cebula - 11518 przepisów (strona:232/768)

Ryba z sosem cebulowym (224 kcal) 199

smacznie. Sos można również zmiksować za pomocą blendera, którego ja chwilowo nie posiadam Składniki (2 porcje): 2 filety ulubionej ryby sól, pieprz cytrynowy sok z cytryny Na sos: 2 cebule 3/4 szklanki bulionu warzywnego łyżka mąki łyżeczka curry sól, pieprz łyżka oleju lub masła roślinnego Przygotowanie Filety dzielimy na porcje, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Można odstawić(...)godzinę do lodówki, ja nie miałam czasu. Filety zawijamy pojedynczo w folię aluminiową i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku ok 20 min. W tym czasie cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu na patelni. Kiedy się zezłoci posypujemy ją mąką i curry. Podsmażamy jeszcze chwilkę i wlewamy bulion. Przyprawiamy i gotujemy dopóki sos nie zgęstnieje. Rybę podajemy polaną

e-PrzepisyKulinarne
Ogonki z łososia w zalewie octowej 210

mąka sól, pieprz  olej   Zalewa: 1 szkl. octu 5,5 szkl. wody 5 łyżek cukru  2 duże łyżki soli  2 łyżki maggi  2 duże cebule  6 ziarenek jałowca 6 ziarenek czarnego pieprzu 5 ziarenek  ziela angielskiego  1 listek laurowy 2 ząbki czosnku Ogonki z łososia pokroić w kawałki, obtoczyć w mące wymieszanej(...)sola i pieprzem .Usmażyć z obu stron na oleju.Ocet, wodę, cukier, pokrojone w półplasterki cebule, sól i maggi zagotować.Dodać ziarna jałowca, ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy, gorczycę i rozgniecione ząbki czosnku i gotować 2-3 minuty. Usmażone i wystudzone ryby ułożyć w naczyniu i zalać wystudzoną zalewą. Odstawić w chłodne miejsce

Moje domowe kucharzenie
Krążki cebulowe 277

karnawału to idealny moment na przygotowanie cebulowych krążków. Zastąpić mogą one sklepowe, niezdrowe chipsy. Dla urozmaicenia, krążki cebulowe podawać możecie z sosami - majonezowych, ketchupem czy innym. Składniki: 2 duże cebule 2 jajka 2 łyżki mleka 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne sól olej do głębokiego smażenia - około 1 litra Wykonanie: Cebulę pokroić na plastry grubości około 1 centymetra

kolorowotorcikowo
GULASZ Z WARZYWAMI – TANI I SZYBKI! 205

świeżego chleba jest świetnym pomysłem na szybki, sycący obiad! Polecam! SKŁADNIKI: * parówki – 4 szt * marchew – 2 szt * pieczarki – 3-4 szt * papryka czerwona – 1 szt * cebula – 2 szt * miękkie pomidory – 3 szt * bulion warzywny – 200 ml * śmietana słodka 18% – 125 ml * sól, pieprz, papryka słodka, chili – do smaku * olej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, zasypujemy czubatą łyżeczką papryki słodkiej oraz szczyptą chili i przesmażamy. Dodajemy pokrojoną w krążki marchew, pieczarki oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Zalewamy bulionem, wrzucamy obrane ze skórki, pokrojone drobno pomidory i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 minut aż warzywa zmiękną, a pomidory się rozgotują. Dodajemy pokrojone parówki, dokładnie mieszamy , doprawiamy solą

Ostra na Słodko
Szaszłyki z kurczaka i indyka 375

szaszłyka, ja zdecydowałam się na dwa rodzaje drobiu: kurczaka i indyka. Potrzebujemy: 0,5 kg piersi z kurczaka i indyka 2 duże papryki 0,5 kg pieczarek 2 duże cebule oliwa z oliwek/olej natka pietruszki majeranek oregano chili/pieprz cayenne papryka słodka pieprz i sól patyczki do szaszłyków Mięsko myjemy i kroimy w nie tak drobną kostkę, następnie układamy w osobnych(...)przyprawiamy. Mięso lekko podsmażamy na patelni. Warzywa myjemy, kroimy i umieszczamy w osobnych miskach. I zabieramy się za nakłuwanie ;) Ja robiłam to w następującej kolejności: mięso papryka pieczarka cebula itd. Układam wszystko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skraplam oliwą i posypuję niewielką ilością natki pietruszki. Piekę w piekarniku przez około 30-35 min w temp. 200 stopni Podaję

Kolejny blog o gotowaniu
Wieprzowy gulasz z boczniakami i chlebem razowym (348 kcal) 198

ulubionymi boczniakami, zagęszczony chlebem razowym, z lekką nutą musztardy. Można podawać z makaronem, pieczywem ziemniakami czy kluskami śląskimi albo kopytkami. Składniki (2 porcje) : 200 g karkówki kromka chleba razowego cebula średnia marchew 2 łyżeczki musztardy (dałam rosyjską) 100 g boczniaków czosnek niedźwiedzi, cząber, papryka ostra, pieprz kolorowy, sól Przygotowanie Karkówkę myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie przekładamy(...)garnka i zalewamy wodą, tak aby była całkowicie zakryta. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Dusimy pod przykryciem, aż karkówka zmięknie, w razie potrzeby podlewamy wodą. Chleb razowy i marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Boczniaki kroimy w paski i podsmażamy na maśle. Kiedy marchewka zmięknie dodajemy przyprawy, musztardę i boczniaki. Dusimy jeszcze

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z mozzarellą i winegret 219

śniadanie, do obiadu czy też na lekką kolację. Szybka, prosta i do tego jaka pyszna :) Potrzebujemy: mieszankę sałat z sałatą lodową lub samą sałatę lodową 15 pomidorków koktajlowych 1 cebule 10 małych kuleczek mozzarelli  sos winegret -  przepis  klik Sałatę myjemy, osuszamy i wkładamy do dużej miski. Dodajemy pomidorki pokrojone na pół. Następnie mozzarella pokrojona na 4 :) Cebula

Kolejny blog o gotowaniu
Sałatka z fetą i papryką 139

możemy wykorzystać do obiadu ale także na pyszny początek dnia lub na koniec :) Potrzebujemy: mix sałat z sałatą rzymską lub zwykłą sałatę lodową 3 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula 150-200g sera feta sos winegret - przepis klik Zaczynamy :) Sałatę myjemy, osuszamy i wkładamy do dużej miski. Pomidory kroimy na średniej wielkości kostkę. Paprykę na średnie paseczki. Cebule kroimy

Kolejny blog o gotowaniu
Sałatka z kaszy jęczmiennej 176

tuńczykiem i kaszą gryczaną lub sałatkę z kaszą i dynią . Sałatka z kaszy jęczmiennej Składniki: woreczek kaszy jęczmiennej 2 garście świeżego szpinaku puszka ciecierzycy około 400g połowa czerwonej cebuli 8 pomidorków koktajlowych około 150g serka pleśniowego szczypiorek sól, pieprz 1. Kaszę ugotować do miękkości, przelać zimną wodą i odcedzić. 2. Szpinak, pomidorki i szczypiorek opłukać. Pomidorki pokroić na połówki. Szczypiorek(...)posiekać. 3. Ciecierzycę odsączyć. Cebulę obrać i pokroić. Ser rozdrobnić. 4. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Można polać ulubionym olejem smakowym. Smacznego Post Sałatka z kaszy jęczmiennej pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Pasta z bakłażana i pomidorów 127

pasta z bakłażana i pomidorów będzie Wam smakować Pasta z bakłażana i pomidorów Składniki: 3 fioletowe bakłażany (u mnie zwykłe) 2-3 pomidory 2-3 szalotki (lub 1 cebula) natka pietruszki (1 pęczek) 3 ząbki czosnku oliwa ocet balsamiczny (najlepiej zredukowany ‘krem’) sól, pieprz do smaku opcjonalnie : papryczka chilli (lub papryka) w proszku otarta skórka z cytryny zrumienione na suchej(...)Opłukane bakłażany przeciąć wzdłuż, zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 50-60 minut aż zrobią się bardzo miękkie. Przestudzić. 2. Szalotki lub cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i drobno posiekać. 3. Szalotki/cebul

UgotujmyTo.pl
Zupa fasolowa 194

typu :grochowa lub fasolowa..ale mąż lubi i od czasu do czasu takie gotuję.. 25 dkg fasoli białej  2 marchewki 1 pietruszka  ziemniaki kawałek boczku wędzonego cebula majeranek sól, pieprz listek, ziele Fasolę zalać zimną wodą, moczyć ok. 12 godzin. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Dodać wody, dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę i pokrojoną(...)kostkę i zrumienioną cebulę .Dodać boczek wędzony oraz obrane i  pokrojone w kostkę ziemniaki .Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem

Moje domowe kucharzenie
Sałatka śródziemnomorska 1871

lodówce i zobaczcie sami jaka mi wyszła świetna sałatka śródziemnomorska w dodatku bez soli i bez majonezu. Składniki : 150 g makaronu penne 50 g oliwek zielonych 1 nieduża czerwona cebula pół czerwonej papryki  garść rukoli 100 g pomidorków koktajlowych 4 suszone pomidory z zalewy łyżeczka siekanego koperku płaska łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz do smaku(...)Przygotowanie : Makaron gotuję al'dente i każdą rurkę dzielę ukośnie na 3 na tzw. krótkie penne. Oliwki przecinam na pół, cebulę w ćwierć plastry, paprykę w kostkę, pomidorki koktajlowe na ćwiartki a suszone w kostkę. Wszystko mieszam dodając oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, koperek i doprawiłem odrobiną pieprzu. Pomysł z przygotowaniem tej sałatki dzień wcześniej okazał się bardzo trafny

Mechanik w kuchni
Szybka pizza - gorgonzola, szałwia i kilka zdań o europejskich znakach jakości 143

wymaga trochę więcej czasu, mam wrażenie, że tracę cały dzień. Dziś więc fast food. Mała pizza, której sekret tkwi w dobrej jakości produktach: gorgonzola, oliwa z oliwek. Oliwki i cebulę prawie na pewno zawsze macie pod ręką. No i jeszcze świeża szałwia. Świetna roślina, która jako jedyna przetrwała przeprowadzkę i moją niekonsekwencję w podlewaniu ziół ;) O europejskich znakach jakości(...)coś na kształt małej czarnej w szafie. A teraz pizza :)Składnikiciasto150g mąki pszennej70ml wody5g świeżych drożdży5g soli1 łyżka oliwy z oliwekdodatkioliwa z oliweklistki z gałązki świeżej szałwiipół czerwonej cebuli pokrojonej w plasterki1 duża szalotka pokrojona w talarkiok. 7 łyżeczek łagodnej gorgonzoli (wg. uznania)5 oliwekkilka płatków parmezanuSposób przegotowaniaCiasto zagniatamy i zostawiamy w misce, pod przykryciem na 1 godzinę

W kuchni wieczorem
KURCZAK Z WARZYWAMI – PO HISZPAŃSKU 313

SKŁADNIKI:( 2 porcje )* pierś z kurczaka – 2 szt* marchew – 2 szt* czarne oliwki – ok.50 g* pomidory ( koktajlowe lub zwykłe ) – 150 g* kukurydza – 50 g* cebula – 1 szt* czosnek – 2 ząbki* bulion warzywny – 150 m* oliwa z oliwek – 4 łyżki* makaron* sól, pieprz – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Oczyszczone, lekko ubite i osolone(...)dwóch stron piersi z kurczaka smażymy kilka minut na oliwie, zdejmujemy.Na tę samą patelnię dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek,przesmażamy, a następnie dodajemy pokrojoną w plastry marchew i smażymy razem jeszcze kilka minut.Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy usmażonymi warzywami, dodajemy oliwki, kukurydzę oraz przekrojone pomidory.Podlewamy bulionem, oprószamy pieprzem i wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.20

Ostra na Słodko
Surówka z papryki 215

ulubioną, a już do tego gatunku, u mnie, pretenduje surówka z papryki. Bardzo skromna w dodatkach, ale bardzo bogata w smaku.   Składniki: - 2 jędrne czerwone papryki-1 nieduża cebula- mały kawałek młodego pora- 1-2 łyżki soku z cytryny- sól morska- olej sezamowy Papryki myjemy, przekrajamy na połowy, pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy przy użyciu szatkownicy na cienkie paski(...)Obraną i umytą cebulę również cienko szatkujemy. Por drobno kroimy, lekko solimy i wygniatamy. Dodajemy do papryki, doprawiamy do smaku solą morską, skrapiamy sokiem z cytryny i olejem sezamowym. Mieszamy za pomocą widelców i podajemy.Papryka, moim zdaniem, należy do najciekawszych warzyw.  Bogactwo gatunków, barw, kształtów i smaków stawia ją na szczycie tej piramidy. Możemy ją jeść na surowo, pieczoną, gotowaną

mojewypiekiinietylko