PRZEPIS TUTAJ Zupa parzybroda PRZEPIS TUTAJ Flaczki z żołądków drobiowych PRZEPIS TUTAJ Wiejski rosół PRZEPIS TUTAJ Zupa a’la strogonow PRZEPIS TUTAJ Zupa krem z pomidorów PRZEPIS TUTAJ Barszcz ukraiński PRZEPIS TUTAJ Zupa ogórkowa na wędzonym kurczaku PRZEPIS TUTAJ POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ
Blog z Apetytemrestauracji. Na początku lata, gdy pod rozłożystymi zielonymi liśćmi na grządkach czerwieniły się już łodygi buraków, botwinka z jajkiem była tą zupą szczególnie wyczekiwaną. Lekka i tak inna od barszczu ukraińskiego, nawet rzadko kiedy chciałam zabielać je śmietaną. Na kuchence zawsze stały dwa garnki: w jednym była właśnie botwinka, a drugim tłuczone ziemniaki do zupy. Wymyśliłam sobie, żeby ziemniaki zalewać
Obiad gotowySałatka z buraków Bardzo prosta sałatka z buraków, doskonała na kolację. Ja przygotowuję ją zazwyczaj zużywając buraki z barszczu czerwonego, do tej pory jakoś nie było na nie amatorów a w postaci sałatki znikają błyskawicznie. Burak to bardzo wartościowe warzywo polecane szczególnie przy anemii ze względu na dużą zawartość żelaza i kwasu foliowego oraz
Gotuj Się Kto MożeKrokiety z pieczarkami Naleśniki - krokiety doskonałe solo lub w towarzystwie czystego czerwonego barszczu. Chodziły za mną już od jakiegoś czasu i w końcu zabrałam się za ich zrobienie. Najbardziej lubię właśnie tą wersję z pieczarkami. Do farszu dodaję sporo natki pietruszki dla aromatu oraz topiony serek śmietankowy, który delikatnie przełamuje smak pieczarek i sprawia
Gotuj Się Kto Możeoknem nadal zima. Już tęsknie za wiosennym słońcem i ptakami ćwierkającymi za oknem. Brak mi kolorowych ogrodów i pierwszych nowalijek. Postanowiłam dziś wypróbować zapiec żurek. Wcześniej zapiekałam barszcz biały. Do dania wykorzystałam Żurek Winiary . W torebce znajdziemy czosnek, mąkę i przyprawy. Wszystkie składniki zostały wyselekcjonowany abyśmy cieszyli się pyszną zupą. Danie wyszło pyszne, delikatne a kiełbaska chrupiąca. Składniki
Kuchnia w oparachKochani witam Was o świętach. Nie wiem jak Wy, ale ja jestem pełna. Tak jak kocham jajka to na razie mam ich dość. Tak jak kocham barszcz biały tak bym go jeszcze zjadła. Dobrze, że mama dała jeszcze słoiczek zupy na dzisiaj. Każe święta spędzamy w połowie w Warszawie u moich rodziców i połowę u teścia w Lublinie. I zawsze
Kuchnia w oparachpiwem, w sosie polskim lub tylko parzoną z dodatkiem chrzanu, ogórka kiszonego i pieczywa. No i oczywiście bez dobrej, białej kiełbasy nie może obejść się żaden wielkanocny żurek, czy barszcz biały. Ale czy tylko w święta mamy cieszyć się smakiem przepysznej białej kiełbasy? Myślę, że nie ;) Polecam Wam przepis, w którym dowiecie się jak przygotować białą kiełbasę - najlepszą, bo domową
Moja Książka Kucharskawłożyć kiełbasę. Włoszczyznę pokroić w kosteczkę i wrzucić do zupy. Ugotowaną kiełbasę wyjmujemy, lekko studzimy, obieramy, kroimy w pół plastry i dodajemy do zupy. Smietanę hartujemy i zabielamy nią barszcz. Dodajemy chrzan i czosnek. Zagęszczamy zupę zawiesiną z mąki i gotujemy. Doprawiamy do smaku
Kulinarne blogowanieMoja Książka Kucharska Wielkanoc smakuje domowym żurkiem lub barszczem białym, kolorowymi babkami i mazurkami, aromatyczną kiełbasą i pysznymi sałatkami...a jeśli o sałatkach mowa, to polecam przepis na sałatkę śledziową z marynowaną papryką i czerwoną cebulą. Pycha! :) Świąteczna sałatka śledziowa z marynowaną papryką i czerwoną cebulą - wypróbowany przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: ok. 5 filetów śledziowych marynowanych w oleju
Moja Książka KucharskaWielkanocnych spotkań przy stole, tyle pytań...żurek czy biały barszcz? U mnie zawsze gości ten pierwszy i nigdy nie narzekam. Jest bardziej aromatyczny i kwaśny, a to nam bardzo odpowiada. Dzięki uprzejmości Firmy HAŃDEREK , mogłam go przygotować z Ich pyszną kiełbasą wiejską tradycyjną, na wywarze z mojej domowej białej. Składniki: około 250 g kiełbasy wiejskiej tradycyjnej
Gosia gotujeburaki są zdrowe nie będę Was uświadamiać, bo to oczywiste 😉 Są one dla mnie jednym ze smaczniejszych warzyw i uwielbiam wszystko co "buraczane". Nigdy nie znudzi mi się barszcz ... gotuję go w tysiącach odmian. Domowe zasmażane buraczki są też moim ukochanym dodatkiem do obiadu. A dziś wersja buraczków na zimno, w formie surówki. Buraki wcześniej upiekłam w piekarniku
Walijskie PichcenieBiała kiełbasa na wielkanocnym stole króluje, i swoje zaszczytne miejsce w żurku, czy barszczu białym zajmuje. Jest na przeróżne sposoby podawana, na ciepło czy zimno zjadana. Ja ciasto chlebowe z dodatkiem musztardy ostrej przygotowałam, do którego kiełbasę schowałam. Takie inne jej podanie, będzie idealne na wielkanocne śniadanie. Jeśli dobrze kiełbasy rozmieścicie, to mojego błędu nie popełnicie
Moniki SmakołykiDziś nie będzie wstępów. Będzie żurek na zakwasie i wędzonce. Nie będę tłumaczyła, czym się różni barszcz biały, żurek i żur. Po lekturze ostatnich postów na różnych blogach, po przeczytaniu kilku pięknych gównoburz, gdzie w jednej nazwano pana „żurkowym terrorystą”, postanowiłam pozostawić te różnice w spokoju. Okazuje się, że co dom, to inny przepis i inna tradycja. Dlatego wiem
ladykitchenKochani, Wielkanoc to czas, który spędzamy z Najbliższymi przy świątecznym stole. Nie może na nim zabraknąć pasztetu, który obok jajek, babki, mazurka oraz białego barszczu jest dla mnie i myślę, że dla Was również symbolem, którego w tym apetycznym czasie nie może zabraknąć. Pasztet nie musi być jednak jedynie mięsny. Mam dla Was dzisiaj niesamowicie aromatyczną i rozpływającą się
ChilliJemyJeszcze jedna, typowo wielkanocna propozycja na szybkie ciasteczka. Ja przygotowałam je tak naprawdę z tego, co było pod ręką ;) Już niedługo zaproszę Was na barszcz biały i faszerowane jajka ;) Czym? Nie zdradzę ;) Zaglądajcie na bloga i cierpliwie czekajcie ;) Składniki na ok 10 sztuk: Ok 175g mąki pszennej 100g cukru pudru 90g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Szczypta
Kuchnia w czekoladzie