SUROWIEC WP -boczek bez skóry 1 kg -pachwina bez skóry1 kg -podgardle bez skóry 1 kg -słonina bez skóry 0,5 kg INDYK -wątroba 0
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Chleb mało wymagający. Wystarczy mieć dobry, aktywny zakwas i czas, który jest wymagany do chlebów na zakwasie. Ciasto o dość dużej hydracji. Biorąc pod uwagę tylko ilość mąki i wody z mlekiem to hydracja wynosi ponad 84 procent. Ponadto płyn jest jeszcze w startej dyni. Trochę płynu wchłonęły też pestki.. Biorąc to wszystko pod uwagę hydracja ciasta w przybliżeniu(...)wynosi co najmniej 80% Pominęłam składanie ciasta, jak to zwykle się robi przy chlebach pszennych. Chleb był pieczony w foremce, która trzymała ciasto w ryzach. Długo zachowuje świeżość a przy tym jest bardzo smakowity. Ważne jest aby ciasto nie przerosło, bo wówczas może się zdarzyć, że nie będzie w stanie podrosnąć w piekarniku w pierwszych 15 minutach i może
Leśny ZakątekSUROWIEC I ROZDRABNIANIE -łopatka 2 kg/8 mm -pachwina 0,5 kg/8 mm -ser żółty twardy 150 g PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 14 g/kg -pieprz czarny
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.mnie jest to 250 stopni, następnie wkładamy naczynie żaroodporne z pokrywką do nagrzanego piekarnika. Nagrzewamy naczynie, powinno być dobrze gorące. 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i formujemy bochenek chleba, który zmieści nam się w naczyniu, następnie układamy go na papierze do pieczenia, razem z tym papierem przełożymy do naczynia. Uformowany bochenek odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby(...)zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy do ładnego zrumienienia przez kolejne 15-20 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. 5. Upieczony chleb wyjmujemy od razu z naczynia i studzimy na metalowej kratce. 6. Gotowy chleb kroimy i podajemy, smacznego życzę. Moje rady: Mąkę zawsze przesiewam. Do upieczenia chleba możemy użyć
IzabelawkuchniSUROWIEC, PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -ćwiartki z kurczaka -przyprawy to papryka słodka i przyprawa do kurczaka złocista -olej w dozowniku do pryskania WYKONANIE Ćwiartki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC, PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -boczek ze skórą 1kg -przyprawa prymat grill pikantny i ziołowy -olej w dozowniku do pryskania WYKONANIE Boczek, a konkretnie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Fantastyczny w smaku, aromatyczny, podkręcony niewielką iloscią imbiru, po prostu pyszny. Robiony jest o takiej porze roku, kiedy u nas za oknem jest zima, czasami
Bułka z ChlebemSUROWIEC, PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -karkówka wieprzowa w plastrach 2-3 cm -przyprawa prymat grill pikantny i ziołowy -olej w dozowniku do pryskania WYKONANIE
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC, PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -skrzydełka z kurczaka -przyprawa do kurczaka złocista -olej w dozowniku do pryskania WYKONANIE Skrzydełka z kurczaka
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Chrupiące krokiety z chleba tostowego, z szynką, serem i parówką. Dla nas było to „coś nowego”. Ciekawe. Z pewnością kiedyś do nich wrócę. 6 kromek chleba tostowego 6 plasterków żółtego sera 6 plasterków szynki (u mnie pieczony schab) 3 parówki dobrej jakości lub 6 mini parówek 2 jajka 1-2 łyżki mleka bułka tarta opcjonalnie 1-2 garści(...)płatków kukurydzianych – ja planowałam dać, ale zapomniałam Z chleba odkrawamy skórki, środek wałkujemy na cienki placek. Na plaster szynki dajemy plaster sera, a na niego parówkę (1 mini lub 1/2 dużej), całość zwijamy w roladkę. Układamy na chlebie (jeden z brzegów chleba dobrze jest posmarować niewielką ilością jajka, by się lepiej skleiło). Całość dokładnie zwijamy w roladkę. Panierujemy
Smaki Na TalerzuSUROWIEC, PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -pałki kurczaka -przyprawa do kurczaka złocista -olej w dozowniku do pryskania WYKONANIE Pałki kurczaka posypujemy przyprawą z
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.WYKONANIE Jajko bierzemy bezpośrednio z lodówki wkładamy do szuflady nastawiamy program Air fry ustawiamy czas 8 minut temperatura 180 stopni po ośmiu minutach
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC -mój płat boczku po zdjęciu skóry i wyrównaniu krawędzi waga to 2,1 kg -mięso mielone z łopatki 0,5-0,6 kg PRZYPRAWY
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Ciasto francuskie jest fantastyczne w zaoszczędzeniu nam czasu na wyrabianiu ciasta, ponieważ jest gotowe do pieczenia. Wystarczy je wypełnić ulubionymi dodatkami i od razu upiec
Bułka z ChlebemSUROWIEC I ROZDRABNIANIE -łopatka 3,2 kg /8 mm -pachwina bez skóry 0,8 kg /8mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 16g/kg -pieprz
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.