przepis. Keks mojej mamy jest wilgotny, nieco ziarnisty no i przede wszystkim bogato nadziany bakaliami. Nie jakąś tam mieszanką bakaliową we wszystkich kolorach tęczy, ale dobrymi suszonymi śliwkami, figami, rodzynkami, morelami, orzechami i migdałami. Dlo tego kapka aromatycznego rumu, która nadaje ciastu niepowtarzalny zapach... Składniki (na dwie formy 25x11 cm): 5 dużych jaj (zważyć surowe w skorupkach) odważyć tyle samo(...)mąki, cukru, tłuszczu ile ważyły jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1łyżka cukru waniliowego 3 łyżki złotego rumu po garści orzechów włoskich, rodzynek, suszonych śliwek i morel, fig, migdałów Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek Figi sparzyć wrzątkiem. Śliwki, morele, figi orzechy pokroić na mniejsze kawałki. Z całości mąki odsypać jedną łyżkę i oprószyć nią wszystkie bakalie. Masło ucierać
Kulinarne InspiracjePierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną. Idealne do barszczu czerwonego. Z tej porcji otrzymamy około 40 pierogów. Ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz: 200 g ugotowanego mięsa z gęsi, 90 g ugotowanej fasoli (jaś), 80 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 - 100 ml bulionu, sól, pieprz, 4-5 łyżek oleju Mięso zemleć(...)Fasolę i śliwki drobno pokroić. Dodać bulion, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego nałożyć trochę farszu. Zlepiać
królestwo garówDoskonała potrawa, w której kruchość mięsa łączy się z soczystym... Artykuł SCHAB ZE ŚLIWKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEzawierającymi gluten czy laktozę. I właśnie dla tych osób przeznaczony jest pochodzący z książki Moniki Mrozowskiej " Słodko, zdrowo, świątecznie " przepis na bezglutenowy, bezjajeczny, bezcukrowy i bezmleczny piernik gryczany ze śliwką. PS. Recenzję książki "Słodko, zdrowo, świątecznie" możecie przeczytać na naszym blogu To czytają Saudyjskie Wielbłądy . Książka, jest aktualnie dostępna m.in. w księgarni internetowej platon24.pl Składniki 140 g mąki gryczanej(...)11/3) szklanki) miodu wielokwiatowego 100 g suszonych śliwek 1 średnia cukinia 4 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka octu 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie Cukinie obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki. Przesiana mąkę gryczaną łączymy w misce z pozostałymi składnikami, na samym końcu dodajemy ocet
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakole i MAMY bliskich przy stole.Ten śledzik zagości na stole będziemy go jeść i radować się :) Składniki: Filety śledziowe solone Matjas 250 g SEKO cebula 1 szt śliwki suszone 10 szt żurawina suszona 2 garście buraczki 2 łyżki czubate majonez 2 łyżki czubate szklaneczki po musztardzie 2 szt szczypta cynamonu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie wyjmujemy(...)tacki i osuszamy je ręcznikiem papierowym z oleju i kroimy drobniutko, delikatnie posypujemy je cynamonem.Cebule obieramy i kroimy drobniutko. Śliwki również kroimy drobno.Do przygotowanych szklaneczek na same dno wsypujemy żurawinę( tyle by zapełnić równo powierzchnie).Na żurawinę kładziemy cebulę, śledzika, buraczki,majonez,śliwkę,śledzika i odrobinę cebulki.Sałatka jest warstwowa.Cebulę możemy delikatnie posolić i doprawić pieprzem
Różowa kuchniaPrzepyszne, jednogarnkowe danie w postaci gulaszu wołowego, którego sekretnymi składnikami nadającymi niesamowitego aromatu i wyjątkowości tej potrawie są suszone grzyby oraz suszona śliwka. Ta prosta, rozgrzewająca i sycąca potrawa, będzie idealna zarówno na codzień jak i od święta :) 4 solidne porcje: * wołowina- 500 g (łopatka) * marchewka- 2 duże * cebula- 1 duża * suszone podgrzybki- 10 szt. * suszona śliwka- 5 szt. * czosnek(...)dorzucić suszone grzyby i przyprawy: ziele, jałowiec, listek laurowy oraz suszoną włoszczyznę i gotować około 45 minut. Po upływie 45 minut wrzucić marchewkę pokrojoną w grubsze krążki oraz suszone śliwki i gotować 15 minut (najlepiej do miękkości marchewki). 5 minut przed końcem dodać koncentrat. Na koniec całość doprawić solą oraz pieprzem. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaDynia ze śliwkami bardzo smaczne połączenie. Rogaliki mają bardzo ładny żółty kolor a do tego fajny smak. Wersja nie za słodka także można się nimi objadać. 400 g mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki pure z dyni 3 łyżki cukru 3 żółtka szczypta soli 1/3 szklanki mleka 2 dkg drożdży 1 łyżka masła 40 dkg śliwek cukier puder do posypania(...)czasie wykładam na deskę podsypaną mąką i zagniatam rękoma. Dziele na dwie części i wałkuje w okrąg. Kroję nożem na trójkąty. Na każdym kawałku ciasta układam po dwie ćwiartki śliwek. Zwijam w rogalika. Układam na blaszce i odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję rozbełtanym jajkiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 25 minut aż się zrumienią
wesoła kuchniaSzneki które uwielbiam. Moje ulubione to właśnie z serem i śliwką. Najlepsze dla mnie to jeszcze ciepłe. Obowiązkowo musi być do nich kruszonka, chrupiąca. Drożdżówki polecam robić na maśle są lepsze. 500 g mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży 4 żółtka 2 łyżki masła 1/2 szklanka cukru sól szczypta 1 szklanka mleka letniego 40 dkg sera twarogowego 2 żółtka(...)szklanki cukru pudru 20 dkg śliwek węgierek puder do posypania 1 żółtko 1 łyżka mleka Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki pszennej Do miski przekładam drożdże, wlewam kilka łyżek mleka letniego, dodaję dwie łyżki mąki, szczyptę cukru i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam
wesoła kuchniałyżki wody gazowanej olej do smażenia farsz: 250 g serka śmietankowego 1/2 szklanki śmietany kremówki 1 żółtko 2 łyżki cukru waniliowego owoce: 2 gruszki 1/2 cytryny 15 dkg śliwek 2 łyżki miodu Masło rozpuszczam w rondelku i studzę.Dolewam do ciasta. Do wysokiego pojemnika przekładam składniki ciasta i miksuję blenderem. Naleśniki smażę na niewielkiej ilości oleju. Ser, śmietanę, cukier(...)przekładam do pojemnika i miksuję blenderem. Gruszki obieram, skrapiam sokiem z cytryny i kroję w kostkę. Przesmażam na patelni z łyżką miodu. Na tej samej patelni ale osobno przesmażam śliwki też z łyżką miodu. Usmażone naleśniki smaruję serem, zwijam. Przekładam na patelnię grillową i chwilę podsmażam. Po zdjęciu z patelni kroję na kawałki i nabijam na patyczki do szaszłyków. Podaję
wesoła kuchniaChlebek wczoraj wypieczony to inna wersja chlebka "wypiekanego na śniadanie" w ubiegłym tygodniu. Był równie dobry jak poprzedni. Chleb na sodzie z jabłkiem, śliwkami i ziołami 250 g mąki, 200 ml zsiadłego mleka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/3 szklanki posiekanych suszonych śliwek 1 małe jabłko Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Mąkę(...)przesiać i wymieszać z sodą, solą i ziołami. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, dodać je do suchych składników razem z śliwkami. Do składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto. Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć chleb na krzyż. Piec 40-45 minut, aż skórka ładnie się
Gotuj Sam!Bardzo aromatyczny obiad i bardzo syty obiad. Kurczak jest nafaszerowany mięsem mielonym z dużą ilością pietruszki świeżej. Na wierzchu zaś chrupiąca skórka, której nikt się nie oprze ! Cukinia i śliwka tworzą fajny sosik, którym można polać ziemniaki. Składniki: kurczak 1.5 kg. cukinia 1 mała szt. ( do 400 gram ) śliwki suszone 1 garść vegeta lub kucharek 1 łyżeczka oliwa(...)Oprószamy solą, pieprzem, marynatą i papryką. Nacieramy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kurczaka. Cukinię kroimy w grube plastry i upychamy po bokach. Dodajemy śliwki. Skrapiamy oliwą i oprószamy vegetą ( cukinie ). Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 1.5 godziny. Przed końcem 20 minut przewracamy kurczaka na druga stronę. Pieczemy bez pokrywy
Kuchnia Paulettessolą i pieprzem. Następnie całość mieszamy i wykładamy na pieczywo. Ozdabiamy gałązkami koperku. 4. Bruschetta ze śledziem i konfiturą cebulową z demi glace z octu balsamicznego z rodzynkami, śliwką i żurawiną 6-8 filetów śledziowych a’la Matjas SEKO 1 bagietka 2 czerwone cebule ⅓ szklanki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 5 suszonych śliwek(...)smaku Cebulę kroimy w cienkie piórka (najlepiej na szatkownicy). Na patelni rozgrzewamy miód, następnie dodajemy cebulę i ocet balsamiczny. Całość dusimy na małym ogniu wraz z rodzynkami, pokrojonymi śliwkami i żurawiną, aż ocet się zredukuje. Śledzie kroimy na pól i delikatnie skrapiamy octem spirytusowym. Bagietkę kroimy na kromki, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i podpiekamy 2-3 minuty
SMYKWKUCHNISKŁADNIKI : 8 filetów śledziowych z zalewy octowej ( mogą być również w oleju ) 8 śliwek suszonych 2 ogórki kiszone 1 cebula 2 łyżki śmietany 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku natka pietruszki i granat do ozdoby(...)PRZYGOTOWANIE : Filety wyjmujemy z zalewy i lekko wycieramy ręcznikiem papierowym. Śliwki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 30 minut aż napęcznieją i odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i czekamy aby puściła sok. około 20 minut. Można również użyć cebuli z zalewy. Śmietanę, majonez i jogurt mieszamy z przyprawami, dodajemy wyciśniętą cebulę i pokrojonym 1 ogórki. Filety
Kulinarne Fantazje Mariolideserowi stać się monotonnie słodkim. 10. deser: jałowiec, plaster miodu, węgierka, pigwa, drożdże i wino Gewurztraminer Feinherb 2011 Jałowcowo piwne lody, krówka z miodu zawinięta w papier ze śliwki, plaster miodu, beza, kandyzowana pigwa. Gewuerztraminer feinherb 2011, winnica Rappenhof Wino wytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron. Różano-korzenny aromat z miodowymi akcentami. W ustach egzotycznie korzenne(...)dominującymi aromatami liczi i rodzynek. . Plaster miodu podkręcony jałowcem i przełamany śliwką węgierką i pigwą współtworzył z korzennym gewuerztraminerem całość idealną. Miodowe nuty wina wtopiły się w miodowe elementy deseru. Kwasowość wina grała ze śliwką i pigwą zapewniając doskonały finał, pozostający długo w pamięci kubków smakowych. Wszystkie dania przygotowane z jedną przyprawą – solą. Mimo to, wszystkie potrawy były idealnie doprawione
królestwo garów