Taki deser zdecydowanie jest w stanie poprawić nastrój nawet w najbardziej deszczowe popołudnie. Jeszcze ciepła aromatyczna tarta ze śliwkami na kruchym spodzie z delikatną bezą :) Tak sobie myślę, że lody też by tu pasowały. A co! jak szaleć to szaleć ;) Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem (bardzo ułatwia wydostanie gotowego ciasta, tak żeby nie zrujnować bezy) o średnicy(...)żółtka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki 0,5 łyżeczki cynamonu 100 ml śmietany kremówki Składniki na bezę: 2 białka 0,5 szklanki cukru + ok. 500 g śliwek Składniki na spód zagniatamy razem do uzyskania jednolitego ciasta, jeśli masa będzie za sucha można dodać więcej śmitany (kwaśnej lub kremówki). Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy
CiastkozercySkładniki: Ciasto: 300 g mąki 140 g masła 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 1 budyń śmietankowy ½ kg śliwek cukier puder Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagniatamy na zwarte ciasto. Dzielimy je na dwie części (2/3 i 1/3) i każdą zawijamy w folię aluminiową. Większą część wkładamy do lodówki, mniejszą do zamrażarki(...)większą częścią ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy ok. 12 minut. Na podpieczony spód wykładamy budyń, a na nim układamy przekrojone na pół i wypestkowane śliwki (przecięciem do dołu). Zamrożoną część ciasta tarkujemy na wierzch na tarce o dużych oczkach. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Kategoria: żarło
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaDomowe tradycyjne powidła ze śliwek węgierek bez dodatku cukru, za to doprawione odrobiną cynamonu. Banalny przepis! Składniki na 3 słoiczki: 1 kg słodkich śliwek np. węgierek szczypta cynamonu Śliwki umyś i wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do głębokiego garnka (u mnie żeliwny) i podlać 2 łyżkami wody. Smażyć stopniowo - najpierw na dużym ogniu, potem na coraz mniejszym. Często mieszać
wyzwania kuchennepowodu alergii na kakao staramy się jej unikać. Moje ciasteczka przygotowałam z płatków owsianych górskich, które zmieliłam w malakserze na drobniejsze kawałeczki, kilku drobno posiekanych śliwek suszonych, sezamu, brązowego cukru i masła. Dla aromatu dodałam odrobinę esencji waniliowej. Ciasteczka jutro powędrują do szkoły, a dziś... świetnie smakują z filiżanką gorącej herbaty! Składniki: (na 24 ciasteczka) 2 szklanki płatków owsianych(...)górskich 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka sezamu 2 łyżki śliwek suszonych bardzo drobno posiekanych 4 łyżki cukru trzcinowego 2 jajka 1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej odrobina esencji waniliowej Przygotowanie: Płatki owsiane zmielić z płatkami migdałów w blenderze na drobniejsze kawałki (lub użyć płatków błyskawicznych). Dodać posiekane suszone śliwki, sezam i cukier. Wymieszać ręcznie
Kulinarne InspiracjePowidła śliwek z sokiem z cytryny oraz otartą skórką .Połączenie tych składników powoduje ,że powidła są niesamowicie smaczne . Składniki: 2 kg śliwek 500 g cukru trzcinowego sok z jednej cytryny 1 łyżka startej skórki z cytryny Wykonanie: Śliwki myjemy ,pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki.Zasypujemy cukrem i pozostawiamy na noc.Gotujemy na małym ogniu
Ugotujmy CośNiesamowity dżem ze śliwek z nutą cytrynową oraz kakao.Połączenie tych składników daje niesamowity efekt smakowy 🙂 ..Polecam serdecznie Składniki: 2 kg śliwek 500 g cukru trzcinowego 150 g ciemnego kakao w proszku 1 łyżka startej skórki z cytryny Wykonanie: Śliwki myjemy ,pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki.Zasypujemy cukrem i pozostawiamy na noc.Gotujemy na małym
Ugotujmy CośSkładniki – porcja na 2 l nalewki: 2 kg śliwek węgierek, 1 kg cukru, 0,5 l spirytusu, 0,5 litra zimnej przegotowanej wody. Krok 1 Śliwki myjemy i usuwamy pestki, przekładamy do słoja (4,25 litra) i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka dni do tygodnia maksymalnie w chłodne miejsce, aby owoce puściły sok,a cukier się rozpuścił. Raz dziennie(...)wstrząsamy słojem, żeby zawartość się wymieszała. Krok 2 Gdy śliwki puszczą sok dodajemy spirytus i wodę. Odstawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące. Krok 3 Po 2 miesiącach przecedzamy i przelewamy nalewkę do butelek. Smacznego Uwaga: Nalewkę najlepiej robić w szklanym słoiku, który wcześniej wyprażymy w piekarniku lub zdezynfekujemy specjalnym środkiem np. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof
Coś bym zjadłaWrzesień to czas nie tylko przetworów robionych na zimę, ale też ciast z jesiennymi owocami. We wrześniu królują ciasta z jabłkami,albo śliwkami. Ja połączyłam te owoce i zrobiłam prosty biszkopt z musem i śmietankową pianką. Efekt? Pyszne, delikatne ciasto, które posmakuje każdemu. Polecam. BISZKOPT Z MUSEM ŚLIWKOWO-JABŁKOWYM Składniki: (tortownica 24 cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru(...)szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju mus śliwkowo-jabłkowy: 10 śliwek 2 jabłka 1/2 szkl wody 1 galaretka cytrynowa sok z 1/2 cytryny cukier waniliowy cynamon cukier do smaku masa śmietankowa: 330 ml śmietany 30 % cukier puder do smaku 1 galaretka przezroczysta 3/4 szkl wody wierzch: 1 galaretka brzoskwiniowa Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno
Bon appetit mon amieSernik bez sera i spód z herbatników, a do tego akcent w postaci śliwek. Składniki : jogurt typu greckiego duży 400 g waniliowy serek homogenizowany 150 g 2 jajka budyń waniliowy bez cukru 3 łyżki cukru pudru 4 małe śliwki węgierskie płaska łyżeczka kakao ok 80 g herbatników 50 g masła Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy. Masło rozpuszczamy. Mieszamy razem. Wypełniamy dno foremek(...)kokilek. (możemy odłożyć łyżkę po posypnia wierzchu na koniec.) Wstawiamy do lodówki na około 20 minut. Śliwki wraz z kakao blednujemy na gładką masę. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy jogurt, serek oraz budyń. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy stopniowo białka i mieszamy łyżką. Masę wylewamy
Lena Gotujelekkie. Jeżeli macie dostęp do dużej ilości fig to serdecznie polecam. Składniki na 3-4 porcje: 8 jaj 1/3 szklanki cukru pudru szczypta soli 8-10 śliwek 1 kg fig + kilka sztuk do dekoracji 2 łyżki masła 1 lampka czerwonego wina rozmaryn jogurt naturalny do podania Połowę kilograma fig kroję(...)plastry. Śliwki kroję w kostkę. Połowę smażę na łyżce masła z rozmarynem a następnie duszę w winie, które redukuję do minimum. Jajka ubijam z solą i cukrem pudrem. Na patelni rozpuszczam masło i wlewam mieszankę jajeczną. Układam figi w plastrach i wrzucam śliwki. Przykrywam składniki pokrywą i smażę omlet na wolnym ogniu 7-10 minut aż zetnie się wierzch
Mango PapajaJeżeli szukacie szybkiego, prostego przepisu na pyszne ciasto ze śliwkami to ten przepis jest dla was. Wystarczy tylko wyjąć wcześniej masło z lodówki, a potem utrzeć, wyłożyć na blachę przekładając śliwkami i wciągu godziny, możecie cieszyć się idealnym plackiem ze śliwkami. 1 i 3/4 szkl ( 280 g ) mąki pszennej 180 g masła
Polska Zupasztuki "L", margaryna 15 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, kakao 3 łyżki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, śliwki 50 dag, biała czekolada 100 gram, śmietanka 2 sztuki resztki z wyciskania soku w wolnoobrotowej wyciskarce, użyłam 2 pełne kubki: marchew, aronia, śliwki, jabłka, można uzyć z sokowirówki(...)masy dodać resztki z wyciskania soku, dodać cukier wanilinowy i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto forma 30x15 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, poukładać śliwki bez pestek i w nagrzanym piekarniku na 200 C, piec około 50-60 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w blaszce w kąpieli wodnej stopić białą czekoladę, wlać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: drożdże świeże 5 dag, mąka tortowa 600 gram, jajka 6 sztuk "M", cukier 1 szklanka, mleko 1,5 szklanki, margaryna 100 gram, sól - szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, śliwki 30 dag, morele 30 dag nóż Victorinox z ząbkami jest bardzo ostry, znakomicie ukroi świeżą drożdżówkę bez poszarpania jej i wygląda apetycznie na talerzu = w misie robota drożdże wymieszać(...)trakcie wlać stopioną margarynę z pół szklanki mleka, ciasto wyrabiać z 8 minut wierzch ciasta obsypać ciut mąką, przykryć talerzem misę i do wyrośnięcia na około godzinę, morele i śliwki umyć i wypestkować forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, poukładać w ciasto morele i śliwki piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto
W Mojej Kuchni LubięDzisiejsze rozpoczęcie roku szkolnego jest idealnym dniem na zapoczątkowanie mojego nowego cyklu. Moim pierwszym przepisem s ą przepyszne kuleczki marchewkowo-kokosowe z orzechami włoskimi, suszonymi śliwkami oraz migdałami. Emminka po ich wypróbowaniu stwierdziła, że pachną piernikami; to chyba przez dodanie sporej ilości miodu i cynamonu. Kuleczki s ą moj ą propozycj(...)nostri piccoli. Spero che la ricetta piacerà alle mamme, ma soprattutto ai più piccoli. Buon appetito! SKŁADNIKI (ok. 15 sztuk) 200 g startej marchewki 100 g suszonych śliwek 50 g wiórków kokosowych 40 g orzechów włoskich 40 g migdałów 40 g miodu 1 łyżeczka cynamonu **** INGREDIENTI (circa 15 pezzi) 200 g di carote grattugiate
La grande e la piccola cuocaPrzepyszne, aromatyczne muffinki z dodatkiem żółtych, słodkich śliwek - zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 1 szklanka mąki pszennej graham - 3/4 szklanki cukru trzcinowego - 1/2 łyżeczki soli (używam różową himalajską) - 1 płaska łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka cukru cynamonowego - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej - 3 jaja - 1 szklanka mleka - 3/4 szklanki oleju(...)słonecznikowego - 5 mocno dojrzałych żółtych śliwek W jednej misce łączę wszystkie suche składniki, w drugiej mieszam ze sobą olej, jaja i mleko, następnie całość łączę dokładnie ze sobą. Do papierowych foremek wykładam po pełnej łyżce ciasta, na to 2-3 kawałeczki śliwek, następnie znowu ciasto. Piekę ok. 30- 35 minut w temp. ok. 175'C (grzałki góra-dół
Wielopokoleniowo