Papryka faszerowana komosą ryżową: 3 duże czerwone papryki 1 liść laurowy 100 g komosy ryżowej – quinoa (pół szklanki) ok. 100 g pieczarek (5-6 dużych sztuk) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek natka pietruszki lub tymianek do posypania sól morska, świeżo mielony pieprz Beszamel: 1 czubata łyżka masła 1 czubata łyżka mąki 1 szklanka(...)zrobiły się grudki można zblendować ręcznym blenderem – u mnie nie było potrzeby). Na małej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku oraz obrane i starte na tarce jarzynowej pieczarki. Solimy i pieprzymy. Podsmażamy około 5 minut. Dodajemy ugotowaną komosę ryżową, mieszamy i zalewamy beszamelem
Poezja smakuzdrowia właściwości. Jadłam niedawno takie kotleciki i tak mi posmakowały, że zrobiłam je sama. Spróbuj i Ty, są pyszne. Polecam ! Składniki: 500 g mieszanego mielonego mięsa 1 jajko 1 cebula 1 sucha bułka mleko do namoczenia bułki 1/2 szklanki orzechów włoskich bułka tarta do obtoczenia kotletów tłuszcz do smażenia sól, pieprz Wykonanie: mięso wymieszać z posiekaną cebulą i namoczoną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cebulką, ketchupem i miodem. Mniam! <3 Zapraszam do przygotowań! :) Składniki dla 3-4 osób: 1 kg żeberek wraz z boczkiem sól, czosnek granulowany Składniki na sos: 1 duża cebula, posiekana z grubsza 400 g pikantnego ketchupu 3 łyżki miodu 1 łyżka cukru trzcinowego szczypta papryki słodkiej i ostrej CZAS PRZYGOTOWANIA: 140 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Mięso płuczemy(...)Smażymy ze wszystkich stron na rumiano (nie musimy dodawać tłuszczu, ponieważ trochę wytopi się go z naszego mięsa) i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 2. Na tłuszczyk z mięsa wrzucamy cebulę i smażymy aż do miękkości ok 5-7 minut. Dodajemy cukier, paprykę słodką i ostrą do smaku, dokładnie mieszamy. Dodajemy miód, ponownie mieszamy i gotujemy 2 minuty. Dodajemy ketchup, doprowadzamy
My Culinary Artzbyt ostry. Domowy paprykarz można sobie przyprawić wedle własnych upodobać i do tego nie ma w nim żadnej chemii. Składniki: filet z ulubionej ryby (dorsz, miruna, morszczuk) woreczek ryż cebula średnia marchew 4 ząbki czosnku łyżeczka słodkiego sosu chili sól, pieprz, cukier, papryka ostra pieprz cytrynowy, sok z cytryny 250 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie ketchupu) olej(...)solimy, oprószamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z cytryny, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez ok 20 min. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Podsmażamy. Następnie dodajemy startą na tarce o dość grubych oczkach marchew i podlewamy delikatnie wodą, aby się nie przypaliła. Kiedy marchew trochę zmięknie wlewamy passatę pomidorową i koncentrat
e-PrzepisyKulinarnewypróbowania tego przepisu. Dodatki można dowolnie skomponować, wykorzystać świeże pomidory, kiełbaskę i ulubione przyprawy. Pół godzinki i ciekawe śniadanko gotowe :) Składniki na 3 kokilki: 6 jajek pół średniej cebuli 3 plasterki szynki 3 łyżki oliwy 2 plasterki papryki konserwowej 2 plasterki serka żółtego sól pieprz oregano Piekarnik rozgrzewamy do 200*C. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulkę i szynkę(...)kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Ser kroimy w paseczki i umieszczamy na dnie kokilek, szynkę z cebulą dzielimy na trzy części i rozkładamy. Posypujemy solą, pieprzem i oregano. Paprykę kroimy w kostkę i wykładamy na poprzednie warstwy. Do każdego naczynka wbijamy po 2 jajka. Posypujemy ponownie oregano. Kokilki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy (do naczynia!) wodę
Chocolate Muffin Blogmoim kolorowym talerzem zaprosić do Nas wiosnę! Delektujcie się, zapraszam :) Kremowy pęczak słodko-ostry - 200g suchej kaszy pęczak - łyżka rodzynek - pół świeżej, czerwonej papryczki chili - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - pół zielonej cukinii świeżej - 1 marchewka - 1 pietruszka korzeń - olej rzepakowy - świeża nać pietruszki, świeże listki bazylii, listki świeżej mięty - pół szklanki soku pomidorowego(...)dzieci bulion warzywny) - przyprawy: świeżo mielony pieprz, pieprz cayenne, mielony imbir, suszony tymianek, suszona bazylia, pieprz ziołowy - do smaku 1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, po chwili dorzucamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię, doprawiamy lekko świeżo mielonym pieprzem. 2. Do warzyw dorzucamy marchewkę i pietruszkę starte na tarce o grubych oczkach
Sajkofanka smakukurczaka ze wszystkich stron na jasny kolor. Przyprawić solą i pieprzem. Dolać wino i 500 ml wody, dusić pod przykryciem przez ok 20 - 30 minut. W tym czasie obrać cebulę, opłukać i osuszyć pieczarki, usunąć nóżki. Na pozostałym maśle usmażyć na małym ogniu cebulki i grzyby. 5 minut przed podaniem posypać cebule i pieczarki cukrem i przyprawić sola i pieprzem
Stare Garyprzepisie goleń wołową możecie zastąpić innym kawałkiem mięsa z kością. Oprócz wołowiny możecie użyć wieprzowiny lub jagnięciny. Składniki 80dag wołowiny 2 plastry goleni wołowej 3 marchewki 2 duże białe cebule 4 pomidory 20dag wędzonego boczku 4 duże ziemniaki 400ml wina riesling 10 ziaren pieprzu sól Sposób przygotowania Dzień przed gotowaniem Wołowinę pokroić w grubą kostkę ok. 4cm. Boczek pokroić(...)misce i zostawić na noc. W dniu gotowania Obrać marchewkę i pokroić w kawałki ok. 3-5cm. Pomidory sparzyć wodą i obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Wszystko razem ułożyć ścisło w żaroodpornym okrągłym naczyniu. Do wina po mięsie dosypać łyżeczkę soli i pieprz. Tą mieszanką zalać mięso z warzywami. Ziemniaki obrać
W kuchni wieczoremdomowe i wyjątkowo zdrowe. Wracając do domu myślałem o polskich zamiennikach dla wersji genovese i o to one: Pietruszka, ser wędzony rolada ustrzycka, żurawina, miód, orzechy laskowe, czosnek i cebula. Efekt jest bardzo interesujący - ostry i wyrazisty smak z drobnymi nutami naszych wspaniałych Polskich dodatków. Obecnie mamy świetny wybór Polskich makaronów wyrabianych z żyta, orkiszu, owsa i wielu innych wysokowartościowych(...)Składniki: Garść świeżej pietruszki bez łodyg 30-35g sera wędzonego rolada ustrzycka Łyżka suszonej żurawiny Łyżeczka miodu wielokwiatowego Łyżeczka mielonych orzechów laskowych 3 ząbki Polskiego czosnku Pół małej cebuli łyżeczka soli himalajskiej Przygotowanie: 1/ Miksujemy wszystkie składniki w pojemniku od blendera na jednolitą masę. Przekładamy do pojemnika. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnakapustę z młodymi ziemniakami z koperkiem, a inni musieli dodatkowo dostać kotleta, w takim połączeniu obowiązkowo ze schabowym. Pycha. Składniki: - główka młodej kapusty; - pęczek koperku; - 12 dag boczku; - 1 cebula; - 3/4 szklanki wody; - łyżka masła; - łyżka mąki; - sól, pieprz Wykonanie: Kapustę posiekać. W garnku rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić kapustę. Dusić, podlewając wodą około 20 minut. W tym czasie pokroić(...)boczek w kostkę i zrobić z niego skwarki, pod koniec dodać łyżkę masła i cebulę. Dodać mąkę i podlewać sosem z kapusty. Wszystko dodać do garnka z kapustą. Doprawić solą i pieprzem i na koniec dodać posiekany koperek. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plCiasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i piec kolejne 10 minut, do zezłocenia. Składniki na farsz: - 2 cebule; - 250 g parzonej cienkiej białej kiełbasy; - 3 jajka; - 200 g śmietany 18% - łyżeczka chrzanu; - 10 dag sera żółtego; - sól, pieprz, majeranek Cebulkę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju(...)misce połączyć jajka, śmietanę, chrzan, doprawić solą i pieprzem. Kiełbasę gotować 20 minut z dodatkiem 2 listków laurowych, czosnku i majeranku. Dno wypieczonego ciasta wyłożyć cebulą, na to ułożyć podgotowaną białą kiełbasę i wszystko zalać masą jajeczną. Na tartę zetrzeć ser i obficie posypać majerankiem. Zapiekać około 30-40 minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego function load(url, callback
dom-agi.plsmacznie. Sos można również zmiksować za pomocą blendera, którego ja chwilowo nie posiadam Składniki (2 porcje): 2 filety ulubionej ryby sól, pieprz cytrynowy sok z cytryny Na sos: 2 cebule 3/4 szklanki bulionu warzywnego łyżka mąki łyżeczka curry sól, pieprz łyżka oleju lub masła roślinnego Przygotowanie Filety dzielimy na porcje, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Można odstawić(...)godzinę do lodówki, ja nie miałam czasu. Filety zawijamy pojedynczo w folię aluminiową i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku ok 20 min. W tym czasie cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu na patelni. Kiedy się zezłoci posypujemy ją mąką i curry. Podsmażamy jeszcze chwilkę i wlewamy bulion. Przyprawiamy i gotujemy dopóki sos nie zgęstnieje. Rybę podajemy polaną
e-PrzepisyKulinarnemąka sól, pieprz olej Zalewa: 1 szkl. octu 5,5 szkl. wody 5 łyżek cukru 2 duże łyżki soli 2 łyżki maggi 2 duże cebule 6 ziarenek jałowca 6 ziarenek czarnego pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 1 listek laurowy 2 ząbki czosnku Ogonki z łososia pokroić w kawałki, obtoczyć w mące wymieszanej(...)sola i pieprzem .Usmażyć z obu stron na oleju.Ocet, wodę, cukier, pokrojone w półplasterki cebule, sól i maggi zagotować.Dodać ziarna jałowca, ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy, gorczycę i rozgniecione ząbki czosnku i gotować 2-3 minuty. Usmażone i wystudzone ryby ułożyć w naczyniu i zalać wystudzoną zalewą. Odstawić w chłodne miejsce
Moje domowe kucharzeniekarnawału to idealny moment na przygotowanie cebulowych krążków. Zastąpić mogą one sklepowe, niezdrowe chipsy. Dla urozmaicenia, krążki cebulowe podawać możecie z sosami - majonezowych, ketchupem czy innym. Składniki: 2 duże cebule 2 jajka 2 łyżki mleka 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne sól olej do głębokiego smażenia - około 1 litra Wykonanie: Cebulę pokroić na plastry grubości około 1 centymetra
kolorowotorcikowoświeżego chleba jest świetnym pomysłem na szybki, sycący obiad! Polecam! SKŁADNIKI: * parówki – 4 szt * marchew – 2 szt * pieczarki – 3-4 szt * papryka czerwona – 1 szt * cebula – 2 szt * miękkie pomidory – 3 szt * bulion warzywny – 200 ml * śmietana słodka 18% – 125 ml * sól, pieprz, papryka słodka, chili – do smaku * olej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)garnku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, zasypujemy czubatą łyżeczką papryki słodkiej oraz szczyptą chili i przesmażamy. Dodajemy pokrojoną w krążki marchew, pieczarki oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Zalewamy bulionem, wrzucamy obrane ze skórki, pokrojone drobno pomidory i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 minut aż warzywa zmiękną, a pomidory się rozgotują. Dodajemy pokrojone parówki, dokładnie mieszamy , doprawiamy solą
Ostra na Słodko