniec kto lubi na ostro

Smaki Brazylii
Sylwestrowe przekąski - Tapas. 439

mgnieniu małe talerzyki, tacki i miseczki  zapełniają się cieniutkimi plasterkami szynki  serrano, salami czy chorizo ( cienkie kiełbasy wieprzowe mocno przyprawione papryką i jałowcem ) różnie doprawione oliwkami, żółtym serem w kostkach, papryką pokrojoną w paseczki i kromkami białego pieczywa. Różnorodność tapas jest nieograniczona. Może to być pomidor doprawiony cebulką i czosnkiem, posypany natką pietruszki  i skropiony dobrą oliwą

Kulinarny karnet Christophera
„Kaszubka” kiełbasa którą zrobi każdy 607

vote) „Kaszubka” kiełbasa którą zrobi każdy Kaszubka to mega prosta kiełba , nawet dla Ciebie jeśli nigdy nie robiłeś wędlin, nie będzie problemem. Jeśli jednak jesteś mistrzem w dziedzinie masarnictwa to może być relaksujący , rozwojowy produkt do Twej zacnej kolekcji. Idealny materiał do doskonalenia bo ja to poziom adept.. Dużo jeszcze przede mną, mimo iż sporo już(...)przepis typowo dla amatorów więc wybacz Bracie ) 6 łyżek czosnku granulowanego 6 łyżek gorczycy białej-ziarno 6 łyżek soli 6 łyżek majeranku suszonego-otartego 4 łyżki cukru 0,5 litra zimnej wody pieprz czarny, mielony do smaku Flaki wieprzowe, cielęce lub wołowe do kiełbasy 29-32 czyli w typie śląska, toruńska itp.. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso podziel

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka ziemniaczana 770

ziemniaków 30 dag boczku parzonego 1 laskę dobrze przyprawionej, np. czosnkowej kiełbasy 2 cebule 4 ząbki czosnku (lub mniej, jeśli za nim nie przepadacie) ok. 500 ml płynnej śmietany 18% 2 łyżki masła mąkę 4 trójkąciki śmietankowego serka topionego przyprawy: sól, biały pieprz, mieloną słodką paprykę, kminek, rozmaryn, czosnek granulowany ok. pół pęczka natki pietruszki Ziemniaki szorujemy szczoteczką(...)czasie plastry boczku kroimy na pół i podsmażamy. Na wytopionym z boczku tłuszczu smażymy cebulkę. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do cebulki. Kiedy miękkie, zdejmujemy z ognia. Kiełbasę kroimy w plastry. Jeśli jest podsuszana, to już jej nie smażymy, jeśli nie, przesmażamy ją na patelni. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków. Na to układamy cebulkę z czosnkiem, kiełbasę

Ratunku obiad
Żurek - krem z pieczoną kiełbasą, jajkiem i chrzanem 127

Dzisiaj przygotowałam go w formie kremu, który zniknął błyskawicznie.  Żurek - krem z pieczoną kiełbasą, jajkiem i chrzanem Składniki : 250 g wędzonych żeber około 6 -7 większych ziemniaków 2 ząbki czosnku liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku majeranek 3 kiełbaski białe 3 jajka chrzan Przygotowanie : Do garnka przekładamy żeberka zalewamy około 1 l wody, dodajemy(...)zalewamy żurkiem - gotujemy do miękkości ziemniaków, doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Z żurku wyciągamy żeberka,  i całość  blendujemy na krem. Jajka gotujemy na twardo. Kiełbasę kroimy w plasterki, pieczemy na suchej patelni do zarumieniania z jednej i drugiej strony. Krem podajemy z ugotowanymi jajkami, pieczoną kiełbasą i chrzanem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ryż po kreolsku z kiełbasą andouille 181

kreolsku to szybkie i proste danie, oparte na kreolskiej Świętej Trójcy, świetnie doprawione; niezbędnym jej składnikiem jest przyprawa kreolska (oczywiście zaraz podam Wam przepis na nią :) ). Składniki: 250 g kiełbasy andouille 1 duża cebula 1 duża zielona papryka 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1-1,5 łyżki przyprawy kreolskiej* 300g ugotowanego (al dente) ryżu długoziarnistego 1 puszka czerwonej(...)łyżki bazylii 1 łyżka tymianku 1 łyżka pieprzu cayenne lub papryki chili 1 łyżka białego pieprzu 1 łyżka czarnego pieprzu 3 łyżki soli 5 łyżek czerwonej słodkiej papryki składniki dokładnie wymieszać i przechowywać w szczelnym pojemniku Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek poszatkować. Kiełbasę cienko pokroić, Paprykę pokroić w kostkę, łodygi selera naciowego przekroić wzdłuż i w plastry. Czerwoną cebulę

Pociąg Do Kuchni
Gumbo z Nowego Orleanu. Garnek pełen smaku 426

pokrojoną kiełbasę. Wszystko razem wymieszajcie, pogotujcie 10 minut, co jakiś czas zamieszajcie. Dodajcie pokrojony szczypior, przyprawy – mieszankę kreolską, łyżkę tymianku, łyżeczkę soli, łyżeczkę płatków chili, pieprz cayenne. Dorzućcie krewetki i mięso z kurczaka, porwane na mniejsze kawałki, zamieszajcie i gotujcie całość na maciupeńkim ogniu, tak żeby tylko mrugało, przez czas w jakim ugotujecie ryż. Podajemy gumbo na białym ryżu(...)Detective'”, żeby zatopić się w ciężki klimat dusznych bagien i jeszcze mocniej poczuć Luizjanę… SKŁADNIKI 2 udka z kurczaka (około 700g) 250g mrożonych gotowanych krewetek, średnich 250g wieprzowej kiełbasy wędzonej, jak najlepszej (u mnie delikatnie jałowcowa wieprzowa) 2 średnie cebule, 200g, jedna pokrojona drobno, druga na ćwiartki 9 gałązek selera naciowego 1 pęczek grubego szczypioru 2 papryki okrągłe, około

Karo in the Kitchen