sałatka z selerem - 3376 przepisów (strona:170/226)

Sałatka krabowa (surimi) z makaronem i selerem naciowym 117

sałatka okazała się hitem nie jednej imprezy. Pełna kolorowych warzyw z dodatkiem makaronu i pysznym sosem.  Pięknie się prezentuje na  imprezowym stole. Królowa na różnego rodzaju uroczystościach, świetna do lunchboxa.  Na 1 duży półmisek  około 6 -7 porcji 250 gramów (1 opakowanie) paluszków krabowych (surimi)  50 - 60 g dowolnego makaronu (kokardki, ryżowy, muszelki...) 2 garście(...)świeżego szpinaku baby 1 pęczek rzodkiewek 1 ogórek szklarniowy lub pół dużego tzw. węża lub 2 większe gruntowe 2 długie łodygi selera naciowego pół średniej cebuli czerwonej Sos 2 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu 1 łyżeczka musztardy sok z połowy małej cytryny szczypta soli Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu ważne aby go nie rozgotować. Ja miałam makaron w kształcie

Andzia Pichci
Zupa pieczarkowa z cavolo nero lub jarmużem 107

nich witamin i przeciwutleniaczy. Cavolo nero ma przy tym tę przewagę, że jest delikatniejszy w smaku. Jeśli tylko traficie na jego odmianę, to bez obaw wykorzystajcie ją w sałatkach, zielonych koktajlach, zupach czy warzywnych gulaszach. Zapewniam, że fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do zupy pieczarkowej, dopełniając ją smakowo i zwiększając jej właściwości odżywcze. Niemniej, jeśli nie wpadnie Wam w ręce(...)ciekawej odmiany i jeszcze zdrowszej wersji klasycznej zupy. Składniki na 3 – 4 porcje: około 300 – 350 g świeżych i jędrnych pieczarek, najlepiej małych 2 nieduże marchewki mały kawałek korzenia selera 1/2 pora 1 średni ziemniak 2 szklanki pokrojonych liści cavolo nero lub jarmużu (bez twardych łodyg) 1 łyżka oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) / lub masła klarowanego w wersji niewegańskiej

Even Better Food
PASZTET Z CIECIERZYCY I CZERWONEJ SOCZEWICY 151

soczewicy i korzeniowych warzyw. Dobrze trzymający formę i bardzo podzielny. Najlepszy na kromce pełnoziarnistego chleba lub opieczonej pszennej bułeczce.  Można podać na obiad, np. z mizerią z ogórka, sałatką grecką lub sosem tzatziki. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce, obsmażamy, a następnie dodajemy suchą kaszę i soczewicę, zalewamy bulionem i gotujemy do wchłonięcia płynu i miękkości(...)całkowitego wystygnięcia.  SKŁADNIKI 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki oliwy 1 szklanka czerwonej soczewicy 250 g (1 puszka) ciecierzycy 200 g marchewki 100 g pietruszki 100 g selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 600 ml bulionu warzywnego  2 jajka PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki kurkumy, curry i słodkiej papryki w proszku

cool and minty
Rolada z mielonego mięsa 229

ambitne, ale troszkę się posypały.  Na pewno będzie ciacho- bo już po części zrobione, będzie rolada serowa i coś na ciepło. Po drodze na pewno też wyczaruję jakąś sałatkę, choć w minimalnej ilości. Dla Was natomiast mam propozycję rolady, ale mięsnej, choć z farszem zdecydowanie bardziej warzywnym. Doskonała właśnie na zimno, pokrojona w plastry. Nie dość, że smaczna(...)ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka lubczyku Sól, pieprz do smaku Ok 15 cienkich plastrów wędzonego boczku Nadzienie: 1 mała marchewka 1 mała pietruszka ¼ średniego selera ⅓ małego pora ⅕ średniej główki kapusty 150g kiełbasy lub boczku 100g pieczarek 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 mały kremowy serek topiony 1 jajko 1 łyżka mąki 1 łyżeczka śmietany sól, pieprz, oregano

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka jarzynowa z kiełbasą 137

konsultacji z bratem, podrzucam Wam przepis na sałatkę, która kojarzy nam się z domem rodzinnym. To tak przy okazji zbliżających się świąt... Zawsze gdzieś mi tam dzwoniło z jakich składała się produktów, ale nie do końca to było to. Brat podpowiedział to i owo i oto jest. Taka jak trzeba. Bez groszku i z kiełbasą. No i najważniejsze - z ziemniakami(...)gotowanymi w mundurkach. W sumie wszystkie warzywa możecie tak ugotować.  Składniki: 3 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki 3 średnie ziemniaki 1 mały seler 4 jajka 3 ogórki kiszone 3 małe kiełbasy 1 duże jabłko 1 mała cebula 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Marchewki, pietruszki i seler obieramy i gotujemy prawie do miękkości

Kardamonovy
Zupa pieczarkowa z cavolo nero lub jarmużem 176

nich witamin i przeciwutleniaczy. Cavolo nero ma przy tym tę przewagę, że jest delikatniejszy w smaku. Jeśli tylko traficie na jego odmianę, to bez obaw wykorzystajcie ją w sałatkach, zielonych koktajlach, zupach czy warzywnych gulaszach. Zapewniam, że fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do zupy pieczarkowej, dopełniając ją smakowo i zwiększając jej właściwości odżywcze. Niemniej, jeśli nie wpadnie Wam w ręce(...)ciekawej odmiany i jeszcze zdrowszej wersji klasycznej zupy. Składniki na 3 – 4 porcje: około 300 – 350 g świeżych i jędrnych pieczarek, najlepiej małych 2 nieduże marchewki mały kawałek korzenia selera 1/2 pora 1 średni ziemniak 2 szklanki pokrojonych liści cavolo nero lub jarmużu (bez twardych łodyg) 1 łyżka oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) / lub masła klarowanego w wersji niewegańskiej

Even Better Food
Pasta kanapkowa z pora 110

Pasta kanapkowa to świetny dodatek do świeżego pieczywa i nie tylko. Można je przygotować z najróżniejszych składników, w różnych połączeniach i o różnych smakach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Przepiski.pl
Jak ułożyć zbilansowaną dietę – najprostsze menu na tydzień 84

małe kawałki. Mięso piekliśmy równocześnie: indyki na blaszce, rybę na ruszcie. Do pieca trafiły tez dodatki. Na jednej tacy znalazły się frytki z ziemniaków, na drugiej pokrojona marchew, pietruszka, seler i batat. Razem z nimi wstawiliśmy też do piekarnika buraczki. Czas pieczenia warzyw – pół godziny w temperaturze 200 stopni. Planowanie posiłków – jak komponować zestawy obiadowe Z upieczonych składników można(...)dobrym dodatkiem będą warzywa lub kasze. My wybraliśmy frytki z pieczonych ziemniaków. Aby warzyw było więcej np. indyka możesz pokroić w paski, dodać świeże warzywa i zrobić sałatkę. Jesli wolisz możesz też ugotować ryż, zrobić surówkę i zjeść z rybą. Dobrym pomysłem może być ryba z makaronem ryżowym, posiekaną marchewką, rzodkiewką, podana na azjatycki sposób. Shawarmę można zjesc jak kebab

Niedzielny kucharz
Zadbaj o zdrowe odżywianie – najprostsze menu na tydzień 110

małe kawałki. Mięso piekliśmy równocześnie: indyki na blaszce, rybę na ruszcie. Do pieca trafiły tez dodatki. Na jednej tacy znalazły się frytki z ziemniaków, na drugiej pokrojona marchew, pietruszka, seler i batat. Razem z nimi wstawiliśmy też do piekarnika buraczki. Czas pieczenia warzyw – pół godziny w temperaturze 200 stopni. Planowanie posiłków – jak komponować zestawy obiadowe Z upieczonych składników można(...)dobrym dodatkiem będą warzywa lub kasze. My wybraliśmy frytki z pieczonych ziemniaków. Aby warzyw było więcej np. indyka możesz pokroić w paski, dodać świeże warzywa i zrobić sałatkę. Jesli wolisz możesz też ugotować ryż, zrobić surówkę i zjeść z rybą. Dobrym pomysłem może być ryba z makaronem ryżowym, posiekaną marchewką, rzodkiewką, podana na azjatycki sposób. Shawarmę można zjesc jak kebab

Niedzielny kucharz
Szparagowa zupa-krem z pomarańczowym pieprzem 167

Pieprz pomarańczowy kupiłam jakiś czas temu w sklepie z hiszpańskimi produktami na Viktualienmarkt. Jest to fantastyczna, naprawdę wyjątkowa przyprawa do ryb, sałatek jasnych mięs i właśnie zup. Taki pieprz jest niezwykle prosty do zrobienia, trzeba tylko wysuszyć skórkę pomarańczową na pieprz. ;) A potem zmielić w młynku do kawy i wymieszać z pozostałymi składnikami; proporcje poniżej. Składniki (na 4 duże(...)oczyszczonych białych szparagów (ja obcinam zdrewniałe końce i obieram obieraczką do jarzyn) 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kilka gałązek naci pietruszki 1 duży ziemniak mały kawałek korzenia selera (wielkości pietruszki) 1 łyżka masła  1 łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 pełna łyżeczka pieprzu pomarańczowego* siekany szczypiorek i natka do dekoracji szczypta gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka

Kuchnia Prezydentowej
Jajka w sercach karczochów 152

sercach karczochów. Danie w sam raz na wielkanocne poniedzialkowe śniadanie. Karczochy pełne witamin i mikroelementów,  jajka zródło białka i wapnia, a wszystko podane na pieżynce z drobnej sałatki z żurawiną i pestkami dyni. Najbardziej pracochłonna jest obróbka karczocha. Przed przystąpieniem do pracy przygotowujemy miseczkę z wodą z sokiem z cytryny, w której umieścimy obrane karczochy( cytryna zapobiega ich ciemnieniu(...)marchewką i selerem naciowym), lub ugotować na parze. Ja nie miałam zbyt wiele czasu, więc ugotowałam w wodzie z jarzynką, ok. 20 min. Ugotowane karczochy delikatnie wyjmujemy z wody. Uważamy by nie uszkodzić korony lisci. Teraz pozostaje nam tylko ugotować jajko, u mnie na pół mię0kko. Jajko wkładamy do serca karczocha,  a ten kładziemy na drobnej sałatce. Całość posypujemy

Mia Cucina Sofieta
Chrupiąca, zielona sałatka 129

Coś z niczego, czyli mieszanka zdrowych przeróżności. #bezglutenu #wegetariańska #warzywna Składniki: – 1/2 cebuli – 1/3 pora – 3 łodygi selera naciowego – 1/4 puszki kukurydzy – 3 ogórki kiszone – jajko – 1/2 puszki czerwonej fasoli – 2 łyżki jogurtu naturalnego + sól, pieprz Dodatki: – prażone pestki słonecznika, szczypiorek Sposób przygotowania Jajko ugotuj na twardo(...)przyprawami, jogurtem naturalnymi, pokrojonym jajkiem. Posyp prażonymi pestkami słonecznika i szczypiorkiem. Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Chrupiąca, zielona sałatka pochodzi z serwisu Mrs. Endorfina

Mrs. Endorfina
Krem z pieczonej marchewki 172

najlepszym nośnikiem smaku, a dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do zupy warzyw. W bulionie obowiązkowo muszą znaleźć się warzywa takie jak: korzeń marchwi, pietruszki selera, por, seler naciowy i opalona, a nawet lekko zwęglona cebula i oczywiście przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu. Wszystkie składniki zalewam zimną wodą i gotuję na bardzo małym ogniu, smak(...)się po pierwszych 20-30 minutach. Odławiamy je i wyrzucamy, dzięki czemu rosół będzie przejrzysty i klarowny. Wywar można wykorzystać do przygotowania dowolnej zupy, z ugotowanych warzyw można zrobić sałatkę jarzynową, a z mięsa farsz do pierogów lub pasztecików. Krem z pieczonej marchwi, wzbogacony aromatycznymi przyprawami: kuminem, imbirem, czosnkiem, kolendrą, kurkumą, tymiankiem, posypany płatkami chili, czarnuszką, natką pietruszki jest charakterny

Smakowity Blog Kulinarny
Dip z twarogu i rzodkiewki 203

świeże warzywa pokrojone w słupki do maczania w sosie. To Fit danie jest idealne do chrupania na śniadanie! Można warzywa i sos zapakować aby zabrać do pracy, podobnie jak sałatkę w słoiku. Danie jest lekkie, kolorowe, zdrowe i bardzo smaczne! Wystarczy chudy twaróg (1/2 op.) utrzeć z posiekanymi 3-4 rzodkiewkami i 1-2 łyżkami jogurtu, doprawić odrobiną soli, grubo(...)Jeśli wolimy rzadszy dip to należy dodać trochę więcej jogurtu. Warzywa obieramy i kroimy w słupki. W tym przypadku wykorzystano marchewkę i ogórka, ale może to też być papryka, seler naciowy, czy też inne warzywo na które mamy ochotę. Smacznego!   The post Dip z twarogu i rzodkiewki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa orkiszowa 167

godzin. Gotujemy wywar mięsno-warzywny razem z ziarnami, cebulą i selerem. Czas gotowania wywaru ok. godziny. Najlepsze mięso na zupę to drób (indyk lub gęś). Można też użyć kawałka wieprzowiny z kością. U mnie akurat był aromatyczny rosół z kawałków gęsiny wraz z wywarem pozostałym po gotowaniu warzyw na sałatkę. Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem, zakwaszamy sokiem

prawdziwe jedzenie
Sałatka Królewska - warstwowa 10886

Wielkanoc pyszną propozycją  jest sałatka królewska. Sama nazwa mówi za siebie ;) Nie potrzeba żadnych przypraw , składniki , które się w niej znajdują połączone z małą ilością majonezu , sprawiają , że smakuje przepysznie . Zrobienie jej , zajmuje bardzo mało czasu. Naprawdę polecam ją zrobić :) Składniki: - 1 słoik selera konserwowego - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka ananasa - 1 marchewka - por - czerwona fasola - 5 jajek Sposób

Słodkości i nie tylko
Burak-burger vel burak-kotlet 138

Kiedy w domu robi się buraczane sałatki na zimę, my podbieramy kilka buraczków i robimy pyszny obiad! Zapraszamy na buraczanego burgera lub tradycyjne buraczane kotleciki. Ty decydujesz! :D Burak poza pięknym intensywnym kolorem i pysznym smakiem jest również "nosicielem" betaniny - czyli barwnika, który ma właściwości antyoksydacyjne zwalczające szkodliwe dla nas wolne rodniki. Lećcie pędem do kuchni wyczarować zdrowy i pyszny(...)obiad! :) Burak-burger Przepis na około 5-6 burgerów Potrzebujemy: - 3 nieduże buraki - pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 2 ząbki czosnku - 1/3 szklanki startego selera (korzeń) - 2 łyżki prażonego słonecznika - 1 łyżka prażonych nasion siemienia lnianego - 2 łyżki mąki kukurydzianej Przyprawy: sól pieprz ok. 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Przygotowanie: 1. Buraki gotujemy około godziny - im mniejsze tym szybciej się ugotują

Bananowe Pole
BULION WARZYWNY IDEALNY 135

ziarna ziela angielskiego 4-5 ziarenek pieprzu (u mnie zielony)  ok. 1,5-2 łyżeczki soli  2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego  Marchew, pietruszkę, seler obieram. Kroję w mniejsze części. Cebulę i czosnek obieram, siekam, lecz niezbyt drobno. Pora płuczę, dzielę na 3-4 części. Listki natki pietruszki siekam, łodyżki zaś zostawiam. W garnku rozgrzewam tłuszcz(...)łodyżki. Wlewam wodę, wrzucam liście laurowe, pieprz i ziele angielskie, dodaję sól. Stawiam na gazie i gotuję około godziny do półtorej. Następnie przelewam przez sito. Warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej bądź innych potraw. Odcedzony wywar przelewam dodatkowo przez gazę, aby pozbyć się wszelkich szumowin. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania