barszcz - 4003 przepisów (strona:166/267)

uszka z prawdziwkami suszonymi... 132

żółtko, 2/3 szklanki gorącej wody, szczypta soli na farsz grzybowy: 350 gram ugotowanych grzybów suszonych prawdziwków, 1 średnia cebula, sól, pieprz - ile potrzeba, 1-2 łyżki bułki tartej, barszcz czerwony - ile potrzeba na ciasto mąkę z solą przesiać do miski, wlać letnie, stopione masło, żółtko i wyrabia w robocie, porcjami dolewać gorącą wodę, ciasto powinno być miękkie i podobne

W Mojej Kuchni Lubię
Krokieciki francuskie z soczewicą i kaszą jęczmienną 176

jęczmienną to moja propozycja na danie wigilijne, ale znacznie lżejsze, doskonałe dla dzieci (i nie tylko). Mogą być samodzielną przekąską lub dodatkiem do filiżanki barszczu czerwonego. Wigilijny stół zazwyczaj ugina się… Artykuł Krokieciki francuskie z soczewicą i kaszą jęczmienną pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
Kruche ciasteczka z witrażykiem 173

należy również podnosić za wcześnie z blachy, muszą na niej ostygnąć zupełnie, wtedy z łatwością je zdejmiecie, inaczej witrażyk się zniszczy. Korzystając z okazji i krótkiej chwili wytchnienia pomiędzy barszczem a piernikami, pragnę złożyć Wam życzenia spokojnych Świąt Bożego Narodzenia. Niech pachną przecunie choinką, piernikami i kompotem z suszu, niech smakują doskonale, są pełne spokoju, radości, rodzinnej atmosfery i wzajemnego

Słodki Kompromis
Tarta z kapustą i grzybami 146

roztrzepane jajko, dokładnie mieszamy i wykładamy na tartę. Na wierzchu układamy gwiazdki, pozostałe z reszty ciasta.   Pieczemy kolejne 25 minut w temp. 180⁰C. Podajemy z filiżanką czerwonego barszczu. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

Kuchnia w czekoladzie
Krem z suszonych borowików. 118

Barszcz? Grzybowa? Inna (jaka)? Odwieczne pytanie. Odwieczny spór gustów. Ja tym razem wybieram grzybową. A gdybym miał wybrać jakąś inną, to taką z owocowego suszu z domowymi kluskami. Ktoś zna? Lubi? Grzybową zna i lubi na pewno większe grono, a jeśli ma to być wersja wigilijna tej pysznej zupy, to oczywiście grzybami muszą być prawdziwki! Borowiki szlachetne. Ich aromat jest

zadanie-gotowanie
RYBA PO GRECKU 211

zarówno na wigilijną wieczerzę, jak również jako odświętny obiad. Wbrew pozorom, „ryba po grecku” z Grecją niewiele ma wspólnego. Podobnie jak Ukraińcy dziwią się zapytani o „barszcz ukraiński”, tak samo Grecy nie znają naszej „ryby po grecku”. Nie mniej jednak potrawa jest przepyszna i jeśli ktoś nie przepada za tradycyjnym wigilijnym karpiem, może wybrać

Dietolog
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI 162

konsumentów. Gdy odwiedza nas liczna rodzina i przyjaciele, nie ma czasu na kuchenne wpadki i lepiej wśród swoich składników mieć te sprawdzone, które zapewnią kulinarny sukces. Aby kolor czerwonego barszczu stał się wyrazisty, należy dodać ocet jabłkowy, a smak wigilijnej ryby podkreśli ocet słodowy. Tradycyjne śledzie ozdobi musztarda francuska, a postną kapustę z grzybami zaostrzy musztarda sarepska. Koncentrat pomidorowy

Kuchnia MagdaLeny
Schab z pasztetem 199

stole , o tyle przy pierwszym czy drugim dniu świąt pojawia się problem. W moim rodzinnym domu po wigilijnym, nazwijmy to "obżarstwie" z wielką chęcią zajadaliśmy się krokietami i popijaliśmy barszczem. Wiele jednak osób w taki dzień woli zajadać się solidną porcją mięsa . Schab z pasztetem i serową pierzynką na pewno zadowoli tych drugich. Mięso przygotowane w ten sposób zaskakuje wyglądem

Pobite gary Barbary
Pierożki świąteczne 176

Mięsny dodatek do świątecznego barszczu. Pierożki z pysznym nadzieniem, które dla odmiany są smażone a nie gotowane. Przepyszne!  Składniki: ciasto: 75 dag mąki 2 jajka 1,5 szklanki ciepłej wody szczypta soli farsz:  50 dag mielonego 1 duża cebula garść suszonych grzybów 1 bułka 1 jajko sól, pieprz ponadto: tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy wodą

Pobite gary Barbary
Świąteczne paszteciki z pasztetem z żurawiną 266

Potrzeba matką wynalazków – pomyślcie, pojawiają się w Święta niespodziewani goście, więc przydałoby się przygotować coś na szybko np. do barszczu lub po prostu jako przekąska na szybko. Świetnie sprawdzą się wtedy paszteciki z pasztetem z żurawiną, lub innym który będziecie mieć w lodówce. Warto w takich chwilach mieć rolkę ciasta francuskiego. Kilka minut i gotowe!   *Wpis powstał przy

Pasja Smaku
KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 178

sól i pieprz, dokładnie ubijam. Na drugi talerz wsypuję bułkę tartą. Krokiety panieruję najpierw w jajku potem w bułce. Smażę na rumiano na patelni na rozgrzanej patelni. Podaję z barszczem

Gotowanie Patki
Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej na sosie grzybowym 137

Święta Bożego Narodzenia bez grzybów? Nie ma nawet takiej możliwości. To one są nieodłącznym elementem Wigilijnych potraw. Zupa grzybowa, uszka lub pierogi z kapustą i grzybami, paszteciki do barszczu... to tylko kilka z tradycyjnych potraw pojawiających się na kolacji wigilijnej. A co powiecie na coś nowego? Innego? I równie smacznego? Polędwiczka w szynce parmeńskiej na delikatnym sosie grzybowym przygotowanym

Mango Papaja
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 572

Rześkie powietrze. Świąteczny nastrój. Pierwsze przygotowania. Wpadam do Was z poślizgiem z przepisem na paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami. Jest to idealna przekąska do barszczu. Pulchne ciasto drożdżowe i aromatyczny farsz z kapusty kiszonej i grzybów. Wprawdzie nie potrafiłabym zajadać się tym codziennie bo mój żołądek by zastrajkował, ale na święta czy sylwestra będzie w sam raz :) Farsz możecie

My simple kitchen
Ryba po rybacku na Wigilię – przepis krok po kroku 160

Moja Babcia zawsze podawała taką porcję z kromką domowego chleba. Smacznego!   A jeśli szukacie przepisu na mniej znane, wigilijne zupy, zapraszam tutaj: Zupa na Wigilię – nie tylko barszcz! Artykuł Ryba po rybacku na Wigilię – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Pierogi ruskie 133

Ruskie raz! Przedświąteczne gotowanie rozpoczęłam w weekend od lepienia uszek do barszczu. Tak rzadko lepie pierożki czy uszka, że dzisiaj zaplanowałam ruskie pierogi.  Po włoskich przepisach i pieczonych owsiankach, przyszła u mnie ochota na tradycyjne i polskie jedzenie. Ale bez obaw, kuchnia polska nie będzie jedynym tematem kolejnych wpisów, będzie, jak zawsze bardzo różnorodnie! A już w styczniu

Moja smaczna kuchnia