boczek - 14002 przepisów (strona:253/934)

Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku 179

pierwszy rzut oka szalony przepis, który jednak w Danii znany jest od pokoleń. To wiekowe danie wywodzi się z biednej kuchni chłopskiej, gdzie właśnie jabłek ( æbler ) i boczku ( flæsk ) było pod dostatkiem. Czasy epoki przemysłowej spowodowały, że danie to przeniosło się do miast wraz z rolnikami, gdzie z czasem stało się jednym ze słynniejszych specjałów. Początkowo podawane z ziemniakami(...)jesienią. Ciepłe winne jabłka z chrupiącym bekonem smakują wprost wspaniale na ciemnym żytnim pieczywie—  rugbrød.  Gorąco polecam! * SKŁADNIKI dla 4 osób 4 jabłka 200 g surowego wędzonego boczku w plastrach 1 cebula kilka gałązek rozmarynu świeżo mielony czarny pieprz pumpernikiel lub inne ciemne żytnie pieczywo do podania * PRZYGOTOWANIE Na rozgrzanej patelni usmaż plastry boczku, aż tłuszcz się wytopi

Food Square
Polędwica wieprzowa z jesiennym jabłkiem 1392

razem przepyszna jesienna propozycja o aromacie jesiennego jabłka. Składniki : 1 polędwica wieprzowa  nieduże jabłko lub pół dużego  mała cebula 2 kromki chleba 1 łyżka musztardy Dijon boczek cienko krojony ok 15 plastrów świeży tymianek 2 łyżki oleju rzepakowego odrobina miodu sól pieprz Przygotowanie: Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę Gdy jest już szklista dodajemy pokrojone w kostkę jabłko(...)płata polędwicy przeciągamy pędzlem pasek miodu Na tym pasku miodu układamy uformowany w dłoni w wałek farszu Polędwicę zręcznie składamy wspomagając się wykałaczkami Na desce lub blacie układamy plastry boczku zachodzące na siebie  Na przygotowane plastry kładziemy polędwicę i zręcznie zwijamy w roladę Pieczemy ok 25 minut w 180oC Wyznacznikiem gotowej polędwicy jest zarumieniony na złoto boczek i "suchy

Mechanik w kuchni
Sałatka z bobem 262

Cudnie! Zrobiłam sałatkę wg przepisu, który dostałam od koleżanki. Było pysznie i wiem, że jeszcze nie raz będziemy się nia zajadać! Do przygotowania potrzebujemy: 1 słoiku bobu 200 g boczku ok 5 szt suszonych pomidorów 1 spora cebula sól, pieprz olej rzepakowy świeża pietruszka Bób płuczemy na sicie, odcedzamy znadmiaru wody i przenosimy do miski. Na patelni podsmażamy drobno pokrojony(...)boczek wraz z posiekaną cebulą (najpierw wrzuciłam boczek i podsmażałam ok 5 minut na średnim ogniu po czym dodałam cebulę i jeszcze bardziej zmniejszyłam ogień. Gdy cebula będzie szklista zawartość patelni przenosimy do miski z bobem. Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę a natkę pietruszki siekamy i dodajemy do reszty składników. Doprawiamy solą, pieprzem a całośc polewamy olejem rzepakowym. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Łazanki ze słodką kapustą 134

którzy mnie znają wiedzą, że bardzo cenię sobie szybkie dania. Łazanki to jeden z takich hitów Składniki: 1/4 główki kapusty białej 10 plasterków boczku wędzonego 1/2 cebuli sól pieprz makaron łazanki 1/4 kostki rosołowej ok 1 łyżki oleju Makaron gotuję w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Kapustę siekam i wrzucam do garnka z wodą z dodatkiem kostki rosołowej(...)kapustę ok 15 minut. Odcedzam kapustę. W dużej misce umieszczam makaron łazankowy, ugotowaną i odcedzoną kapustę. Na patelnię wlewam olej, smażę na niej pokrojoną w kostkę cebulę i boczek. Chwilę smażę. Wkładam boczek z cebulą do kapusty i makaronu. Mieszam dodając sól, pieprz. Oczywiście, że pyszne Artykuł Łazanki ze słodką kapustą pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Zawijaski z ciasta francuskiego i boczku 160

pomysłu na obiad szukam czegoś szybkiego. Taki jest ten obiadek Składniki: ciasto francuskie 10 plastrów boczku wędzonego cienko pokrojonego w palsterki czarny sezam (polecam ten od Plenus można go kupić w Galerii Herbat ) barszczyk czerwony – możecie ugotować sami lub dla leniwych instant   Ciasto francuskie kroje na paseczki. Na każdy pasek nakładam takiej samej długości i szerokości boczek. Zawijam(...)kręcąc końcami ciasta. Posypuję czarnym sezamem. Piekę w piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia.   Artykuł Zawijaski z ciasta francuskiego i boczku pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Barszcz czerwony, czysty na wędzonce 170

najczęściej czytany post na blogu. Czas zatem wykorzystać przygotowany zakwas! Barszcz jest esencjonalny, aromatyczny, pyszny. Filiżanka domowego barszczyku rozgrzeje i uszczęśliwi! Zapraszam do tradycyjnego gotowania! Składniki: 500 g surowego boczku wędzonego 1,2 l wody 3-4 buraki (około 500 g) 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego(...)łyżeczki kolorowego pieprzu sól majeranek 1-2 szklanki zakwasu z buraków maleńka szczypta cukru lub miód Wykonanie: boczek wypłukać, zalać zimną wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i gotować około 40 minut lub dłużej do miękkości warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, cebulę przekroić w poprzek na pół i opalić na płycie. Miękki boczek usunąć z wywaru dodać warzywa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zrazy wołowe – roladki śląskie 329

uzbroić się tylko w cierpliwość podczas gotowania. Zrazy wołowe – roladki śląskie: 1 kg wołowiny zrazówki* (6 plastrów) 6 czubatych łyżeczek musztardy sarepskiej 6 szerokich lub 12 cienkich plastrów boczku 2 duże cebule 2 niewielkie ogórki kiszone 6 ziaren ziela angielskiego (opcjonalnie) 2-3 kawałki suszonych borowików (opcjonalnie) 2 liście laurowe (opcjonalnie) bulion wołowy lub ewentualnie woda smalec do smażenia(...)modra kapusta lub buraczki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 kg wołowiny zrazówki* (6 plastrów) 6 czubatych łyżeczek musztardy sarepskiej 6 szerokich lub 12 cienkich plastrów boczku 2 duże cebule 2 niewielkie ogórki kiszone 6 ziaren ziela angielskiego (opcjonalnie) 2-3 kawałki suszonych borowików (opcjonalnie) 2 liście laurowe (opcjonalnie) bulion wołowy lub ewentualnie woda smalec do smażenia

Poezja smaku
Kartoflanka z kurkami i boczkiem 204

Najprostsza z zup - kartoflanka, dzisiaj kartoflanka wykwintna, bo z dodatkiem kurek i boczku. Syta, aromatyczna i tak pyszna, że bez dokładki się nie obędzie. Rozgrzewająca zupa marzenie na jesienne, chłodne dni. Składniki: 300 g kurek 2 łyżki masła ghee 4-5 ziemniaków 1 cebula 1,2 l bulionu boczek wędzony w dowolnej ilości zielenina - dużo sól, pieprz kwaśna śmietana(...)zabielenia Wykonanie: cebulę drobno pokroić, boczek pociąć w paseczki i podsmażyć na łyżce masła w garnku, w której gotujesz zupę. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaczki i podsmażyć do lekkiego zrumienienia w międzyczasie opłukane i odsączone z nadmiaru wody kurki podsmażyć na patelni na drugiej łyżce masła, do oparowania nadmiaru wody do kartofli wlać bulion i dodać podsmażone kurki, gotować około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chłopska sałatka z bobem 198

dzieła! Polecam wam też moje inne propozycje – sałatkę ziemniaczaną , czy sałatkę z ogórkiem do grilla. Film   Składniki – Chłopska sałatka z bobem 600 g bobu 200 g boczku wędzonego 130 g sera feta pęczek koperku pieprz i sól Przepis – Chłopska sałatka z bobem Naszą sałatkę zaczynamy od ugotowania w osolonej wodzie bobu, co robimy przez(...)minut. Bób gotujemy do chwili, gdy zacznie tonąć w naszym garnku. Zabieramy się za boczek. Kroimy go w kostkę i wrzucamy na patelnię. Niektórzy mogą dodawać, jeśli lubią pokrojoną w kostkę cebulkę, ale i bez tego sałatka jest smakowita. W kostkę kroimy ser feta i siekamy koperek. Łączymy nasz ugotowany i przestudzony bób, usmażony boczek, a także ser i koperek

Kuchennyviral.pl
Chipsy ziemniaczane z dodatkami 222

zrobić, a może zakochacie się w nich tak jak ja z rodziną. Polecam!   Chipsy ziemniaczane z dodatkami mały pęczek szczypiorku 4 ziemniaki 15 dag sera żółtego 10 dag boczku pieprz oliwa z oliwek Ziemniaki pozbawić skórek. Pokroić je na cienkie plasterki. Ułożyć na wysmarowanej margaryną brytfannie i natrzeć oliwą z oliwek. Podgrzać w piekarniku przez 7 minut. W międzyczasie(...)poszatkować szczypiorek i pokroić w malutką kosteczkę boczek. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyjąć ziemniaki z piekarnika, każdy posypać serem żółtym, boczkiem, szczypiorkiem i posypać pieprzem. Wstawić znowu na ok. 4-5 minut, aby ser się stopił

Gotuję Testuję
Fasolka po Bretońsku - Najlepszy Tradycyjny Przepis 3338

prosta, nieskomplikowana potrawa urzekająca swoim tradycyjnym smakiem, który przywodzi na myśl babcine kuchnie. Fasolka po Bretońsku - Składniki: 500 g grochu 400 g kiełbasy wiejskiej (najlepiej dobrze podsuszonej) 150 g boczku wędzonego 400 g pomidorów (mogą być także z puszki) 2 duże cebule  przecier pomidorowy przyprawy: 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu cząber, majeranek, słodka papryka(...)dużego garnka i zalewamy świeżą wodą (tak, aby zakryła fasolę). Dodajemy po pół łyżeczki cząbru oraz majeranku, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe i kilka ziaren całego pieprzu. Zagotowujemy. Boczek kroimy w kosteczkę i wytapiamy na suchej patelni. Zrumieniony boczek dodajemy do fasoli starając się, aby tłuszcz pozostał na patelni. Na wytopionym tłuszczu przesmażamy cebulę pokrojona w piórka. Gdy się

Słodka Strona
Spaghetti Carbonara 420

bardzo sycące i szybkie w przygotowaniu. Częstym błędem jest dodawanie śmietany, jednak tradycyjna Carbonara nie posiada tego składnika. Krótko pisząc Spaghetti Carbonara to makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Składniki: 200 g makaronu spaghetti 100 g boczku wędzonego 2 jajka 100 g śmietany kremówki 1 łyżka oliwy z oliwek 30 g startego parmezanu + odrobina do posypania 1 ząbek czosnku(...)dente. W miseczce wraz ze śmietaną roztrzepujemy jajka. Do tego dodajemy również parmezan i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy do tego czosnek. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy do tego również pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zeszklenia. Ugotowany makaron odcedzamy z wody i wrzucamy go na rozgrzaną

CookMag
Serdelki z serem i boczkiem w cieście francuskim. 283

Serdelki kojarzą mi się z naprawdę zamierzchłymi czasami dzieciństwa. Ze śniadaniem u babci... Zawijanie parówek z serem w boczku zaś, z trochę późniejszymi czasami schyłkowego już PRL. Z ciastem francuskim żadnych takich archeologicznych (może nawet paleontologicznych) skojarzeń nie mam. Hm. Ale przecież nie o skojarzenia tu chodzi, a o pomysł na całkiem ciekawą i naprawdę bardzo smaczną przekąskę. Przekąskę sporządzoną(...)ręką składników. Właściwie - jaką przekąskę? Taka jedna paróweczka, to całe śniadanie lub kolacja! :) Składniki: 1 paczka ciasta francuskiego 6 serdelków (grubych parówek) 6 plastrów żółtego sera 6 plastrów boczku sos pomidorowy lub keczup 1 jajko Wykonanie: Ciasto podzielić na 6 prostokątów i każdy posmarować sosem pomidorowym, pozostawiając czyste 2 cm przy krótszych brzegach. Parówki owinąć serem a następnie plasterkiem boczku

zadanie-gotowanie
Zrazy wołowe 199

staropolskiej. Danie trochę pracochłonne, ale jednocześnie tak smaczne, że warto mu poświęcić tyle czasu. Odkąd pamiętam, odświętnie na naszym stole pojawiały się półmiski zrazów wołowych zawijanych z ogórkiem i boczkiem. W domu zazwyczaj podawane były z kaszą i takie właśnie wszystkim polecam. Oczywiście podawać możemy je również z ziemniakami czy innymi dodatkami wedle upodobań. Zrazy można przygotować z różnych gatunków(...)mięsa. Jednak najlepszym mięsem jest oczywiście mięso wołowe. Składniki: 8 plastrów wołowiny 2 ogórki kiszone Plaster boczku 3 cebule 8 łyżeczek musztardy sarepskiej Sól i pieprz 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju rzepakowego Wykałaczki Sposób przygotowania: Wołowinę rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry, które doprawiamy solą i pieprzem. Plastry wołowiny smarujemy musztardą. Następnie przy jednym boku układamy słupek boczku, kawałek

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kremowa kasza kukurydziana z serem, szczypiorem i jajkiem w koszulce 344

posiekany szczypior, starty ser. Na patelni wysmażamy najpierw na chrupko plasterki bekonu – otrząsamy je z tłuszczu, odsączamy na papierowych ręcznikach, studzimy i drobno kruszymy. Pokruszony bekon odkładamy, wysmażonego z boczku tłuszczu nie wylewamy! Zostawcie go na patelni. Dwa jak najświeższe jajka wbijamy do dwóch osobnych miseczek, ostrożnie, żeby nie popsuć żółtek. Ugotujemy je, gdy już kasza będzie gotowa. Kasza kukurydziana(...)dłużej gotowana, tym ciężej będzie się mieszać – taki niestety jej urok. Do gotowej kaszy wsypujemy 2/3 posiekanego szczypioru, wrzucamy starty ser, dodajemy 1 łyżeczkę masła i tłuszcz wysmażony z boczku. Całość dokładnie mieszamy, pieprzymy i koniecznie trzymamy w cieple pod przykryciem – gdy kasza ostygnie zrobi się zbita. Jajka w koszulce Przepis, z którego korzystam już od prawie

Karo in the Kitchen