handlu z tego co w wiem jest nieosiągalna. Kapuśniak jest pyszny, a odgrzewany nazajutrz jeszcze smaczniejszy. Składniki: 500 g kiszonej czerwonej kapusty lub więcej 400- 500 g wędzonego boczku 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 4 ziemniaki 2 łyżki smalczyku ze skwarkami 2-3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz około 2 l wody Wykonanie(...)boczek ugotować do miękkości, usunąć z garnka, dołożyć kiszoną kapustę, przyprawy i gotować około 30 minut, aż zmięknie obrać warzywa i pokroić w kostkę i ugotować w odzielnym garnku około 20 minut, aż będą miękkie. Warzywa gotowane z kapustą nie ugotują się, pozostaną twarde (możesz gotować zupę w jednym garnku - najpierw warzywa i do miękkich, już ugotowanych dołożyć kiszoną kapustę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jajecznica na boczku lub tortilla w tosterze z mozzarellą i szynką to moje śniadaniowe standardy. Gdzieś tam pomiędzy tym czasem pojawiały się pancakes lub wytrawne omlety. Jednak pierwsze dwa dania są u mnie 4-5 razy w tygodniu.. Wstając dziś rano nie miałam ochoty ani na tosty, ani jajecznicę ani nic słodkiego, ale bez śniadania z domu się(...)same uszy (śniadanie trzymało mnie ok. 4-5h). Jeść, nie umierać :) Składniki na 2 porcje: 4 jajka 2 pełnoziarniste tortille 1/2 małej cebuli 2 cienkie plastry boczku 40g sera żółtego (u mnie cheddar, dojrzewający 14 miesięcy) 1 łyżeczka masła klarowanego Sól himalajska Pieprz czarny Przygotowanie: Na maśle smażymy pokrojoną w małą kosteczkę cebulę i boczek aż się zarumienią
CzarnawisienkaPierogi z fasolą Jaś , cebulką i boczkiem to propozycja na jesienno-zimowy obiad, są pożywne i bardzo smaczne, a ciasto robione na gorącym mleku delikatniejsze niż zwykłe na wodzie. Takie jak robiła dawniej moja mama. Swobodnie można je też mrozić. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: Ciasto: 35 dag mąki Reszelskiej typ 500 1 jajko ¾ szklanki gorącego mleka 1 łyżeczka(...)miękkiego masła Farsz: 1 szklanka fasoli Jaś 30 dag boczku wędzonego 2 cebule Pęczek świeżego koperku 3 łyżki oleju Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Jak wykonać ? Pierogi zaczynam od zrobienia farszu: Fasolę Jaś moczę przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia gotuję do miękkości. Odcedzam, studzę, zimną kręcę przez maszynkę do mięsa. Boczek kroję drobniutko
Wanilia i Kardamonspodziewanego to cieszy podwójnie. Polecam Wam wykonanie tego dania, to tylko troszeczkę więcej przygotowania od standardowej wątróbki z cebulką :) Składniki : 350 gr wątróbki drobiowej 10-12 cienkich plastrów boczku wędzonego 1 szklanka mleka ok 10 śliwek suszonych (polecam Kalifornijskie) olej rzepakowy 5 większych cebul ser wędzony (oscypek lub Zakopiański) 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej łyżeczka tymianku suszonego łyżeczka(...)studzimy a na patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i starty czosnek i smażymy do zeszklenia. Ser kroimy w cienkie plastry, grubsze śliwki przecinamy wzdłuż na pół i przygotowujemy boczek. Na każdym plastrze boczku układamy kawałek wątróbki, dodajemy plaster sera i kawałek śliwki, całość zawijamy w roladkę. Połowę podsmażonej cebuli wykładamy w naczyniu do zapiekania, układamy na niej roladki
Mechanik w kuchniSkładniki: 40 dag brukselki 20 dag surowego wędzonego boczku 4 łyżki pestek słonecznika Sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka octu winnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól Sposób wykonania: Brukselkę gotujemy al dente. Boczek kroimy na małe słupki i obsmażamy na złoty kolor. Pestki słonecznika rumienimy na patelni. Miód łączymy z musztardą, oliwą(...)zmiażdżonym czosnkiem. Dokładnie mieszamy a następnie dodajemy oliwę i szczyptę soli. Mieszamy. Brukselkę obsypujemy boczkiem i pestkami słonecznika. Całość polewamy sosem
Qchnia po prostuprzepadamy za zupami z roślinami strączkowymi..ale o męża trzeba dbać i gotować to co on lubi..i tym razem zupa fasolowa na bogato, gotowana z dużą ilością boczku, a potem jeszcze z cebulką i kiełbasą podsmażoną na oleju rzepakowym. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw(...)także np.dania są mniej kaloryczne.Olej rzepakowy łatwiej odsącza się z potrawy niż inne tłuszcze, dlatego przygotowywane dania są od 5 do 10% mniej kaloryczne. 20 dkg fasoli kawałek boczku wędzonego 20-30 dkg kiełbasy olej rzepakowy ziemniaki 1-2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1-2 pomidory suszone 1-2 łyżeczki koncentratu sól, pieprz listek, ziele majeranek Fasolę umyć
Moje domowe kucharzeniepapryka 1 duża cebula 1 mały bakłażan 1 duży ząbek czosnku 50 dag gęstego przecieru pomidorowego (np. domowego, którego przepis znajdziesz tutaj ) 3 małe pomidory 20 dag surowego, wędzonego boczku 20 dag sera mozarella olej do smażenia sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób wykonania: Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego pokrojony w kostkę boczek. Rumienimy(...)cebuli. Smażymy około 5 minut i dolewamy do warzyw przecier pomidorowy. Dusimy całość około 10 minut. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Warzywa, boczek, makaron i 1/3 część startego sera mieszamy ze sobą. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy pomidory pokrojone w plastry. Całość obsypujemy resztą startego sera. Pieczemy około 30 minut
Qchnia po prostukocham i chyba jest to miłość odwzajemniona. Na zupę bryndzową potrzebujemy: 2,5 litra wywaru warzywnego (ugotowane na wolnym ogniu por, seler, pietruszka, marchewka, cebula, lubczyk świeży) 30 dkg boczku wędzonego 0,5 kg bryndzy owczej 400 ml kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek kilka pokrojonych w kostkę i ugotowanych ziemniaków jedną pokrojoną marchewkę ugotowaną z ziemniakami. Podgrzewamy(...)bardzo mocno bulion. Do gorącego bulionu dodajemy bryndzę. Bryndza się szybko rozpuszcza. Zmniejszamy ogień i wrzucamy kolejno: przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkę (boczek dodajemy razem z wytopionym tłuszczem), ugotowane ziemniaki i marchewkę. Do osobnej miski wlewamy śmietanę i hartujemy ją dodając gorącą zupę. Zahartowaną śmietanę dolewamy do zupy. Dodajemy wciśnięty czosnek. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. Z solą ostrożnie
ladykitchensporo ugotowanych ziemniaków. Co prawda u mnie w domu zdarza się to bardzo rzadko, ale jednak czasami się zdarza. 750 g ugotowanych ziemniaków 2 cebule 125 g chudego boczku 1 jajko sól, pieprz Cebulę i boczek zeszklić na patelni, jeżeli to konieczne dodać trochę oleju ( kiedy boczek jest bardzo
Polska Zupachleba (skórki okrojone, kromka w kwadrat) - jajko sadzone (ścięte tylko białko) - łyżka ketchupu - kilka kropli tabasco -odrobinę cebuli pociętej w piórka - plaster miękkiego żółtego sera - 10 plasterków boczku (bardzo cienkie i długie) - łyżka masła W CHLEBIE ZA POMOCĄ łyżki delikatnie zrób wgłębienia, tak po prostu delikatnie ugnieć. Na jedne wgłębienie połóż ketchup, tabasco i cebulę i jajko sadzone (jeśli(...)będzie za duże możesz obkroić białko. KANAPKĘ OWIŃ boczkiem na zakładkę, kiedy będziesz mieć gotową "poduszkę" smaż na rozgrzanej patelni z masłem z każdej strony aż boczek się przyrumieni. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Loli