wykorzystać. A do tego zapomniałam wyjąć wcześniej składniki z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Pomimo tego wyszedł i był pyszny, więc wierzę, że tego ciasta nie da się zepsuć Sernik orzechowy Składniki na foremkę o średnicy 20cm: – 1 kg sera na serniki – 250g orzechów laskowych (skorzystałam z mielonych orzechów) – 5 jajek – 200g cukru pudru(...)Dorzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników. Polewę wylewamy na ciasto i wkładamy je do lodówki. Sernik bez spodu Pyszna alternatywa klasycznego sernika Smacznego!!! Justyna PS. Źródło przepisu blog Smakołyki Bereniki
RelaxtimePrzepis na ten sernik znalazłam na bardzo fajnej stronie vegazone.blox.pl i krótko mówiąc podbił moje kubki smakowe. Autorka wykorzystuje w nim maliny ja jednak postawiłam na jeżyny. Sernik jest odchudzony i w niczym nie ustępuje tradycyjnemu sernikowi, jest pyszny, dodatkowo spód orzechowo-kokosowy jest nieziemski, pycha. Krótko mówiąc przepis rewelacyjny i warto go wypróbować :) Składniki(...) pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C w kąpieli wodnej czyli najprościej na półkę pod tortownicą umieszczamy drugą formę wypełnioną gorącą wodą, dzięki temu zabiegowi sernik nam się nie wysuszy gotowy sernik studzimy , a następnie schładzamy w lodówce przez noc. Źródło:http://vegazone.blox.pl/2015/03/Zdrowy-sernik-straciatella-z-malinami.html
Słodkie zapomnieniesernik wzbudza krańcowe emocje...albo się zakochasz, albo z obojętnością zamkniesz lodówkę. Sernik w stylu angielskim, ciężki, kremowy, mazisty. Bogaty w smak, lekko kwaskowaty z dominującym smakiem czekolady. Na chrupiącym orzechowo-czekoladowym spodzie. Polewa z gorzkiej czekolady uwieńcza całość. Pieczony jest w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest równiutki i kremowy. Należę do grupy zakochanych(...)serniku. Za te wszystkie zalety/wady. Za kremowość, i za to że jeden kawałeczek do kawy starczy mi na cały dzień, i później z satysfakcją mogę powiedzieć, że przecież zjadłam tylko jeden kawałek ;) Jest naprawdę syty. Wart jest wypróbowania. Na tortownicę 23 cm będziecie potrzebować: spód 150 g pełnoziarnistych ciastek w gorzkiej czekoladzie 50 g orzechów (użyłam laskowych
Piekarz-Kucharz-GarkotłukŁączymy całość delikatnie mieszając łyżką. Masę wykładamy na ciasto. Z lodówki wyciągamy drugi kawałek ciasta,wałkujemy cienko i kroimy na paski .Z pasków układamy kratkę. Kratkę smarujemy rozbełtanym jajkiem. Sernik pieczemy około 55-60 minut w temp 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy lekko drzwiczki i po około 15 minutach wyciągamy sernik. Do miski dajemy sok z cytryny(...)wodę,i dodajemy cukier puder tak by powstał biały,lejący lukier. Lukrem smarujemy kratkę na serniku. Ostudzony sernik dajemy do lodówki i gotowe. Sernik jest lekki,kremowy ,przepyszny i bardzo ładnie wygląda. Polecam gorąco
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupiszczą na jego widok (serio!). A więc co my tu mamy? Po pierwsze kapitalny słodko-słony kruchy spód na bazie masła orzechowego (bezglutenowy by the way ). Po drugie obłędny sernik na bazie ricotty, słodzony cukrem kokosowym, który nadaje mu fantastycznego karmelowego smaku. W dodatku tak puszysty, że aż kolana się uginają. A po trzecie kosmiczny karmelizowany w whisky(...)syropie klonowym boczek. Reksio by szarpał! * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 20 cm Sernik: 800 g sera ricotta 6 łyżek cukru kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 jajka + 1 białko 3 łyżki mąki ziemniaczanej Karmelizowany bekon: 150 g surowego boczku w plastrach 40 ml whisky 40 ml syropu klonowego Orzechowy spód: 130 g mąki ryżowej 20 g mąki
Food Squaretofu, z kaszy jaglanej, ale według mnie z białej fasoli najbardziej przypomina sernik, do tego stopnia że niewegusy łudzą się, że wróciłam na ciemną stronę mocy. Ten sernik jest z dużą ilością dyni, a dokładniej dyniowego puree, które robi się piekąc około 1 godziny pokrojoną (surową) dynię, a upieczony miąższ się blenduje. Sos toffi to przysłowiowa kropka(...)temp. 180 C. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i schować do lodówki na kilka godzin. Nie będę kłamać, my jedliśmy jeszcze ciepły i polany gorącym sosem Tak wyglądał sernik w dniu zrobienia z ciepłym sosem Sos na drugi dzień wygląda jak płynne krówki Artykuł Sernik dyniowy z sosem toffi pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfMając do dyspozycji kawał wiejskiego sera postanowiłam upiec sernik. Od dawna chodził mi po głowie pomysł z kawowym wierzchem. Jak się okazało sernik wyszedł rewelacyjny a lekko gorzkawa i delikatna pianka wspaniale przełamuje słodki smak sernika. To po prostu istny raj dla podniebienia :) Polecam wypróbować, z całą pewnością to jeden z lepszych serników jaki kiedykolwiek jadłam(...)Następnie podgrzewamy do momentu rozpuszczenia żelatyny. Odkładamy do wystudzenia. Jogurt ubijamy, wlewamy zimną kawę i chwilę miksujemy. Masę próbujemy, dodajemy cukier puder wg uznania. Gdy zacznie tężeć wylewamy na sernik. Na tarce ścieramy czekoladę i posypujemy wierzch sernika. Chowamy do lodówki. Smacznego
Pani na deserOstatnio złapał mnie ogromny smak na sernik dyniowy oraz na piernika z czekoladą. Nie mogłam się zdecydować co upiec, a czasu miałam niewiele, więc postanowiłam zrobić dyniowy sernik z dodatkiem pierniczków, które jakiś czas dostałam Fabryki Cukierniczej Kopernik. Sernik wyszedł słodki, niesamowicie kremowy i delikatny. Dosyć spory, więc warto go przygotować, gdy planujemy mieć gości(...)zmielonego twarogu na sernik (tyle zostało mi z 1 kg wiaderka, po odsączeniu z serwatki) 300 g puree z dyni 3 jajka 2/3 szklanki cukru trzcinowego skórka starta z całej sparzonej pomarańczy łyżka mąki pszennej piernikowy spód: 200 g dowolnych pierników (ja użyłam pierników w czekoladzie, nadzianych dżemem) na wierzch: 2-3 dowolne pierniki (użyłam nadziewanych, w białej czekoladzie
Mienta blogjuż sernik pieczony w całkiem nowym wydaniu. Tym razem prócz kremowej konsystencji samej masy serowej będzie świeża nektarynka, słynna niewidzialna-przeźroczysta galaretka oraz kokos. To też kolejny sernik do którego zrobienia użyłam margaryny do pieczenia zamiast masła. Wyszło smacznie i prosto a jakże efektownie. Wybaczcie jakość zdjęć, ale na szybko improwizowałam, wykorzystując elementy które wzięłam ze sobą(...)urlop. Na ten czas mieszkam sobie w starej Niewiadówce, więc miejsce do ekspozycji i oświetlenie to istna magia, w kontekście zdjęć. Co do samego sernika to polecam na wszelkie przyjęcia i okazje bo wygląda smacznie, a dzięki temu że jest pieczony w kwadratowej formie jest również bardzo podzielne. Co do połączenia smaków, to nie mam zbyt wielu sugestii , bo słodycz
vaniliowoczekoladowagrecku ŚLEDZIE Śledzie z cebulką Śledzie z jabłkiem Śledzie w śmietanie z koperkiem Śledzie pod pierzynką Śledzie z papryką i ogórkiem SERNIKI Sernik z łezką Sernik śmietankowy Sernik z łezką na czekoladowym spodzie Sernik z musem brzoskwiniowym Seromak świąteczny Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie CIASTECZKA Babeczki świąteczne Ciasteczka czekoladowe Ciasteczka cynamonowe CIASTA
Lena Gotujesernik na spodzie herbatnikowym nadziany dużą ilością pierników to pomysł na słodkie i łatwe do przygotowania ciasto. Lekko cynamonowe i korzenne w smaku. Pamiętajcie o tym, że upieczony sernik musi studzić się w zamkniętym piekarniku, a po ostudzeniu należy go schłodzić w lodówce. Poniższy przepis na pieczony sernik pierniczkowy (wypiek) przygotowałam na konkurs " Przepis na Kopernika(...)sobą. Przygotowaną masą zalać spód herbatnikowy. Pierniki pokroić na mniejsze kawałki. Na sam koniec, do masy sernikowej dodać pokrojone pierniki (uwaga: należy je całkowicie zatopić w masie serowej!). Sernik piec około 35-40 minut w 180°C, a następnie 10 minut w 150°C. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika. Sernik studzić w piekarniku. Po wystudzeniu, wstawić do lodówki
Ugotowaćłyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Do naczynia przełożyć wszystkie składniki. Zmiksować tylko do połączenia. Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. Na sernik łyżeczką wykładać frużelinę porzeczkową, robiąc z niej kleksy. Po powierzchni sernika i kleksach przeciagnąć drewnianym patyczkiem tworząc esy - floresy. Piec w temperaturze 150 stopni w kąpieli wodnej przez około(...)minut. Upieczony sernik będzie ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem. Wyjąć i przestudzić. Wystudzony sernik schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :) Frużelina porzeczkowa: 250 g porzeczek swieżych lub mrożonych 3 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody W rondelku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać
Domowa cukiernia Ewysernik z białego sera to propozycja dla tych, którzy starają się zdrowiej odżywiać i wykluczają ze swojej diety uzależniający cukier. Oczywiście sernik słodzimy, ale nie cukrem białym, tylko zamiennikami np. ksylitolem, stewią. Całość pomimo tego wychodzi bardzo puszysta, wilgotna. To taki sernik z rzędu tych babcinych niczym dobry polski wypiek. Minimum składników, maksimum pełnego serowego smaku(...)jako przekąska, czy dodatek do ulubionej kawy, kiedy goście u progu. Owoce dodajemy według uznania, mogą być także mrożone, a można obejść się także bez nich. Łatwy fit sernik pieczony z białego sera. Puszysty, wilgotny i niczym od babci. Składniki na tortownicę 26 cm: 1 kg białego sera (może być niskotłuszczowy) zmielonego trzy razy* 250 ml mleka
Poezja Smaków - blog kulinarnysernik to dotychczasowy nr 1 wśród serników, jakie piekłam w ostatnim czasie. Jest delikatny, puszysty i bardzo wilgotny. Znany pod różnymi nazwami: Rosa, Złota Rosa, Łzy Wałęsy z powodu kropli, które pojawiają się na bezie po całkowitym wystudzeniu sernika. Ciasto ma idealne proporcje na blaszkę o wymiarach 40×25 cm. Lekko zmodyfikowałam oryginalny przepis, gdyż piekłam(...)włączyć dodatkowo dolną grzałkę, żeby podpiec spód i piec 15 minut. W międzyczasie ubić pianę z białek, dodać cukier i ubijać, aż beza będzie błyszcząca. Po 45 minutach pieczenia sernik wyjąć z piekarnika, wyłożyć na niego bezę i piec jeszcze przez 15 minut. Razem ciasto powinno piec się przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić
Pieguskowa Kuchnia