biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:192/225)

Przepisy sylwestrowe. Ponad 60 przepisów na Sylwestra. 951

zapiekanka chlebowa z boczkiem Inne przepisy na pizze i zapiekanki znajdziecie tutaj (klik) Dodatki – ziemniaczki: Chrupiące pikantne ziemniaczki z piekarnika Ekspresowe chrupiące ziemniaczki paprykowe Sałatki: Szybka sałatka (z kiełbasą krakowską) Kolorowa sałatka z kabanosem Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą Imprezowa sałatka ziemniaczano-paprykowa z kwaszonym ogórkiem Sałatka z filetami ze śledzia Sałatka ryżowa z tuńczykiem Sałatka na bazie(...)czosnkową nutą Imprezowe grzybowe crostini w pikantnej wersji Chrupiące pieczarki w bezglutenowej panierce Pieczarki w chrupiącym cieście Słodkości: -szybkie wypieki: Małe wypieki: Czekoladowe babeczki z nutellą Babeczki z kawałkami białej czekolady Kruche ciasteczka z maszynki Ekspresowe ciasteczka cynamonowe Mini serniczki z mascarpone Orzechowe ciasteczka nadziane jabłkami (na maśle orzechowym) Szybkie ciasteczka z budyniem (na bazie ciasta francuskiego) Babeczki nadziane

Słodkie okruszki
Zupa serowo-cebulowa 83

bardzo smaczna. Doskonała …do obiadu … na imprezę …lub by dotrzeć przez żołądek do czyjegoś serca Składniki: 2-3 średnie cebule 1,5 l bulionu 100 ml białego wytrawnego wina 3 serki topione śmietankowe (3x 100g) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka kurkumy zioła prowansalskie 200 ml śmietanki 30% sól i pieprz do podania(...)ziemniaka, paluszkami z ciasta francuskiego, świeżym szczypiorkiem, natką pietruszki, prażoną cebulką, prażonymi pestkami dyni.           Te zupy też Wam posmakują… – Zupa fasolowa z kiełbasą – Zupa kalafiorowa – Zupa ogórkowa – Rosół drobiowy – Zupa pieczarkowa – Zupa ryżowa

Kulinarne S.O.S.
Pizza z otrębami żytnimi - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 142

część sera była na spodzie (jako pierwszy składnik). Reszta moich dodatków to: czerwona świeża papryka pokrojona w słupki, oliwki pokrojone w plasterki, cebula pokrojona w piórka, sucha kiełbasa pokrojona drobno. Sos pomidorowy: pół szklanki gęstego soku pomidorowego , 3 łyżki oliwy lub oleju, 1 łyżka ziół prowansalskich , duża szczypta soli , 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez(...)stół. Pizza powinna być chrupiąca ale jednocześnie miękka. Jako dodatek proponuję sos czosnkowy : kubeczek kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego, starty na średniej tarce czosnek - ilość według smaku, sól , biały   pieprz - ilość według smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka minut, żeby się "przegryzło". Można dodać również kilka łyżek keczupu i łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, wtedy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Surówka z białą kapustą i jajkiem 128

Klasyczna surówka z białej kapusty urozmaicona dodatkiem gotowanego jajka Doskonale pasuje do ryb, mięs i klasycznych dań obiadowych (klusek, kasz, ryżu, ziemniaków) . Przyznam, że nigdy wcześniej nie słyszałam o dodawaniu jajek do surówek, ale… spróbowałam u Teściowej i przekonałam się, że to świetna sprawa   Dodatki do obiadu… ** Soczewica z warzywami ** Buraczki z czosnkiem ** Marchewka z groszkiem(...)Surówka ze świeżych ogórków   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 4 porcje: pół główki małej białej kapusty (ok. 500 g) duża marchew 1 por większe jabłko pół puszki kukurydzy 2 jajka 3 łyżki oleju sól i pieprz opcjonalnie sok z cytryny   Jajka ugotuj na twardo (gotuj około 10 minut) , ostudź i obierz ze skorupek. Kapustę przekrój, wykrój

Kulinarny S.O.S.
Włoska potrawka z soczewicy na Nowy Rok 214

laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Włoska potrawka z soczewicy na Nowy Rok Składniki na 6 porcji: 250 g zielonej soczewicy 2 średnie marchewki ½ cebuli 1 gałązka selera ½ szklanki białego wina 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka warzywka 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka przecieru pomidorowego woda Przygotowanie: Soczewicę pluczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie. W ostatniej wodzie zostawiamy(...)przepadam za rozgotowanymi ziarenkami soczewicy, więc gotuję ją al dente około 25 minut. Potrawkę z soczewicy podajemy na gorąco, z cotechino lub zampone (wieprzowa      kiełbasa) i z puree ziemniaczanym. *Tak przygotowaną soczewicę można przechowywać przez 2/3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce. Można również zamrozić potrawkę. ** Soczewica jest bardzo bogata w białko i węglowodany

Mia Cucina Sofieta
Currywurst, czyli przysmak kuchni niemieckiej 352

Przepis na niemiecki "fastfood", czyli kiełbaski w pomidorowym sosie curry. W Berlinie knajpki z tym przysmakiem można znaleźć właściwie na każdej ulicy. Ja jem za każdym

My Culinary Art
Jak obrać i ugotować szparagi 128

parze z gotującej się wody. Wodę solimy i dodajemy odrobinę cukru. Szparagi po gotowaniu wsadzam do wody z lodem – to przerywa proces gotowania i zachowuje ładny kolor. 2. Szparagi białe – obieram, gotuję w osolonej wodzie z łyżeczką masła. Do gotowania używam płaskiego rondla, w który szparagi mogą swobodnie pływać „na płasko”. Po 10 minutach też lądują w wodzie(...)zupy. Będzie klasyka w postaci sosu holenderskiego, ale też podkręcona. Dla wielbicieli grillowania – obtoczcie szparagi w oliwie, posólcie i oprószcie pieprzem i grillujcie, sprawdzi się jako dodatek do kiełbasy czy innej karkówki. Zaczyna się sezon – jedzmy szparagi! Post Jak obrać i ugotować szparagi pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
40 przepisów z nowalijkami 184

ciabatty z ricotta i rzodkiewką Ricotta z dymką i rzodkiewką Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Koktajl bananowo - pomarańczowy z sałatą Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Ogórki małosolne w plasterkach Sałatka z cieciorki z kabanosem  i zielonym ogórkiem Sałatka z ogórków małosolonych Woda ogórkowo - cytrynowa Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem(...)jajkami podane na patelni Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Surówka z młodej kapusty z truskawkami Botwinka z cukinią w delikatnym sosie   Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Koktajl pietruszkowy Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem

Moja smaczna kuchnia
Głód, bezrobocie, wojny, dziura ozonowa? To wszystko mały pikuś. Zlot Food Trucków Kraków to dopiero przeżycie :) 139

takiego sprzętu jak w CSI. Możesz powiększać do ukitranej śmierci, żeby zobaczyć jakiś szczegół. Może to pozwoliłoby nam dogrzebać się do krewetki. Zapiekanki utopione w sosie Fanex’u. Kiełbasa zimna jak serce pani w Urzędzie skarbowym. Jedynie frytki zacne. Co prawda przy frytkach trafił mnie szlag najjaśniejszy. Miła dziewczyna mówi do pana, że jest wegetarianką i na jakim tłuszczu(...)czym jest street food, slow food i czym jest zwykła, kulinarna uczciwość. A na koniec – w knajpce obok żarcia na kółkach podawali obłędne śniadanie – z wędzonym pstrągiem ojcowskim, serem białym, ogórkiem kiszonym, pachnącym chlebem prądnickim, miodem drahimskim, pomidorami i masłem. Za jedyne zł 20. I takich smaków wam życzę

ladykitchen
Fizoły 133

fizoły potrzebujemy: 3 szklanki ugotowanej fasoli Piękny Jaś kilka leśnych grzybów (około 200 g) u mnie były kurki około 40 dkg dobrej wędzonki (boczek, dobra szynka z tłuszczykiem, wiejska kiełbasa) 3 szklanki płynu (bulion warzywny lub zwykła woda) szklanka wędzonych śliwek, użyłam suski sechlońskiej – suszone się nie nadają 2 zgniecione ząbki czosnku 4 suszone grzyby ½ drobno posiekanej cebuli gałązka świeżego(...)Przyprawy i grzyby pozostają bez zmian. Wersja wegetariańska: Do fasoli, grzybów i śliwek dodajemy blanszowany i przesmażony jarmuż lub szpinak i do tego podajemy smażony oscypek lub kawałki dobrego, białego sera. Przypominam, że tofu na Podhalu naturalnie nie występuje. Zostawcie podstawę – fasolę oraz śliwki i twórzcie własne wersje, może to będzie wasz ukochany comfort food .   Post Fizoły pojawił

ladykitchen
Kiełbasa pikantna z serem 92

 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  Rozdrabniane było na maszynce nr.8 -szynka 1 kg / kostka 1-1,5 cm -karkówka 0,5 kg /szarpak -boczek 0,5

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Targi Turystyczne "WYPOCZYNEK" i Toruński Festiwal Smaków 120

polską surową. Dlaczego? Doskonały delikatny smak, 12 godzin wędzenia w niskiej temperaturze w tradycyjnej wędzarni, żadnych wzmacniaczy smaku, wyłącznie naturalne przyprawy i 30 lat doświadczenia założyciela firmy, powoduje że kiełbasa jest po prostu pyszna. Nie tylko my doceniliśmy produkty Olchowego Dymku. W roku 2017 na festiwalu Smaku w Grucznie wątrobiana wędzona zdobyła tytuł Smak Roku w kategorii Przetwory mięsne(...)tkwiła w procesie produkcji z wykorzystaniem niemieckich maszyn z okresu międzywojennego oraz szwajcarskich młynów żarnowych, tak zwanych cew. Zacier, przechowywany w beczkach dębowych, wytwarzany był wyłącznie z ziaren gorczycy białej i czarnej. Wznowienie produkcji nastąpiło w 2013 roku. Nowi właściciele odtworzyli linię produkcyjną i według starych sprawdzonych receptur rozpoczęli produkcję. Obecnie wytwarzają kilka rodzajów musztardy, ale cały czas eksperymentują

królestwo garów
Fasolka po bretońsku 130

minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} SKŁADNIKI:   0,5 kg fasoli piękny Jaś   3-4 liście laurowe   4-5 ziarna ziela angielskiego   250 g kiełbasy podwędzanej   250 g boczku wędzonego   olej do smażenia   2 duże cebule   1 puszka pomidorów   2 łyżeczki koncentratu pomidorowego-opcjonalnie   Szczypta tymianku Odrobinę papryczki chili(...)się gotuje, wędlinę pokroić i podsmażyć dodać pokrojoną cebulę. Dodać zblendowane pomidory + 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub passatę, oraz przyprawy, połączyć z fasolą. Na koniec jeśli to konieczne przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę. Całość gotować jeszcze kilka minut. Fasolka po bretońsku jest najsmaczniejsza, jeśli po ugotowaniu chwilę postoi, by przeszła smakami wszystkich składników

W garach u Gosi
Mięso w codziennej diecie - jakie wybrać? 131

Mięso stanowi w naszej diecie jedno z podstawowych źródeł białka. Jadamy je w różnych postaciach - jako wędliny, szynki, kiełbasy, pasztety, w postaci dań gotowanych, duszonych, smażonych, grillowanych, a nawet surowe. Możemy łączyć je niemal ze wszystkim: ziemniakami, kaszami, ryżami, makaronami, pieczywem, a także warzywami i owocami. Sposobów na przygotowanie mięsa jest tak wiele, że każdy znajdzie taki, który będzie odpowiadał(...)świń ok. 6000 r. p.n.e. Hodowla zwierząt rozwija się aż do dziś – zarówno pod kątem wzrostu efektywności, jak i różnorodności hodowanych gatunków. Podział mięs Wyróżniane są trzy grupy mięsa: białe, czerwone, ryby. Mięsa białe i czerwone są w naszym kraju bardzo popularne, z kolei ryb wciąż jada się stosunkowo niewiele. Warto tutaj zwrócić uwagę na interesujący fakt, iż trzecia grupa

Z notatnika dietetyka
Faszerowana ,,kaczka dziwaczka” pieczona w garnku rzymskim 216

jajka tymianek sól i pieprz 2 łyżki wódki ziele angielskie odrobina gałki muszkatałowej ząbek czosnku majernek 3-4 średnie winne jabłka igłę i nić kuchenną (taka gruba i biała) Do dzieła Kaczkę rozkładamy na desce do krojenia i dobrze nacieramy solą, pieprzem, zielem angielskim i wódką. Zwijamy w rulon zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na kilka godzin(...)kaczki zacząć ją faszerować delikatnie przesuwając mięso aby szyjka również była napełniona - ja nie popychałam go łyżka od środka tylko po prostu ręką przesuwałam od zewnątrz tak jakby napełniając kiełbasę. Zszywamy i napełniamy całą kaczkę. Należy zszyć także szyjkę kaczki oraz dziury po nóżkach i skrzydłach. Następnie wrzucamy ją na rozgrzaną delikatnie natłuszczoną patelnię i obsmażamy ze wszystkich stron

sierotka maRysia w kuchni