przygotowania potrzebujemy: Boczek B/S B/K– 1kg Kapusta kiszona- 500g Pieczarki- 220g Cebula- 120g Masło- 60g Czosnek- 20g Sól, pieprz Boczek przekrawamy wzdłuż ale nie do końca, tworząc à la książkę. Płat mięsa rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron. Wewnętrzną część nacieramy przeciśniętym czosnkiem. Zawijamy i dajemy do lodówki na godzinkę. Kapustę odciskamy, zalewamy wodą i gotujemy(...)Grzyby kroimy w kostkę, ugotowaną kapustę bardzo dokładnie odciskamy z wody. Rozgrzewamy cześć masła i smażymy cebulę następnie dodajemy pieczarki, po 10min dodajemy kapustę, resztę masła i przyprawiamy. Rozwijamy boczek i rozkładamy na nim farsz. Dokładnie zawijamy i związujemy sznurkiem. Roladę podsmażamy na patelni aby był rumiany i przekładamy do nagrzanego piekarnika 180C na 1h. Podlewamy wytopionym tłuszczem od czasu
serzmiesemkrojonych pomidorów 2 marchewki 2 pietruszki 1/3 selera 5 ziemniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki kurkumy 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki ostrej papryki sól 3 łyżki oleju boczek wędzony surowy (ilość według uznania) Sposób wykonania: Marchew, pietruszkę oraz selera obieramy, wrzucamy do niedużego garnka, zalewamy 1,5 litrem wody i gotujemy do miękkości. W dużym garnku rozgrzewamy olej(...)wrzenia i zdejmujemy z ognia. Zupę miksujemy ręcznym blenderem. Przenosimy z powrotem na kuchnię, dodajemy wszystkie przyprawy, solimy do smaku. Powoli podgrzewamy a w międzyczasie przesmażamy na patelni plasterki boczku. Zupę podajemy gorącą, z ułożonymi na wierzchu rumianymi kawałkami boczku
Qchnia po prosturównież ja:) Wyszła bardzo dobra, ładnie prezentowała się w szklanej salaterce, dlatego też i Was zachęcam do jej przygotowania:) 2 brokuły 1 op. sera feta 300 g wędzonego boczku (u mnie parzony, w plasterkach) 5-6 jajek puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Po obraniu kroimy w kostkę. Brokuły dzielimy na różyczki. Gotujemy(...)półtwardo w osolonym i lekko posłodzonym wrzątku. Boczek kroimy na plasterki. Wysmażamy na chrupko na rozgrzanej, suchej patelni. Ser feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę. Mieszamy z majonezem. W razie potrzeby doprawiamy niewielką ilością soli (słona jest feta i boczek) i pieprzu
Smaki Na TalerzuMazurskie kuksiołki czyli kluski ziemniaczane z serem i boczkiem. Łatwy i tani obiad na każdy dzien. Proste do zrobienia i pyszne. Smacznego! SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 250 g gotowanych ziemniaków 1 cebula sól do smaku 1 jajko 1 czubata łyżka maki pszennej. Więcej jeśli ziemniaki są bardzo wodniste. Ulubione dodatki, u mnie bialy ser i boczek Zapraszam również do obejrzenia(...)powierzchnie wody, gotować je jeszcze 2 – 3 minuty, a następnie wyłowić je z wody łyżką cedzakową. Podawać na ciepło polane ulubionym sosem lub posypane białym serem i usmażonym boczkiem. Smacznego
Pani M - kuchnia smakowitaGłosów: 5 Average: 5 /5] składniki: 200 g makaronu spaghetti 200 g boczku wędzonego 2-3 jajka ok. 60 g sera np. grana padano natka pietruszki sól, pieprz opcjonalnie: 50 ml śmietanki kremówki wykonanie: Makaron gotujemy wg wskazań na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę, średniej wielkości i podsmażamy na patelni, stopień wysmażenia wg własnego podniebienia. Jajka(...)dokładnie roztrzepujemy/ mieszamy z startym serem (trochę sera można zostawić po sypania gotowego dania) doprawiamy pieprzem. Opcjonalnie mieszamy ze śmietanką. Podsmażony boczek zestawiamy z ognia. Dodajemy do niego odcedzony gorący makaron i mieszamy. Następnie dodajmy rozmieszane jajka i energicznie mieszamy, aby się nie ścięły, i od razu podajemy. Przed podaniem posypujemy startym serem i posiekaną natką pietruszki. To jest moja
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj zapraszam w kulinarna podróż do Korei. Gochujang jjigae (고추장 찌개) to koreański gulasz wieprzowy z warzywami, który zazwyczaj podaje się z ryżem. Ta wersja jest z boczkiem, cukinią, marchewką, ziemniakami i tofu. To prosty i pyszny gulasz (w zasadzie… gęsta zupa), który dzięki paście gochujang nabiera pikantności i charakterystycznego smaku. Koreańczycy dodają jeszcze papryczkę chili i chili(...)proszku, ale pominęłam je bo jak dla mnie gulasz byłby zbyt ostry. Składniki: 500 g surowego chudego boczku 4 średnie ziemniaki 1 średnia cukinia 1 marchewka 180 g tofu naturalnego 1,5 l wody 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki pasty gochujang 3 – 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju rzepakowego
Oryginalny smakbiałej fasoli konserwowej, czyli przepis na wyjątkowo szybki obiad. Do podania na kilka sposobów. Zapisz przepis Drukuj Składniki Żeberka wędzone lub kawałek innej wędzonki z kością (ok. 200g) Boczek wędzony (ok. 150g) 1,5 l wody 1 średnia cebula (150g) 250g ziemniaków 1 puszka białej fasoli konserwowej (400g z zalewą) 3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżka suszonego(...)smaku Do podania Ogórek kiszony lub cukier i ocet (patrz wprowadzenie do przepisu) Instrukcje Żeberka (wędzonkę) zalej 1,5l wody i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie pokrój w kostkę boczek i cebulę. Następnie wrzuć w wymienionej kolejności na gorącą patelnię, aby wytopić nieco boczek i zezłocić cebulkę. Gdy zacznie ona nabierać koloru, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę
Kulinarna Pokusaposmakowała, więc poprosiliśmy o przepis i od tamtej pory robimy regularnie. Przepis na kapustę kiszoną na gęsto Składniki: 500 gramów kapusty kiszonej (może być z marchewką), 200 gramów boczku wędzonego, 2 cebule, łyżka mąki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz. Jak zrobić kapustę kiszoną na gęsto? Kapustę pokrój, przełóż do garnka, zalej wodą, wymieszaj i ją odlej – w ten sposób(...)miękkości, co powinno zająć około 30-40 minut. W razie potrzeby w trakcie gotowania uzupełniaj wodę, na koniec powinno być jej na dnie około 2 cm. W międzyczasie boczek pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię, poczekaj aż trochę się wytopi, dorzuć posiekaną cebulę i smaż do zrumienienia – jeśli boczek był chudy i nie puścił wystarczająco dużo tłuszczu, dodaj
Kulinarna PolskaSkładniki: 4 nieduże cukinie 100 g kaszy jaglanej 150 g surowego boczku wędzonego 1 cebula 200 g pomidorów (np. jojo) 2 ząbki czosnku 2 nieduże marchewki 100 g sera parmezan lub grana padano sól, pieprz 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Cukinie kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy łyżką miąższ (nie wyrzucamy go). Oprószamy solą i pieprzem i układamy do dużej blasze(...)Farsz miksujemy ręcznym blenderem, dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy i odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200°C. Do farszu dodajemy połowę startego sera. Boczek kroimy w kostkę. Farsz nakładamy na połówki cukinii, posypujemy tartym parmezanem oraz kostkami boczku. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35 minut
Qchnia po prostuspróbować! Jedna połówka to około 213kcal, B: 9,8g, T: 18g, W: 5,7g. Składniki na 1-2 porcje: – 2 jajka, małe – 1 awokado – 1 plaster boczku – 1 łyżeczka szczypiorku, posiekanego – ½ plastra sera Dodatkowo: kiełki rzodkiewki, sól i pieprz Awokado kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy, wyciągając część miąższu łyżeczką(...)jajku. Oprószamy je odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut, aż białko całkowicie się zetnie. W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wkładamy plaster boczku i obsmażamy z dwóch stron na krucho. Zdejmujemy z patelni, a gdy ostygnie, kruszymy lub siekamy go na mniejsze kawałki. Ser drobno kroimy. Upieczone awokado posypujemy chrupiącym boczkiem, serem, posiekanym
Be Fit Be Strongmała cukinia 2) 3 marchewki 3) duża cebula 4) 200 g wędzonego boczku 5) 200 g kiełbasy 6) 4 pomidory 7) 3 łyżki keczupu z cukinii (jeśli nie mamy możemy poratować(...)oregano 11) przyprawa do ziemniaków (opcjonalnie) 12) olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w plasterki, a boczek, kiełbasę, cebulę, cukinię i pomidory w kostkę. Pomidory warto obrać ze skóry. 2. Na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem podsmażamy boczek i kiełbasę, następnie dodajemy cebulę i marchewkę, dolewamy
Na kulinarnym poligonieochotę na potrawy, które dodają mi energii. Mimo szczerych chęci za zimno na odchudzanie :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kapuśniak Składniki 30-40 dag kapusty kiszonej 15-20 dag chudego boczku wędzonego 1 marchewka 1 mała pietruszka 5-6 średnich ziemniaków 3 ziarenka ziela angielskiego 1-2 liście laurowe 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka mąki Instrukcje Boczek kroimy w drobną(...)smażymy mąkę uważając żeby się nie spaliła, a była tylko lekko rumiana). Przekładamy do zupy i gotujemy jeszcze kilka minut aż wszystko będzie miękkie. Kapuśniak doprawiam na koniec ponieważ boczek i kapusta są już słone więc łatwo go przesolić dodając sól już na samym początku. Artykuł Kapuśniak pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamrobicie? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kapusta z grochem (fasolą) Składniki 1,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg małej lub średniej fasoli ew. grochu 4 szt. ziemniaki 25 dkg boczku wędzonego 1 cebula sól pieprz 1 łyżka majeranku Instrukcje Groch lub fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Wodę odlewamy, zalewamy świeżą wodą(...)odcedzamy, odkładamy garść całej fasoli, a resztę rozgniatamy tłuczkiem. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna płuczemy ją, odciskamy i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i siekamy. Ziemniaki gotujemy, tłuczemy. Boczek kroimy w drobną kostkę i rumienimy razem z drobno pokrojoną cebulą. Do kapusty dodajemy ugotowane i utłuczone ziemniaki, rozgniecioną i całą fasolę i przesmażony boczek. Całość wszystko dokładnie mieszamy doprawiając
To co lubię - gotuję i polecamRoladka z fileta kurczaka, kurek i boczku w sosie śmietanowym, to pyszne podanie mięsa piersi z kurczaka z sezonowymi grzybami. Danie jest delikatne w smaku i posmakuje mam nadzieję wielu z Was. Podałam tu przepis na jedną roladkę, z pewnością będzie Was więcej przy stole to zwiększcie proporcje. Ja to danie przygotowałam dla dwóch osób. … Czytaj dalej Roladka(...)fileta z kurczaka, kurek i boczku w sosie śmietanowym Artykuł Roladka z fileta z kurczaka, kurek i boczku w sosie śmietanowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąmozzarelli 3 garście świeżego młodego szpinaku lub 2 kulki mrożonych liści 2 łyżki kremowego serka 2 łyżki startego twardego sera (np. parmezan lub polski jantar) kilka - kilkanaście plasterków wędzonego boczku 1 ząbek czosnku garść pomidorków koktajlowych oliwa sól i pieprz sok z cytryny Wykonanie: Piersi oczyścić, wyrównać, odkroić i odłożyć polędwiczki. Naciąć dosyć głęboko co około 1 cm. Skropić obficie(...)oliwą, lekko sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem i odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Mozzarellę odsączyć i pokroić na półplasterki. Boczek podsmażyć na złoto i chrupko. Młode liście szpinaku zblanszować na patelni z rozgrzaną oliwą. W wypadku mrożonego szpinaku podgrzewać kulki tak długo, aż liście się rozwiną. Wymieszać z serkiem kremowym, tartym serem i przeciśniętym przez
zadanie-gotowanie