barszcz - 4003 przepisów (strona:154/267)

Szybkie paszteciki z mięsem i kapustą 187

spotkaniu z przyjaciółmi? Ja polecam szybkie paszteciki z mięsem i kapustą. U mnie sięga z przyjemnością po nie każdy (w szczególności panowie). Do takich pasztecików możecie podać czerwony barszcz. Jeśli przygotowujecie inne dania z kapustą cały proces przygotowania pasztecików będzie jeszcze szybszy. Spróbujcie. Składniki: 2 kiełbasy śląskie z szynki Maestro Henryk Kania pół szklanki kapusty kiszonej (można dodać więcej

Słodkie okruszki
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami (przepis na pyszne ciasto) 451

się z Wami moim sprawdzonym przepisem na to pyszne polskie danie. Moje pierogi z kapustą i grzybami już  gotowe Przede mną jeszcze uszka (przepis znajdziecie tutaj ), paszteciki ( klik ), barszcz ( klik) i wiele wiele więcej pysznych świątecznych dań. Czasu mało, a przygotowań dużo. Jak to przed Świętami Składniki: Na farsz: około 500-550 g kapusty kiszonej 3 duże liście laurowe

Słodkie okruszki
Pasztet w kruchym cieście 145

pysznym, kruchym cieście. Dzięki temu pasztet nie wysycha i dłużej zachowuje swój smak. Upieczony  w małych foremkach pasztet można zamrozić i przechować na inną okazję. Doskonale smakuje z barszczem lub z konfiturą z czerwonej cebuli, przepis na konfiturę niebawem na blogu.  Polecam! Pasztet w kruchym cieście Składniki na 6-8 kokilek: Na ciasto kruche: 2 szklanki  200g

Smak mojej kuchni
Wigilia na Kresach – bogactwo regionów 165

grzybowej z uszkami oraz łamańców z makiem. Na Podolu natomiast jednym z najpopularniejszych dań był nadziewany kaszą gryczaną leszcz, w roli wigilijnej zupy występował tam zaś zakwaszany i zabielany barszcz z uszkami. Choć sposoby ich przyrządzania czasem znacznie się różniły, wyraźnie widać, że to ryby słodkowodne – przede wszystkim szczupak, leszcz i karp – wiodły prym na kresowych stołach podczas wigilii. Przepisy

Codogara
Pieczone pierogi z pieczarkami i szpinakiem 96

pierogi są jednak naszą tradycyjną potrawą. Więc na świątecznym stole znaleźć się mogą. A nawet powinny. Więc czemu nie w takiej trochę zmienionej formie? Są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Gwarantujemy Wam, że goście przy stole będą pozytywnie zaskoczeni. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
ŚWIĄTECZNY KULEBIAK Z KAPUSTĄ KISZONĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI 117

kapustą kiszoną, kaszą gryczaną i grzybami. Espumisan Max, wyrób medyczny CE Taki kulebiak z kapustą kiszoną, kaszą gryczaną i grzybami jest świetnym pomysłem np. jako dodatek do wigilijnego, czerwonego barszczu – świetny zamiennik dla pasztecików z grzybami albo pieczonych pierogów. Smakuje wybornie! W moim regionie nie jest on popularny, ale moja babcia zawsze go robiła. Robiła, bo wiedziała, że ubóstwia

Ostra na Słodko
KEKS WYKWINTNY 145

nadziany warzywami i nie tylko... Moja propozycja to keks mocno pieczarkowy z dodatkiem papryki czerwonej oraz żółtego sera, a do tego dobrze przyprawiony. Idealnie pasuje jako dodatek do czerwonego barszczy czy kremowych zup, ale świetnie smakuje też solo. Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się też jako przekąska na różnego rodzaju imprezach, a goście będą

Kuchnia MagdaLeny
Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 256

dość łatwe do zrobienia, jeśli będziecie trzymać się przepisu. Satysfakcja po upieczeniu – duża, zapach w domu – przepiękny, radość podczas jedzenia – gwarantowana. Zobacz też jak zrobić najprostszy buraczany zakwas do barszczu wigilijnego. Składniki: Ciasto: 2 żółtka i jedno jajko Pół kostki masła roztopionego (100 g) Opakowanie drożdży instant (około 35 g świeżych) ) Łyżka cukru Szklanka ciepłego mleka

Niedzielny kucharz
Mini tarty z kapustą i jabłkiem 135

posmakują im także te tarty – soczysta słodko-kwaśna kapusta i chrupiące ciasto, czego tutaj nie lubić. Świetnie smakują na ciepło lub na zimno, solo lub jako dodatek do barszczu. Składniki (na 12 mini tart): 2 szklanki mąki 100g zimnego masła 1 małe jajko 3 łyżki zimnej wody szczypta soli Na farsz: 250g kiszonej kapusty 1 duża cebula 1 średnia

Smaczna Strona
Kulebiak z ciasta francuskiego z kapustą, grzybami i śliwkami 162

Przedstawiam przepis na świąteczny kulebiak, który z powodzeniem możemy podać do barszczu zamiast pasztecików. Jest łatwy do wykonania, bo musimy przygotować jedynie kapustę - ciasto francuskie kupimy w sklepie. 1 arkusz ciasta francuskiego  1/2 kg kapusty kiszonej  30g suszonych podgrzybków 1 cebula 100g suszonych śliwek olej sól, pieprz  1 jajko 1. Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzątku, zostawiamy

Szefowa kuchni
Kulebiak z kapustą i grzybami 309

najczęściej na Wigilię. Przepis jest sprawdzony i bardzo prosty. Zobacz jak krok po kroku zrobić najlepszego kulebiaka! - Wspaniały na Wigilię - Pomysł na obiad bez mięsa - Super na ciepło do barszczu

AniaGotuje.pl
Kwasówka z Drohobyczki – kuchnia podkarpacka 245

końcem gotowania dodajemy suszone grzyby. Pół godziny później wsypujemy kaszę i gotujemy zupę aż kasza zmięknie. Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA a tam między innymi inne regionalne zupy wigilijne: Barszcz grzybowy z Cmolasu Kwas wigilijny z Cyganów Zupa z kaszą i grzybami (wigilijna) Kwaśnica z Dynowa

Trzeci talerz
Top 10 tradycyjnych przepisów na Wigilię 103

niezastąpiony kompot z suszonych wędzonych śliwek. Serdecznie Was zapraszam do ich przejrzenia, może znajdziecie tu coś interesującego dla siebie? Jarzynowa sałatka ze śledziem Marynowane śledzie  Wigilijna zupa grzybowa Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Łazanki z kapustą i grzybami Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami Keks piernikowy Piernik staropolski dojrzewający Kompot z suszonych wędzonych śliwek

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas z buraków 155

Pachnący, intensywny w kolorze, niezbędny do świątecznego barszczyku - zakwas z buraków. Zróbcie tydzień przed Wigilią i dodajcie do barszczu. Wzmocni kolor, smak i zapach. Składniki: 1 kg buraków 6 ząbków czosnku 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 25 ziaren pieprzu czarnego 3 płaskie łyżeczki soli 1,5 litra przegotowanej wody Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki

Smak mojego domu
Drożdżowe paszteciki z pieczarkami 354

Paszteciki z pieczarkami są zawsze u mnie na święta. Podaję je z czerwonym barszczem. Można je przygotować wcześniej zamrozić po upieczeniu i wystudzeniu. Najlepiej rozmrażać w piekarniku lub mikrofali. Niedługo już święta, a przed nami dużo pracy, gotowania, pieczenia. Lubię świąteczną atmosferę, ubieranie choinki, zapachy pieczonych ciastek i ciast. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na ciasta kremowe, pierniki, serniki, makowce

O kuchni z uczuciem