śliwka - 11236 przepisów (strona:256/750)

Łazanki na żeberkach mięsnych z kapustą kwaszoną , suszoną śliwką i z parmezanem 212

kwaszona z marchewką, taka domowa najlepiej cebula i czosnek 2 cm kłącza świeżego imbiru pół łyżeczki curry olej kokosowy do smażenia, oliwa z oliwek mocno mięsne żeberka łazanki suszona śliwka pieprz i sól świeża z młynka świeży lubczyk żółta papryka, kawałeczek trochę czerwonego wytrawnego wina kuchennego dymka z pióropuszem do dekoracji Żeberka płuczemy , nacieramy solą i pieprzem, startym na tarce(...)patelni, podlewamy czerwonym winem, przykrywamy, dusimy. Kapustę przelewamy wodą, odciskamy. Na drugą, szeroką i głęboką patelnię dajemy trochę oleju kokosowego i obsmażamy kapustę, paprykę pokrojoną w kosteczkę i dodajemy śliwki drobno pokrojone oraz mięso z żeberek ( usuwamy kości ). Smażymy dotąd ,aż śliwka zacznie przechodzić mięsem i kapustą oraz będzie się lekko rozpadać. Jeśli czegoś nam brakuje , to na tym etapie

Z Kuchni Do Kuchni
Czekoladowo-waniliowy budyń z kaszy jaglanej ze śliwkami 130

przyprawy, skórkę z owoców cytrusowych, czy cząstki owoców. Ten przepis potraktuj jako pomysł i stwórz samodzielnie swój ulubiony budyń jaglany! Chociaż nie ukrywam, że ta czekoladowo-waniliowa wersja ze śliwkami jest przepyszna! ;) * SKŁADNIKI na 2-4 porcji 200 g kaszy jaglanej 300 ml śmietanki kokosowej (zebranej z góry z puszki po mleku) 4 łyżki syropu klonowego (lub miodu) kilka kropli(...)ekstraktu z wanilii (lub ziarenek z laski wanilii) 1 łyżka kakao (najlepiej surowego) kilka słodkich śliwek 1 kostka czekolady o zawartości kakao 99% * PRZYGOTOWANIE Kaszę jaglaną ugotuj w proporcji z wodą 1:2 do miękkości. Jeszcze ciepłą wrzuć do kielich blendera razem z kokosową śmietanką. Zmiksuj na gładką masę i posłodź 2 łyżkami syropu klonowego. Podziel na dwie porcje

Food Square
Bigos z dziczyzny 125

Składniki: 1 kg dziczyzny 1 główka kapusty 1 kg. kiszonej kapusty 3-5 suszonych grzybów 4 cebule 1 główka czosnku 2 łyżki smalcu 30 dag boczku 10 dag suszonych śliwek 3 listki laurowe 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego Przygotowanie: Suszone grzyby i śliwki oddzielnie moczymy i drobno kroimy. Mięso i boczek kroimy w kostkę i dusimy. Pod koniec(...)duszenia dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i razem jeszcze chwilę dusimy. Świeżą kapustę szatkujemy i gotujemy razem z grzybami i śliwkami. Osobno gotujemy kiszoną kapustę z dodatkiem smalcu i kminkiem. Obie kapusty łączymy dodając uduszone mięso z boczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zostawiamy ugotowany bigos na noc. Rano jeszcze raz dusimy przez 0,5 godz.  Na koniec dodajemy

Z notatnika
Koktajl wymiatający toksyny 195

jelit usuwający toksyny, a tym samym zmniejszający "oponkę". Potwierdzam, idealny na letnie dni, gdy zamiast tradycyjnego śniadania można posilić się koktajlem, który dodatkowo poprawi nasz metabolizm. Składniki: 6 suszonych śliwek 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka kakao 300 ml kefiru Sposób przygotowania: Śliwki pokrój i zalej niewielką ilością ciepłej przegotowanej wody i pozostaw(...)minut. Do kefiru dodaj płatki owsiane, siemię lniane, kakao i namoczone śliwki (wraz z wodą w której się moczyły). Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na noc.  Rano zblenduj i wypij koktajl. Takie śniadanie dostarczy Ci energii na wiele godzin, a przy tym ma korzystny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci

Z notatnika
TOP 7 najlepszych jesiennych przepisów! 173

Jesień to magiczna pora roku. Czas zbiorów, obfitujący w rozmaite warzywa i owoce, jak np. jabłka, gruszki, śliwki, dynia, papryka...  To również czas wzmożonej ochoty na słodycze. W długi wieczór warto poświęcić kilka chwil więcej i przygotować w kuchni coś naprawdę smacznego. Poniżej prezentuję Tobie zbiór moich ulubionych, autorskich przepisów do których wracam często i chętnie. Mam nadzieję(...)jabłkami Pozycja obowiązkowa! Kruchy, owsiany placek z jabłkami i cynamonem to prawdziwa kwintesencja jesieni. <3 M I E J S C E  III Mini serniczki ze śliwkami Małe, a jakie efektowne! Serniczki w wersji mini na owsiano-kakaowym spodzie z kremową masą i śliwkami zapieczone pod migdałową kruszonką - po prostu wspaniałe

Kuchnia Ellie
Lubię jesień! 124

temu spróbowałam wersji z kurkumą i imbirem i przepadłam! Lekko zdziwiona, bo jak to dodać tą przyprawę do herbaty, jednak w smaku jest genialna. Szarlotka czy placek ze śliwkami? Dla mnie bez znaczenia – tym bardziej, że podczas jesieni mogłabym piec ciasta z jabłkami czy śliwkami bez końca. To jedna z moich ulubionych czynności na wolne popołudnia. Stres i grobowy(...)biszkopcie. Raz się uda, a innym razem twardy jak kamień. Nawet gołębie nie chcą dziobać. Ale tutaj, magia – ciasto rośnie bez problemu i jeszcze cudna beza. Na śliwkę też mam sposób. Węgierka wpada do ciasta kruchego z dodatkiem czekolady. Chociażby jedno niedzielne popołudnie musi być z tym ciastem. Za kruchym przepadam, a jeszcze z kruszonką, ach…wiecie

Pink Envelope
Crumble - Śliwki zapiekane pod kruszonką 136

Crumble to angielski deser z różnych owoców zapiekanych pod kruszonką,który spożywa się na gorąco.  6 dużych śliwek 4 łyżki cukru trzcinowego sok z połówki pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu kruszonka: 2 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki płatków owsianych 2 łyżki cukru trzcinowego 70 g masła płatki migdałowe do posypania Ze śliwek usunąć pestki,pokroić(...)pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2-3 minuty. Gorące owoce przełożyć do 4 kokilek. Z mąki,mielonych migdałów,cukru,płatków i masła zagnieść kruszonkę. Kruszonkę nałożyć na  śliwki i posypać płatkami migdałowymi. Zapiekać w piekarniku 25 minut w temp. 180*,podawać na gorąco

Kolorowa kuchnia Elki
Szybkie, pyszne ciasto ucierane ze śliwkami 157

jest naprawdę pyszne. Jeśli macie chwilę - wypróbujcie! Smacznego! Składniki: 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 4 jajka 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 800 g śliwek Kruszonka: 125 g masła 1 szkl. mąki 0,5 szkl. cukru kryształu Wykonanie: Przygotowujemy kruszonkę: rozpuszczamy na wolnym ogniu masło, studzimy je, a następnie mieszamy z mąką i cukrem. Kruszonkę(...)wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta. Przygotowanie ciasta: masło wyjmujemy z lodówki, aby zmiękło. Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy z nich pestki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ucieramy mikserem miękkie masło z cukrem pudrem na gładką masę ok. 10 minut. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo po jednym jajku w ok. 3 minutowych

psgotujemy
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 207

czerwonej porzeczki ( z cukrem żelującym ) autorka: Kuchnia u Poli | blog: Kuchnia u Poli Czekośliwka oraz "Przygoda na Karaibach" i "Angielskie lato" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Śliwki w korzennym syropie, czyli lato zamknięte w słoiku. autorka: sylviia90 | blog: Vaniliowoczekoladowa Słoik pełen przytulności, czyli cynamonowe śliwki autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana WYTRAWNY SOS ŚLIWKA-BRZOSKWINIA autorka

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką 116

cukru 25 dag masła 4 jajka rozmiar M szczypta soli 1/3 szklanki mleka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią około 0,5 kg śliwek węgierek KRUSZONKA: 5 dag zimnego masła 6 dag mąki pszennej 6 dag cukru trzcinowego WYKONANIE: Z zimnego, pokrojonego w kosteczkę masła, cukru trzcinowego i mąki rozetrzeć palcami kruszonkę, odstawić(...)lodówki. Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć w poprzek na pół i usunąć pestki. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Blachę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni (u mnie 155-160 z termo obiegiem). Całe jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując dodać cienką strużką

Kuchenne zapiski Edyty
Ucierane ciasto ze śliwkami wg Aleex (TM5) 112

zdrowe. Pomaga mi w tym Thermomix, bo w nim łatwiej i szybciej przygotować pyszne dania. Dzięki niemu mam także pomoc w przygotowaniu ciast. Na jedno z nich, jesienne, ze śliwkami, według przepisu duogemini, zapraszam Was dzisiaj. Koniecznie upieczcie je w swoich domach. Jest naprawdę pyszne. Składniki: • 240 g miękkiego masła • 200 g cukru • 4 jajka • 1 opakowania cukru waniliowego(...)mąki pszennej • 40 g budyniu waniliowego bez cukru • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 800 g śliwek lub innych owoców sezonowych Sposób przygotowania: 1. W misce lub makutrze utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, aż otrzymamy puszystą, jasnokremową masę. 2. Do utartego masła dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Masa może się lekko zwarzyć

W mojej kuchni
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką 154

Przedstawiam przepis na ciasto ucierane z owocami i kruszonką. Ciasto można zrobić z dowolnymi owocami: śliwkami, truskawkami, malinami, porzeczkami, nektarynkami, brzoskwiniami. Owoce mogą być świeże lub mrożone. U mnie ciasto w wersji ze śliwkami:). Ma dość "piaskową" konsystencję, jest raczej suche niż wilgotne i bardzo smaczne. Ciasto: 200g masła 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 niepełna szklanka mąki ziemniaczanej(...)mąki 1 jajko L 3/4 szklanki cukru 150g masła 1 łyżka cukru wa niliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 300-400g dowolnych owoców, u mnie śliwki 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Nie przerywając miksowania dodajemy jajka i cukier waniliowy. W misce mieszamy ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia, które następnie stopniowo dodajemy

Szefowa kuchni
Szaszłyki ze śliwką 160

Połączenie mięsa wołowego i śliwek to jest to co lubię. Z samego mięsa wieprzowego nie wyszły by pewnie takie pyszne. Gorąco polecam ten przepis.... PYSZNE!!! Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa wołowego 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego ok. 200 g suszonych śliwek 2 jajka przyprawa do mięsa np. Delicat patyczki do szaszłyków Wykonanie: Mięso mieszamy z jajkami i przyprawą(...)mielone). Na każdy patyczek od szaszłyka nadziewamy 3 śliwki, następnie oblepiamy je szczelnie mięsem (cienką warstwą). Gotowe szaszłyki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 30 min (tak aby był mocno rumiany kolor). Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Koktajl quinoa + brzoskwinia + śliwka 119

Dziś koktajl w sam raz na początek jesieni. Trochę quinoy, trochę mleka kokosowego, śliwki, brzoskwinia, czyli wszystko co mam pod ręką o tej porze roku :) Na drugie śniadanie, albo podwieczorek, rewelacja! Składniki: 4 łyżki ugotowanej białej quinoy pół brzoskwini 3 śliwki węgierki 50 ml mleka kokosowego 150 ml wody mielony cynamon Wykonanie: Z brzoskwini i śliwek usuwamy pestki,  kroimy

Quinoa Raz!
JESIENNE CIASTO MARCEPANOWE 157

przepis na to przepyszne ciasto pochodzi od mojej rodziny.Jest niesamowite w smaku.Bardzo gorąco go polecam.   śliwki-mogą być z kompotu,suszone itp.(ja dałam z kompotu) 12 dag.masła 10dag.cukru szczypta soli 15 kropel zapachu migdałowego 10dag.masy marcepanowej 3 jajka 20dag. mąki pół torebki proszku do pieczenia 25.dag.kremówki 3 dag.płatków migdałowych 1 cukier waniliowy pół łyżki cukru(...)pudru ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Śliwki myjemy,suszymy,dzielimy na cząstki.Usuwamy pestki jeśli posiadają. Przygotowujemy ciasto: Masło ucieramy z 8dag cukru,aromatem i szczyptą soli.Masę marcepanową kruszymy,dodajemy do masła i mieszamy mikserem kilka minut.Na przemian dodajemy do masy jajka i po 3 łyżki mąki.Wsypać pozostałą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wlewamy 5 dag.śmietany kremówki (to jest ok.1/3 szkl

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki