moim blogu serniki na zimno, ale taki pieczony tylko przeze mnie, bez pomocy innych :) - to pierwszy raz. Sernik to zmora moja była. Kiedyś już dawałam przepis na sernik przekładany , ale w tamtym przypadku byłam tylko obserwatorem. Nie robiłam go wtedy. A dzisiaj mój! :D Na święta Bożego Narodzenia! :) Składniki: na ciasto 150 gramów margaryny Kasi 2 jajka(...)część ciasta, które wcześniej odłożyliśmy, wałkujemy i rwiemy "łatki", które układamy na wylaną masę Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 55 minut. Po tym czasie wyłączamy piecyk i trzymamy sernik jeszcze 5 minut w środku Wyjmujemy, studzimy, zjadamy :) Na święta - jak znalazł! Sernik jest niesamowicie puszysty. Smacznego! :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSerniki są ciastami, które uwielbiam. Ten nowojorski chodził już za mną od dłuższego czasu i śmiało można powiedzieć, że jest to mój debiut w jego przygotowaniu. Wszyscy zachwycali się jego smakiem, teraz i ja dołączam do grona smakoszy owego sernika i śmiało mogę rzec, że to jeden z lepszych serników jakie jadłam. Jest delikatny, a kompozycja czekolady świetnie(...)było grudek. Polewę wylewamy na gorące ciasto i wkładamy powrotem do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, uchylamy drzwiczki piekarnika. Na gorący sernik wykładamy krążki czekolady. Sernik pozostawiamy na około 30 minut w piekarniku. Sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin wówczas jest najlepszy. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijakiegoś czasu chodził za mną delikatny, kremowy sernik. Kupiłam więc ser i do pracy. Sernik wyszedł dokładnie taki jaki sobie wymarzyłam. Do tego był to mój pierwszy sernik pieczony w kąpieli wodnej. Nie taki diabeł straszny. Od teraz chyba już będą piekła w ten sposób większość serników. Składniki(...)przez około 50 – 60 minut. Sprawdzić czy sernik jest ścięty. Następnie wyjąć go z formy z wodą i odstawić w formie do ostudzenia. Schłodzony sernik pokroić
Sto kolorów kuchniaromatem w robocie do białości, dodać porcjami twaróg z wiaderka i wszystko wymieszać na gładką masę morele suszone pokroić na paseczki, wymieszać z budyniem, kaszą manną i wsypać do sernika, wymieszać z 1 minutę z białek ubić na sztywno pianę i dać do sernika, delikatnie wymieszać z sernikiem sernik przełożyć na podpieczony spód piec dalej w 200C około(...)minut, sernik wyjąć z blaszki jak będzie wystygnięty - sernik jest pyszny a spód chrupiący jak batoniki z płatków.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięostatni) wypiek z książki „Serniki szarlotki, makowce” Biblioteczki Poradnika Domowego. Tym razem postanowiłam upiec sernik z ananasami. Już dawno nie jadłam tak pysznego sernika. Niesamowicie delikatny, puszysty, nie za słodki, po prostu idealny pod każdym względem. W oryginalnej wersji jest bez polewy. Przepis na dużą blachę ciasta. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanka(...)Przygotować polewę czekoladową. Masło rozpuścić na małym ogniu, dodać mleko , kakao i cukier poder. Całość mieszać do momentu aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Gorącą polewą polać wystudzony sernik. Po wystudzeniu sernik przechowywać w lodówce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniespodzie biszkoptowym czy z ciastek, ja pominęłam, bo akurat taki miałam kaprys, hihi :))) Polecam szczególnie tym z Was, którzy lubią smak białej czekolady, bo jestem pewna, że ten sernik wyjątkowo przypadnie Wam do gustu więc nie zastanawiajcie się długo, tylko zmykajcie do sklepu po białą czekoladę i resztę potrzebnych składników :) Sernik: * twaróg- 200 g * kremówka(...)dodać sok z cytryny, wstawić na palnik i zagotować. Skrobię wymieszać z wodą i kiedy już truskawki zaczną bulgotać wlać mieszankę i mieszać, aż całość zgęstnieje. Pozostawić do wystudzenia. Sernik: Twaróg dwukrotnie zmielić, czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a żelatynę wsypać do małego rondelka, zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Twaróg połączyć z roztopioną, białą czekoladą. Żelatynę wstawić
Kraina Miodem PłynącaSerniki pieke zdecydowanie najczesciej.Uwielbiam je nie tylko jesc,ale i piec.Sernik wdziecznie poddaje sie wszelkim eksperymentom plus niezwykla prostota wykonania sklania ciagle do nowych wyzwan.Ten sernik goscil na moim swiatecznym stole i zagosci powtornie w Sylwestra i Nowy Rok.Tym razem jednak w wersji XL. Bialy,sniezny,pachnacy kokosem z blyszczacymi kulkami owocow Physalis (Miechunka peruwianska).Te pomaranczowe kulki(...)piec nastepne 90 minut. Boki powinny byc dobrze sciete,a srodek po upieczeniu pozostanie lekko drzacy.Studzic na kratce. Sernik schlodzic cala noc w lodowce,aby sie ustabilizowal. Gore sernika i boki wysmarowac syropem z agawy i obsypac wiorkami kokosowymi.Z owockow physalis obciac ogonki,rozchylic listki i ulozyc na serniku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sernik to krol wszystkich wypiekow w naszym domu.Niezalezmie od pory roku ,serniki pieke namietnie.Zmieniaja sie tylko dodatki.Ani Boze Narodzenie ani Wielkanoc bez sernika nie moga sie obyc.Na pytanie ,co upiec na niedziele maz niezmiennie odpowiada:sernik.Dzis najlepszy ze wszystkich sernikow jakie ostatnio upieklam.Po zakupieniu ogromnego sloika tahini w tureckim sklepie ,zrobieniu hummusu ,musialam do czegos go jeszcze spozytkowac.Tak(...)wplywu na nasze zdrowie.Tlusta smietanka podnoszaca poziom cholesterolu zostala podmieniona tlustym,ale bardzo zdrowym mlekiem kokosowym.Same korzysci i dla zdrowia i podniebienia.Sami sprobujcie.Ten przepis Was nie zawiedzie. Spod sernika: 4 sucharki pelnoziarniste 100 g mielonych orzechow laskowych lub migdalow 2 lyzki oleju sezamowego (moze byc maslo) Suchary zmielic w malakserze,wymieszac z orzechami- migdalami i olejem.Foremke wylozyc papierem do pieczenia.Rant
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dość zimna!!! Lato proszę przyjdź:)! Tęsknię!!! A żeby umilić czekanie na lato proponuję przepis na sernik z brzoskwiniami, który to przepis moja Mama znalazła w jakiejś gazecie. Sernik jest bardzo delikatny, z kruchym spodem i bezową pianką. Niestety ser z wiaderka, którego użyłam – bo nie miałam innego do wyboru – nie był najlepszej jakości. Bardziej przypominał serek(...)mielony i dlatego po upieczeniu i ostygnięciu następnego dnia na spodzie zrobił się lekko wilgotny. Dlatego trzeba wybierać te dobre jakościowo sery z wiaderka lub zwyczajnie mielić ser, żeby sernik z brzoskwiniami czy jakikolwiek który przygotowujemy zawsze dobrze wyszedł. Sernik z brzoskwiniami – składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 250g 3 łyżki cukru 5 żółtek
UgotujmyTo.plmasy serowej mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową i wyłożyć na ciasteczkowy spód. Na dno rozgrzanego piekarnika wstawić blachę wypełnioną wodą. Sernik wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec jeszcze 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Ostygnięty wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc. Sernik można polać ganaszem czekoladowym. GANASZ CZEKOLADOWY: * 50 g śmietanki 30% * 50 g czekolady gorzkiej * 35 g czekolady mlecznej * 3 g masła W garnuszku/rondelku zagotować śmietankę. Czekoladę połamać i drobno pokroić. Gorącą śmietanką zalać czekoladę
kolorowotorcikowoSernik na zimno czyli ciasto bez pieczenia z dodatkiem świeżej ricotty, białej czekolady i puszystej kremówki dodającej deserowi puszystości i delikatności. Dodatkowo sernik wzbogacony efektownymi serduszkami z galaretki. Może warto go przygotować dla ukochanej osoby... Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Składniki: 2 galaretki truskawkowe 500 g ricotty 100 g białej czekolady(...)śmietany kremówki 3 łyżki żelatyny + ok. 50 ml wody 5 łyżek cukru pudru cukier z prawdziwą wanilią (lub cukier puder) biszkopty Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Sposób przygotowania : Jedną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Po lekkim ostudzeniu przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy na lód/czekoladki w kształcie serduszek (jeżeli takiej nie posiadamy
Słodka StronaEfektowny, waniliowy sernik na zimno z orzeźwiającym musem z truskawek. Idealna propozycja na letnie dni. Ciasto powstaje bez pieczenia, więc tym bardziej warto się na nie skusić. Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Składniki: Masa serowa: 200 ml śmietanki kremówki 400 g twarogu dwukrotnie zmielonego (w temperaturze pokojowej) 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki żelatyny(...)ciepłej wody ziarenka z jednej wanilii (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią) ok. 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny galaretka truskawkowa biszkopty + mleko Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Sposób przygotowania: Truskawki miksujemy wraz z cukrem pudrem. Galaretkę (proszek) dzielimy na dwie części. Jej połowę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Gdy lekko ostygnie wlewamy
Słodka Stronarozpływającej się w ustach konsystencji. Zwieńczeniem tego eleganckiego, wytwornego deseru jest czekoladowa polewa w formie pajęczyny, która idealnie pasuje do mrocznej atmosfery Halloweenowego wieczoru. Czekoladowy Sernik z Pajęczyną na Halloween - Składniki: Sernik: 350 g zmielonego dwukrotnie twarogu 250 g mascarpone 1/2 szklanki brązowego cukru ok. 2 łyżki białego cukru łyżeczka mąki pszennej łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)jajka 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml) 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki kakao cukier waniliowy Polewa: ok. 70 g dobrej jakości czekolady gorzkiej Czekoladowy Sernik z Pajęczyną na Halloween - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy do momentu, gdy czekolada przestanie być gorąca, jednak nadal pozostanie płynna. Twaróg
Słodka Stronawolnym ogniu cały czas mieszając do rozpuszczenia cukru i zgęstnienia. Polać ciasto po lekkim przestudzeniu. Ja dodatkowo posypałam polewę gorzkim kakao i brązowym cukrem. Drobne rady odnośnie pieczenia sernika: * Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki 2 -3 godziny przed pieczeniem. * Żeby sernik był wilgotny i nie popękał można wstawić formę, w której się piecze(...)większego naczynia wypełnionego wodą. * Upieczony sernik pozostawiamy w wyłączonym już piekarniku do wystygnięcia. Wystarczy uchylić drzwiczki piekarnika, a nie będzie się już dopiekał lecz spokojnie przestygnie. Tak studzony nie powinien opaść zbyt mocno. Mój sernik jest dowodem na to, że nie wolno się poddawać :) Nawet jeśli uparcie nie wychodzi, to trzeba próbować, próbować i...próbować. Kiedyś
Codzienna kuchnia niecodziennaPomysł na taki kokosowy sernik znalazłem u Sosny . Od razu wiedziałem, że absolutnie muszę go upiec. Sernik jest ciężki i kremowy, ma wspaniałą konsystencję i delikatną nutkę kokosową. Jest absolutnie idealny. Na spód wykorzystałem ciasteczka oreo wymieszane z wiórkami kokosowymi, co okazało się świetnym połączeniem. Górę sernika zdobi zaś krem z białej czekolady oraz płatki świeżego kokosa(...)około połówki orzecha Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, nieco przestudzić, a następnie powoli wlewać wmiksowując ją do serka mascarpone. Dodać cukru i wszystko razem wymieszać. Krem wyłożyć na ostudzony sernik. Ozdobić płatkami kokosa, które można otrzymać, krojąc orzech obieraczką. Sernik można podawać od razu lub po kilku godzinach schłodzenia w lodówce
Food Square