Wiem, że wiele osób ma problem z tym, że sernik opada lub pęka. Wpływa na to wiele czynników - zbytnie napowietrzenie masy serowej, nieodpowiednie proporcje składników, czy zbyt długi czas pieczenia oraz wyjmowanie z piekarnika natychmiast po upieczeniu, a czasem po prostu złośliwość losu. Ja upiekłam w swoim życiu niezliczoną ilość serników i przyznam się, że czasem nawet(...)sprawdzonego przepisu opadnie. Dziś jednak mam dla Was sernik co do którego mogę dać gwarancję że nie opadnie. Dzieje się tak chociażby dlatego, że jest przygotowany nieco inaczej niż większości tradycyjnych sernikowych receptur oraz pieczony w niskiej temperaturze. Ten sernik jest idealnie równy, wysoki, a do tego wprost zachwyca swoją delikatną, kremową strukturą i trudno mu się
Cynamonowe szczęścieWszyscy lubimy dobre serniki. Większość z nas przygotowując je w domu ułatwia sobie trochę życie i zamiast samemu mielić biały ser kupujemy gotowy twaróg sernikowy. W pójściu na łatwiznę od czasu do czasu nie ma nic złego. Pamiętajcie jednak, że nawet wtedy warto dokonywać dobrych wyborów - serków twarogowych na rynku jest sporo, możemy znaleźć takie z naprawdę dobrym składem(...)takie, które powinniśmy obchodzić szerokim łukiem. Zbliżają się święta, niedługo więc większość z nas będzie piec serniki. Dla ułatwienia więc mała ściąga, które serki warto wykorzystać do przygotowania pysznego ciasta. Zacznijmy więc od tych, których powinniśmy unikać. Twaróg Łowicki na sernik Z naturalnym twarogiem ma on niestety niewiele wspólnego. W składzie znajdziemy, poza serem twarogowym, cukier, wodę, masło
Z notatnika dietetykaSernik z malinami nie dość, że jest piękny, to jeszcze pyszny! Właściwie to powinien się nazywać niebiański! Składniki: Spód ? 3 paczki herbatników kakaowych np. Petit ? 4 łyżki masła ? 1 łyżka likieru Malibu Sernik ? 500 g sera białego mielonego ? 500 g sera mascarpone ? 3 łyżki mąki ziemniaczanej ? 1,5 szklanki cukru ? 1 cukier waniliowy ? 5 jajek ? 1/3 szklanki śmietanki(...)Należy dodać trochę masła, jeśli jest za sucha. ? Okrągłą tortownicę 26 cm średnicy wysmarować masłem, wyłożyć na dno papier do pieczenia. Z zewnątrz obłożyć tortownicę folią aluminiową, bo pieczemy sernik w kąpieli wodnej i należy zabezpieczyć, aby woda nie dostała się od spodu do tortownicy. ? Wyłożyć masę herbatnikową na spód, dokładnie docisnąć do dna. ? Wymieszać oba sery z mąką
To co kochamNastępny sernik, bo czekoladowego jeszcze nie było na blogu. A dla czekoladoholików i sernikożerców to podwójna gratka. Sernik ten ma mocno wyczywalny aromat i smak czekolady. Po prostu „niebo w gębie”. Składniki: ? 500 g sera białego mielonego ? 250 g sera mascarpone ? 4 jajka ? 1 szklanka cukru pudru ? 2 łyżki mąki ziemniaczanej ? 1/2 szklanki śmietanki(...)przemieszać. ? Rozpuścić czekoladę z mlekiem na parze, dodać kakao i wymieszać na gładką masę. Przestudzoną masę dodać do masy serowej i zmiksować razem. ? Wlać masę serową na spód herbatnikowy. ? Sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut. ? Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec jeszcze 1,5 godziny ? Po upieczeniu uchylić piekarnik i wyjąć sernik
To co kochamMiał to być klasyczny sernik Red Velvet, czyli z czerwoną masą serową. Przestraszyłam się jednak tego sztucznego barwnika i powstał Pink Velvet . Generalnie jestem przeciwniczką sztucznych barwników, ale ciasto Red Velvet ostatnio stało się bardzo modne, a ja byłam w posiadaniu oryginalnego barwnika zakupionego w USA i owczym pędem użyłam go w mojej kuchni. Barwnik nie zmienia smaku sernika(...)cukrem. ? Dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając, każde następne jajko po wchłonięciu poprzedniego. ? Dodać mąkę ziemniaczaną, śmietankę, dodać czerwony barwnik i przemieszać. ? Wlać masę serową na spód herbatnikowy. ? Sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut. ? Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec jeszcze 1 godzinę. ? Po upieczeniu uchylić piekarnik i wyjąć sernik
To co kochamNastępny sernik, tym razem z dodatkiem dyni z lekkim smakiem pomarańczy i cynamonu. Nie do wiary, ile jest możliwości wykonania różnych rodajów sernika. Biały ser jest tak uniwersalnym produktem, że właściwie pasuje do niego każdy smak, i na słodko, i na słono, na biało i kolorowo, aromatycznie, kwaskowato. Dynia to drugi taki uniwersalny składnik. Sama jest mdła, ale łatwo(...)dżem pomarańczowy niskosłodzony ? cukierki dynie Wykonanie: Puree z dyni ? 1/8 dyni obrać ze skóry, pokroić, podlać 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości. ? Zmiksować i odłożyć 1 szklankę do sernika. Sernik ? Ciepły mus z dyni zmiksować z masą krówkową, cynamonem i cukrem waniliowym. ? Po przestudzeniu dodać jajka i żółtka, ser, śmietanę, i zmiksować na gładką masę. ? Wylać masę
To co kochamUwielbiam serniki… ale to już wiecie. Najbardziej lubię, aby sernik miał jakiś konkretny smak – czy to owocowy, czekoladowy, kawowy lub każdy inny wymyślony. Ostatnio miałam bardzo dojrzałe śliwki węgierki i postanowiłam je wykorzystać właśnie do sernika. Wyszły ozdobne kleksy w delikatnym śliwkowym smaku. Uwielbiam takie… bez spodu, bez polewy, lekko słodkie. Ciasto numer jeden(...)mojej Top Liście to zdecydoanie sernik! Składniki: ? 1 kg sera białego mielonego ? 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ? 6 jajek ? 2 opakowania cukru wanilinowego ? 4 łyżki mąki ziemniaczanej ? 1/2 szklanki śmietanki 30% Mus śliwkowy ? 1 szklanka wydrylowanych śliwek ? 3 łyżki cukru Wykonanie: Sernik ? Sery delikatnie zmiksować z mlekiem skondensowanym, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. ? Wbijać po jednym jajku
To co kochampartiach do miski z twarogiem mieszając całość łyżką. Spód i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Proponuję również przedłużyć wysokość formy papierem do pieczenia, ponieważ sernik czasami mocno rośnie (ale nie zawsze 😉) . Do tortownicy wlać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st na 90 - 100 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a sernik zostawić(...)piekarniku na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy sernik z piekarnika i studzimy. Mus truskawkowy: Truskawki rozmrażamy (jeśli mamy zamrożone, a jeśli świeże pomijamy czynność) i blendujemy na gładki mus. Następnie przekładamy je do rondelka, i podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Do gorącego musu wsypujemy 1 i 1/2 opakowania galaretki truskawkowej i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Kiedy
Walijskie PichcenieMyśląc o serniku widzimy oczami wyobraźni ten na zimno z galaretką albo ten pieczony podany z różnymi dodatkami. Bazą ciasta jest biały ser twarogowy, który jest sercem tej słodkości i on gwarantuje jego smak. Przygotowanie sernika wymaga nie tyle dużych umiejętności cukierniczych, co czasu. A gdyby tak przygotować sernik w alternatywny i szybki sposób(...)Jeżeli kochacie sernik tak jak my, a jednocześnie zależy Wam na czasie, to proponujemy proste przepisy z wykorzystaniem białego sera twarogowego, które w przygotowaniu i podaniu różnią się od tych klasycznych, ale gwarantują ten sam pyszny smak. Na początek proponujemy serniczki z patelni! To bardzo szybki przepis, który idealnie sprawdzi się na śniadanie
Ala piecze i gotujeIdealne ciacho dla wielbicieli serników i czekolady. Delikatny sernik z kawałkami czekolady na kakaowym spodzie. Do tego polewa czekoladowa. Jeśli lubicie sernik i czekoladę, to ten przepis jest dla Was. Na blogu jest sporo przepisów na serniki, ponieważ bardzo je lubię i cały czas robię jakieś nowe kombinacje. Sprawdźcie przepis i koniecznie(...)podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i piec 1 godzinę i 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik jeszcze na godzinę, następnie lekko uchylić drzwiczki i zostawić na kolejną godzinę. Pamiętajcie, że czas pieczenia zależy od piekarnika i może się trochę różnić. Przygotować polewę
Agusiowe smakołykitylko krótko połączyć mikserem składniki. Dodać ubitą pianę i mikserem na małych obrotach połączyć z masą serową. Forma silikonowa 25x25 cm i 2 keksówki 22 cm (taki sernik lepiej upiec w mniejszych formach, środek będzie upieczony) , na dnie formy wyłożyć brzoskwinie, przycisnąć je do dna, na wierzchu układać herbatniki lub ciastka kruche. Wylać masę serową na ciastka(...)wygładzić wierzch masy serowej. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50 minut, następnie na termoobiegu z 8 minut na 160C, w formie sernik dobrze wystudzić i do lodówki, aby kisiel z brzoskwiniami zastygł. Brzegi formy poruszać, nakryć talerzem i odwrócić, po chwili forma lekko zejdzie z sernika. Sernik trzymać a w chłodnym miejscu
W Mojej Kuchni LubięSernik mascarpone z pistacjową warstwą i borówkami – ciasto bez pieczenia Dziś mam dla przepis na pyszny, kremowy, dosłownie rozpływający się w ustach sernik mascarpone z pistacjową warstwą . Do tego moje ukochane borówki. Połączenie doskonałe. To idealny deser bez pieczenia do popołudniowej kawy lub herbaty Minimalna ilość składników, proste przygotowanie. To pyszne ciasto na zimno pokochała cała moja(...)rodzina. Spróbujcie i Wy. Polecam. Jak zrobić sernik mascarpone z pistacjową warstwą? Składniki: 500 g mascarpone 1 galaretka krystaliczna smak truskawka-wanilia* 300 ml wody 2 pełne łyżki pasty pistacjowej 1 bita śmietana w proszku 200 ml mleka (zimnego) *Rada: Można dodać inną galaretkę krystaliczną, ale wówczas należy próbować masę podczas przygotowania i w razie potrzeby ją dosłodzić Przygotowanie
Słodkie okruszkiZdecydowanie najlepszy sernik z rosą. Przepyszny, składający się z trzech warstw. Kruchutki spód, delikatna masa serową a do tego cudowna beza z szalejącymi kropelkami rosy, które tworzą się po ostygnięciu ciasta. Po prostu niebo w gębie! Taki serniczek sprawdzi się na różnego rodzaju spotkaniach z rodziną lub przyjaciółmi. Zapraszam do przepisu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z rosą(...)waniliowe 2 opakowania cukru waniliowego 3 szklanki mleka ( około750 ml ) pół szklanki oleju roślinnego Składniki na bezową piankę: 1 szklanka cukru pudru 5 białek szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z rosą – wykonanie: Masło i jajka powinny być schłodzone. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać pozostałe składniki i dość szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w woreczek foliowy
Olcia gotuje!Moją przygodę z sernikami zawdzięczam swoim bliskim. Babcia pokazała mi, jak upiec pyszny sernik. Ona piekła zawsze jeden i zawsze taki sam. Ja upiekłam ich w wielu, wielu smakach. Mąż namówił mnie, abym napisała książkę. Jesli książkę, to dlaczego nie o sernikach? I to taka prosta historia… 28 listopada miałam wielką przyjemność być gościem programu Tomasza(...)Słodki Live. W nagraniu usłyszycie słodką rozmowę o tym, jak wspomnienie z dzieciństwa może zaważyć na pasji człowieka w jego dorosłym życiu. O tym, jak z miłości do pieczenia serników może powstać książka na sernikowe przysmaki w wielu odsłonach. “Sernikowy zawrót głowy” – taki tytuł miała pierwotnie moja książka z przepisami na serniki, jednak pod sam koniec
Raj dla PodniebieniaZebranych w antykwariacie pan Zbigniew wprowadza przez … drzwi starej szafy do małego pomieszczenia , w którym urządził małą galerię. Stare meble dodają temu miejscu niesamowitego klimatu. Kiedy rozpakowuję swoje serniki, zauważam, że stół, przy którym będę częstować przybyłych jest taki sam jak w podkrośnieńskim starym domu moich pradziadków… Moim gościom opowiadam swoją krótką historię zwykłej dziewczyny, która(...)wakacyjny czas, była dla mnie takim osobistym rajem na ziemi. Mimo że najzwyklejsza pod słońcem, z lasem i rzeką, dla mnie – najważniejsza. To tutaj mogłam podglądać pieczenie sernika przez moją babcię, to tutaj w starej, zardzewiałej puszce mieszałam płatki róż zerwane w babcinym ogrodzie, mówiąc, że właśnie przygotowuję sernik różany. Opowiadając o książce, wertowałam jej strony
Raj dla Podniebienia