boczek - 14002 przepisów (strona:245/934)

Zupa Ziemniaczana 89

przydługiej wypowiedzi Addario, Alex i ja, życzymy Ci smacznego. 👥 – 4 ⏰ – 90 minut 🗡️ – Wiedźmin Oczywiście potrzebujemy kilku składników 3-4 ziemniaki pokrojone na wielkość kęsa 300 g boczku w kostkach 50 g suszonych borowików i innych grzybów 2 cebule pokrojone w kostkę Suszony majeranek 200 ml śmietany 30% Sól Pieprz świeżo zmielony 200 ml Zakwasu Bułki Elfów Jeśli(...)mamy już składniki, zupa ziemniaczana, sama się nie zrobi Po pierwsze musisz grzyby zalać gorąca wodą, przynajmniej godzinę przed robieniem zupy ziemniaczanej. Po drugie na zimna patelnię połóż boczek i zacznij go grzać. Pod wpływem temperatury tłuszcz zacznie się wytapiać. W międzyczasie odlej grzyby z wody, a wodę po nich wlej do rondla i wrzuć pokrojone ziemniaki. Po trzecie, kiedy

RafalCook
Kasza Gryczana z Blaviken 72

książkach jest opisane to danie jako kasza podana z tłuszczem, czyli to, co każda tawerna ma na swoim składzie.  Tak powstało to danie Kasza Gryczana, z grzybami, boczkiem i jajkiem.  Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, Renfri, Alex i ja, życzymy Ci smacznego.  Oczywiście potrzebujemy kilku składników 200 g kaszy gryczanej 300 g wędzonego boczku w kostkach(...)przez chwilę, aż poczujesz fantastyczny zapach, przesyp ją następnie do rondla, wlej wodę, dopraw solą i gotuj, aż będzie niemalże miękka. W międzyczasie na rozgrzaną już patelnię wrzuć boczek podsmaż go, dodaj cebulę, po chwili czosnek i odlane z wody, którą musisz zachować, posiekane grzyby oraz pietruszkę. Całość wymieszaj i grzej, aż kasza będzie gotowa. Po trzecie kaszę przelej przez

RafalCook
Pieczone szaszłyki z piersi indyka FIT 70

ilość tłuszczu wytapia się podczas pieczenia. Polecam podawać je z domowym sosem Tzatziki (przepis TUTAJ ). Składniki na ok. 10 szaszłyków: – 700g filetu z piersi indyka lub kurczaka – 300g chudego boczku lub szynki domowej bez E – 10 małych pieczarek – 2 czerwone papryki – 2 cebule – 4 ząbki czosnku – 1 łyżka oleju – 1 łyżeczka papryki słodkiej – 1/2 łyżeczki papryki ostrej – sól, pieprz Dodatkowo(...)pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w szerokie paski, a następnie każdy pasek dzielimy na 3 części. Cebulę kroimy na ósemki, a boczek lub szynkę w kostkę. Na patyki do szaszłyków nabijamy ciasno kolejno mięso, cebulę, boczek, paprykę oraz pieczarki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30-35 minut. Smacznego! Artykuł Pieczone

Be Fit Be Strong
Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami 80

dokładnie wymieszać. Farsz do pierogów z ziemniakami: 1,5 kg surowych, obranych ziemniaków, startych na tarce do placków ziemniaczanych 3 duże cebule 3 łyżki oleju do smażenia 300 gr boczku wędzonego Boczek pokroić na bardzo drobną kostkę, zesmażyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać olej, zesmażyć, można razem z boczkiem. Dodać surowe, starte ziemniaki, smażyć do momentu, aż ziemniaki

moj przepis na
Pizzerinki 78

etap pominęłam, bo nie miałam czasu). Dodatki do pizzerinek: 18 czubatych łyżeczek sosu pomidorowego lub sosu pomidorowo-paprykowego na ostro (u mnie domowej produkcji) 1 duża cebula 200 gr boczku 200 gr sera żółtego oliwki (wg upodobania) suszone pomidory (wg upodobania) bazylia sól i pieprz Cebulę obrać, pokroić w piórka. Boczek pokroić w kosteczkę. Oliwki i suszone pomidory pokroić(...)powstał placek o średnicy 10-12 cm. Placki układać na blaszce w 2-3 cm od siebie. Na każdy placek rozsmarować czubatą łyżeczkę sosu pomidorowego, położyć kilka kawałków boczku, oliwki, pomidory, cebulkę. Delikatnie posolić, popieprzyć, posypać bazylią, posypać serem. Bułeczki zostawić na 30 min do lekkiego napuszenia. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 min, tak aby stały się

moj przepis na
Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami 81

dokładnie wymieszać. Farsz do pierogów z ziemniakami: 1,5 kg surowych, obranych ziemniaków, startych na tarce do placków ziemniaczanych 3 duże cebule 3 łyżki oleju do smażenia 300 gr boczku wędzonego Boczek pokroić na bardzo drobną kostkę, zesmażyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać olej, zesmażyć, można razem z boczkiem. Dodać surowe, starte ziemniaki, smażyć do momentu, aż ziemniaki

moj przepis na
Pizzerinki 84

etap pominęłam, bo nie miałam czasu). Dodatki do pizzerinek: 18 czubatych łyżeczek sosu pomidorowego lub sosu pomidorowo-paprykowego na ostro (u mnie domowej produkcji) 1 duża cebula 200 gr boczku 200 gr sera żółtego oliwki (wg upodobania) suszone pomidory (wg upodobania) bazylia sól i pieprz Cebulę obrać, pokroić w piórka. Boczek pokroić w kosteczkę. Oliwki i suszone pomidory pokroić(...)powstał placek o średnicy 10-12 cm. Placki układać na blaszce w 2-3 cm od siebie. Na każdy placek rozsmarować czubatą łyżeczkę sosu pomidorowego, położyć kilka kawałków boczku, oliwki, pomidory, cebulkę. Delikatnie posolić, popieprzyć, posypać bazylią, posypać serem. Bułeczki zostawić na 30 min do lekkiego napuszenia. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 min, tak aby stały się

moj przepis na
Sałatka tortellini ze szpinakiem i bekonem – przepis 121

zajmuje więcej czasu niż 20 min. Sałatka tortellini ze szpinakiem i bekonem Składniki (na około 3-4 porcje): 250g makaronu tortellini z serem 80-100g świeżego szpinaku 100g boczku (parzony, wędzony) 50g suszonych pomidorów w oleju 30g sera parmezan Dressing 50g oliwy z oliwek 2 łyżeczki octu winnego 1 łyżeczka miodu ½ łyżeczki ziół prowansalskich Sól Pieprz 10g sera parmezan(...)Sałatka tortellini ze szpinakiem i bekonem Przygotowanie: Makaron tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 8mim, odcedzamy, pozostawiamy do wystygnięcia. Plastry boczku smażymy na patelni na złoty kolor bez dodatku tłuszczu, po czym odkładamy do wystygnięcia, kroimy na mniejsze kawałki Przygotowujemy sos, do oliwy dodajemy ocet winny, miód, zioła prowansalskie oraz 10g drobno startego sera parmezan, wszystkie składniki dokładnie

Księga-Smaku
Spaghetti carbonara 76

Składniki (dla 4 osób): 250 g boczku, 500 gr makaronu typu spaghetti, 1 cebula, ok. 200-250 gram mascarpone, ok. 150 gram sera parmezanu (lub typu parmezan), 1 szklanka wody, oregano, pieprz, świeża bazylia, oliwa, Przygotowanie: Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojony w paski boczek, po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość smażymy aż boczek stanie się chrupiący. Następnie dodajemy

rozgotowana
Pieczona brukselka 100

drugi dzień, kiedy makaron wymieszałam z brukselką i resztą, podsmażyłam na patelni, smakowało jeszcze lepiej. Do powtórzenia na pewno! Składniki:  500 g brukselki  200 g wędzonego boczku  garść suszonej żurawiny  orzechy pekan  ser z niebieską pleśnią 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju  sól, pieprz Przygotowanie: Brukselkę obieramy z zewnętrznych listków, które najczęściej(...)pieczenia. Przekładamy brukselkę - powinna być w miarę równo rozłożone.   Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut.  W tym czasie boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.  Przed końcem pieczenia do brukselki dodajemy podsmażony boczek, pekany i żurawinę. Mieszamy i pieczemy razem ok. 5 minut. Przed podaniem posypujemy rozkruszonym serem

bistro mama
Carbonara americana. Słynny sos do makaronu w wersji ze śmietanką. PRZEPIS 359

się co zżymać, bo taki sos też jest pyszny. Przepis na makaron alla carbonara americana Składniki: 250 gramów makaronu z pszenicy durum, 200 gramów niezbyt tłustego wędzonego boczku, 1 ząbek czosnku, 200 ml słodkiej śmietanki, 2 jajka, garść startego parmezanu plus parmezan do podania, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz. Jak zrobić makaron alla carbonara americana? Makaron ugotuj al dente(...)odlej pół szklanki wody, resztę odcedź – ważne, należy to zrobić w trakcie gotowania sosu, aby makaron nie zrobił się zimny. Boczek pokrój w małą kostkę, przesmaż na głębokiej patelni do lekkiego zrumienienia. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę. Jaka dokładnie rozrób ze śmietanką. Na patelnię wrzuć makaron, wymieszaj z boczkiem, aby podłapał jeszcze trochę temperatury, wyłącz ogień

Kulinarna Polska
Rolada z boczku z farszem kapusta-grzyb 166

przygotowania potrzebujemy: Boczek B/S B/K– 1kg Kapusta kiszona- 500g Pieczarki- 220g Cebula- 120g Masło- 60g Czosnek- 20g Sól, pieprz Boczek przekrawamy wzdłuż ale nie do końca, tworząc à la książkę. Płat mięsa rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron. Wewnętrzną część nacieramy przeciśniętym czosnkiem. Zawijamy i dajemy do lodówki na godzinkę. Kapustę odciskamy, zalewamy wodą i gotujemy(...)Grzyby kroimy w kostkę, ugotowaną kapustę bardzo dokładnie odciskamy z wody. Rozgrzewamy cześć masła i smażymy cebulę następnie dodajemy pieczarki, po 10min dodajemy kapustę, resztę masła i przyprawiamy. Rozwijamy boczek i rozkładamy na nim farsz. Dokładnie zawijamy i związujemy sznurkiem. Roladę podsmażamy na patelni aby był rumiany i przekładamy do nagrzanego piekarnika 180C na 1h. Podlewamy wytopionym tłuszczem od czasu

serzmiesem
Krem dyniowo pomidorowy z bekonem 120

krojonych pomidorów 2 marchewki 2 pietruszki 1/3 selera 5 ziemniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki kurkumy 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki ostrej papryki sól 3 łyżki oleju boczek wędzony surowy (ilość według uznania) Sposób wykonania: Marchew, pietruszkę oraz selera obieramy, wrzucamy do niedużego garnka, zalewamy 1,5 litrem wody i gotujemy do miękkości. W dużym garnku rozgrzewamy olej(...)wrzenia i zdejmujemy z ognia. Zupę miksujemy ręcznym blenderem. Przenosimy z powrotem na kuchnię, dodajemy wszystkie przyprawy, solimy do smaku. Powoli podgrzewamy a w międzyczasie przesmażamy na patelni plasterki boczku. Zupę podajemy gorącą, z ułożonymi na wierzchu rumianymi kawałkami boczku

Qchnia po prostu
Sałatka brokułowa z boczkiem 146

również ja:) Wyszła bardzo dobra, ładnie prezentowała się w szklanej salaterce, dlatego też i Was zachęcam do jej przygotowania:) 2 brokuły 1 op. sera feta 300 g wędzonego boczku (u mnie parzony, w plasterkach) 5-6 jajek puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Po obraniu kroimy w kostkę. Brokuły dzielimy na różyczki. Gotujemy(...)półtwardo w osolonym i lekko posłodzonym wrzątku. Boczek kroimy na plasterki. Wysmażamy na chrupko na rozgrzanej, suchej patelni. Ser feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę. Mieszamy z majonezem. W razie potrzeby doprawiamy niewielką ilością soli (słona jest feta i boczek) i pieprzu

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania