boczek - 14002 przepisów (strona:265/934)

Poskromic bataty... 225

ostra w smaku i z dodatkiem octu balsamicznego, bataty bardzo mi zasmakowaly. Dopiero teraz docenilam ich slodycz i delikatny smak. Salatka z batatow skladniki dla 2 osob: 3 plastry boczku wedzonego 1 spory batat mieszanka salat (ja uzylam rukwi wodnej i salaty batavia) sol, pieprz 2 lyzki octu balsamicznego 1 lyzka oliwy z oliwek wykonanie: Mieszanke salat myjemy i osuszamy(...)ukdalamy na talerzu. Na patelni wysmazamy przez chwile boczek wedzony. Odsaczamy z nadmiaru tluszczu i kruszymy na salate. Batata obieramy, kroimy w slupki i chwile smazymy na tluszczu, ktory wytopil sie z boczku. Gotowe bataty ukladamy na salatce. Wszystko silimy i pieprzymy. Skrapiamy salatke octem balsamicznym zmieszanym z lyzka oliwy z oliwek. Smacznego

Przysmaki Karolki
Zimowy placek z porem. 224

sklepu po por, piekny i zielony i na przekor wszedobylskiej szarosci zagralam w zielone. Drozdzowy placek z porem skladniki: 250g maki 20g drozdzy 1 lyzeczka cukru sol 150g boczku wedzonego 1 lyza oliwy 1 por 2 cebule szczypta galki muszkatalowej i pieprzu cayenne wykonanie: Make przesiac do duzej miski. Zrobic wglebienie, wkruszyc drozdze, dodac sol i cukier. Wlac 160ml cieplej(...)wody. Zagniesc gladkie ciasto, rozwalkowac na placek wielkosci blachy. Przelozyc na natluszczona blache, uformowac brzegi. Boczek pokroic w cienkie paseczki i podsmazyc na patelni. Dodac do boczku posiekana w plastry cebule i por. Poddusic. Doprawic sola, pieprzem i galka muszkatalowa. Zestawic z ognia, przestudzic i wylozyc na ciasto. Ciasto piec przez 25 minut w piearniku nagrzanym wczesniej

Przysmaki Karolki
Po wizycie na targu 179

wieczornej salatki i skonczyly jako "zapychacz". Mloda kapustka urozmaici nasz obiad. Co sie zas tyczy szparagow, to te skonczyly w zapiekance, na ktore teraz wszystkich zapraszam. Szparagi zapiekane z boczkiem i parmezanem skladniki: 1 peczek zielonych szparagow 100g wedzonego boczku 40g tartego parmezanu 100ml mleka 200ml smietany sol, pieprz 5-6 kromek chleba tostowego wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy konowki(...)dobrze podpiec lub ugrillowac. Foremke do zapiekania smarujemy maslem i na dnie ukladamy podpieczony chleb tostowy. Zalewamy go mlekiem. Na tostach ukladamy ugotowane szparagi na przemian z plastrami wedzonego boczku. Smietame mieszamy z parmezanem i doprawiamy pieprzem. Zalewamy tym szparagi. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Podajemy na cieplo. Smacznego

Przysmaki Karolki
Szparagowy zawrot glowy 216

Ostatnio zapiekalam je na grzankach, a dzis napelnilam nimi babeczki vol-au-vent. Vol-au-vent ze szparagami skladniki: 6 babeczek vol-au-vent 1 peczek szparagow 100g wedzonego boczku w kawalku 1 cebula 1 lyzka masla 1 lyzka maki mleko do sosu 20g tartego sera np parmezanu - opcjonalnie sol, pieprz wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy twarde koncowki, a nastepnie wrzucamy(...)ktore wykorzystalam do innego dania. Po ugotowaniu szparagi odsaczamy, osuszamy i kroimy na kawalki okolo 1,5 cm. Na patelni podsmazamy posiekana w kosteczke cebule i pokrojony w kosteczke boczek wedzony. W rondelku przygotowujemy sos. Roztapiamy lyzke masla, dodajemy lyzke maki i robimy zasmazke. Calosc rozprowadzamy mlekiem i dodajemy wczesniej podsmazony boczek z cebulka oraz szparagi. Dodajemy ser i mieszamy

Przysmaki Karolki
Zapraszam na fasolke 227

wielu ojcow. Ja pamietam je jeszcze z dziecinstwa i teraz chetnie do niego wracam. Fasolka po bretonsku skladniki: okolo 0,5 kg fasoli Jas 2 cebule 200g wedzonego boczku 3 kielbasy slaskiej 1 przecier pomidorowy sol, pieprz papryka w proszku majeranek wykonanie: Fasolke namaczamy w cieplej wodzie na noc, a jesli fasolka jest mloda wystarczy namoczyc ja na 2 godziny(...)ponownie zalewamy swieza woda, pozostawiamy tak na 1 gdzinke i nastawiamy garnek z fasolka by sie gotowala. Dzieki takiemu podwojnemu namaczaniu unikniemy wzdec ;-) W tym samym czasie podsmazamy boczek wedzony pokrojony w kostke, gdy sie juz troche wytopi dorzucamy do niego pokrojona w polplastry kielbase i smazymy. Pod koniec smazenia dodajemy posiekana cebulke i smazymy jeszcze chwilke az sie ladnie

Przysmaki Karolki
Risotto ze szparagami 211

smieje sie od ucha do ucha. Jej radosny smiech sprawia, ze gotowanie w tych warunkach nawet mi nie przeszkadza. Risotto ze szparagami skladniki: peczek zielonych szparagow 4 plasterki wedzonego boczku 2 woreczki ryzu arborio cieply bulion warzywny okolo 500ml 2 lyzki masla oliwa sol, pieprz wykonanie: Szparagi po umyciu blanszuje w osolonym wrzatku, a nastepnie przecedzam i wkladam do miseczki(...)zimna woda by nie stracily zielonego koloru. Na patelni podsmazam boczek. Odkladam na bok, a na patelnie wlewam odrobine oliwy oraz ryz. Podsmazam chwile az ryz stanie sie szklisty, a nastepnie podlewam goracym bulionem. Za kazdym razem gdy plyn odparuje uzupelniam brakujaca ilosc az do chwili gdy ryz zrobi sie miekki. Dodaje maslo i szparagi. doprawiam do smaku sola

Przysmaki Karolki
Obiad z resztek 315

mogę Was zapewnić, że smakuje znakomicie, a wszystko za sprawą dodanej do masy jajecznej musztardy. "Omlet" z warzywami składniki 6 jaj 3 ziemniaki 150 g brokułów 100 g wędzonego boczku 1 cebula 50 ml mleka 1 łyżka musztardy Ancien (musztarda francuska) sól, pieprz kilka gałązek tymianku olej do smażenia wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a po ugotowaniu kroimy(...)plasterki. Brokuł gotujemy na parze. Pokrojony w paseczki boczek i posiekaną cebulę podsmażamy na 1 łyżce oleju. Odkładamy na bok. Jajka mieszamy z mlekiem, solą, pieprzem, listkami tymianku i musztardą.Wylewamy miksturę na patelnie z rozgrzanym olejem. Następnie jak omlet zacznie się lekko ścinać na brzegach kładziemy na niego ziemniaki, brokuł, cebulę z boczkiem. Smażymy na małym ogniu. Gdy jajka

Przysmaki Karolki
Zupa na poniedziałek 187

zielonego groszku składniki: 700 g zielonych szparagów 300 g mrożonego zielonego groszku 1 cebula 1 ząbek czosnku 150 ml gęstej śmietany 20 g masła sól, pieprz 4 plastry boczku wędzonego tarty parmezan do posypania - opcjonalnie wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy końcówki. Gotujemy je przez 8-10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy groszek. Całość(...)minut. Dokładamy odcedzone szparagi (pozostawiamy 4 do dekoracji). Dolewamy śmietanę i wszystko miksujemy. Gdyby zupa była zbyt gęsta dolewamy trochę wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Nalewamy do misek. Boczek wędzony podsmażamy na patelni. Kruszymy i dekorujemy nim zupę, dokładamy główkę szparagi. możemy posypać ją tartym parmezanem. Uwaga : zamiast boczku  można użyć krewetek lub przegrzebków

Przysmaki Karolki
Zielona zupa 217

danie nie jest dla królików, a moje dzieci były nim wręcz zachwycone. Kremowa zupa z zielonego groszku z rzodkiewką składniki: 700 g zielonego groszku 2 małe pory 50 g boczku wędzonego 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła klarowanego bulion warzywny sól i pieprz szczypta ostrej papryki - opcjonalnie 4 rzodkiewki 4 łyżki serka mascarpone wykonanie: Na maśle podsmażamy pokrojony(...)plastry por i boczek wędzony pokrojony w kostkę lub paseczki. Do garnka wkładamy groszek, dodajemy podsmażony por z boczkiem. Warzywa zalewamy bulionem do ich wysokości. Gotujemy około 15 minut. Dolewamy do zupy kremówkę i miksujemy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać odrobinę ostrej papryki Zupę przelewamy do talerzy. Na każdy talerz nakładamy łyżkę serka mascarpone i po jednej rzodkiewce

Przysmaki Karolki
Roladki z kurczaka z serem feta i pesto 573

Roladki z kurczaka, faszerowane serem feta, zawinięte w chrupiący boczek,  zalane sosem śmietankowym  z pesto i zielonym groszkiem. Składniki : 2 duże filety z kurczaka (około 500 g) 200 g sera feta 100 g surowego boczku, pokrojonego w cieniutkie plastry - 8 sztuk) 2 łyżki oliwy 1/2 szklanki wody 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka pesto z bazylii(...)powstały 4 cienkie filety. Następnie każdy filet roztłuc bardzo cienko. Na każdym filecie położyć kawałek fety i zwinąć w szczelną roladkę.  Następnie każdą owinąć dwoma plastrami boczku. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i piec roladki z każdej strony po około 6 minut aż ładnie się zarumienią. Na patelnię walać 1/2 szklanki wody. Śmietanę kremówkę wymieszać z pesto i zalać

Zabawa smakiem
Spaghetti alla carbonara 297

/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})();   Spaghetti alla carbonara PRZEPIS Składniki 200 g spaghetti pełne ziarno albo fettuccine 50 g wędzonego boczku  1 cebula 2-3 ząbki czosnku 150 ml śmietany 18% 50 g pecorino (lub parmezanu) 1 łyżka natki pietruszki 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie Makaron(...)ugotować al dente. Cebulę pokroić w kosteczkę, boczek pokroić w paseczki. Na patelni zeszklić cebulę na oliwie z oliwek, dodać czosnek a następnie boczek. Smażyć kilka minut. W miseczce wymieszać śmietanę z serem. Wylewamy mieszankę na patelnię. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki do smaku. Na koniec dodajemy makaron i całość łączymy. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Fasola z patelni z pieczarkami i boczkiem, pomysł na obiad 191

votes) Fasola z patelni z pieczarkami i boczkiem, pomysł na obiad Większość czasu u nas na stole królują ziemniaki, frytki, ryż lub kasze rozmaite. Od czasu do czasu, przełamując nudę wprowadzam jakąś inną opcję Tym razem była to pyszna fasola z patelni. Rewelacyjny zimowy obiadek , szczególnie jeśli jesteś miłośnikiem tych białych cudnych nasionek Polecam użyć fasoli Lima jest naprawdę genialna(...)litr z fasolką białą Lima w słonej zalewie lub 3 puszki fasolki konserwowej białej 200-300 g, wędzonki dobrej jakości (mocno zawędzonej, najlepiej na zimno) może być słonina, boczek, podgardle. 1 cebula 300 g pieczarek 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru lub miodu sól, pieprz do smaku dodatkowo: natka pietruszki do przybrania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Ogrodnik w podróży
Kurczak zapiekany w boczku 103

Pierś kurczaka zapieczoną w boczku razem z suszonymi pomidorami oraz pod serową pierzynką można podać do obiadu, ale również na imprezie pokrojoną w plastry i nadzianą na dekoracyjne patyczki :) Składniki (3 porcje): 3 filety z kurczaka 6 plastrów parzonego wędzonego boczku 6 szt suszonych pomidorów z oleju 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku sól, pieprz(...)lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Piersi z kurczaka połóż na desce. Na każdej ułóż po dwa plasterki suszonych pomidorów, a następnie owiń dwoma plasterkami boczku. Tak zawinięte mięso połóż na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Piecz na środkowym poziomie z termoobiegiem przez 15 minut. Następnie na każdym kawałku rozłóż starty

Delicious Place
Pasztet z indyka. 114

Sprawdzony przepis na pasztet z indyka, pasztet z piersi. Dzięki dodatkowi boczku nie jest suchy. Delikatny w smaku, łatwy do zrobienia pasztet drobiowy. Idealny na kanapki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pasztet z indyka Składniki 500 g piersi z indyka 200 g boczku 100 g wątróbki drobiowej 100 g pieczarek 1 średnia(...)sucha bułka 2 liście laurowe 4 kulki ziela angieslkiego sól, pieprz do smaku 1 duża szczypta gałki muszkatołowej Instrukcje Pierś z indyka, wątróbkę oraz boczek z dodatkiem soli, grzybów suszonych, liścia laurowego oraz ziela bielskiego gotujemy około 40 minut. Następnie mielimy 3-krotnie lub blendujemy. Bułkę moczymy w wywarze po gotowaniu mięsa, odciskamy i również mielimy

To co lubię - gotuję i polecam
Grochówka przecierana 111

kombinowałam ze składnikami, a w tym dodatkowo pomogła mi książka kucharska z 1965 roku. Miało być prosto, domowo. Tak też jest. Smacznego. Składniki: 2 l wody 300 g wędzonego boczku 350 g grochu łuskanego (ja użyłam całego grochu) 1 duża cebula 2 mniejsze marchewki 1 większy korzeń pietruszki mały kawałek selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe(...)ziarna ziela angielskiego 1 czubata łyżka majeranku sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4-5 porcji) Groch płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na jakieś 12 godzin. Boczek zalewamy 2 litrami wody, dodajemy do niego obrane marchewki, pietruszkę i seler, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i zmiażdżone ząbki czosnku, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. W międzyczasie

Kardamonovy