Pizza "Wiejska" charakteryzuje się sporą ilością wędliny począwszy od szynki, poprzez boczek, a skończywszy na kiełbasie. Z "mięsną ucztą" idealnie komponują się dodatki warzywne w postaci ogórka konserwowego oraz cebuli, które również znajdziemy na tej wiejskiej wersji domowej pizzy. Pizza "Wiejska" przypadnie do gustu szczególnie panom, którzy w zdecydowanej większości nie wyobrażają sobie pizzy bez mięsnych dodatków. Najlepsza Domowa(...)cukru łyżeczka soli ok. 150g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) ok. 100 ml sosu pomidorowego oregano, bazylia, sól, pieprz, ząbek czosnku (opcjonalnie) ponadto: po ok. 100 g: szynki, boczku, kiełbasy ok. 2-3 ogórki kiszone cebula Najlepsza Domowa Pizza - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ zabijemy
Słodka Stronajest to ładny dla oka sposób podania bardzo popularnego mięsa, kiedy ktoś wpada na obiad. Składniki: 4 piersi z kurczaka 1 cytryna 300g pomidorków koktajlowych 4 plasterki wędzonego boczku kilka gałązek świeżego rozmarynu suszone oregano słodka papryka pieprz i sól kawałek masła oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka solimy, pieprzymy, nacieramy papryką i oregano. Na patelni rozgrzewamy łyżkę(...)kawałek masła. Na gorącym tłuszczu obsmażamy mięso tak by się przyrumieniło. Jeśli trzeba przyciskamy je do dna patelni. Gotowe piersi przekładamy do brytfanki, otulając ich wierzch plastrem boczku. W brytfance układamy również pokrojoną cytrynę (ćwiartki/ósemki/plastry - Wasz wybór) i gałązki z pomidorkami. Na patelni podsmażamy przez kilka sekund gałązki rozmarynu, przewracając je często i obtapiając w tłuszczu
W kuchni wieczoremmieć podręczną ściągawkę proporcji składników sosie takich jakie najbardziej lubię. Składniki (dla 2 osób): makaron 2 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 30g sera gran padano 5 plastrów wędzonego boczku sól i pieprz sałatka z pomidorów i brokuła 10 pomidorków koktajlowych 1 niewielki brokuł (ok. 250g) pół małej cebuli czerwonej garść liści bazylii 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki oliwy(...)pieprzymy. Dresing przygotowujemy miksując razem bazylię, czosnek i oliwę. Można też ubić te składniki w moździerzu. Makaron z sosem Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente. Podsmażamy boczek bez oliwy. W misce łączymy śmietanę, żółtka, starty ser i przyprawy (sól i pieprz). Wylewamy wodę z garnka z makaronem, pozostawiając odrobinę na dnie. Wrzucamy boczek i wlewamy sos. Stawiamy
W kuchni wieczoremKopytka to klasyk kuchni polskiej. Połączone z suszonymi pomidorami, wędzonym boczkiem i pietruszką zyskują niezwykle wyjątkowy smak i unikalny aromat. Jeśli nie jedliście takiego połączenia to wiele tracicie. Naprawdę warto wypróbować to danie :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 12 minut ( bez czasu na przyrządzenie kopytek) Ilość porcji:4 Składniki: ½ porcji kopytek z tego przepisu(...)300g wędzonego boczku ½ słoika suszonych pomidorów ½ pęczka pietruszki (chyba, że mamy niezbyt okazały pęczek wówczas dajemy całość) 3 łyżki oliwy z pomidorów 2 żabki czosnku Świeżo mielony pieprz Na patelni rozgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów i wyciskamy dwa ząbki czosnku. Na rozgrzaną patelnie dodajemy pokrojony boczek i chwilkę podsmażamy. Dorzucamy kopytka i obsmażamy około 5 minut. W tym czasie kroimy
Kolizje Smakówpadło na… kartoflankę. Składniki: - ok. 3 l bulionu ( miałam drobiowy) - ok. 400g ugotowanych i potłuczonych ziemniaków - ziemniaki sałatkowe lub młode - marchew z rosołu (2-3) - 250g wędzonego boczku - 2 cebule - por - 2 średnie główki czosnku - sól, pieprz syczuański - papryka słodka i wędzona (w proszku) - liść laurowy, ziele angielskie - majeranek - świeżo starta gałka muszkatołowa - pęczek koperku - 2 łyżki mąki(...)pszennej - olej arachidowy Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w większą kostkę. Wrzucamy na wrzący bulion z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy tłuszcz i rumienimy na patelni. Przekładamy do miseczki. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w dużą kostkę cebulę. Smażymy do zrumienienia, dodajemy pokrojony w krążki por i na koniec drobno pokrojony czosnek. Całość lekko rumienimy
mojewypiekiinietylkozwykle w wolnowarze wygodnie i bez kłopotu. Danie smaczne, chociaż może zamiast boczku, lepszy będzie inny kawałek wieprza. Przepis pochodzi z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis. składniki ok 900 g chudego boczku, bez skóry i kości, umytego i osuszonego 1 łyżeczka oliwy 1 cebula, posiekana 1 czerwona papryka , pozbawiona pestek, pokrojona(...)przenieść na patelnię i odparować. Mięso dzielimy na 4 porcje i podajemy z tłuczonymi ziemniakami i warzywnym sosem. Uwagi: Warzywa wyszły świetne, mięso bardzo miękkie, ale następnym razem zamiast boczku dam może karczek, jednak mniej tłusty
Stare Garyząbków czosnku 12 gałązek tymianku pomarańcza pokrojona na ćwiartki 10 ziarenek pieprzu 6 ziarenek jałowca 6 wołowych policzków (ok 2 kg) 1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego 200 g boczku pokrojonego w kostkę 2 duże cebule pokrojone w piórka 1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 marchewki obrane i pokrojone w ćwiartki 2 łyżki posiekanej pietruszki(...)naczyniu na średnim ogniu. Policzki obsmażać partiami, po 1- 2 minuty z każdej strony albo do momentu aż mięso zbrązowieje. odstawić na bok. W tym samym naczyniu obsmażyć boczek i cebulę , ok 3 minut, mieszając. Dodać zachowaną marynatę, doprowadzić do wrzenia zbierając z dna osad po smażeniu. Dodać bulion, koncentrat pomidorowy, policzki wołowe razem z sokami, dokładnie wymieszać. Dodać
Stare GaryTaką domową metkę możemy przechowywać w lodówce ok tygodnia (wg autora). Nie sprawdziłam, gdyż naszej już trzeciego dnia nie było. Robiłam z ok 60 dkg boczku, i była to porcja w sam raz. I po co kupować metkę ? Składniki: 1 kg boczku, raczej chudego sól 20g/kg pieprz 1,5g/kg majeranek wg smaku cebula prażona 10g/kg(...)Osłonki białkowe średnicy 55 mm - 2 x po ok 25 cm ( w tym zapas na zawiązanie końców) przygotowanie Z boczku odkroić skórę, pokroić w kostkę posypać solą, wymieszać, wstawić do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie zemleć na sitku 3mm, dodać przyprawy oraz cebulę, dobrze wymieszać. Napełnić osłonki białkowe lub grube jelita. Osłonki lub jelita wcześniej przygotować zgodnie
Stare Garydodatek bardzo szybko, gdyż składniki były ugotowane wcześniej. Polecam! składniki 200 g ugotowanych młodych ziemniaków 400 g ugotowanego, obranego bobu 150 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej 50 g wędzonego boczku 3 zielone dymki 1 czerwona cebula 100 g dowolnego koziego sera sos 3 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki oliwy 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku, posiekane parę łyżek(...)podzielić na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości ziemniaków, na pół lub 4 części. Fasolkę na 2 - 3 kawałki. Bób, obrany, zostawiamy w całości. Cebulę pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć.Wszystkie warzywa i boczek włożyć do miski. Przygotować sos. Wymieszać, składniki, doprawić solą i pieprzem, jeżeli potrzeba, rozrzedzić kefirem. Sosem polać przygotowane warzywa, posypać pokruszonym
Stare Garydużo smaku. Możemy odciąć ziarenka i w czasie szykowania pozostałych składników do zupy, już obgotowywać kolby w bulionie. Przepis znalazłam tutaj składniki 4 plastry wędzonego boczku, pokrojone na małe kawałki 1 średni cebula, drobno posiekana 1 średnia czerwona papryka, posiekana Sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 mała papryczka jalapeno, posiekana, nasiona usunięte(...)ziaren kukurydzy 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1 liść laurowy przygotowanie Jeżeli używamy kukurydzy w kolbach, odciąć z kolb ziarenka, kolby zostawić. Na patelni, na średnim ogniu, podsmażyć boczek, aż się zrumieni, wytopi i będzie chrupiący. Boczek odłożyć, tłuszcz zostawić, a na patelnię wrzucić pokrojone w kostkę cebulę i paprykę czerwoną. Podsmażyć aż będą miękkie i przezroczyste, około
Stare GaryZapiekane skórki ziemniaczane to ciepła przekąska idealna np. na spotkanie z przyjaciółmi. Można ją przygotować wcześniej i tylko zapiec w odpowiednim czasie. Zapraszam. Składniki : 4 duże ziemniaki ok. 100g boczku wędzonego pół cebuli (białej lub czerwonej) pęczek szczypioru 200 ml śmietany kwaśnej sól, pieprz Ziemniaki gotuję i po wystudzeniu kroję na połówki. Wydrążam środek. Na patelni podsmażam pokrojony boczek(...)dodaję pokrojoną cebulę. Podsmażam kilka minut aż cebula będzie miękka. Do rozdrobnionego miąższu z ziemniaków dodaję usmażony boczek z cebulą i pokrojony szczypior. Przyprawiam solą, pieprzem i papryką. Dolewam ok. 100 ml śmietany. Wszystko dobrze mieszam i nakładam do skórek. Piekę w piekarniku na 160 stopni ok. godziny. Podaję z kwaśną śmietaną. Smacznego Post Zapiekane skórki ziemniaczane pojawił się poraz
UgotujmyTo.plchciałam czegoś rozgrzewającego… Pomyślałam, że dynia na ostro to będzie świetny pomysł na deszczowe popołudnie. Wybrałam przepis Nigela Slatera i zupełnie mnie zaskoczyło takie połączenie dyni z boczkiem i chili, ale to ciekawa odmiana od tych wszystkich słodkich przepisów… Polecam Dynia na ostro – składniki: kawałki dyni ok. 0,5 kg (ugotowane na parze, w wodzie lub upieczone(...)przykryciem w piekarniku) kilka plastrów boczku 2-3 ząbki czosnku w plasterkach papryczka chili, rozmaryn, świeża natka pietruszki sól, pieprz Na patelni podsmażam pokrojony boczek, dodaję czosnek, chili i rozdrobniony rozmaryn. Po kilku minutach dodaję kawałki dyni, doprawiam solą i pieprzem i posypuję świeżą natką pietruszki. Podaję z grzankami z masłem czosnkowym ale w orginalnym przepisie dodawało się czerstwe
UgotujmyTo.plpodsmażaniu mięsa pasztet z królika nabiera innego, ciekawszego smaku. Nie ma co się martwić, że podsmażone mięso jest suche bo przecież do pasztetu dodaje się również tłuste mięso i boczek. Jedyną czynnością, której nie lubię przy robieniu pasztetu to mielenie mięsa dlatego muszę przyznać bez bicia, że mój pasztet był mielony tylko raz a w przepisie podaję(...)cóż nie jestem doskonała…;) Domowy pasztet z królika – składniki: 1 królik ok. 1.3 kg ok. 400 g łopatki ok. 400 g wątróbki drobiowej ok. 300g boczku 1 czerstawa bułka 2 cebule 5 jaj (oddzielnie żółtka i białka) 4-5 marchewek 1 pietruszka 1 por 4-5 liści laurowych 8 ziaren pieprzu 8 ziaren jałowca 1 łyżeczka rozmarynu sól
UgotujmyTo.plszparagami… miało być coś zupełnie innego ale najważniejsze, że efekt końcowy zadowolił nasze podniebienia i tylko to się liczy:) Do tego risotta oprócz grillowanych szparagów dodałam też wędzonego boczku i zielonego groszku a także mięty i skórki cytrynowej, które nadały potrawie świeżości.. Zapraszam na risotto ze szparagami Risotto ze szparagami – składniki: szklanka ryżu arborio pęczek szparagów(...)cebula 250 g boczku wędzonego szklanka zielonego groszku (rozmrożonego) skórka otarta z jednej cytryny kilka listków mięty 1-2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka serka kremowego 1 litr gorącego bulionu oliwa, pieprz mielony 1. Szparagi opłukać, odciąć końcówki i kilka minut grillować na patelni grillowej aż zwiotczeją. Po wystudzeniu pokroić na kilku centymetrowe kawałki. Cytrynę umyć i sparzyć i skórkę
UgotujmyTo.plostro a do tego kawałek świeżego chleba i rozgrzewające, sycące danie na jesienny wieczór jak znalazł Fasolka po bretońsku Składniki: 500 g fasoli Jaś 400 g kiełbasy 250 g boczku wędzonego 3 cebule, pokrojone w kostkę 1 puszka pomidorów lub 400 ml soku pomidorowego około 100 g koncentratu pomidorowego 3-4 listki laurowe 6-8 ziaren pieprzu 3 ząbki czosnku(...)listki laurowe i ziarnka pieprzu ale nie solić na tym etapie, żeby fasola nie była twarda. Gotować aż fasola będzie miękka ale nie rozgotowana. 3. Na patelni podsmażyć pokrojony boczek, dodać pokrojoną kiełbasę a jak się podsmaży dodać cebulę i czosnek. Całość smażyć na małym ogniu aż cebula się zeszkli i zmięknie. 4. Do rondelka z ugotowaną fasolą dodać zmiksowane
UgotujmyTo.pl