Barszcz zwany też boszczem lub boscem – kuchnia podkarpacka
Barszcz zwany też boszczem lub boscem – kuchnia podkarpacka
Barszcz - kuchnia podkarpacka Moim zdaniem barszcz zasługuje na miano symbolu kuchni lasowiackiej. Na północy Podkarpacia, w lasach Puszczy Sandomierskiej, gospodynie z gminy Raniżów przygotowują go w bardzo charakterystyczny sposób. Barszcz jest lekko gęsty, kremowo-biały, a jego smak jest mleczny, łagodny i lekko kwaśny. Barszcz gotowany jest na wodzie oraz mleku lub śmietanie i zakwasie z mąki żytniej. Jedyną przyprawą jaką doprawia się raniżowski barszcz jest sól. Bywa, że sól rozciera się z surowym jajkiem... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz
Autor
Trzeci Talerz
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
barszcz, śniadania, chleb, kiełbasa, ziemniaki, zupa, tarta, grzyby, barszcz wigilijny, żurek, kolacja, obiad, chleb na zakwasie, chleb mieszany, biała kiełbasa, chleb razowy, dania obiadowe, kiełbasa w słoikach, drugie danie, pieczone ziemniaki, tarta na słodko, żurek z białą kiełbasą, bez pieczenia, wigilijne potrawy, potrawy wigilijne, pieczone ziemniaki z czosnkiem
Inne przepisy z Trzeci talerz
Dodaj komentarz