włoskie tiramisu – tiramisu – prosta szarlotka – gruszki pieczone w miodzie – chlebek bananowy – florentynki – przepis na chałwę – truskawki z kruszonką – blok czekoladowy – ciasto zebra – najlepsze ciasto marchewkowe CYNAMONKI Z JABŁKIEM Przygotowanie : około 2 h i 20 minut Składniki ciasto drożdżowe: – 250 ml ciepłego mleka – 50 g świeżych drożdży lub 14 g suszonych(...)cukier wanilinowy) – 70 g roztopionego masła – 5-7 jabłek, w zależności od wielkości Składniki lukier: – 4-5 łyżek cukru pudru – sok z połowy limonki lub cytryny PRZYGOTOWANIE: CIASTO DROŻDŻOWE: Zacznij od lekkiego podgrzania mleka do około 30 o C. Do mleka dodaj świeże drożdże lub drożdże suszone, 1 łyżkę cukru z podanej porcji i odstaw na 10 minut
nietylkopasta.plPrzepis na najlepszy miodownik biszkoptowy z kremem. Ciasto z miodem, które jest mięciutkie i długo zachowuje świeżość i smak. Umiarkowanie słodkie ciasto miodowe na pewno zrobi furorę na każdym przyjęciu. Prosty przepis na biszkopt miodowy przekładany kremem z kaszy manny. Miodownik biszkoptowy uważam obecnie za najlepsze ciasto z miodem . Długo szukałam receptury na prosty przepis na biszkopt miodowy(...)końcu mam. Ciasto miodowe z kremem z tego przepisu wychodzi rewelacyjne, jest delikatnie wilgotne, miękkie i puszyste. Świetnie się kroi i długo zachowuje świeżość. Miodownik biszkoptowy będzie taki, jak opisałam, jeśli zachowamy recepturę podaną w przepisie i nie przekroczymy czasu pieczenia. Zbyt długie pieczenie może sprawić, że ciasto biszkoptowe z miodem będzie suche i twarde. Liczba porcji: 20 Czas przygotowania
Kuchcik gotujeJednym z elementów przygotowywania smakowitych wypieków jest odpowiednie wałkowanie ciasta. Ta kreatywna czynność pozwala nam osiągnąć idealną grubość, elastyczność i jednolitość ciasta, niezależnie od tego, czy przygotowujemy pierogi, babeczki czy tarty. W dzisiejszym artykule zaprezentujemy Ci wałkownicę do ciasta – niezbędne narzędzie w kuchni, które ułatwi Ci pracę i przekształci Twoje kulinarne marzenia w rzeczywistość. Czym jest wałkownica do ciasta(...)Wałkownica do ciasta to praktyczne urządzenie kuchenne, które umożliwia równomierne i dokładne wałkowanie. Składa się z dwóch ruchomych wałków, pomiędzy którymi umieszcza się kulę ciasta. Dzięki temu narzędziu osiągniemy jednolitą grubość ciasta, a także precyzyjnie dopasujemy go do rozmiaru i kształtu naszych przepisów. Wałkownica do ciasta jest nie tylko funkcjonalna, ale również estetyczna, często wykonana z trwałych materiałów, takich
Trochę smakuFilety rybne w cieście naleśnikowym to pomysł na smaczny i pożywny obiad. Jest to danie, które możemy podawać w towarzystwie frytek lub pieczonych ziemniaków, będą też smaczne z puree ziemniaczanym. Doskonałym dodatkiem do takiego dania będą różnego rodzaju surówki. Filety rybne w cieście naleśnikowym można przygotować zarówno z ryb morskich, jak i słodkowodnych. W moim przypadku jest to filet(...)być dorsz, miruna, mintaj. Jeżeli korzystamy z filetów mrożonych to najpierw należy je umieścić na durszlaku w celu całkowitego rozmrożenia, a następnie dokładnie osuszyć przy pomocy ręczników papierowych. Ciasto naleśnikowe, w którym obtaczamy filety rybne powinno być dość gęste, aby trzymało się kawałków ryby. Ja do ciasta naleśnikowego dodałam koperek, ale jeżeli ktoś go nie lubi to można pominąć
Danka Pichcigłowy do wymyślania nazw ciast. Tym bardziej, że pod wieloma z nich kryją się już inne ciasta, składające się z innych smaków, co w późniejszym wyszukiwaniu w google może być mylące. Chyba najłatwiej jest mi podawać takie opisowe nazwy, więc niech zostanie, że dzisiejsze ciasto, to ciasto biszkoptowo-kokosowe z masą kawową. Jak sama nazwa wskazuje jest to ciasto warstwowe(...)Składa się z kakaowego biszkoptu, wkładki kokosowej oraz budyniowej masy przygotowanej z dodatkiem kawy. Ja wykorzystałam zbożową kawę o smaku karmelowym. Masa wyszła wyśmienita. Całe ciasto zresztą wyszło bardzo smaczne. Polecam na szczególne okazje, Święta, jak i bez okazji, jako ciasto na niedzielę, do kawki Biszkopt kakaowy: 8 jajek 200 g cukru kryształu (1 szkl.) 2 łyżki oleju
Smaki Na TalerzuStrucla to pyszne ciasto drożdżowe z przeróżnym nadzieniem w formie warkocza. Moja jest nadziana orzechami - u mnie: pół na pół orzechy włoskie z migdałami, ale równie dobrze będą tu pasowały same orzechy włoskie lub pomieszane z laskowymi. Taka domowa strucla orzechowa jest niesamowicie smaczna. Ciasto jest mięciutkie i delikatne w smaku, ze słodkim, mocno orzechowym nadzieniem w środku(...)mlecznym lukrem na wierzchu. Coś pysznego! Uwielbiam takie drożdżowe wypieki. Świetnie sprawdzi się jako deser, drugie śniadanie lub podwieczorek. Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 3 łyżki drobnego cukru 1 szklanka mleka (250 ml) 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży) 2 żółtka 70 g masła szczypta soli Nadzienie orzechowe
Kuchnia MagdaLenyniedzielnej kawy proponuję pyszne ciasto Popapraniec. Ciasto będące połączeniem ciasta makowo- kakaowo- koksowego z pysznym kremem budyniowym, dżemem i galaretką. Ciasto doskonale sprawdzi się na każdej domowej imprezie, bo jest przepyszne. SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek, 1 szklanka mąki tortowej, ¾ szklanki cukru, ¼ szklanki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ szklanki wiórków kokosowych, ½ szklanki maku, 2 łyżki kakao. Masa: 2 opakowania(...)cukru, 500ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 kostka masła, 4 łyżki cukru pudru, Dodatkowo: 1 słoik dżemu o smaku owoców leśnych, 2 opakowania galaretki poziomkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo żółtka oraz cukier. Następnie cienkim strumykiem wlać olej oraz dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić
Tradycyjna kuchnia Kasipotrzebuje czasu aby cieszyć się jego sma kiem. Dość często bywa tak, że szybciej się go zjada niż przygotowuje. Chleb z chrupiąca skórką, cudownym zapachem i smakiem długo fermentującego ciasta. Bez śladu zapachu drożdży. Polecam go tym, którzy nie pieką na zakwasie a chcieliby cieszyć się smak iem dobrego chleba. Takiego chleba nie dostaniecie w sklepie. Przygotowanie zaczynu trwa(...)chwilę. Przez te 14-18 godzin nie zaprzątamy sobie nim głowy. Dopiero w dniu następnym, ciasto potrzebuje naszej uwagi, ale zawsze w tzw. międzyczasie można robić coś innego. Do tego chleba użyłam mąki orkiszowej i zwykłej pszennej. Można użyć dowolnej mąki jasnej lub mieszanki mąk pszennych z dodatkiem żytniej. Co to jest biga? to jeden z zaczynów drożdżowych
Leśny ZakątekZestawienie ulubionych przepisów moich czytelników, czyli najchętniej wybierane przepisy na ciasta w minionym roku. Nie jestem zaskoczona Waszym wyborem, gdyż wybierane przez Was ciasta na to zasłużyły. Nie dość, że pięknie wyglądają to świetnie smakują i są dość łatwe do przygotowania. Nie jestem zdziwiona przewagą ciast bez pieczenia , gdyż sama bym wybrała tak samo. Sprawdźcie sami, linki do ciast(...)znajdziecie pod zdjęciem. Na pewno jesteście ciekawi, jakie ciasto wygrało i zajęło 1 miejsce w tym zestawieniu? Sernik z bezą kokosową Ciasto z kremem budyniowym bez pieczenia Ciasto leśny mech Sernik z mascarpone bez pieczenia Ciasto krówka bez pieczenia z galaretką z kawy Miodownik z kremem z kaszy manny Ciasto Shrek bez pieczenia Ciasto z krakersami bez pieczenia Ciasto
Kuchcik gotujeinnych, które nie powinny się znaleźć w pieczywie. Z pozostawionego zakwasu klik 1.12.22r. upiekłam ten oto pyszny chleb 23 grudnia, ponownie zostawiając część ciasta zakwaszonego do następnego wypieku. Ciasto zakwasowe trzymam w temp. pokojowej obsypane mąką i przykryte ściereczką w suchym miejscu miejscu w temp. 20-21st.C. Po 9 dniach było(...)jeszcze wilgotne a zapach i smak prawidłowy, bez oznak nadmiernej kwasowości. W zależności od hydracji odkładanego statera ciasto wysusza się w wolniej lub szybciej. Pomimo tego w każdym momencie można go użyć do następnego wypieku. Jeśli nie pieczemy chleba często, możemy do odłożonej części ciasta dodać tyle mąki aby zrobić drobne zacierki i je wysuszyć w temp. pokojowej
Leśny ZakątekOstatnimi czasy naszło mnie na coś nowego, a że moja rodzinka uwielbia wafelki Góralki, postanowiłam przygotować ciasto z ich dodatkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Góralki tak naprawdę zostało wymyślone przeze mnie. Wafelki te połączyłam z delikatną masą śmietankową, puszystym biszkoptem oraz polewą czekoladową. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie. Ciasto Góralki jest dość wysokim ciastem, więc śmiało może zastąpić nawet tort. Przepis(...)ciasto Góralki wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany. Całe ciasto robi się naprawdę bardzo przyjemnie i szybko. Należy pamiętać, by nieco wcześniej wyciągnąć jajka z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej, oraz odpowiednio schłodzić śmietankę kremówkę i serek mascarpone. Trzymając się tych zasad, na pewno Wasze ciasto wyjdzie idealne. Zapraszam na przepis! CIASTO GÓRALKI – PRZEPIS Składniki BISZKOPT
Przepiski.plJeśli szukacie pomysłu na ciasto, które zachwyci każdego bez wyjątku, to jest nim bez wątpienia ciasto Michałek . Pyszne, wilgotne, czekoladowe ciasto przełożone kremem michałkowym oraz śmietankowym. Elementem, który sprawia, że ciasto nie jest zbyt słodkie i mdłe jest dżem porzeczkowy. Poza walorami smakowymi ciasto równie dobrze prezentuje się na stole. Ciasto Michałek idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, takie(...)święta czy rodzinne uroczystości. Będzie również fajnym, słodkim dodatkiem do popołudniowej kawy. Przepis na ciasto Michałek nie jest skomplikowany i z łatwością każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Koniecznie wypróbujcie! CIASTO MICHAŁEK PRZEPIS Składniki Biszkopt 120 g mąki pszennej tortowej 5 jajek (temp. pokojowa) 140 g cukru 40 g kakao szczypta soli Masa 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki
Alle Dobre!Ciasto Śnieżka to bardzo delikatne i lekkie ciasto o kokosowym smaku. Przygotowane na puszystym biszkopcie, przełożone masą na bazie śmietanki kremówki z dodatkiem wiórków kokosowych oraz białej czekolady. Wierzch ciasta to nic innego, jak śmietankowe draże, przypominające śnieżkę, czy też śnieżną kulkę, skąd wywodzi się nazwa ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto Śnieżka jest bardzo prosty, a samo ciasto(...)wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy upiec biszkopt oraz przygotować masę, następnie przełożyć ciasto i udekorować drażami. Nic trudnego prawda? Ciasto Śnieżka idealnie sprawdzi się podczas zimowego popołudnia do filiżanki kawy. Będzie także świetnym pomysłem na święta, czy inne nadążające się okazje w ciągu roku. Zapraszam na przepis! CIASTO ŚNIEŻKA – PRZEPIS Składniki: BISZKOPT 160 g mąki pszennej 140 g cukru
Przepiski.plMakowiec na kruchym cieście to łatwy i dość szybki sposób na makowiec, który pysznie smakuje, ale też pięknie się prezentuje. Makowiec na kruchym spodzie z wilgotną i soczystą masą makową z dodatkiem ulubionych bakalii to doskonałe ciasto na święta, ale też na każdą okazję. Mój mąż stwierdził, że nigdy tak dobrego makowca nie jadł, także tym bardziej polecam i zachęcam(...)wypróbowania przepisu na makowiec na kruchym cieście . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na makowiec na kruchym cieście: ciasto kruche 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g masła 3 żółtka jajek 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa makowa 400 g mielonego maku2 duże jabłka 100 g masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka 3 białka jajek
Gotuj z Prezesem