SUROWIEC PRZYPRAWY I SPOSÓB WYKONANIA -pierś z kurczaka -peklsól Kupioną pierś dzielimy na pół i oczyszczamy z wszystkich błon, formujemy ładny sopelek
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.lekko złociste. Na tak przygotowane pieczywo nakłada się wybrane dodatki (najczęściej pomidory z ziołami oraz sery). Jakiego pieczywa użyć do bruschetty? Do przygotowania bruschetty najczęściej wykorzystuje się bagietkę lub chleb pszenny. Można również użyć innego pieczywa – na przykład kukurydzianego, czy chleba wiejskiego lub na zakwasie. Z czym zrobić bruschettę? Bruschettę najczęściej przygotowuje się z pomidorami, ale można również przygotować(...)przekąska na imprezach, dodatek do dań… Drukuj Proporcje na: 4 sztuki Czas przygotowania: 10 min Czas pieczenia/gotowania: 3 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki 4 kromki chleba (lub 8 kromek bagietki) 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku Składniki na wierzch bruschetty: 1 burrata 200 g pomidorków koktajlowych 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz przygotowanie
Via GustoSUROWIEC I ROZDRABNIANIE Mielenie odbywało się na maszynce nr.8 -3 kg szynka szarpak dwu oczkowy -3 kg boczek 10 mm -1kg łopatka 4
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SKŁADNIKI I PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -karkówka plastry 2-2,5 cm -cebula -papryka -ser żółty -ulubione przyprawy -wykałaczki -smalec WYKONANIE Kupioną karkówkę
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Casatiello napoletano: to tradycyjny włoski chleb, który pochodzi z Neapolu i jest szczególnie popularny w okresie Wielkanocy. Jest to bardzo sycące, bogate w smaku ciasto, które łączy w sobie elementy chleba i wypieku w rodzaju ciasta drożdżowego. Jego charakterystyczną cechą jest to, że w cieście znajdują się kawałki wędliny, najczęściej salami, a także ser, który nadaje mu wyjątkowy, pełny smak(...)Chleb casatiello pieczony jest w okrągłej formie z wyciętymi otworami, przez które wkłada się jajka, które po upieczeniu pozostają w całości w skorupkach, a także zewnętrznie zdobią chleb. Przygotowanie Składniki (na formę o średnicy 26 cm): Ciasto: 500 g mąki typu 00 (dobrej jakości) 250 g wody 12 g świeżych drożdży 75 g smalcu ok.10 g soli ok.10
Zakamarki mojej kuchniPyszna, zdrowa, kolorowa, tak można krótko powiedzieć o tej sałatce. Doskonała do obiadu, na grilla, do pracy... Co potrzeba: 1/2 sałaty lodowej, 1 szt
Bułka z Chlebemjabłka, borówki i cytrusy, Chude białko : pierś z kurczaka, indyk, ryby (np. dorsz) oraz jaja, Nabiał o niskiej zawartości tłuszczu : jogurt naturalny, twaróg czy mleko odtłuszczone, Pełnoziarniste produkty zbożowe : chleb pełnoziarnisty, kasze (takie jak quinoa) oraz brązowy ryż. Jednocześnie warto unikać żywności wysoko przetworzonej oraz tych produktów, które mają wysoką kaloryczność przy niskiej wartości odżywczej: Słodycze i napoje słodzone : cukierki(...)takich jak soczewica czy ciecierzyca. Tłuszcze najlepiej wybierać zdrowe oleje roślinne, takie jak: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, orzechy i awokado. Wybierając węglowodany , warto stawiać na produkty pełnoziarniste, przykładowo: chleb razowy, brązowy ryż, różnorodne warzywa i owoce. Należy zwrócić uwagę na gęstość odżywczą spożywanej żywności. Preferuj produkty bogate w składniki odżywcze przy niskiej kaloryczności. Na przykład warzywa liściaste są niskokaloryczne
Marcepanowa kuchniaSUROWIEC WP -boczek bez skóry 1 kg -pachwina bez skóry1 kg -podgardle bez skóry 1 kg -słonina bez skóry 0,5 kg INDYK -wątroba 0
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Chleb mało wymagający. Wystarczy mieć dobry, aktywny zakwas i czas, który jest wymagany do chlebów na zakwasie. Ciasto o dość dużej hydracji. Biorąc pod uwagę tylko ilość mąki i wody z mlekiem to hydracja wynosi ponad 84 procent. Ponadto płyn jest jeszcze w startej dyni. Trochę płynu wchłonęły też pestki.. Biorąc to wszystko pod uwagę hydracja ciasta w przybliżeniu(...)wynosi co najmniej 80% Pominęłam składanie ciasta, jak to zwykle się robi przy chlebach pszennych. Chleb był pieczony w foremce, która trzymała ciasto w ryzach. Długo zachowuje świeżość a przy tym jest bardzo smakowity. Ważne jest aby ciasto nie przerosło, bo wówczas może się zdarzyć, że nie będzie w stanie podrosnąć w piekarniku w pierwszych 15 minutach i może
Leśny ZakątekSUROWIEC I ROZDRABNIANIE -łopatka 2 kg/8 mm -pachwina 0,5 kg/8 mm -ser żółty twardy 150 g PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 14 g/kg -pieprz czarny
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.mnie jest to 250 stopni, następnie wkładamy naczynie żaroodporne z pokrywką do nagrzanego piekarnika. Nagrzewamy naczynie, powinno być dobrze gorące. 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy bochenek chleba, który zmieści nam się w naczyniu, następnie układamy go na papierze do pieczenia, razem z tym papierem przełożymy do naczynia. Uformowany bochenek odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby(...)zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy do ładnego zrumienienia przez kolejne 15-20 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. 5. Upieczony chleb wyjmujemy od razu z naczynia i studzimy na metalowej kratce. 6. Gotowy chleb kroimy i podajemy, smacznego życzę. Moje rady: Mąkę zawsze przesiewam. Do upieczenia chleba możemy użyć
IzabelawkuchniSUROWIEC, PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -ćwiartki z kurczaka -przyprawy to papryka słodka i przyprawa do kurczaka złocista -olej w dozowniku do pryskania WYKONANIE Ćwiartki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC, PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -boczek ze skórą 1kg -przyprawa prymat grill pikantny i ziołowy -olej w dozowniku do pryskania WYKONANIE Boczek, a konkretnie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Fantastyczny w smaku, aromatyczny, podkręcony niewielką iloscią imbiru, po prostu pyszny. Robiony jest o takiej porze roku, kiedy u nas za oknem jest zima, czasami
Bułka z Chlebem