W klasycznym przepisie na carbonarę (link) wbija się surowe, rozbełtane jajka na gorący jeszcze makaron. Tworzy się wtedy kremowo-jajeczny sos. Z jajek zrezygnowałam, bo akurat dodatek jaj w daniach zawsze bardzo wyraźnie wyczuwam i to niekoniecznie z zachwytem. ;) Kremowy charakter sosu myślę, że osiągnęłam, dzięki dodatkowi śmietany, której tutaj nie żałowałam. Swoją drogą śmietana również nie występuje w każdym "oryginalnym" przepisie. Jest zatem kilka wersji carbonary a ja poniżej przedstawiam swoją. :) Jes... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Lubię przepisy, które obalają i łamią kanony kulinarne.Tu natka pietruszki jest wisienką na zwoju apetycznego spaghetti nasączonego śmietanowo-serową miksturą.A kalorie .... pal licho kalorie .... ;-)Pięknie i smacznie...
Lubię potrawy z makaronem , więc mogę powiedziec , że jest to jedno z moich ulubionych dań :)