Moja wariacja na temat zupy fasolowej. Kiedyś dodawałam do niej pokrojoną w kawałeczki kiełbaskę, ale pewnego dnia kiełbasy w lodówce zabrakło, za to z półki mrugały do mnie parówki. Spróbowałam - zupka nabrała całkiem nowego smaku a parówki jako dodatek do niej wpisały się na stałe w nasze menu. Taka wersja bardzo posmakowała też naszej córci i teraz chętniej zjada zupę(...)fasolową. SKŁADNIKI: (na 3-4 osoby) 1 l bulionu/rosołu 2-3 marchewki 2-3 ziemniaki 1 puszka białej fasolki 3 parówki 1 łyżka przypraw do dań z fasoli - mieszanka naturalna bez soli natka pietruszki 1. Marchewkę i ziemniaki ugotować w bulionie na półmiękko, dodać fasolkę i gotować do miękkości warzyw. 1-2 łyżki wazowe warzyw (głównie fasolki) przełożyć
Kto ugości moich gości?pomysły znajdziecie TUTAJ . Oszukane przepiórcze udka, czyli przekąski z kurczaka i paluszków. PRZEPIS Sałatka "Grzybowa polana" PRZEPIS Jajeczny pasztet wielkanocny PRZEPIS Wielkanocna zupa chrzanowa z jajkiem, boczkiem i kiełbasą PRZEPIS Rolada ziemniaczana z mielonym mięsem PRZEPIS Kijowskie kotleciki ziemniaczane (nadziewane mięsem mielonym i pieczarkami) PRZEPISY Pieczeń bawarska PRZEPIS Kotlety a'la zrazy PRZEPIS Kotlety z jajek PRZEPIS Faszerowane jajka(...)łososiem PRZEPIS Smażone jajka faszerowane PRZEPIS Wielkanocny koszyk PRZEPIS Babka czekoladowo-orzechowa z Nutellą PRZEPIS Cytrynowa baba wielkanocna PRZEPIS Makowiec PRZEPIS Marlenka PRZEPIS Oszukane marchewki, czyli truskawki w białej czekoladzie PRZEPIS Smacznego
Przepisy AleksandryMASZYNCE 8 -boczek 50% fi 16mm -podgardle wieprzowe (przerośnięte) 50% fi 8-10 mm PRZYPRAWY - pieprz czarny 4 g/kg -peklosól 19g/kg -pieprz ziołowy białowieski 3 g/kg -gorczyca biała ziarno 5g /kg -czosnek wyciśnięty przez praskę 5g/kg -chilli jalapeno grys 2g/kg -ziele angielskie 1g/kg WYKONANIE Mięso kroimy w kostkę 3-4 cm peklujemy zalecaną dawką przez(...)dokładnie mieszamy. Napełniamy jelita dość ściśle, odwieszamy na kije na 12 godzin w warunkach chłodniczych. OSUSZANIE W WĘDZARNI W temperaturze 35-40 stopni do momentu, aż powierzchnia kiełbasy będzie całkowicie sucha i ciepła w dotyku. WĘDZENIE W temperaturze 50-55 stopni do koloru jaki nas zadowala- osobiście wędziłem 3,5 godziny. PARZENIE Woda 75 stopni
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.cebula 100 g boczku 200 g wiejskiej kiełbaski 1 duża marchewka 1 duża pietruszka gruby plaster selera 4 ząbki czosnku 1/2 główki dużej młodej kapusty 100 ml wytrawnego białego wina 400 ml bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 4 pomidory malinowe lub 400 rozdrobnionych pomidorów z puszki mały(...)natki pietruszki mały pęczek koperku 50 ml śmietany 30% 1 łyżeczka mąki pszennej WYKONANIE Boczek kroimy na cienkie plasterki, a następnie w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę, wiejską kiełbasę w plasterki. Marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy głąb i drobno szatkujemy. Natkę pietruszki i koperek drobno siekamy. Pomidory
cool and mintynawet nie powinniśmy jeść czegokolwiek. Więc co zdrowego zjeść w podróży? Jakie są dietetyczne i fit przekąski? Nasze trzy złote zasady przy wyborze przekąsek na podróż to: - BRAK BIAŁEGO CUKRU - BRAK TŁUSZCZU PALMOWEGO - JAK NAJMNIEJSZA ILOŚĆ KONSERWANTÓW I BARWNIKÓW Na pierwszy rzut idą... KANAPKI. Olejmy kajzerki z masłem i czymś seropodobnym i postawmy na coś co będzie naprawdę(...)który mają jak najkrótszy skład. Dodatki? Dowolne byle nie takie które z naszej kruchej bułeczki zrobią papkę tj. pomidor. Dodatkowo jadąc autobusem lub lecąc samolotem zrezygnujmy z kiełbasy czy ugotowanego jaja. Nie każdemu ich intensywny zapach będzie się podobał. Do kanapek warto dodać sałatę, chudą szynkę, paprykę, awokado, kiełki czy łososia. OWOCE Tutaj są dwie zasady
CzarnawisienkaKiełbasę i boczek pokroić w dużą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. W garnku o grubym dnie rozpuścić smalec, wrzucić łopatkę wieprzową, obsmażyć, aby zamknąć pory. Dodać kiełbasę i boczek, smażyć do wytopienia się tłuszczu, po czym wsypać cebulę i czosnek, smażyć jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby mięso nie przywarło do dna. Do garnka(...)pomidorowy, dodać liście laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką i chili. Posolić i popieprzyć, przykryć pokrywką, dusić na średnim ogniu godzinę. W tym czasie czerwoną paprykę umyć, usunąć pestki i białe błonki, pokroić w paski. Ogórki kiszone wyjąć z zalewy, również pokroić w paski. Warzywa dołożyć do garnka po upływie godziny duszenia, gotować ok. 20 minut – aż papryka zmięknie
niecodziennikparynastępny dzień nie ma śladu po leczo. Leczo z kiełbaskami sojowymi Składniki: Opakowanie Vege kiełbasek grillowych o smaku paprykowym Polsoja * 4 papryki (u mnie dwie czerwone, jedna biała i jedna żółta) 2 średnie cebule ok 600g 2 cukinie puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 szkl. bulionu warzywnego/wody 1/2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki(...)opcjonalnie: 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, 1 łyżka płatków drożdżowych Przygotowanie: Kiełbaski pokrój na grube plastry i podsmaż na oleju w garnku. Następnie pokrój cebule na kawałki, dodaj do kiełbasy, lekko posól i podsmaż na oleju do zarumienienia. Usuń z papryki nasiona i pokrój na kawałki podobnie jak cukinie. Przełóż warzywa do garnka z kiełbasa i cebulą, zalej wodą
wegujemyCudowne kiełbaski w glazurze, przepisu Nigelli Lawson. Niestety kiełbaski z małym falstartem, ponieważ przygotowane (i w większości zjedzone) wczoraj, jednak tak jak rozbrzmiewają wczorajszo-dzisiejsze media
Brzuszki Łakomczuszkiwersji „niby-mięsa” zrobionej z glutenu pszennego (seitan – można go bez problemu kupić online lub w sklepach ze żywnością vege/bio) oraz przypraw, aby smak przypominał prawdziwą kiełbasę. Jest to zaskakująco proste do zrobienia i jeśli jesteście ciekawi takich wynalazków, to szczerze polecamy spróbować! Możecie eksperymentować z ilością i rodzajem przypraw, aby dobrać swój ulubiony zestaw. Jeśli chodzi(...)trzymać minimum, zwłaszcza, że przepis na tę kanapkę jest „rozpisany” na notatce, która wisi w sekcji kuchennej na naszym pierwszym statku w grze. Składa się on z białego chleba, sałaty, sera oraz „multi-meat”. W spisie nie ma żadnych sosów – ale zdecydowanie wypadałoby posmarować kanapkę chociażby majonezem i musztardą, żeby nie była sucha. Warto też
Nerds KitchenZapraszam na wytrawną babkę, która może być rewelacyjną przystawką, podaną z lampką białego wina, doskonale smakuje solo lub z zieloną salatą i koktajlowymi pomidorkami, świetnie sprawdza się na pikniku za miastem. Jest aromatyczna, wilgotna i łatwa w przygotowaniu. Dodałam sporo świeżego rozmarynu, który nadał babce przyjemnego balsamiczno-leśnego zapachu i lekko orzechowego smaku. Wytrawna babka rozmarynowa Składniki: 300 g mąkipszennej(...)jajka 150 ml mleka 100 oleju rzepakowego 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100g suchej kiełbasy( lub innej wędliny) 60g suszonych pomidorków w zalewie 50g żółtego sera 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu ¾ łyżeczki soli, pieprz Suszone pomidorki odcedzamy z zalewy, kroimy w paski, a następnie na drobne kawałki. Następnie na małe kwadracikikroimy kiełbasę i ser żółty. Rozmaryn myjemy, osuszamy
Mia Cucina Sofietagranulowanego 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu jajko kilka łyżek zimnej wody płaska łyżeczka sody oczyszczanej Nadzienie: 4 spore ziemniaki ugotowane al dente 2 średnie jabłka duża cebula por biała część 300 g wędliny szklanka żółtego sera łyżka majeranku sól i pieprz do smaku łyżka masła i bułka tarta do formy Ze składników zagniatamy ciasto, tej wody(...)ładnie zbiło i było plastyczne. Wkładamy do woreczka i do zamrażarki aby mocno schłodzić. Wędlina może być różna, w oryginale zazwyczaj jest mowa o boczku, albo boczku i kiełbasach. Ja użyłam samej kiełbasy, pokrojoną dałam na suchą patelnię, aby się wytopił tłuszcza. Podsmażoną wykładamy na talerz, a na powstałym tłuszczu dusimy pokrojoną cebulę i pora. Na koniec doprawiamy
Dieta moja pasjamogli przebierać wśród różnego rodzaju past i pizzy. Oczywiście, Maltańczycy dołożyli do włoskich przepisów swoje lokalne trzy grosze. Na przykład miejscowa wersja pizzy, Maltija , podawana jest w maltańską kiełbasą, serem kozim, pomidorami, rozmarynem i czosnkiem. Mają również swoje własne dania z makaronem. Moje dzisiejsze danie zostało przygotowane w programie dla Roberta Makłowicza przez szefową kuchni restauracji znajdującej się(...)sobie składniki, jednak ich proporcje musiałam ustalić sama. I tak oto udało mi się stworzyć niezwykle aromatyczny sos do makaronu na bazie suszonych i świeżych pomidorów, oliwek, kaparów i białego wina. Na Malcie podaje się go dodatkowo z owczym serem z Gozo, Ġbejna , ja po prostu go pominęłam. Przepis na spaghetti po maltańsku dodaje do akcji Shinju "Światowy Dzień Makaronu
Chilli Czosnek i Oliwawęgierskiej są na pewno gulasz, czyli pörkölt, leczo (lecsó) oraz zupa rybna podawana z chlebem, czyli halászlé. Nie należy zapominać również o tradycyjnych węgierskich alkoholach, takich jak tokaj, czyli białe wino z winogron z dużą ilością cukru, palinka wytwarzana ze śliwek, czereśni, gruszek i brzoskwiń oraz törley, czyli węgierskiej wersji szampana. Węgierski gulasz wieprzowy z czerwoną papryką Gulasz z soczystym(...)wieprzowym z łopatki. Jednogarnkowe danie z papryką i wieprzowiną. Leczo węgierskie z aromatyczną papryką i cukinią Połowa sierpnia, a więc sezon na leczo rozpoczęty! Papryka, cukinia i dobrej jakości kiełbasa. Odkryj sekret przyrządzenia najlepszego leczo. Artykuł Kuchnia węgierska. Poznaj smaki naszych bratanków pochodzi z serwisu Przepis Kulinarny ProstePesto a jego autorem jest Paweł Clad
ProstePesto.plserdecznie Propozycja na smaczne leczo z dyni, obecnie jest sezon dyniowy to polecam wypróbować przepis. Jeżeli lubimy leczo z mięsem to możemy dodać dodatkowo do lecza dwie laski dobrej kiełbasy cienkiej a danie będzie równie smaczne. Będziemy potrzebować: danie jest dość pikantne, jeżeli chcemy aby było łagodniejsze to dodajemy tylko jedną papryczkę chili 500 g obranej dyni 400 g pomidorów(...)minut. Najpierw przygotuję składniki na leczo: Dynię obieram ze skórki i oczyszczam z pestek i gniazd nasiennych i kroję na mniejsze kawałki. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w kostkę. Pomidory obieram ze skórki (aby łatwiej było mi je obrać ze skórki wcześniej je sparzyłam wrzącą wodą), wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję
Uwaga Babcia Gotuje