Delikatny biszkopt, puszysty krem z dodatkiem alkoholu, trochę owoców i czekolady. Całość pyszna i słodka. Po cichu powiem Wam, że miało być ciasto z truskawkami. Tanieją z dnia na dzień i trzeba z nich korzystać póki są. Ale truskawki niestety nie doczekały - zostały łakomie pożarte zaraz po przyniesieniu do domu. Lenistwo nie pozwoliło iść po kolejną partię, ale od czego(...)szafkę z niespodzianką ? Tak Żarłoczek nazywa moją podręczną spiżarkę gdzie zawsze mam schowane jakieś zapasy na czarną godzinę. Ponieważ obiecałam zrobić ciasto z owocami to wobec braku truskawek taka godzina nastała. Nie miałam innego wyjścia jak sięgnąć po morele w puszce. To był dobry pomysł a ciasto udało się wspaniale. Zobacz też przepis na Biszkopt z kremem i jeżynami ROZWIŃ
Smaczna Pyzabrzuszkach moich gości i domowników, deser wjechał na stół:) Po raz kolejny przekonuję się, że najlepsze pomysły rodzą się spontanicznie! Francuska karpatka dla zabieganych łasuchów Składniki: 2 gotowe płaty ciasta francuskiego krem karpatka (użyłam kupionego w wersji: gotowy w 5 minut - wystarczy zmiksować;) 400 ml mleka 300 ml dżemu (najlepiej lekko kwaskowy - u mnie z domowej spiżarni dżem z jeżyn(...)lukier (opcjonalnie) 2 łyżki masła 1/3 szklanki cukru pudru Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Płaty francuskiego ciasta rozwinąć na oddzielne blaszki. Jedno z nich ponakuwać widelcem, by nie urosło zbyt wysokie. Piec około 15 minut. Wyjąć, lekko przestudzić. Krem przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu - w moim przypadku wystarczyło zmiksować mleko z kupionym proszkiem na krem. Oczywiście można to zastąpić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaproszkiem do pieczenia. Małą tortownicę (20 cm) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć wypestkowane czereśnie, można też użyć agrestu,wiśni lub śliwek. Na owoce wyłożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego na 170 C piekarnika i piec ok 50 minut. Ciasto troszkę przestudzić lub od razu wyłożyć owocami do góry wtedy ciasto tak bardzo nie rozmięknie
Monia miesza i gotujełyżki kakao 300 ml śmietanki 30 % Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, ubijając dodawać powoli cukier potem żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i tarte orzechy. Ciasto wylać do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem i piec ok 30 minut na 180 C. Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru (3 łyżki) i wystudzić. Żelatynę zalać odrobiną mleka(...)napęczniała a potem podgrzać i rozpuścić, przestudzić. Galaretkę przygotować według przepisu, ja dałam cytrynową ale może też być brzoskwiniowa lub pomarańczowa. Wystudzone ciasto wyjąć z formy i odlepić papier, ponownie włożyć do formy dociskając ręką brzegi aby między blachą a ciastem nie było wiekiego odstępu. Na cieście rozsmarować dżem. Na dżem położyć warstwę bananów pokrojonych w plasterki i skropić sokiem
Monia miesza i gotujesię, że robiłam, ale karta pamięci w aparacie go nie posiada. Albo parówki zostały tak szybko skonsumowane, że nie zdążyłam. obiecane uzupełnienie zdjęcia finalnego Składniki na 12 sztuk: Opakowanie ciasta francuskiego (275g) 4-5 parówek Ketchup Przyprawa do pizzy prymat 6 plastrów sera żółtego Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na kwadraty. Parówki pokroić na 12 sztuk, a ser żółty(...)pół. Każdy kwadrat ciasta francuskiego na środku posmarować ketchupem, następnie posypać go przyprawą i położyć plaster sera. Na środku kłaść parówkę. Zwijać ciasto po przekątnej, dobrze skleić boki. Jeden koniec ciasta zlepić, tak aby z drugiej strony wystawała parówka. Piec na złoty kolor 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
Fabryka pomysłówhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 8 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g) 4 banany Tabliczka mlecznej czekolady Opcjonalnie wiórki kokosowe Przygotowanie: Rozwinąć ciasto i podzielić je na 8 części. Obrać banany i pokroić na połówki (mniej więcej takie, aby się(...)zmieściły na cieście). Ułożyć je na każdym kawałku ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Oblać nią banany. Zwinąć ciasto, dobrze skleić brzegi. Piec na złoty kolor ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
Fabryka pomysłówpyszny placek. Na pewno będzie się on cieszyć zainteresowaniem wśród miłośników kwaskowatych wypieków, takich jak ja. Dodam jeszcze małą uwagę i już zapraszam Was do przepisu. Ja często ciasto przygotowuję w podwojonej ilości, mrożę i następnym razem mam je w 2x krótszym czasie, gdyż wystarczy je zetrzeć i dodać ulubione owoce. Składniki na blaszkę 22x24cm: 250g mąki 2 żółtka(...)łyżka bułki tartej + do obsypania blaszki 55 dag rabarbaru – można użyć więcej Przygotowanie: Margarynę rozkruszyć z mąką Dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę i dokładnie zagnieść. Podzielić ciasto na 2 części – 2/3 włożyć do lodówki na 1 godzinę, a 1/3 zamrozić. Rabarbar umyć, pokroić w paski, przełożyć do rondla, podsypać cukrem, dodać kilka łyżek wody. Dusić chwilę do miękkości
Fabryka pomysłównadzieniem z masy makowej. Idealna zarówno na święta, jak i inne okazje. Polecam! * Przepis jest na dużą foremkę do babki, ale z podanych składników można też zrobić dwa ciasta w dwóch mniejszych foremkach. Ja posiadam tylko jedną małą foremkę o średnicy 22 cm, więc zrobiłam ciasto w foremce do babki i tortownicy, piekłam oba ciasta jednocześnie. Składniki(...)Ciasto drożdżowe: 30g drożdży 400g mąki pszennej 100g mąki krupczatki 250ml ciepłego mleka 100g masła 1 jajko 3 żółtka jaj 0,5 szklanki cukru szczypta soli Masa makowa: 1 puszka gotowej masy makowej 850g 3 białka jaj Dodatkowo: cukier puder do oprószania ciasta *** Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do naczynia przelewamy ok 100ml ciepłego mleka, wsypujemy 1 łyżkę cukru
Blog z ApetytemNajlepsze tradycyjne przepisy na Wielkanoc w jednym miejscu! To przepisy na tradycyjne ciasta wielkanocne, a także przystawki na zimno i dania na wielkanocne śniadanie oraz obiad. Poniżej znajdziesz następujące tradycyjne przepisy na Wielkanoc: Przepisy na tradycyjne ciasta na Wielkanoc 1. Ciasto drożdżowe z serem i kruszonką 2. Tradycyjny przepis na kremówkę 3. Babka drożdżowa z rodzynkami 4. Ciasto Królewiec(...)groszkiem konserwowym Pozostałe tradycyjne przepisy na Wielkanoc 1. Tradycyjny żurek wielkanocny (i przepis na domowy zakwas żytni na żurek) 2. Zupa chrzanowa z ziemniakami 3. Polewa kakaowa na ciasta, mazurki, babki i ciasteczka Zobacz również przepisy na mini deserki na Wielkanoc – https://viagusto.pl/10-przepisow-na-deserki-na-wielkanoc/ ZOBACZ TRADYCYJNE PRZEPISY NA WIELKANOC 2025 Przepisy na tradycyjne ciasta na Wielkanoc 1. Ciasto drożdżowe
Via Gustodzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowe odżywianie, a słodkie wypieki nie muszą być tego wyjątkiem. Czy wiesz, że zdrowe ciasta i ciasteczka mogą być nie tylko smaczne, ale również pełne wartości odżywczych? Dzięki odpowiednim składnikom, takim jak mąka pełnoziarnista, naturalne słodziki czy warzywa, można stworzyć wypieki, które zaspokoją słodkie pragnienia, jednocześnie wspierając zdrowy styl życia. Od serników(...)jaglanych po dietetyczne ciasta marchewkowe – możliwości są niemal nieograniczone. Przekonaj się, jak łatwo można połączyć przyjemność z jedzenia z dbałością o zdrowie! Jakie są przepisy na zdrowe ciasta i ciasteczka? Oto kilka inspirujących przepisów na zdrowe ciasta i ciasteczka, które z pewnością przypadną do gustu osobom dbającym o dietę. Te pyszne wypieki powstają z naturalnych składników i są proste
Marcepanowa kuchniaPyszne ciasto Kubuś będzie smakować i pasować o każdej porze roku. Jest kolorowe i pyszne! Goście będą prosić o dokładkę! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2025\/02\/Ciasto-Kubus-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2025\/02\/Ciasto-Kubus-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2025\/02\/Ciasto-Kubus-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["5 jajek,\r","1\/2 szklanki cukru,\r","1 szklanka m\u0105ki(...)budynie \u015bmietanowe,\r","500ml \u015bmietanki 30%,\r","250g serka mascarpone,\r","1 \u0142y\u017cka \u017celatyny,\r","1\/2 fili\u017canki wody,\r","1\/4 tabliczki czekolady mlecznej"],"name":"Ciasto Kubu\u015b","recipeCategory":"ciasta","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Bia\u0142ka ubi\u0107 na sztywno z cukrem i odrobin\u0105 soli.\r","Nast\u0119pnie doda\u0107 po jednym \u017c\u00f3\u0142tku
Bardzo Gruby SmokCiasto Tęczowy Mech niezwykle efektowny deser, który łączy puszyste szpinakowe ciasto, lekką serową masę i barwne galaretki niczym kawałki tęczy. Dzięki dodatkowi świeżego szpinaku biszkopt ma piękny, naturalnie zielony kolor, ale spokojnie – nie czuć go w smaku! To ciasto świetnie sprawdzi się na rodzinne uroczystości, imprezy dla dzieci i wszelkie okazje, gdy chcesz zaskoczyć swoich gości. Jest lekkie, delikatne(...)cudownie orzeźwiające dzięki malinowej galaretce na wierzchu. Zapraszam do wypróbowania przepisu – gwarantuję, że Tęczowy Mech nie tylko pięknie wygląda, ale też smakuje obłędnie! Składniki na Ciasto Tęczowy Mech: Ciasto szpinakowe: 300 g mąki pszennej typ 450 120 g cukru 200 g szpinaku świeżego 140 g oleju (rzepakowego) 4 jajka rozmiar L 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka proszku
e-PrzepisyKulinarneChleb mało wymagający. Wystarczy mieć dobry, aktywny zakwas i czas, który jest wymagany do chlebów na zakwasie. Ciasto o dość dużej hydracji. Biorąc pod uwagę tylko ilość mąki i wody z mlekiem to hydracja wynosi ponad 84 procent. Ponadto płyn jest jeszcze w startej dyni. Trochę płynu wchłonęły też pestki.. Biorąc to wszystko pod uwagę hydracja ciasta w przybliżeniu(...)wynosi co najmniej 80% Pominęłam składanie ciasta, jak to zwykle się robi przy chlebach pszennych. Chleb był pieczony w foremce, która trzymała ciasto w ryzach. Długo zachowuje świeżość a przy tym jest bardzo smakowity. Ważne jest aby ciasto nie przerosło, bo wówczas może się zdarzyć, że nie będzie w stanie podrosnąć w piekarniku w pierwszych 15 minutach i może
Leśny Zakątekzmiany? A może nie? Podzielcie się w komentarzach. Już jednak wróciłam i w okresie karnawałowym podzielę się z wami pysznym przepisem na Zakręcony tort. Jest to wyjątkowe połączenie ciasta biszkoptowego, herbatników i łatwego kremu waniliowego. dla jednych ten tort może się wydawać trudny, jednak smak wszystko rekompensuje. U mnie w domu nie często przygotowuje się takie wyjątkowe torty. Uwielbiacie(...)takie ciasta? Moim zdaniem w okresie karnawału torty z kremem mascarpone to podstawa wszelkich przyjęć. Zapewne zastanawiacie się czym nasączyć biszkopt? U mnie zawsze sprawdza się najprostsze rozwiązanie czyli woda z sokiem cytrynowym. Zachęcam do poznania moich pozostałych przepisów na TORTY ! Serdecznie polecam wam ten przepis! Czas przygotowania: 120 minut Stopień trudności: Średni Składniki: ciasto biszkoptowe 250 g maki pszennej
Ciasta z tradycjami