jakie smaczne! ❤ Zresztą zawsze możemy przygotować sobie naleśniki wcześniej, a wtedy do zrobienia zostanie nam tylko farsz. Takie krokiety podane w kubkiem czerwonego barszczu są istną ucztą dla podniebienia 😋 Składniki na naleśniki : 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej (jeśli nie mamy użyjmy niegazowanej) 3 całe jajka szczypta soli Składniki na farsz
Walijskie PichcenieBurak – polskie warzywo, które niejednokrotnie jest przez nas ignorowane. Ograniczamy go do postaci barszczu i ćwikły. A przecież może on być wspaniałym dodatkiem do sałatki, czy nawet stanowić jej główny składnik. Przepisy na podobne sałatki spotykałam na wielu blogach. Każdy z nich był troszkę inny, w jednym pojawiały się jabłka, w innym ser kozi, czy jakieś wymyślne sosy. Każdy
PatiGotujeprzygotowaliście to dzisiaj jest ostatni moment. Przepis na zakwas pochodzi od mojej babci, która zdecydowanie robi najlepszy żurek na świecie! Tak jak Wigilia kojarzy mi się głównie z barszczem czerwonym, tak tradycyjnie w Wielkanoc na obiad musi być prawdziwy, domowy żurek w chlebie w towarzystwie białej kiełbaski i jajka. Tradycyjny zakwas na żurek Składniki: 1 szklanka mąki żytniej razowej (około
PatiGotujeCiasto drożdżowe z przepisu mojej babci jest jednak mega uniwersalne! Zrobiłam już z niego makowiec świąteczny , drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami , paszteciki z pieczarkami do barszczu . Teraz przyszła kolej na puszyste bułeczki drożdżowe z passatą pomidorową,czosnkiem, oregano, żółtym serem i szynką lub boczkiem. Takie mięsne pizzerinki najbardziej lubią moje dzieci. Następnym razem zrobię wersję bardziej dla siebie
Kulinarne InspiracjeTakie paszteciki możemy śmiało podać do wielkanocnego barszczu białego:). Na pewno zaskoczymy gości. Mogą być także przekąską na imprezowym stole. Na pewno dla wielu osób będą nowością i przyjemnym zaskoczeniem:). 1 arkusz ciasta francuskiego 3 białe kiełbasy surowe 3 łyżki chrzanu 1 jajko majeranek 1. Kiełbasę wyciągamy z flaka. Zagniatamy z chrzanem. 2. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż
Szefowa kuchnilubię, więc nadprogramowy zakup wykorzystałam bardzo smacznie! Ostatnio staram się jeść także więcej sałatek i surówek. Ostatnio przeprosiłam się z burakami, których w dzieciństwie unikałam jak ognia. Nie jadłam barszczu, ćwikły, niczego co zawierało choć trochę tego drogocennego warzywa. Teraz z chęcią sięgam po buraki i co więcej, staram się wykorzystywać go w niekonwencjonalny sposób, dodając go do ciast
Raj dla PodniebieniaSkładniki: 1 pęczek młodej botwiny 2 marchewki 2 pietruszki 1/3 selera 1 cebula 1 golonka z indyka 70 dag młodych ziemniaków 1/2 litra soku z kiszonych
Qchnia po prostupowierzchnię przynajmniej na 5 cm. Włożyc skórkę z chleba. Garnek przykryc pojedynczą warstwą gazy i pozostawic w temperaturze około 20 stopni Celsjusza na 4-5 dni. Ukwaszony barszcz, jeśli nie jest zaraz zużyty, należy zlać do czystych butelek, szczelnie zakorkować. W miejscu zaciemnionym, w temperaturze ok 5 stopni Celsjusza, można przechowywać go nawet kilka tygodni
Przepisy kulinarne babci AntoninyOstatni w tym roku wielkanocny przepis, obiecuję 😉 Mąż zażartował, że w tym roku nie chce białego barszczu, tylko zupę chrzanową. Chyba miałam zły dzień, bo potraktowałam jego słowa poważnie, i na wielkanocnym stole zagościła zupa chrzanowa na domowym rosole i szynce dojrzewającej. Był tym lekko zaskoczony 😀 Wykonana na podstawie dość popularnego w sieci przepisu, więc nie mogę wskazać jego źródła
Kuchenne zapiski Edytyspożywano to warzywo drzewiej. Przepisy są jednak całkiem nowoczesne i ciekawe, Z oryginalnych pomysłów można podpatrzeć dodawanie owoców do dań np. wiśnie jako dekoracja pierogów czy barszczu, albo gravlax jagodowy. Co bym ugotowała z tej książki? Na pewno przetestuję tartę z botwiny i koziego sera, pizzę z buraczanym pesto i kaszanką, makaron z jeżynami i kurkami, kompot z rabarbaru
Ugotowane pozamiatanewitaminowa. Buraki oczyszczają krew i wspomagają organizm w anemii, są też mało kaloryczne. Przyspieszają przemianę materii oraz redukują tkankę tłuszczową. Możemy je spożywać w sałatkach, koktajlach, barszczach. Koktajl
Kuchnia DanusiKlasyczny sposób na wykorzystanie kurczaka i marchewek z rosołu. Paszteciki w kruchym cieście. Polecam podawać z czerwonym barszczem. Z mąki, masła, jajka, śmietany i soli wyrobić ciasto. Uformować
BullioAlternatywa dla żurku i białego barszczu. Składniki 1 duża porcja włoszczyzny 450 g wędzonego boczku dwie białe kiełbasy ziele angielskie liść laurowy 300 ml serwatki 1 korzeń chrzanu 4 jajka ugotowane na twardo pieprz sól majeranek Przygotowanie Z oczyszczonej włoszczyzny ugotowałem litr wywaru. Wyjąłem warzywa, dodałem boczek, białą kiełbasę i przyprawy. Gotowałem ok. 30 minut. Wyjąłem kiełbasę
R'n'G Kitchen