czerwonej porzeczki ( z cukrem żelującym ) autorka: Kuchnia u Poli | blog: Kuchnia u Poli Czekośliwka oraz "Przygoda na Karaibach" i "Angielskie lato" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Śliwki w korzennym syropie, czyli lato zamknięte w słoiku. autorka: sylviia90 | blog: Vaniliowoczekoladowa Słoik pełen przytulności, czyli cynamonowe śliwki autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana WYTRAWNY SOS ŚLIWKA-BRZOSKWINIA autorka
Weekendy w domu i ogrodziecukru 25 dag masła 4 jajka rozmiar M szczypta soli 1/3 szklanki mleka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią około 0,5 kg śliwek węgierek KRUSZONKA: 5 dag zimnego masła 6 dag mąki pszennej 6 dag cukru trzcinowego WYKONANIE: Z zimnego, pokrojonego w kosteczkę masła, cukru trzcinowego i mąki rozetrzeć palcami kruszonkę, odstawić(...)lodówki. Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć w poprzek na pół i usunąć pestki. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Blachę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni (u mnie 155-160 z termo obiegiem). Całe jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując dodać cienką strużką
Kuchenne zapiski Edytyzdrowe. Pomaga mi w tym Thermomix, bo w nim łatwiej i szybciej przygotować pyszne dania. Dzięki niemu mam także pomoc w przygotowaniu ciast. Na jedno z nich, jesienne, ze śliwkami, według przepisu duogemini, zapraszam Was dzisiaj. Koniecznie upieczcie je w swoich domach. Jest naprawdę pyszne. Składniki: • 240 g miękkiego masła • 200 g cukru • 4 jajka • 1 opakowania cukru waniliowego(...)mąki pszennej • 40 g budyniu waniliowego bez cukru • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 800 g śliwek lub innych owoców sezonowych Sposób przygotowania: 1. W misce lub makutrze utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, aż otrzymamy puszystą, jasnokremową masę. 2. Do utartego masła dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Masa może się lekko zwarzyć
W mojej kuchniPrzedstawiam przepis na ciasto ucierane z owocami i kruszonką. Ciasto można zrobić z dowolnymi owocami: śliwkami, truskawkami, malinami, porzeczkami, nektarynkami, brzoskwiniami. Owoce mogą być świeże lub mrożone. U mnie ciasto w wersji ze śliwkami:). Ma dość "piaskową" konsystencję, jest raczej suche niż wilgotne i bardzo smaczne. Ciasto: 200g masła 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 niepełna szklanka mąki ziemniaczanej(...)mąki 1 jajko L 3/4 szklanki cukru 150g masła 1 łyżka cukru wa niliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 300-400g dowolnych owoców, u mnie śliwki 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Nie przerywając miksowania dodajemy jajka i cukier waniliowy. W misce mieszamy ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia, które następnie stopniowo dodajemy
Szefowa kuchniPołączenie mięsa wołowego i śliwek to jest to co lubię. Z samego mięsa wieprzowego nie wyszły by pewnie takie pyszne. Gorąco polecam ten przepis.... PYSZNE!!! Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa wołowego 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego ok. 200 g suszonych śliwek 2 jajka przyprawa do mięsa np. Delicat patyczki do szaszłyków Wykonanie: Mięso mieszamy z jajkami i przyprawą(...)mielone). Na każdy patyczek od szaszłyka nadziewamy 3 śliwki, następnie oblepiamy je szczelnie mięsem (cienką warstwą). Gotowe szaszłyki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 30 min (tak aby był mocno rumiany kolor). Smacznego
IMPRESJA SMAKUDziś koktajl w sam raz na początek jesieni. Trochę quinoy, trochę mleka kokosowego, śliwki, brzoskwinia, czyli wszystko co mam pod ręką o tej porze roku :) Na drugie śniadanie, albo podwieczorek, rewelacja! Składniki: 4 łyżki ugotowanej białej quinoy pół brzoskwini 3 śliwki węgierki 50 ml mleka kokosowego 150 ml wody mielony cynamon Wykonanie: Z brzoskwini i śliwek usuwamy pestki, kroimy
Quinoa Raz!hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto z kaszy jaglanej ze śliwkami i figami Składniki: Kasza jaglana – 300g Płatki owsiane – 100g Mąka żytnia – 100g Masło – 20g Ksylitol – 2 łyżeczki Daktyle – 8 sztuk Cynamon – 1 łyżeczka Jajka – 2 sztuki Śliwki – 5 sztuk Figi(...)ciasto mąką. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez pół godziny. Po tym czasie połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do foremki. Na cieście poukładać pokrojone w plastry figi i ćwiartki śliwek. Owoce przykryć pozostałą częścią ciasta (można je zetrzeć na tarce lub poukładać w formie plasterków). Ciasto piec w 180 stopniach przez 50-60 minut
Kuchnia Bon Appetitweekend upiekłam ciasto z moimi ulubionymi śliwkami węgierkami :) Ciasto jest nie tylko smaczne, ale też proste i szybkie. Składniki (blaszka 24x28cm): Kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 100 g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 16 g cukru waniliowego 1 jajko 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ser: 500 g sera białego (u mnie wiaderkowy) 3 jajka(...)łyżki cukru Dodatkowo: śliwki węgierki Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki Sposób wykonania: 1. Zagnieść kruche ciasto, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem blaszkę, robiąc jednocześnie wysoki rant. 2. Ser zmiksować z jajkami i cukrem. Wylać na ciasto. 3. Na wierzch ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu. 4. Zrobić kruszonkę i posypać całość. 5. Piec
Kuchnia domowa Anipodzielne. Wszystkie składniki genialnie się ze sobą łączą tworząc perfekcyjną kombinację nie tylko smaków, ale i kolorów. SKŁADNIKI / na blaszkę o wymiarach 20x30 cm MUS ŚLIWOKOWY 450 g śliwek (świeżych lub mrożonych) / bez pestek, pokrojonych na połówki lub ćwiartki 2-3 łyżki cukru ( w zależności jak kwaśne są śliwki) SPÓD BROWNIE 200 g masła(...)blendujemy ze skórką( tylko, jeśli używamy dyni hokkaido). W razie potrzeby rozrzedzamy stopniowo dodając przegotowaną wodę lub jeśli puree jest zbyt rzadkie delikatnie odciskając w gazie. WYKONANIE MUS ŚLIWOKOWY : Śliwki gotujemy wraz z cukrem na małym ogniu, bez przykrycia, aż będą miękkie i zaczną się rozpadać (ok 10 minut). W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody. Lekko studzimy, blendujemy
cool and mintyKochani, śliwek nam pod dostatkiem. Są tanie, słodkie i pyszne. Chciałam zaproponować Wam ciasto, które jest bardzo wilgotne i zawiera mało tłuszczu. Swoją konsystencję babka zawdzięcza serkowi ricotta, który według mnie jest idealna do deserów. 1,5 godziny Składniki: 250 g ricotty 200 g cukru 3 jajka 4 łyżki oleju słonecznikowego 300 g mąki tortowej 300 g śliwek(...)ricotta, dokładnie mieszając. Wlać strużką olej oraz aromat, wymieszać. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać plastikową lub drewnianą łyżką. Powstanie gęsta masa. Śliwki umyć, pokroić na ćwiartki pozbywając się pestek. Owoce pomieszać z masą. Foremkę na babkę wysmarować masłem, masę wlać do formy. Piec około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni
Ania i Marcin gotująProste, pyszne, szybkie ciasto ze śliwkami. Składniki 250 ml kefiru 16 g cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1/3 szklanki mąki z sorgo 40 g budyniu waniliowego 2 jajka 10-12 szt śliwek węgierek Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jajka i kefir powinny mieć temperaturę pokojową(...)Następnie mieszamy je w misce, dodajemy suche składniki, dokładnie łączymy. Przekładamy do blaszki (30x25), na wierzch układamy połówki śliwek (skórką do spodu) bez pestek. Ciasto pieczemy 60 min w temperaturze 170°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent
R'n'G KitchenDomowa cookierenka Agi ") 50 g drożdży 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 100 g roztopionego masła 500 g mąki (ja dałam ok. 600 g) 3 jajka 16 niedużych śliwek lukier lub cukier puder po upieczeniu Najpierw przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki letniego mleka, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce(...)godzinę, aby podwoiło swoja objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części. Z każdej z nich uformować płaski placuszek na środku którego należy położyć umytą i wydrążoną śliwkę, a brzegi placuszka zlepić ze sobą, tworząc zgrabną kulę ze śliwką w środku. Ulepione kule kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze łączeniem do dołu, zostawiając niewielkie odstępy. Pełną blachę odstawić
Simply FoodSzybkie ciasto z maślanki. Ja użyłam śliwek, ale można z powodzeniem użyć innych owoców. Ciasto sprawdzi się także do wykonania babeczek. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Ma\u015blankowe ciasto ze \u015bliwkami","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-09-26 11:37:46","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/09\/P9240002-1-e1474889738722.jpg","description":null,"recipeYield":"16 ","recipeIngredient(...)u0142adamy owoce. Wylewamy drug\u0105 po\u0142ow\u0119 masy. Pieczemy w temp 180 st. C przez 40 minut."],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"S\u0142odko\u015bci"} Maślankowe ciasto ze śliwkami Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 16 Porcje 16 Składniki 600 g maślanka 400 g mąka 300 g śliwki 2 łyżka olej kokosowy 2 szt jajko 250 g erytrol lub inne słodziwo Sposób
KucharzycaPamiętam przyjęcia rodzinne, czy to imieniny, czy to spotkania świąteczne na których nie mogło zabraknąć śliwek w occie. Ja jako dzieciak uwielbiałam te śliwki choć nie wolno mi ich było jadać bo to ocet i szkodzi dzieciom. Podkradałam i zajadałam. Teraz też robię i zajadamy ze smakiem czy to same, czy do mięs czy w sałatkach, są wyborne. Śliwki
Moje Małe Czarowaniebędzie ich na straganach. Teraz jest idealna pora na smażenie powideł śliwkowych, bo dojrzałe, bardzo słodkie węgierki idealnie się do tego nadają. Tradycyjnie powidła przygotowuje się bez grama cukru, śliwki smaży się przez wiele godzin, co powoduje odparowanie wody z owoców, powidła gęstnieją, nabierają bardzo intensywnego, skoncentrowanego smaku, słodyczy i ciemnego bordowego lub brązowego koloru. Moje powidła zrobiłam(...)przyprawy korzenne, dzięki którym stały się magicznie aromatyczne. Gotowe powidła można wykorzystać też do przygotowania wytrawnego śliwkowego sosu BBQ, a przepis na sos znajdziecie tu . Składniki: 2 kg śliwek węgierek sok wyciśnięty z 1 cytryny 1/3 szklanki wody Przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu 6 goździków (roztartych w moździerzu) 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki kardamonu Przygotowanie
Smakowity Blog Kulinarny