biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:177/225)

Gołąbki Grażynki 60

narodowych. Do gołąbków można użyć liści kapusty świeżej – białej lub włoskiej, lub kapusty kiszonej. Farsz to już fantazja gospodyni – tu Grażynka nas zaskoczyła, a my jak zwykle aby się przysłużyć dorzuciłyśmy perę grzybków do sosu Składniki 0,5 kg boczku gotowanego wędzonego 0,5 kg dobrej jakości kiełbasy swojskiej 40 dkg ryżu 2 cebule 2 łyżki oleju

Tajemnice Smaku
Młoda kapusta z chorizo 182

smażyć na małym ogniu, żeby wytopił się tłuszcz. Kiełbasę odsunąć na bok, a na patelnię dodać łyżkę masła, posiekaną papryczkę  i cebulę, smażyć aż się zeszkli. Dodać kapustę, dusić pod przykryciem ok 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby można podlać odrobiną wody lub białego wina, żeby kapusta się nie przypaliła. Pod koniec duszenia doprawić

Obiad gotowy
Szparagi zawijane w boczek z grilla z kaszą gryczaną 175

Skoro sezon szparagowy rozpoczęty to i w naszej kuchni również zagościły te smakowite warzywa. Szczerze przyznam że wolę bardziej szparagi zielone niż białe, są delikatniejsze

Moje Małe Czarowanie
Lekkie ,ale pyszne śniadanie 141

świętach, zamiast kiełbasy na śniadanie...takie oto cuda u mnie. Poczułam się lepiej, lekko i jakby bardziej „na siłach!” Składniki -ulubiony jogurt -Migdałowy Przylądek od  ZIARENKOWO po łyżce- jagody goji i nasiona chia wiśnie w syropie i mango w syropie morwa biała suszona Do ulubionego jogurtu wsyp od serca prażonych ziarenek Migdałowy Przylądek. Wymieszaj. Dodaj jagody goji oraz

Z Kuchni Do Kuchni
Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami i serem 191

zielonej fasolki , greckie placuszki oraz włoskie penne z kiełbasą i cukinią . Tym razem zapraszam Was na aromatyczne roladki z pieczonej cukinii nadziewane suszonymi pomidorami, serem gorgonzola i bazylią o dźwięcznej włoskiej nazwie - Involtini di zucchini . Idealnie nadają się na przystawkę na przyjęciu, podane z dobrze schłodzonym wytrawnym białym winem, np. lekko musującym Prosecco .  Te roladki urzekły mnie swoim

Chilli Czosnek i Oliwa
Kiełbasa Jackówka puszczańska podsuszana 212

Składniki: mięso jedynka: schab-1.250 kg szynka-1.250 kg mięso dwójka: łopatka razem z tłustym-1.500 kg słonina-300 gram Przyprawy: peklosól-17-20 gram/kg pieprz biały 1 g/kg pieprz czarny 1 g/kg pieprz ziołowy 2 g/kg czosnek rozgnieciony praską 35-40 g dla całości gorczyca 3 g/kg woda 250-300 g dla całości cukier 1 g/kg mieszanka przypraw: pieprz(...)wędzenie  - 35-45 st. osuszanie - 45-60 st. mini wędzenie - 50-60 st. wędzenie właściwe przez 3,5 - 4,5h. Najlepiej do uzyskania żądanego koloru. Podsuszanie Uwędzoną kiełbasę wieszamy w chłodnym przewiewnym miejscu na około

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
KAPUŚNIAK 147

pysznej zupki. Składniki: - 150g kiszonej kapusty (lekko odciśniętej) - 100g białej kapusty - 80g cebuli - 1 ząbek czosnku - 20g oliwy z oliwek - 60g marchwi - ok.800g bulionu (u mnie jarzynowy) - 3 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu - sól do smaku - 150g ziemniaków (obranych) - 150g kiełbasy pokrojonej w plastry (dobra śląska, frankfurterki

Smaczne Zdrowe
Kolorowe, sierpniowe kaszotto i "Ławeczka pod bzem" 121

pęczakotto) przygotowałam w wersji wegańskiej. Mięsożercom polecam dodanie np. kiełbasy, by danie utrzymało swój swój charakter. Składniki (na 4 porcje): 250 ml pęczaku 3 łyżki oleju ok. 1,5 l wrzątku burak ze skórką (użyłam bardzo słodkiego żółtego) pół cebuli marchew (użyłam fioletowej) 2-3 łodygi selera naciowego 2 białe papryki pół chili 3 ząbki czosnku 3 natki pietruszki łyżeczka

Weekendy w domu i ogrodzie
Bigos z cukinii 209

się, że cukinii jest za dużo w stosunku do kiełbasy i że wody jest zbyt mało, jednak cukinia szybko puszcza sok i zmniejsza swoją objętość. ) Gdy cukinia zmięknie, dodaję przecier pomidorowy, chwilę jeszcze gotuję, później wbijam do garnka z bigosem jajko i mieszam. Jajko po ścięciu się tworzy takie białe kłaczki w bigosie. Całość przyprawiam solą i ewentualnie pieprzem

Co w głowie piszczy
Do trzech razy Meksyk 243

kończyła ten kulinarny tydzień. Tym razem wystarczy kawałek dobrej kiełbasy i przepyszną zupę mamy w kwadrans. Dzisiejsze dzieło wieńczy makaron z... Dwie Fasole z makaronem z tortilli 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 duże kabanosy (ja miałam z czosnkiem) 2 szklanki rosołu drobiowego 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki białej fasoli (ja miałam w sosie pomidorowym) 1 czerwona papryka

bastalena
Leczo przepis 85

Węgierskie leczo przepis   Leczo, przepis na węgierskie leczo z kiełbasą. Sprawdzony przepis na oryginalne leczo ( lecsó ) , tak jak kuchnia węgierska zaleca. Na smalcu lub wędzonej słoninie z kiełbasą lub bez, dużą dawką papryki. Leczo to nie jest cukinia z dodatkami, to duszona papryka z pomidorami. Przepis na węgierskie leczo jest łatwy i szybki, to danie które przygotujesz(...)więc oryginalne leczo składa się głównie z papryki. Jak zrobić leczo, jakie warzywa jakie przyprawy? Węgierskie leczo Najlepsza do leczo jest papryka igołomska, inaczej zwana stożkową, bananową lub białą. Jeżeli takowej nie mamy, można wykorzystać inną paprykę. Węgrzy kochają nie tylko paprykę, ale i ostre potrawy. I takie właśnie jest węgierskie leczo, paprykowe i pikantne. Cebula, czosnek i papryki

Dieta moja pasja
Tradycyjny bigos 174

będzie jeszcze smaczniejszy. Składniki 1 kg kapusty kiszonej 1 główka kapusty ( u mnie ważyła około 1,8 kg) 700 g żeberek wieprzowych 500 g łopatki bez kości 500 g kiełbasy (dałam śląską) 2 cebule 2 duże marchewki 2 czubate łyżki smalcu 8 suszonych śliwek bez pestek 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżki majeranku(...)mniejsze części , cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną . Wszystko dusić na wolnym ogniu i od czasu do czasu mieszać podlewając wodą, aby się nam nie przypaliło, a następnie dodać kiełbasę pokrojoną w kawałki, przecier pomidorowy, majeranek doprawić solą i pieprzem  i dusić ponownie na bardzo małym ogniu. Odstawić na noc w chłodne miejsce, a na następny dzień ponownie bigos

O kuchni z uczuciem
Bigos z młodej kapusty 116

Węgrzech, znaleźć je można też w sklepach w Polsce. Kiełbaski debreczyńskie mają w sobie oczywiście paprykę, są lekko pikantne w smaku a swoją konsystencją i charakterem przypominają nieco kiełbasę zwyczajną. Kiełbaski połączyłam z świeżą, młodą kapustą oraz z racji na fakt, iż jest to bigos użyłam także kapusty kiszonej. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia(...)wody 2 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna jałowca 1/2 łyżeczki mielonego kminku 35 dkg kiełbasek debreczyńskich 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka pikantnej papryki mielonej 1 duża biała cebula 1 łyżka oleju słonecznikowego 1,3 kg kapusty młodej 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu 1,5 łyżka soli 1 łyżka masła 250 ml pomidorów z puszki Jak przygotować bigos

mecooks
Serki wędzone w przyprawach 100

pojawią się wkrótce na blogu). Były szynki, polędwice, kiełbasy cienkie, grube, sól morska i po raz pierwszy serki. Serki najpierw leżały w solance, a potem obtoczyłam je w przyprawach. Wyszły przepyszne, na pewno będziemy powtarzać, testując inne posypki. Do wędzenia nadają się tylko serki typu włoskiego, a nie zwykłe białe sery. Ja kupiłam serki Pilos z Lidla, dobre

Kulinarne przygody Gatity
Domowy makaron z kurkami 203

ogóle samodzielne przygotowywanie produktów jak makaron, chleb, wędliny, kiełbasy. Kur jeszcze swoich nie mamy, ale kto wie może kiedyś. Obiad z kurek czy jagód, które sami sobie zbierzemy, smakuje najlepiej. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) domowy makaron z tego przepisu małe wiaderko kurek (ok. 8 dużych garści) 2 średnie białe cebule 5 ząbków czosnku 200 ml śmietanki 30% garść

OstryKęs
Domowy makaron z kurkami 247

ogóle samodzielne przygotowywanie produktów jak makaron, chleb, wędliny, kiełbasy. Kur jeszcze swoich nie mamy, ale kto wie może kiedyś. Obiad z kurek czy jagód, które sami sobie zbierzemy, smakuje najlepiej. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) domowy makaron z tego przepisu małe wiaderko kurek (ok. 8 dużych garści) 2 średnie białe cebule 5 ząbków czosnku 200 ml śmietanki 30% garść

OstryKęs
Kiełbasa ,,warkocz'' 186

słonina -- 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 17-19 g/kg -sól do słoniny 19-21 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -pieprz czerwony 1 g/kg (rozdrobniony w moździerzu) -gorczyca biała mielona 1 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -czosnek 4 g/kg -podczas parzenia liść laurowy i ziele angielskie -woda 300 ml -jelita wieprzowe WYKONANIE Mięso i słoninę tniemy(...)przy wiatraku. Lub w chłodnym pomieszczeniu na około 10 godz. Następnie osuszamy w wędzarni przy szybkim ruchu powietrza bez dymu temp 35-40 stopni, do momentu, aż powierzchnia kiełbas będzie całkowicie sucha i ciepła.Odbywa się to w czasie około 45-60 min. Teraz wędzimy 3-3,5 godz. w temp.50-60 stopni. Po wędzeniu parzymy woda 70 stopni. Parzymy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.