barszcz - 4003 przepisów (strona:158/267)

Domowy zakwas na żurek 185

Sami pieczemy chleb, robimy białą kiełbasę czy nastawiamy domowy zakwas na żurek. O tym ostatnim jest dzisiejszy przepis krok po kroku.   Tak jak barszcz Bożonarodzeniowy zyskuję duszę dzięki zakwasowi buraczanemu , tak nie wyobrażam sobie żuru Wielkanocnego bez żytniego zakwasu. Obowiązkowo dodaje mąkę żytnią typ 2000 to znaczy z pełnego

kuron.com.pl
BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA W SOSIE CHRZANOWO-ŚMIETANOWYM (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 265

Biała kiełbasa to jedno z tych dań, które gości na Wielkanoc w większości polskich domów. Jeśli do tej pory podawaliście ją po prostu z wody lub z barszczem to tym razem polecam spróbować czegoś niebanalnego Pieczona w sosie chrzanowo-śmietanowym z dodatkiem papryki i szczypiorku zachwyci wszystkich zgromadzonych przy świątecznym stole Nie tylko znakomicie smakuje, ale i wygląda pięknie Składniki

Ola la LCHF
Żurek Krakus z mini grzankami z chleba i chipsami z szynki 175

natłoku przedświątecznych obowiązków bardzo często brakuje nam czasu na własnoręczne przygotowanie zakwasu na barszcz biały lub żurek. Na szczęście na rynku dostępnych jest wiele gotowych produktów, jednym z nich jest wyśmienity Żurek firmy Krakus. Żurek powstał na naturalnym zakwasie z mąki żytniej i ma lekko wędzony posmak, dzięki czemu zachwyca wyrazistą nutą. Wystarczy doprawić szczyptą majeranku, dać jajko, białą kiełbaskę

Kraina Miodem Płynąca
Kiszona pasta czosnkowa 172

Kiszona pasta czosnkowa to idealny dodatek do białego barszczu, żurku czy sosu, idealna do mięs wszelakich, do zup, i czego dusza zapragnie. Jest zdrowa, jest pyszna choć wiem że nie wszyscy kochają czosnek. Jest aromatyczna i ma mnóstwo tego czego nam na przedwiośniu potrzeba, mnóstwo dobrych bakterii, ważnych aby organizm funkcjonował poprawnie i zdrowo. Zachęcam do kiszenia czosnku. Przepis pochodzi

Moje Małe Czarowanie
Żurek z białą kiełbasą i suszonymi grzybami 189

Wielkanoc żurek lub barszcz biały to podstawa. U mnie w domu na świątecznym obiedzie króluje właśnie żurek. Najczęściej podany w chlebie lub taki jak ten, z dużą ilością dodatków Do świąt pozostał już tylko tydzień, zatem czas najwyższy nastawić zakwas na żur (który znajdziecie klikając ten link ), by w święta móc cieszyć się jego cudownym smakiem. Żurek z białą kiełbasą

PatiGotuje
Zupa chrzanowa 214

święta Wielkanocne na naszych stołach oprócz żuru i barszczu białego może gościć zupa chrzanowa. Idealnie komponuje się z białą kiełbasą i jajkami. Składniki: - 2 białe kiełbasy - 150 g boczku wędzonego - 5 ziemniaków - 1,5 l bulionu - 1 cebula - 3 łyżki chrzanu - 2 łyżki oleju - śmietana 18% - ziele angielskie - liść laurowy - sól - pieprz - szczypiorek - jajka "Espumisan Max to wyrób medyczny

Kulinarne życie
ŚWIĄTECZNA ĆWIKŁA Z CHRZANEM 279

Moja Książka Kucharska ŚWIĄTECZNA ĆWIKŁA Z CHRZANEM Wielkanoc kojarzy się z wiosną, pięknymi ozdobami i smakowitymi potrawami nadającymi niezwykły klimat tym świętom. Na wielkanocnym stole goszczą wspaniałe barszcze i żury, jaja faszerowane smakowitymi i kolorowymi pastami, mięsa, pasztety oraz bajeczne wypieki. Pośród tych wszystkich znakomitości swoje pewne miejsce zajmuje oczywiście również ćwikła z chrzanem. Lecz nie taka zwykła... A zanim

Moja Książka Kucharska
Biała kiełbasa zapiekana w żurku i z dodatkiem jajka 219

Biały barszcz lub żurek to w większości domów podstawa świąt wielkanocnych. Podobnie jak biała kiełbasa. O jajku nie wspominam, bo jest przecież najważniejsze. Te trzy produkty można jednak połączyć w jedno oryginalne danie, czyli zapiec razem. Taką zapiekankę można także przygotować na świąteczny obiad z kiełbasy, która pozostała po śniadaniu. Z jednej strony stworzymy coś innego niż standardowo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Roladki z szynki w galarecie 5406

Przygotowując potrawy świąteczne sięgamy zazwyczaj do sprawdzonych przepisów naszych mam czy babć. Tradycyjne smaki świąt wielkanocnych to nie tylko żur, barszcz biały z jajkiem czy kiełbasą , biała smażona kiełbasa czy jaja faszerowane,ale też różne wędliny. I właśnie z wędlinami związany jest pomysł na dzisiejszy przepis. Proponuję roladki z szynki w galarecie z ostrym farszem chrzanowym z rukwią wodną

Bon appetit mon amie
Gotuję, nie marnuję – recenzja 206

niedzielę jadło się rosół i ziemniaki, a w poniedziałek pomidorową i kopytka, więc nic się nie marnowało. Jedną z lepszych zup, które gotuje moja mama jest zero waste barszcz ukraiński. Kiedy gotuje jakieś warzywa odkłada trochę z nich i mrozi. Po pewnym czasie ze szklanki mrożonej fasoli i kilku innych warzyw można zrobić pyszną zupę w 15 minut. Podobnym przepisem

Ugotowane pozamiatane
Śledzie marynowane w kwasie buraczanym 152

jeżeli są zbyt słone moczymy je w zimnej wodzie. Następnie kroimy na kawałki i umieszczamy w kwasie buraczanym ( prezentowany na blogu do samodzielnego wykonania – zakładka przetwory, kiszenie buraków do barszczu czerwonego ) na 24 godziny, pozostawiamy w lodówce. Następnego dnia odsączamy. Cebulę kroimy umieszczamy na śledziach i wykładamy gęsty jogurt. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy na godzinę

Smaki Ewy
Chlebowe miseczki 139

minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni z termoobiegiem. Upieczone studzimy na kratce. Po całkowitym wystudzeniu odkrajamy czubki i wydrążamy. Miseczki chlebowe są  idealne do zup typu barszcz biały, żurek czy flaki. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
5 dań z resztek jedzenia, które wyglądają jak z restauracji 192

Wyglądają fantastycznie – jak dania, za które w restauracji trzeba by sporo zapłacić – i tak też smakują. W rzeczywistości są pyszne, ale tanie jak barszcz – bo powstały z resztek jedzenia w domowej kuchni. Poznajcie i zacznijcie gotować – pięć dań z resztek, których nie powstydziłby się żaden szef kuchni. 1. Zupa z pierożkami won ton Niezwykle smakowite pierożki

Niedzielny kucharz
Biała kiełbasa w boczku 161

inny plan. Ale nic się nie zmarnowało. Fakt, że nie było jej dużo, bo tylko sześć naprawdę małych kawałków.  A Wy co jecie na wielkanocne śniadanie? Gotujecie żurek, barszcz, a może jeszcze inne ciekawe potrawy? Z chęcią poczytam! Ps. A może jeszcze w ogóle o Wielkanocy nie myślicie...? Wydaje się, że to jeszcze mnóstwo czasu, ale patrząc na kalendarz

Kuchnia w czekoladzie
zupa-barszcz czerwony na wywarze kolagenowym 200

przykryciem około 15-20 minut do miękkich ziemniaków (czas zależy od ziemniaka i wielkości cząstek.)Na głęboki talerz parę ziemniaków ,do tego jajko ugotowane na twardo i całość zalać barszczem

w mojej kuchni