pierniczki - 3630 przepisów (strona:168/242)

Pierniczki świąteczne z ciasta dojrzewającego 172

lukrem zrobionym z białek i cukru pudru. Długo przechowywane pierniki można zużyć do przygotowania sosów do mięs czy serów. Nie mam pewności, czy mój piekarnik dociągnie do kolejnego wypieku pierniczków, więc dodaję przepis do akcji konkursowej: https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 ----- Podobne: Ciastka arachidowe a la portugalskie Serowe wiatraczki ze śliwką Orkiszowe rogaliki z marmoladą

Weekendy w domu i ogrodzie
Błyskawiczny piernik 217

wilgotny. Pierniki piekę tylko raz w roku, właśnie na Święta Bożego Narodzenia. Ten zapach podczas pieczenia, który rozchodzi się po mieszkaniu zawsze mi się kojarzy z okresem świąt, pieczeniem pierniczków, ciastek i pierników. Obowiązkowo muszą być też inne ciasta takie jak np makowiec, keks czy sernik. A jakie ciasta Wy pieczecie na święta? Składniki 5 jajek 1 szklanka cukru

O kuchni z uczuciem
Wigilijnie 205

niedługo spędzę z nimi Wielkanoc. Kto wie, może nawet spadnie śnieg ;)   Tegoroczne Święta upłyną mi na spotkaniach z moją kochaną Babcią i z Rodziną mojego mężczyzny. Będą domowe pierniczki, śledzie i prawdziwa choinka. Będzie też nieodłączny od 25 lat element Świąt - Kevin. Będzie też pędzony naprędce cydr, który niestety musi jeszcze jakiś czas leżakować. Nie skupiam się

W poszukiwaniu inspiracji
Wesołych Świąt 160

Wami. Zdrowia, szczęścia, pomyślności i niech dobro wśród Was gości. I niech Boga wielka moc na Was spłynie w świętą noc. Wesołych Świąt!   Joanna     Przepis na pierniczki znajdziecie tutaj.   Przypominam o trwającym konkursie

Smakołyki Asi
Pierniki, pierniczki na ostatnią chwilę 141

dokładnie zagniatamy ręką. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ja zostawiłam na całą noc. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 3-4mm. Wycinamy pierniczki o różnych kształtach. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 7-8 minut Z tej ilości składników

Kuchnia co dnia
Pierniczki alpejskie 207

Pyszne, mięciutkie, pachnące... takie właśnie są pierniczki alpejskie ;) Robi je się bardzo szybko i są bardzo proste w wykonaniu, dobrze jednak jak ciasto odpocznie 24 godziny i wtedy można już je piec :) Składniki: 0,5 kg mąki pszennej, 4 żółtka, 2 białka jaja, 170 g miodu, 3/4 szklanki cukru, 120 g masła, 2 łyżki kakao, 100 ml gęstej kwaśnej śmietany

Aga w kuchni
Kardamonowe ciasteczka z orzechami nerkowca 128

proste do przygotowania ciasteczka możecie przygotować jako alternatywę dla świątecznych pierniczków - równie aromatyczne a przy tym szybkie i zdrowe, dzięki sporej ilości orzechów, razowej mące czy nasionom chia. Idealnie kruche pozostają świeże przez wiele dni. Zamknięte w puszce umilały mi pracę przez niemal tydzień

Milion Smaków
,,Ule orzechowo- miodowe” 162

Orzechowa gruba warstwa, a pod nią skryte pyszne miodowe nadzienie. Wśród świątecznych pierniczków i maślanych ciasteczek warto przygotować te słodkie cuda i postawić na świątecznym stole. Na prośbę marki Garneczki.pl, powstały w mojej kuchni orzechowo- miodowe ule ;). Składniki: • 200g orzechów mielonych włoskich lub kokosu • 200g cukru pudru, • 1 białko lub 3 łyżki mleka • Łyżka miodu • cukier puder do obsypywania foremki

Podróż w kulinaria
Najlepsze przepisy na Święta 213

Ćwikła pierożki uszka Barszczyk Piernik Biszkopty bałwanki Pierniczki Ryby: mintaj w panierce

prawdziwe jedzenie
Świąteczne cupcake piernikowe z dodatkiem likieru Bailey's 198

świątecznym odzieniu zrobią wrażenia, to pewne. Zapakujcie je w ozdobne pudełeczka lub w celofan. Taki prezent od serca, to najlepszy prezent. Moje babeczki udekorowałam lukrem, takim samym, jakim dekoruję pierniczki. Przepis znajdziecie TUTAJ . Na lukrze przykleiłam dekoracje z masy cukrowej. Równie dobrze możecie oblać babeczki białą czekoladą i udekorować cukrowymi posypkami lub czekoladowymi drażetkami. Składniki: ( na około 18 babeczek

kolorowotorcikowo
PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM 139

minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Do miski wsypujemy przesiany cukier puder, dodajemy białko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy sok z cytryny i chwilę miksujemy. Ostudzone pierniczki dekorujemy lukrem i na przykład cukrowymi ozdobami

KuchcikoweLove
Ciasteczka cynamonowe 217

Oprócz pierniczków na Święta upiekłam jeszcze takie drobne ciasteczka. Pyszne i najważniejsze, że można je przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. W trakcie pieczenia powstał pomysł połączenia niektórych czekośliwką mojej mamy, wyszły wspaniałe! Przepis znalazłam tutaj .  Polecam! Składniki: 250 g mąki 120 g masła 100 g cukru jajko łyżeczka cynamonu szczypta przyprawy do piernika pół łyżeczki proszku

NA MOIM TALERZU
Piernikowe dzwonki. 176

sody 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Lukier; ok. pół szklanki cukru pudru ok. 1 łyżki gorącej wody Przygotowanie; Ciasto najlepiej przygotować wieczorem a następnego dnia piec pierniczki. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Następnie wbijamy jajka, wlewamy miód i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą

Radość kipiąca uśmiechem.
Miękkie pierniczki 206

Kolejne pierniczki, które zaraz po upieczeniu nadają się do jedzenia.  Chociaż nie wiem czy w tym przypadku to plus, bo upiekłam całą blaszkę niespełna tydzień temu z myślą, że będą na święta, ale obawiam się że nie dotrwają do tego czasu :) Trzeba przyznać, że są pyszne i na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. A przepis znalazłam

Słodka Kraina Wypieków
Ciasteczka korzenne 174

poważnie - mam dziś dla Was przepis na wspaniałe ciasteczka korzenne, jednocześnie dołączam go do zbioru moich świątecznych przepisów - klik .  Rok temu podawałam Wam przepis na świąteczne pierniczki (znajdziesz go tutaj - klik ), w tym dla odmiany proponuję Wam ciasteczka.  Składniki: 200 gramów mąki pszennej 100 gramów cukru pudru 1 cukier z prawdziwą wanilią 2 żółtka 120 gramów masła

Garniec Magalie