Czas na gęsinę - dania z gęsi

Czas na gęsinę - dania z gęsi

Czas na gęsinę - dania z gęsi

Przed wojną w Polsce gęś była częstym gościem na stołach w okresie jesienno – zimowym. W starych książkach kucharski znajdziemy bardzo dużo przepisów na dania z gęsi: gęś pieczona na różne sposoby (na przykład z ziemniakami ); pasztety z gęsi; pasztety z wątróbek gęsich; półgęski – piersi gęsi peklowane i wędzone, smalec. Później w okresie powojennym, kryzysowym.... gęś zniknęła z naszych stołów. Od kilku lat za sprawą samorządu województwa kujawsko-pomorskiego, promującego spożywanie gęsi „ Najlepsza gęsina na św.... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu królestwo garów

Autor

królestwogarów

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

piersi, pierś, pasztet, śliwka, gołąbki, kasza gryczana, pierogi przepis, jabłka, kapustą, ziemniaki, pierogi, zupa, zupa grzybowa, żurawina, cydr, grzyby, czereśnie, gruszka, kapusta kiszona, sosy, czerwona kapusta, grill, rosół, gulasz, pieczone ziemniaki, pierogi z kapusta i grzybami

Inne przepisy z królestwo garów

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.