ciasto 200 g mąki pszennej tortowej 200 g mąki pszennje krupczatki 200 g masła 1 średnie jajko 90 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g mielonych migdałów Dodatkowo 1 1/2 kg brzoskwiń 50 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka suszonej mięty lub 2 łyżki siekanej świeżej 1/2 łyżeczki suszonego(...)imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Instructions Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, proszek do pieczenia, mielone migdały, posiekane masło i jajko, szybko zagnieść ciasto - ciasto można zagnieść ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Uformować z ciasta kulę zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na około 1 godzinę do lodówki. Z brzoskwiń pozbyć
SprawdzonaKuchnia.plprzygotować masę makową z poniższego przepisu lub użyć gotowej masy z puszki. Do domowej masy najlepiej użyć mielonego maku co zaoszczędza nam czasu, bo nie trzeba będzie go mielić! Następnego dnia wystarczy wyjąć ciasto z lodówki rozwałkować, rozsmarować masę makową zwinąć, ponacinać, upiec i prawie gotowe. Po upieczeniu pozostaje nam nasączyć makowiec syropem cukrowym! W tym przepisie nie musicie(...)łyżeczka suchych drożdży 1 łyżka skórki z cytryny otartej 75 g masła miękkiego 2 śerdnie jajka małe 60 ml wody 1 szczypta soli Składnki na masę makową 110 g mielonego maku 1 łyżka masła miękkiego 30 g żurawiny siekanej lub fig, rodzynek ... 80 g miodu 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru pudru 30 g batonika marcepanowego w czekoladzie posiekanego
SprawdzonaKuchnia.plminutes Cook Time 25 minutes Total Time 40 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients 600 g kalafiora 4 średnie jajka 100 g marchewki 100 g buraków czerwonych 100 g mielonych migdałów skórka otarta z 1/2 cytryny sól do smaku pieprz do smaku oregano bazylia, rozmaryn lub inne ulubione zioła około 1 łyżeczki Instructions Kalafior umyć, podzielić na różyczki, osuszyć(...)drugiej części dodać starte na tarce o małych oczkach buraki, buraki również odcisnąć z nadmiaru soku. Do każdej z misek dodać po 2 jajka i po 50 g mielonych migdałów, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Do miski z burakami dodać skórkę otartą z 1/2 cytryny, do miski z marchewką dodać oregano, bazylię lub inne ulubione zioła, wyrobić ciasto
SprawdzonaKuchnia.plprzygotowania składniki w temperaturze pokojowej ! To jest niezwykle ważne, bardzo często słyszę, że ciasta ucierane nie wychodzą, a wystarczy trzymać się wcześniej wspomnianej zasady 😉 Pamiętajcie więc, że jeśli będziecie mieli w planach upieczenie jakiegoś ucierańca, to wyjmijcie wcześniej z lodówki masło i jajka. Składniki te mogą czekać na blacie kuchennym kilka godzin. W składzie jest również mleko, które wystarczy podgrzać(...)dodać truskawkami lub mieszankę rabarbarowo-truskawkową, świetne wychodzi również z malinami ważne, żeby nie przesadzić z ilością i nie obciążyć zbytnio ciasta. Zapomniałam dodać, że ciasto jest z dodatkiem mielonego kardamonu , którego pominąć nie można, to on nadaje temu wypiekowi wspaniałego aromatu ! Ciasto podawać można z lodami, bitą śmietaną lub po prostu posypane cukrem pudrem. Zapraszam! Print Lekkie ciasto
SprawdzonaKuchnia.plSkładniki: Młoda kapusta 1,5 kg Mięso mielone 1 kg ( u mnie zmielona łopatka + karkówka) Ryż 200 g Cebula Olej 4 łyżki Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. W dużym garnku(...)zagotowujemy wodę. Do garnka wkładamy kapustę i po ok 2-3 minutach odcinamy pojedynczo sparzone zewnętrzne liście. Po sparzeniu wszystkich liści odcinamy zgrubienia z liści. Surowe mięso mielone doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy podsmażoną cebulę wraz z olejem. Na końcu dodajemy ugotowany ryż i całość mieszamy. Na środek liścia nałożyć farsz. Zwinąć jak krokiety lub zwinąć
Kulinarne przygodyryżu, 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego, 30 dag pieczarek, 2 cebule, pieprz, sól, czosnek granulowany, papryka ostra mielona, masło, 0,5 l bulionu warzywnego. Przygotowanie: Mięso mielone dusimy na patelni. Dokładnie płuczemy ryż pod bieżącą wodą. Gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie odcedzamy. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę, podsmażamy
Przepiski.plpostanowiłam trochę nadrobić zaległości. Danie, które dziś przygotowałam to fajna propozycja zarówno na przekąskę, jak i na danie główne. Są to rożki z tortilli pszennych, wypełnione farszem z mięsa mielonego smażonego z cebulą, czosnkiem, pomidorami suszonymi i przyprawami oraz sosem pomidorowym. Farsz dodatkowo wymieszałam z kukurydzą konserwową i tartą mozzarellą. Pomysł na to danie zaczerpnęłam z tej strony(...)rozgrzany olej. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę do cebuli. Pomidory suszone odsączyłam z oleju, drobno pokroiłam i wrzuciłam do cebuli. Wszystko chwilę podsmażyłam, po czym dodałam mięso mielone. Mięso przyprawiłam solą, pieprzem czarnym mielonym, pieprzem ziołowym i papryką słodką w proszku. Dodałam ocet balsamiczny (marki Ponti), roztarte w dłoniach zioła prowansalskie i wymieszałam. Mięso smażyłam kilka
Waniliowe Improwizacjeprzygotowanie. Mojemu Mężowi boloński garnek bardzo zasmakował i na pewno jeszcze nie raz przygotuję go na obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na boloński garnek: około 300 g wieprzowego mięsa mielonego 1 średniej wielkości cebula kawałek pora (biała część, około 15 cm) 2 większe ząbki czosnku 1 szklanka mrożonego groszku z marchewką 500 ml passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu drobiowego(...)garnku: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pora oczyścić, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną cebulę i pora. Całość chwilę podsmażyć do zeszklenia cebuli. Następnie dodać mięso mielone i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką w proszku. Całość wymieszać. Smażyć około 10 minut. Co chwilę mieszać. Następnie dodać groszek z marchewką
Danka Pichcikulinarnym atlasie świata (jeśli jeszcze się z nim nie znacie, to polecamy się zapoznać) zajmie miejsce w niechlubnej kategorii dań bezpaństwowych. Składniki (3 porcje): Mięsko mielone z tofu - 200 g tofu - 2.5 łyżki płatków drożdżowych - 1.5 łyżki sosu sojowego - 0.5 łyżeczki ostrej papryki - 0.5 łyżeczki wędzonej paryki - 1.5 łyżki oliwy - 0.5 łyżeczki suszonego czosnku Makaron(...)kilka obiadów: 50 g nerkowców, 2 łyżki płatków migdałów, 2 łyżki płatków drożdżowych i 0.5 łyżeczki soli mielimy w młynku do kawy lub blenderze) Przygotowanie: 1) Zaczynamy od marynowania tofu (najlepiej przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem robienia spaghetti). Ze wszystkich składników na mięso mielone (poza tofu) robimy pastę do której następnie wkruszamy tofu. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki
Roślinożerni urlopowiczetwarogu, bo jednak jego smak daje jakiś efekt woow, którego nie ma w sobie ser z kubełka. Twaróg należy przygotować w bardzo prosty sposób, przepuścić trzykrotnie przez maszynkę do mielenia o najdrobniejszych oczkach (nie lubię tego sposobu, bo wtedy mam pół kuchni w grudkach twarogu) , albo tak jak zazwyczaj robię to ja - przygotowywać sernik w malakserze. Wiem, że większość sernikomanów(...)jajka rozmiaru L ½ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka mąki pszennej Jak zrobić klasyczne mini serniczki? Spód: Formę na babeczki wykładamy papilotkami. Ciastka mielimy w malakserze, dodajemy roztopione masło (20 g) i mielimy, aż otrzymamy drobną kruszonkę przypominającą mokry piasek. Tak powstałą kruszonką wykładamy dno papilotek i dociskamy za pomocą dna kieliszka, lub malej
Kuchnia Łukaszamięsa mielonego, 1/2 czerwonej papryki, 1 pomidor, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki tartej mozzarelli, 1/2 łyżeczki bazylii, sól, pieprz do smaku, 1 łyżka oleju. Cebulę oraz paprykę pokroić w kostkę, Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mielone mięso, smażyć około 5 minut. Cukinię
Moja kraina smakówmielonej papryki 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego liść laurowy ziele angielskie 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: 1. Cebulę pokroić w kostkę, w rondu rozgrzać trochę oleju, dodać cebulę i zeszklić. Dodać mięso pokrojone na plastry i lekko rozbite, obsmażyć z obu stron. Zalać gorącą wodą lub bulionem, dodać sos sojowy, mielone papryki, czosnek niedźwiedzi, liść laurowy i 3-4 kulki ziela angielskiego. Dusić do miękkości. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy. 2. Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę, chwilkę podsmażyć, a potem dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem. 3. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub kaszami i ulubioną surówką lub kiszonym ogórkiem. Smacznego!!! Źródło: Kwestia smaku
Kuchnia domowa Aniwieprzowego np. szynka, łopatka 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 2-3 ząbki czosnku 1 większa cebula 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich sól 200g koncentratu pomidorowego 1 listek laurowy 3 kulki(...)ziela angielskiego olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe zmieliłam w maszynce do mielenia. Cebulę obrałam i drobno posiekałam. Zeszkliłam ją na oleju na patelni, po czym dodałam do niej zmielone mięso. Mięso przyprawiłam solą, pieprzem ziołowym, papryką ostrą w proszku i przyprawą do mięsa mielonego. Mięso smażyłam co jakiś czas obracając i rozgniatając widelcem, aż straciło różowy kolor
Waniliowe Improwizacjekoniec mieszasz ze sobą składniki i danie gotowe. Możesz je zjeść na ciepło, albo na zimno. Z kolei włoska zupa to super sposób na inne wykorzystanie mielonego mięsa, jak nieśmiertelne mielone. Przy okazji jest to też prawdziwa bomba energetyczna, gdyż danie jest bardzo sycące. Jeśli nie znasz smaku pieczonej brukselki, to z jednej strony wielka strata(...)pieczonymi ziemniakami i buraczkami Wystarczy pokroić składniki, doprawić, upiec i wymieszać. Super proste, zdrowe danie z jarmużem w dość niekonwencjonalnej formie, bo pieczonej. Zobacz przepis Wtorek: Toskańska zupa z mielonego indyka, fasoli i soczewicy Pyszna, bardzo sycąca zupa, przy tym prosta, jak tylko włoska kuchnia być potrafi. Klasyczne, jednogarnkowe danie. Zobacz przepis Środa: Pieczona brukselka z orkiszem Jeśli ktoś
Niedzielny kucharz