stół, ale także świetnie sprawdzi się jako rozgrzewające danie w chłodne dni. Polecam! Składniki: 1 główka białej kapusty 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg wołowiny 1 kg wieprzowiny (użyłam karkówki) 300g boczku wędzonego 3 kiełbasy 2 cebule 100g suszonych grzybów ok 300g pieczarek 10 suszonych śliwek 1 szklanka bulionu 2 szklanki wytrawnego wina 2 łyżki
Blog z ApetytemPuree inne w smaku niż klasyczne, a to wszystko za sprawą selera i dodatków. Świetnie smakowało ze smażoną kiełbasą i cebulką :) Składniki : - około 300 g selera, - około 300 g ziemniaków, - łyżka masła, - mleko, - gałka muszkatołowa, - sól, pieprz biały, - uprażony sezam, - szczypiorek. Wykonanie : W osolonej wodzie ugotować do miękkości obrane ziemniaki i seler. Odcedzić, gorące rozgnieść z łyżką masła i taką
Przepisy Mikołajajednogrankowe - praktycznie i smacznie. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (wołowina świetnie się nada) 15 dag wędzonego boczku/bekonu 10 cm kiełbasy chorizo (opcjonalnie) 2 łyżki oleju 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasoli białej 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów w zalewie 1 łyżeczka papryki słodkiej (w proszku) 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka
Ale Pyszka!poniższego przepisu wychodzi duża porcja urodzinowa na około 15 osób. Można zrobić z połowy porcji. SKŁADNIKI 1 duża główka białej kapusty 3 duże woreczki kiszonej kapusty 1,3 kg mięsa wieprzowego z karczku 600 g boczku wędzonego 5 kiełbas śląskich 4 słoiczki (po 200 g) koncentratu pomidorowego 7 liści laurowych 7 ziaren ziela angielskiego margaryna do pieczenia mięsa sól
Passions hobbies lifeszczypta majeranku warzywko ( czyli suszone warzywa bez dodatków ) 5 łyżek śmietany 30 % sok z 1/2 cytryny 1 duża łyżka barszczu białego (uży. Winiary ) 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku 1. Pokrojone ziemniaczki wraz z marchewką, grzybkami i kiełbasą / boczkiem, przekładam o garnka, zalewam wodą i gotuje. Kiełbaskę wyjmuje po około 10-15 minutach żeby się nie rozpadła
Gotowanie...to proste !jest kolejnym powodem że wina z stąd są bardzo różnorodne i pasują do wielu potraw. Najwięcej uprawia się czerwonych odmian: Cabernet Sauvignon , Zinfandel , Merlot , Pinot Noir i Syrah. Z białych odmian: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio , Moscato/Muscat oraz Chenin Blanc. Większość kalifornijskich win bardzo dobrze komponuje się z daniami. Cabernet Sauvignon Do dań z wołowiny – grillowanych, pieczonych(...)Syrah Do dań z czarną fasolą, chili z wieprzowiny, wołowiny. Sangiovese Do kiełbasy z karmelizowaną cebulą. Zinfandel Do potraw z grilla - grillowanej wołowiny, udźca jagnięcego czy kurczaka podawanego ze słonymi lub pikantnymi sosami. Chardonnay Idealne do białej ryby, ostryg, homarów, skorupiaków – szczególnie z kremowymi, maślanymi sosami. Mogą być również ryby w sosach
królestwo garówwypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta po węgiersku- składniki: 1 główka młodej kapusty 2 średnie marchewki 1 mała cukinia 2 średnie czerwone papryki 250 gram kiełbasy np. podwawelskiej 2 średnie cebule 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego 1,5 szklanki wody 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 łyżeczka wędzonej papryki(...)łyżka masła i 50 ml wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta po węgiersku- wykonanie: Białą kapustę szatkujemy. Cukinię kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę o boku około 2 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Czosnek kroimy drobniutko lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulkę
Olcia gotuje!potrzeba tutaj dużych umiejętności kulinarnych. Garść przypraw, kawałek kiełbasy, cebula, fasola i koncentrat lub pulpa pomidorowa. Danie robi się w zasadzie samo… Taka fasolka jest bardzo sycąca i możemy zrobić ją jako danie obiadowe na kilka dni. Jeśli nie macie ochoty czekać i bawić się w namaczanie białej fasoli, użyjcie tej z puszki i etap namaczania i gotowania(...)pomińcie. Możecie też wybrać ulubiony rodzaj fasoli. Dla mnie to bez różnicy, ale znam takich, co za fasolkę po bretońsku z jasia dadzą się pokroić Możecie użyć jako wkładki kiełbasy, le równie dobrze sprawdzi się i boczek. Ostrością dania też możecie dowolnie manipulować. Jeśli lubicie wersję łagodniejszą, nie dodawajcie zbyt dużej ilości przypraw. Jeśli lubicie ostre smaki, możecie dodać paprykę
Mieszam w GarnkuPieczenie 40 min. Kalorie 280 kcal Prażone ziemniaki pieczone w sreberku. Ziemniaczki z marchewką, boczkiem i kiełbasą z grilla lub piekarnika. Potrawa regionalna. Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 2 marchewki 2 cebule 200 g boczku gotowanego 200 g kiełbasy grillowej 1 pęczek natki pietruszki 100 g masła sól i grubo mielony pieprz 10 liści młodej kapusty Sposób przygotowania: Przygotuj srebrną(...)piekarnika. Na środku każdego sreberka ułóż obrane o pokrojone ziemniaki oraz plasterki marchwi. Dodaj także kawałki boczku, kiełbasy i cebuli. Na wierzchu połóż małą kosteczkę masła, całość oprósz solą i grubo zmielonym czarnym pieprzem. Składniki przykryj liściem białej kapusty i zawiń folią, formując coś w rodzaju sakiewki. Paczuszki z prażonymi ziemniakami można piec w piekarniku lub la ruszcie grilla
ProstePesto.plwięc idealnie by rozgrzać organizm w mroźny dzień. Zupa fasolowa SKŁADNIKI: - 1 l bulionu warzywnego - 500 g białej fasoli - 1 marchewka - 1 ząbek czosnku - 2 małe słodkie papryki - 1 suszona papryczka piri piri - 2 cebule - 1 laska kiełbasy zwyczajnej - 10 dag boczku - 2 łyżki jogurtu greckiego - przyprawy (majeranek, kminek, bazylia, pieprz ziarnisty, sól, gałka muszkatołowa). Fasolę przed przygotowaniem
Związek na patelniDzisiaj mam dla Was przepis na leczo ze swojską kiełbasą.Leczo to kolorowe, smaczne, szybkie danie jednogarnkowe. Pasujące zarówno na przyjęcie, jak i samodzielny obiad.Można podawać zarówno z białym pieczywem makaronem,kluskami kładzionymi.ziemniakami jak i kaszami .. Produkty: 2 cukinie średniej wielkości 4 pomidory 1 puszka całych pomidorów 3-4 cebule 5 ząbków czosnku 2 papryki czerwone
Ugotujmy Cośprzywarło do garnka i oraz dodać jeśli konieczne gorącej wody. Na końcu dodajemy pokrojoną w kawałki kiełbasę oraz fasolę. Gotujemy ok. 40 minut lub dłużej (wszystko zależy od mocy kuchenki). Spożywanie: Feijoadę podajemy samą lub z białym ryżem. Brazylijczyk doda również farinhę (tylko najpier poczeka aż feijoada troszkę ostygnie). To nie koniec kto lubi na ostro
Smaki Brazyliimgnieniu małe talerzyki, tacki i miseczki zapełniają się cieniutkimi plasterkami szynki serrano, salami czy chorizo ( cienkie kiełbasy wieprzowe mocno przyprawione papryką i jałowcem ) różnie doprawione oliwkami, żółtym serem w kostkach, papryką pokrojoną w paseczki i kromkami białego pieczywa. Różnorodność tapas jest nieograniczona. Może to być pomidor doprawiony cebulką i czosnkiem, posypany natką pietruszki i skropiony dobrą oliwą
Kulinarny karnet Christopheravote) „Kaszubka” kiełbasa którą zrobi każdy Kaszubka to mega prosta kiełba , nawet dla Ciebie jeśli nigdy nie robiłeś wędlin, nie będzie problemem. Jeśli jednak jesteś mistrzem w dziedzinie masarnictwa to może być relaksujący , rozwojowy produkt do Twej zacnej kolekcji. Idealny materiał do doskonalenia bo ja to poziom adept.. Dużo jeszcze przede mną, mimo iż sporo już(...)przepis typowo dla amatorów więc wybacz Bracie ) 6 łyżek czosnku granulowanego 6 łyżek gorczycy białej-ziarno 6 łyżek soli 6 łyżek majeranku suszonego-otartego 4 łyżki cukru 0,5 litra zimnej wody pieprz czarny, mielony do smaku Flaki wieprzowe, cielęce lub wołowe do kiełbasy 29-32 czyli w typie śląska, toruńska itp.. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso podziel
Ogrodnik w podróżyziemniaków 30 dag boczku parzonego 1 laskę dobrze przyprawionej, np. czosnkowej kiełbasy 2 cebule 4 ząbki czosnku (lub mniej, jeśli za nim nie przepadacie) ok. 500 ml płynnej śmietany 18% 2 łyżki masła mąkę 4 trójkąciki śmietankowego serka topionego przyprawy: sól, biały pieprz, mieloną słodką paprykę, kminek, rozmaryn, czosnek granulowany ok. pół pęczka natki pietruszki Ziemniaki szorujemy szczoteczką(...)czasie plastry boczku kroimy na pół i podsmażamy. Na wytopionym z boczku tłuszczu smażymy cebulkę. Czosnek siekamy drobno i dodajemy do cebulki. Kiedy miękkie, zdejmujemy z ognia. Kiełbasę kroimy w plastry. Jeśli jest podsuszana, to już jej nie smażymy, jeśli nie, przesmażamy ją na patelni. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków. Na to układamy cebulkę z czosnkiem, kiełbasę
Ratunku obiadDzisiaj przygotowałam go w formie kremu, który zniknął błyskawicznie. Żurek - krem z pieczoną kiełbasą, jajkiem i chrzanem Składniki : 250 g wędzonych żeber około 6 -7 większych ziemniaków 2 ząbki czosnku liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku majeranek 3 kiełbaski białe 3 jajka chrzan Przygotowanie : Do garnka przekładamy żeberka zalewamy około 1 l wody, dodajemy(...)zalewamy żurkiem - gotujemy do miękkości ziemniaków, doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Z żurku wyciągamy żeberka, i całość blendujemy na krem. Jajka gotujemy na twardo. Kiełbasę kroimy w plasterki, pieczemy na suchej patelni do zarumieniania z jednej i drugiej strony. Krem podajemy z ugotowanymi jajkami, pieczoną kiełbasą i chrzanem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikreolsku to szybkie i proste danie, oparte na kreolskiej Świętej Trójcy, świetnie doprawione; niezbędnym jej składnikiem jest przyprawa kreolska (oczywiście zaraz podam Wam przepis na nią :) ). Składniki: 250 g kiełbasy andouille 1 duża cebula 1 duża zielona papryka 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1-1,5 łyżki przyprawy kreolskiej* 300g ugotowanego (al dente) ryżu długoziarnistego 1 puszka czerwonej(...)łyżki bazylii 1 łyżka tymianku 1 łyżka pieprzu cayenne lub papryki chili 1 łyżka białego pieprzu 1 łyżka czarnego pieprzu 3 łyżki soli 5 łyżek czerwonej słodkiej papryki składniki dokładnie wymieszać i przechowywać w szczelnym pojemniku Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek poszatkować. Kiełbasę cienko pokroić, Paprykę pokroić w kostkę, łodygi selera naciowego przekroić wzdłuż i w plastry. Czerwoną cebulę
Pociąg Do Kuchnipokrojoną kiełbasę. Wszystko razem wymieszajcie, pogotujcie 10 minut, co jakiś czas zamieszajcie. Dodajcie pokrojony szczypior, przyprawy – mieszankę kreolską, łyżkę tymianku, łyżeczkę soli, łyżeczkę płatków chili, pieprz cayenne. Dorzućcie krewetki i mięso z kurczaka, porwane na mniejsze kawałki, zamieszajcie i gotujcie całość na maciupeńkim ogniu, tak żeby tylko mrugało, przez czas w jakim ugotujecie ryż. Podajemy gumbo na białym ryżu(...)Detective'”, żeby zatopić się w ciężki klimat dusznych bagien i jeszcze mocniej poczuć Luizjanę… SKŁADNIKI 2 udka z kurczaka (około 700g) 250g mrożonych gotowanych krewetek, średnich 250g wieprzowej kiełbasy wędzonej, jak najlepszej (u mnie delikatnie jałowcowa wieprzowa) 2 średnie cebule, 200g, jedna pokrojona drobno, druga na ćwiartki 9 gałązek selera naciowego 1 pęczek grubego szczypioru 2 papryki okrągłe, około
Karo in the Kitchen