kiedy pamiętam zasiadaliśmy do stołu w bardzo licznym gronie. Zawsze było wesoło, smacznie i zjawiskowo... Mięsiwa pod każdą postacią, sałatki, przystawki, nowalijki... Wyśmienity obiad, gdzie króluje barszcz biały i pieczone przez moją ciocię Dorotę mięso, lepszego w życiu nigdy nikt nie jadł. Ogórki małosolne Agatki robione z pierwszych dostępnych ogórków gruntowych to dopełnienie całości. Co roku
Malinowe Pocałunkiulepszaczy, co potwierdza krótki termin przydatności do spożycia. Znajdziecie w nich wyłącznie naturalne składniki, warzywa, przyprawy i zioła. W ofercie zup jest m.in. tradycyjna pomidorowa oraz ogórkowa, barszcz ukraiński, grzybowa, czy też szczawiowa oraz połączenie brokułu i szpinaku. Zdecydowałam się na tę ostatnią i muszę przyznać, że Pan Brokuł smakował mi bardziej niż wcześniej wspomniana zupa
Bez Cebulinajczęściej spożywanymi posiłkami. Dzisiaj specjalny przepis na potrawę, która od razu skojarzyła mi się z połączenia replik składników zauważonych w malborskich spiżarniach, a często serwowaną przez Moją Mamę. Barszcz polsko-ukraiński Składniki: 3 buraki 4 marchewki 1 pietruszka 1/4 główki posiekanej kapusty 1/3 selera 2 cebule 1 jabłko 2 puszki pomidorów 1/2 puszki białej fasolkii
Moja Mama GotujeDzięki tej sałatce można się przekonać do buraków w innej formie niż barszcz. Serio :) Sałatka musi być porcjowana i podawana jako danie na osobnych talerzach (buraki barwią fetę :) ), toteż doskonale się sprawdzi jako wykwintna kolacja. Trzeba jednak jej wykonanie odpowiednio wcześniej zaplanować ze względu na długi czas pieczenia buraków. Wykorzystałam przepis od Grzegorza na mniammniam.com . Liczba porcji: 4 1 główka
Czerwony Gupikpiatków . W tym tygodniu mamy 10 przepisów. Marzena Ciasteczka z suszonymi owocami Magdalena Cynamonowa chałka po francusku Magdalena Zimowe muffinki z Nutellą Małgorzata Barszcz ukraiński Joanna Bigos z kapusty pekińskiej Kasia Dziki ryż z salsą pomidorową i kaczymi j ajkami Joanna Chleb orkiszowy z oliwkami
Magiczne Życie Martysumie kiedy-nie mam pojęcia :-) Na warsztatach przedstawiono nam między innymi nową piramidę żywieniową. Wreszcie uległa zmianie. Co gotowaliśmy? 1/ Chleb Chapati z przepisu Moniki Mrozowskiej 2/ Barszcz z mlekiem kokosowym z przepisu Moniki Mrozowskiej 3/ Pierogi z pasztetem warzywnym Sokołów z przepisu Dominika Moskalenko 4/ Deser buber z przepisu Dominika Moskalenko, który to deser robiłyśmy wspólnie ze znajomymi
Z Kuchni Do KuchniMałe paszteciki nadziane mięsem i kapustą to smaczny dodatek do barszczu czerwonego. Idealnie sprawdzą się jako ciepła przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy i alternatywa do znanych wszystkim krokietów. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkakażdy naleśnik posmarować olejem rzepakowym, obsypać delikatnie tartą bułką, włożyć do urządzenia airfryer philips lub piekarnika i na termoobiegu w 200 C zapiekać około 10 minut, podawać można z barszczem - tak podane naleśniki są mniej kaloryczne od smażonych na patelni jak krokiety............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDzisiejszy przepis na zakwas na żurek lub barszcz, jest tradycyjnym przepisem w mojej rodzinie. Na tym właśnie zakwasie powstaje nasza zalewajka i żurek. Robi się go szybko, ale trzeba troszeczkę zaczekać aż będzie gotowy, bowiem trwa to od 3 do 5 dni. Zakwas jest fermentacją mąki wraz z resztą składników, dlatego też musimy poczekać aż będzie gotowy do użycia. Spróbujcie
Klasyka GotowaniaBardzo prosta i szybka do zrobienia zupka...zachciało nam się barszczu białego albo żurku..ale , nie miałam zakwasu żytniego, ale miałam kwas z kapusty kiszonej, więc powstała taka oto zupka..polecam..bo pyszna wyszła..ilość składników wedle własnego gustu..prawdę mówiąc to nawet nie wiem dokładnie ile czego dałam, bo było próbowane , dodawane i nic nie mierzone..po prostu wszystko
Moje domowe kucharzenieskorzystać z jego cennych właściwości i uzyskać najlepsze efekty należy popijać go codziennie po pół szklanki,dzieci po łyżce stołowej. Taki zakwas można także stosować do przygotowania barszczu. Z tym, że dodajemy go pod koniec gotowania, tak aby nie zniszczyć dobrych składników zakwasu. Składniki na ok 3 litry soku: ok 1,5-2kg buraków główka czosnku
Swojskie jedzonkopodobny pasztecik. Wygląda efektownie, a jego warstwy przypominają jak nic jakieś fajne ciacho, co tylko kusi potencjalnych Konsumentów do sięgnięcia po kawałek. Doskonale smakuje zwłaszcza z filiżanką czerwonego barszczu! Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i posmakuje. Smacznego! Składniki na blaszkę 28x19cm: Warstwa mięsna: 1 kg mięsa rosołowego 3 ugotowane marchewki (u mnie też z rosołu
Kuchnia w czekoladzieWiem skąd je znam. Bardzo podobne piekła nasza babcia (ta Zamojszczyzna...). Chrupiące na zewnątrz, puszyste w środku. I do tego czosnek... Bułeczki idealne do zupy (barszczu ukraińskiego!) albo do kanapek. Przy letnich harcach- ideał. Składniki 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 230 ml ciepłej wody 400 g pszennej mąki chlebowej 1,5 łyżeczki soli 4 ząbki
OliveandThymemłyna gospodarskiego w Dąbrowicy pod Wrocławiem. Ich wybór nie był przypadkowy. Obok wypieków na zakwasie mamy także szansę spróbować mięciutkich drożdżówek, czy wybornych pasztecików podawanych, jak nakazuje tradycja, z barszczem. Psst... Piotr Kucharski sprzedaje chleb z okienka! Cały koncept Chleboteki jest wspaniale przemyślany — piękne wnętrze, jednocześnie nowoczesne i przytulne, które zachęca do wstąpienia choćby na kawę oraz genialna sprzedaż
Food SquareCzęsto przygotowuje ziemniaki jako dodatek do dań mięsnych , z koperkiem , czy z masełkiem a dziś zapraszam na bardzo smaczne ziemniaczki z boczkiem , bardzo fanie smakują z barszczem białym jako dodatek , czy jogurtem naturalnym , ale to już według każdego smaku , ale spróbujcie , uzależnia smak jak nic. Składniki 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 1 ząbek czosnku
Mój Smak