śliwka - 11236 przepisów (strona:241/750)

JESIENNE CIASTO KOKOSOWE ZE ŚLIWKAMI 135

jajka skórka otarta z 1 cytryny 200 g mąki uniwersalnej Polskie Młyny 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 4 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka proszku do pieczenia 350 g śliwek węgierek Przygotowanie: Śliwki - umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Pokroić na duże kawałki Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Z cytryny zetrzeć skórkę. Mąkę uniwersalną Polskie Młyny z proszkiem(...)Polskie Młyny z proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi i wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Dodać otartą skórkę z cytryny, wymieszać. Na koniec dodać pokrojone na duże kawałki śliwki i za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 34,5x15,5 natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą.  Pięć 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
Drożdżówki z kruszonką i śliwką węgierką 152

taką niepogodę, do weekendowej kawy lub herbaty z imbirem, miodem i cytryną, idealnie sprawdzi się pyszna domowa drożdżówka. Na przykład ze śliwką węgierką i kruszonką. Zapraszam! :) Składniki na rozczyn: 1/2 szkl ciepłego mleka 50 g drożdży 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka mąki pszennej, typ 500, np. TOTA Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej, typ 500, np. TOTA(...)cukru brązowego szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu Składniki na kruszonkę: 2/3 szkl mąki pszennej, typ 500, np. TOTA 70 g masła 1/3 szkl brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: śliwki węgierki płatki migdałowe Wykonanie: Rozczyn: Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, cukrem i mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Ciasto: Masło rozpuścić na małym ogniu. Przestudzić. Żółtka utrzeć

Trufelkowo
Proste racuszki ze śliwką bez tłuszczu. 153

Mogłabym  zaśpiewać za Jerzym Połomskim, a mnie jest szkoda lata... 😏 Szkoda i nie szkoda, ponieważ kocham dary jesieni. Takie jak np śliwki węgierki i to nie jakieś takie nowe wypasione gatunki, ale te proste, stare nie za duże nasze polskie śliweczki. One są najlepsze, najbardziej wdzięczne w smaku u obróbce. I dlatego dziś z nich skorzystałam,  obmyślając(...)coś na drugie śniadanie dla malucha z przemyconym owocem. płaska łyżeczka świeżych drożdży łyżka cukru łyżka cukru waniliowego szklanka wody gazowanej jajko 2 szklanki mąki szczypta soli Oraz: kilka śliwek  cukier puder Drożdże zasypujemy cukrem i zostawiamy na chwilę, aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy jajko, cukier waniliowy, sól i całość zalewamy wodą. Chwilę mieszamy, aż powstanie jednolita płynna masa

Dieta moja pasja
Puszyste ciasto ze śliwkami 125

szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. jogurtu naturalnego 2 jajka 1/2 kostki rozpuszczonej i ostudzonej margaryny 1/2 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli około 8 śliwek W misce do miksowania umieszczam jajka, miksuję ze szczyptą soli. Dodaję cukier – nadal miksuję. Później rozpuszczoną i ostudzoną margarynę – miksuję. Dodaję jogurt naturalny i powoli dodaję mąkę z proszkiem(...)pieczenia – mikser ustawiam na najniższe obroty. Formę wykładam papierem do pieczenia, wylewam masę. Układam śliwki przekrojone na ćwiartki. Piekę w 180 stopniach przez 40-50 minut – należy sprawdzać i wyjąć gdy ciasto jest w takim kolorze jak poniżej Podaję posypane cukrem pudrem Artykuł Puszyste ciasto ze śliwkami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Marokański tadżin (tagine) z warzywami i ciecierzycą - wegetariański 212

się do gotowania w piekarniku. Wy możecie wykorzystać również dużą brytfannę, a ewentualny brak pokrywki zrekompensować arkuszem folii aluminiowej. ➤ Zobacz również inne tadżiny: tadżin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami tadżin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami tadżin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami Tadżin (tagine) z warzywami i ciecierzycą - wegetariański Składniki / na 4 porcje: 1 słodki ziemniak(...)posiekane 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 puszka pomidorów 1 łyżka pasty harissa (domowej lub ze sklepu) 2 łyżki płynnego miodu 100 g suszonych moreli lub śliwek przekrojonych na połówki 1 puszka ciecierzycy do podania: liski świeżej kolendry lub natki pietruszki, ulubiona kasza, u mnie Bulgur Mix Przygotowanie wegetariańskiego tadżinu: Piekarnik rozgrzej do 190 stopni

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladka z brzoskwinią z puree i karmelizowanymi marchewkami 154

połówki brzoskwiń z puszki 1 kulka mozarelli sól pieprz Składniki na puree z brukselką: 300 g ziemniaków sól pieprz masło 300 g świeżej brukselki 1 czerwona cebula garść suszonych śliwek 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Składniki na karmelizowaną marchewkę: 300 g mini marchewek sól 2 łyżki masła 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżeczki(...)miodu Wykonanie: Brukselki rozdzielić na osobne listki, cebulę posiekać, śliwki pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i brukselkę, smażyć 10-15 minut, na koniec dodać śliwki i łyżeczkę masła, chwilę dusić, przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wrzucić do miski, dodać chrzan, musztardę, paprykę w proszku i 1 łyżkę masła. Zmiksować na gładką masę

Trufelkowo
Ciasto jogurtowe z powidłami 111

ustach. Do tego ciasta używałam świeżych owoców i mrożonych, dlatego któregoś pięknego dnia pomyślałam, że do ciasta dodam powidła. To był strzał w 10!!!   Składniki na jogurtowe ciasto: śliwki około 0,7 kg 1 kubeczek (mały: 150 g) pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego. 3 kubeczki mąki 2 kubeczki cukru 1 kubeczek oleju roślinnego 4 jaja, oddzielnie żółtka od białek(...)łyżeczki proszku do pieczenia Połówki śliwek smażymy przez około 20-30 minut (mieszając od czasu do czasu), aż puszczą sok i staną się gęściejsze. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.  Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy na gładką masę z żółtkami, cukrem, olejem, jogurtem. Na koniec  dodajemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Możemy użyć miksera

Rusty Fork
CRUMBLE LCHF czyli OWOCE POD TŁUSTĄ KRUSZONKĄ (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 435

tylko makro i wasza wyobraźnia. Smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno choć ja osobiście uwielbiam wersję na gorąco W całym domu unosi się aromat pieczonych jabłek, śliwek i cynamonu Jest to znakomity deser w jesienne i zimowe popołudnia. Składniki na 6 kokilek: 4 jajka 100 g mąki kokosowej 50 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy(...)masła (LCHF, optymalna) opcjonalnie stewia/erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna) wanilia sproszkowana 80 g skrojonych jabłek 80 g skrojonych śliwek   Wszystkie składniki na ciasto (poza owocami i cynamonem) wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Jabłka i śliwki umyć, wysuszyć a następnie pokroić na drobne kawałki i wyłożyć na dnie kokilek posypując cynamonem. Osoby lubiące słodsze

Ola la LCHF
Piersi z gęsi w sosie śliwkowym z pieczonymi ziemniakami 244

Ilość: 4 porcje Czas przygotowania: 2 godziny Składniki: Piersi z gęsi: – 2 piersi z gęsi – 200 g suszonych śliwek – 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina – 1 słoiczek sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz – 1 łyżeczka ziaren kolendry – 1/2 łyżeczki goździków – 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej Ziemniaki: – 1 kg ziemniaków – sok z połowy cytryny(...)nacieramy przyprawami piersi od strony mięsa. Przykrywamy i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. 3. W tym czasie do rondelka wlewamy 2 szklanki wina i mocno podgrzewamy, nie gotujemy. Śliwki kroimy w paseczki i wrzucamy do podgrzanego wina. Odstawiamy na 30 min. 4. Po tym czasie dodajemy sos Łowicz uniwersalny ciemny, mieszamy i podgrzewamy chwilę. 5. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy

Podwójnaporcja
Placek krucho-drożdżowy ze śliwkami 164

jabłkami czy morelami. Składniki : 50 dag mąki pszennej tortowej 3 żółtka 15 dag cukru 15 dag masła ok. 125 ml gęstej śmietany 6 dag świeżych drożdży ok. 15 śliwek węgierek, przekrojone na pół Przygotowanie : Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier Drożdże rozdrobnić i wsypać do śmietany- wymieszać na jednolitą masę Drożdże ze śmietaną dodać do mąki połączonej z cukrem(...)masłem, dodać żółtka Całość doskonale wyrobić najlepiej mokrą ręką, rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i rozłożyć na wysmarowaną tłuszczem foremkę Na wierzch wyłożyć skórką do dołu pokrojone śliwki, można posypać kruszonką, ale nie koniecznie Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu aż wyrośnie, piec w nagrzanym do 180*C piekarniku. Przepis pochodzi z mojego starego zeszytu z przepisami :) Moje uwagi: Jeśli

Proste Potrawy
Schab nadziewany śliwką w sosie śmietanowo- grzybowym 154

pyszności już niebawem na blogu. Fajnie czasem pogubić się po lesie. Chciałabym móc tak częściej.  Składniki (na rodzinny obiad): 1,5 kg schabu  100 gram suszonych śliwek  majeranek, wędzona papryka, sól i pieprz  oliwa z oliwek do smażenia  Sos śmietanowo- grzybowy: 1 kg grzybów: czarnych łebków, podgrzybków  1 czerwona cebula  1 ząbek czosnku(...)masła  Do podania: buraczki zasmażane tłuczone ziemniaki  tarta marchewka  Schab oczyść z błon a następnie przebij wzdłuż na wylot cienkim nożem. Do powstałego otworu nadziej suszone śliwki. Wcześniej śliwki możesz namoczyć w amaretto, będą smaczniejsze i dadzą fantastyczny aromat. Nadziany schab marynuję w przyprawach i odstawiam na noc do lodówki. Jeżeli nie masz tyle czasu to odstaw

Mango Papaja
Sernik ze śliwkami 194

ustach, co pewnie jest zasługą sera w wiaderku. Miałam otwartą połowę, bo drugą do czegoś wykorzystałam ostatnio. A marnować nie lubię! Sprawdźcie czy odpowiada Wam połączenie sera ze śliwkami i dajcie znać w komentarzach :) Uciekam do spania, Dobranoc Kochani :) Składniki na keksówkę 28x10cm: ½ kg sera białego 250g serka mascarpone 3 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki słodkiej 30% śmietanki 1 budyń śmietankowy(...)łyżka mąki ziemniaczanej 50g roztopionego, przestudzonego masła ¼ szklanki mleka Dodatkowo: Ok 12 śliwek węgierek Cukier puder Kruche ciasto: Ok 100g mąki 50g masła 2 łyżeczki śmietany 2 łyżeczki cukru pudru Sposób przygotowania: Składniki na kruche ciasto zagniatamy, przekładamy do zamrażarki i chłodzimy przez ok 20 minut. Sernik- Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy ser oraz serek mascarpone, śmietankę i budyń rozmieszany

Kuchnia w czekoladzie
Bitki wieprzowe w ciemnym sosie podawane z musem śliwkowym i figami 160

pochmurno, więc brakowało mi zdecydowanie dziennego światła do stworzenia idealnych zdjęć. Musicie mi więc uwierzyć na słowo, że potrawa ta jest godna króla ;-) Zapraszam po przepis. SKŁADNIKI 300 g śliwek (waga już bez pestek) 100 g cukru trzcinowego 800 g szynki wieprzowej bez kości mąka pszenna olej rzepakowy 1 słoik sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz 3 liście laurowe 5 ziaren ziela(...)liście laurowe, ziele angielskie i ułożyć podpieczone bitki wieprzowe. Włączyć palnik, nałożyć pokrywę i dusić około 50 minut. W razie potrzeby dolać wody. Mięso od czasu do czasu obracać. Śliwki umyć, przepołowić i wyciągnąć pestki. Następnie przełożyć na patelnię, wsypać cukier trzcinowy i smażyć mieszając od czasu do czasu. Gdy śliwki zmiękną, a sok będzie gęsty, przełożyć je do garnuszka

Passions hobbies life
Deser ze śliwkami i gruszkmi pod kruszonką 120

chyba najszybszy deser jaki ostatnio zrobiłam. Śliwki i gruszki w syropie podkruszonką z herbatniików. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Składniki: 4 duże śliwki, jedna gruszka, 4 łyżeczki cukru, kilka hernatników Przygotowanie: Gruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Śliwki pozbawiamy pwstek i również w kroimy w kostkę. Owoce zasypujemy cukrem. Podgrzewamy przez około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Owoce powinny puścić

Lena Gotuje
Drozdzowka ze sliwkami bez wygniatania 129

piekarskich) 0,5 szklanka cukru 1/3 szklanki ciepłego mleka 100 g roztopionej i wystudzonej margaryny lub masła 2 roztrzepane jajka 2 szklanki mąki szczypta soli 7 - 8 dużych śliwek  garść żurawiny lub posiekanych suszonych śliwek - opcjonalnie\ bułka tarta lub mąka do wysypania blaszki KRUSZONKA: 100 g mąki 50 g cukru 60 g zimnego masła Wszystkie składniki po kolei wrzucamy(...)Mieszamy ciasto łyżką kilka razy, aby składniki się połączyły i powstała gładka masa. Wylewamy je na wysmarowaną i posypaną bułką lub mąką blaszkę. Układamy na wierzchu przekrojone na pół śliwki, pamiętając aby robić to skórkami do dołu. Posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy przez 40 godzinę. Przez pierwsze 20 minut na półce o 1 niższej niż środkowa - zapobiegnie to przypalaniu się góry

Kuchnia od dwojga

Proponowane wyszukiwania