Wbrew pozorom risotto to bardzo proste w przygotowaniu danie. Jednak musimy cały czas pilnować ryżu aby nie przypalił się do patelni. Jest to danie jednogarnkowe , więc
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!minut Poziom trudności : łatwy Liczba porcji : 4 Bób w nowej odsłonie W Polsce zazwyczaj jada się bób w najprostszej postaci, czyli z masłem i koperkiem, względnie skwarkami, pieczoną kiełbasą lub prosciutto. Prosto – i tak jest najlepiej. Zupę z bobu robi się rzadko, a jeśli już to raczej w formie klasycznego kremu, jak z zielonego groszku (sprawdźcie przepis wg Nigeli(...)rzepy albo jedna duża 1 mały ziemniak obrany i pokrojony w kostkę Bouquet garni: 2-3 gałązki pietruszki, 2-3 gałązki kolendry, liść laurowy związane sznurkiem bawełnianym 1/2 łyżeczki białego pieprzu 1/2 łyżeczki kurkumy 3 litry wody lub rosołu warzywnego lub drobiowego Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej 2 łyżki oliwy w rondlu. Wsyp cebulę i pora. Smaż 5 minut, mieszając. Dodaj
Niedzielny kucharzminut Poziom trudności : łatwy Liczba porcji : 4 Bób w nowej odsłonie W Polsce zazwyczaj jada się bób w najprostszej postaci, czyli z masłem i koperkiem, względnie skwarkami, pieczoną kiełbasą lub prosciutto. Prosto – i tak jest najlepiej. Zupę z bobu robi się rzadko, a jeśli już to raczej w formie klasycznego kremu, jak z zielonego groszku (sprawdźcie przepis wg Nigeli(...)rzepy albo jedna duża 1 mały ziemniak obrany i pokrojony w kostkę Bouquet garni: 2-3 gałązki pietruszki, 2-3 gałązki kolendry, liść laurowy związane sznurkiem bawełnianym 1/2 łyżeczki białego pieprzu 1/2 łyżeczki kurkumy 3 litry wody lub rosołu warzywnego lub drobiowego Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej 2 łyżki oliwy w rondlu. Wsyp cebulę i pora. Smaż 5 minut, mieszając. Dodaj
Niedzielny kucharzpotrawa, którą przygotowujemy z kapusty kiszonej i świeżej, gotowanej. W bigosie łączymy te dwa rodzaje kapusty i wzbogacamy dodatkami. Ważnymi składnikami tradycyjnego bigosu są: mięso lub wędlina (boczek, kiełbasa) oraz suszone grzyby. Niestety, taki miks produktów – choć bardzo pyszny! – nie jest odpowiedni dla dzieci. Tradycyjny bigos jest potrawą tłustą i ciężkostrawną, dlatego będzie trudny do strawienia dla najmłodszych(...)pointer; position: absolute; right: 10px; top: 10px; width: 32px; height: 31px; background: url(https://wiszniowka.pl/wp-content/plugins/freshmail-integration/assets/images/close.png); } LEKKI BIGOS WEGETARIAŃSKI DLA DZIECI Składniki: 500 g kapusty kiszonej 500 g kapusty białej, surowej 1 cebula 100 g śliwek suszonych 700 ml passaty pomidorowej (sos pomidorowy w butelce) 1 jabłko 1 gruszka 6 pieczarek 2-3 łyżki oleju 5 ziaren ziela angielskiego
Wiszniówkabędzie dolać wody takie są gęste -bakłażan -czerwona papryka-faszerowana-toskania-test.html-cebula biala i czerwona -suszone pomidory -przyprawy od Skworcu- użyłam mieszanki czarnuszka,suszony pomidor i czosnek niedzwiedzi oraz mieszanki Kuchmistrz -biała i fioletowa cebula -powinna być marchewka starta na dużych oczkach i..jej nie dalam bo zabrałam się za robotę i zapomnialam na śmierć ,że mi się skończyła- poszła cała(...)Już niebawem pomysły z bazą. U mnie trochę bazy zostalo zjedzone...z chlebem na zimno i na ciepło. Mając taką bazę w słoikach i dowolnie ją modyfikując z mięsem, kiełbasą, ryżem, makaronem itd...nie straszne nam będą kulinarne podróże po różnych regionach Włoch o pustym żołądku... Smacznego
Z Kuchni Do KuchniDuszona kapusta na zimę - przepis z miesięcznika Moje Gotowanie. Bardzo długo szukałam przepisu jak zrobić młodą kapustę na zimę. Słyszałam, że można pasteryzować duszoną białą kapustę i nie dawało mi to spokoju - musiałam spróbować. Młoda kapusta pasteryzowana na zimę, na którą przepis znalazłam w starym wydaniu miesięcznika Moje Gotowanie, jest świetnym patentem na szybki obiad lub dodatek do obiadu(...)klusek na parze. Można ją też zjeść z chlebem albo z ziemniakami i jajkiem sadzonym. Jeśli kapusta duszona ma być głównym daniem wystarczy dodać do niej podsmażony boczek lub kiełbasę. Duszona kapusta na zimę
Cztery FajeryWielkanocne :) 1) JAJKA W ZŁOTYM DESZCZU SKŁADNIKI: 10 jajek ugotowanych na twardo 20 dag delikatnego pasztetu z drobiu lub cielęciny zielenina do dekoracji 2 łyżki gęstej śmietany sól i biały, mielony pieprz do smaku sos: szklanka kwaśnej kremówki łyżka tartego chrzanu (może być ze słoika) sok z cytryny cukier sól kopiasta łyżeczka mielonej żelatyny 2 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE(...)Porcje układamy na udekorowanym półmisku, posypujemy papryką pokrojoną w paseczki. 4) JAJKA FASZEROWANE RZEŻUCHĄ SKŁADNIKI: 5 jajek ugotowanych na twardo kopiasta łyżka majonezu łyżka musztardy duża parówka lub 10dag kiełbasy parówkowej sól, pieprz 2 kopiaste łyżki posiekanej rzeżuchy marynowana papryka zielenina, listki rzeżuchy, plasterki cytryny itp. do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Obrane ze skorupki jajka kroimy wzdłuż na połowę, delikatnie wyjmujemy żółtka
Moja Książka Kucharskaspędzili w Pałacu Prezydenckim całe 4 dni! Oj działo, się działo! ;) Innymi słowy; odwiedzili nas Asiek, Pafka i Najsłodsza Babeczka - czyli Zuzia, przywożąc niezwykłe podarunki z Polski, czyli kiełbasę, ser i chleb! ;) Po serdecznym przywitaniu odbyła się uroczysta obiadokolacja (łosoś w balsamicznym sosie malinowym, ziemniaki, surówka z selera z orzechami i sałatka koreańska), następnie nie kończące się rozmowy, żarty(...)się błogiemu lenistwu oraz rozmowom o ulepszaniu blogów, obróbce zdjęć i przeróżnym opowiastkom z czasów, gdy się nie znaliśmy! ;) Kolejnego dnia postanowiłyśmy z Asią upiec ciasto, wybrałyśmy ciasto z białą truflą z książki "Czekolada". Ciasto wyszło przepyszne, niestety większość trufli spłynęła z ciasta, mimo zachowania wszystkich prawideł przepisu oraz obecności takiej profesjonalistki jak Słodka Babeczka, która wszak
Kuchnia PrezydentowejSanta Maria tworzą tak tak zwany „złoty trójkąt”. Panują tu bardzo dobre warunki klimatyczne. Zimy są łagodne a lata gorące (300 dni słonecznych w roku). Również unikalna gleba, czysta, biała zwana Albariza najlepsza do uprawy winorośli palomino składa się w 40-50% z kredy, reszta to mieszanina wapienia, gliny i piasku. Zgodnie z przepisami 40 % winogron do produkcji sherry(...)hiszpańskich tapas ale i do dań z ryb , małży, homarów, krewetek. Manzanilla za to do grillowanych lub pieczonych ryb a nawet wędzonego łososia. Amontillado dobrze uzupełni lekkie sery, kiełbasę chorizo a nawet szisz kebab. Słodkie cream sherry do ciasta a nawet keksu. Słodkim Pedro Ximenes można polać lody, ale czy warto go w ten sposób marnować. Temperatura serwowania
królestwo garówSałatka ” Rosyjska jesień „ Następna pozycja z cyklu sałatka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max
Ogrodnik w podróżyCebula to warzywo powszechne w kuchni i dobrze znane przez wszystkich. Odmian cebuli jest naprawdę dużo, a te najbardziej popularne to: cebula biała, czerwona, szalotka oraz czosnkowa. Jest tanim warzywem, a dodatkowo dzięki swoim walorom smakowym dodawana jest to większości potraw. Ale to zwykłe warzywo ma również niezwykłe właściwości lecznicze. W medycynie ludowej była stosowana przy przeziębieniach i infekcjach(...)cebula czerwona cebula jest niskokaloryczna zawiera około 40 kcal w 100 g ma niski indeks glikemiczny i jest wskazana dla diabetyków Większość moich przepisów zawiera CEBULĘ 😉 ZUPA CEBULOWA Z KIEŁBASĄ
Kuchnia MagdaLenyDzień dobry, W Poniedziałek Wielkanocny , nazywany La Pasquetta lub "Małą Wielkanocą", Włosi mają zwyczaj wyjeżdżać za miasto, aby wspólnie z rodziną i przyjaciółmi brać udział w
Chilli Czosnek i OliwaPrzygotowanie jest bardzo proste, wystarczy zrobić klopsiki z ryżu i mięsa mielonego, zapiec na spodzie z kapusty. Mój przepis to zapiekanka z kapusty kiszonej, sprawdzi się także kapusta biała, włoska czy delikatna pekinka. Zapiekanka z kapusty jak zrobić? Jakie dodatki do zapiekanki z kapusty? Zapiekanka z kapusty, ryżu i mięsa mielonego Zapiekanka z kapusty, ryżu(...)jest wiele, zapiekanka warstwowa z mięsa mielonego i kapusty. Zapiekanka z kapusty, kaszy i wieprzowiny, zapiekanka z kapusty, kurczaka i ryżu, a także zapiekana z kapusty, ziemniaków i kiełbasy. Każdy może przygotować swój zestaw, zapiekanka z kapusty współgra z wieloma dodatkami, a najbardziej z tymi prostymi, klasycznymi, dostępnymi w każdej kuchni. Śmiało można powiedzieć, że kapusta
Dieta moja pasjaTaka kapustka jest świetnym dodatkiem do ciepłych potraw – pasuje zarówno do mięs, jak i dań obiadowych. Jest smaczna, niedroga, a jej przygotowanie bardzo proste Możesz
Kulinarny S.O.S.