Chciałabym Wam zaprezentować bardzo szybkie w przygotowaniu słodkie babeczki. Nie będziemy w tym przepisie wykonywać ciasta francuskiego, posłużymy się już gotowym. Można zrobić takie sakiewki z wieloma nadzieniami, nie tylko słodkimi; moje będą miały delikatny kremowy środek. Babeczki z ciasta francuskiego z kremowym nadzieniem Składniki: gotowe ciasto francuskie 250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki 2 białka(...)mąka do podsypania Wykonanie: - ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy duże kwadraty o boku około 13 cm - serek mascarpone mieszamy z mąką, cukrem i białkami do uzyskania gładkiej masy, będzie ona miała dość rzadką konsystencję, po przygotowaniu możemy ją schłodzić w lodówce lub zamrażarce - formę na muffiny smarujemy niewielką ilością tłuszczu i posypujemy mąką - kwadraty z ciasta wkładamy do wgłębień
Smakołyki BerenikiDrożdżowe ze śliwkami i kruszonką to ciasto mojego dzieciństwa. Nie da się go nie zrobić chociaż raz w roku. Uwielbiam jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Mniam! Składniki na 16 drożdżówek: 125 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1/8 szklanki i 2 łyżki cukru 1 jajka 125 ml mleka 1/4 łyżeczki soli 35 g masła roztopionego Dodatkowo: 700 g śliwek(...)mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem i rozczyn pozostawiłam do wyrośnięcia. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką i dodałam roztrzepane jajka. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić od ręki dodałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto stało się matowe. Zostawiłam do wyrośnięcia na około 30- 40 minut. Po tym czasie do wysmarowanej masłem
Blondynka Gotujecierane ciasto z dodatkiem serka homogenizowanego. Dzięki niemu ciasto jest wilgotne, dłużej zachowuje świeżość oraz zyskuje ciekawy smak. Warto spróbować. Ciasto serowo-cytrynowe PRZEPIS (forma: 1 keksówka, źródło: wycinek z gazety) Temperatura piekarnika: 180ºC | Czas pieczenia: 1h 30 min. Składniki 3 jaja 200 g cukru 150 g margaryny 250 g mąki 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżce przygotowaną mieszankę z mąki. Dodać cukier waniliowy, skórkę z cytryny, sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować. Na końcu dodać serek waniliowy i lekko, ale dokładnie wymieszać ciasto łyżką. Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, keksówki. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (piekłam dłużej
coolinarnastrefa.blogspot.comPyszne , wilgotne ciasto o smaku piernika z dodatkiem jabłuszek i bakalii . Nie można sie oprzec temu smakowi :) Ciasto należy do grupy ciast "ucieranych" i oprócz przygotowania jabłek, przygotowanie ciasta trwa dosłownie chwilkę. żródło: książka "Serniki, szarlotki, makowce" Składniki 2 szkl. mąki pszennej szklanka cukru ( dodałam cukru trzcinowego) 4 jajka 1/2 szkl. oleju łyżka miodu 2 łyżki kakao łyżeczka sody(...)piękny biały krem. Nadal miksując dodajemy miód , olej, kakao, sodę , proszek do pieczenia, przyprawe do piernika i mąkę. Jabłka myjemy , wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Do ciasta dodajemy jabłka i bakalie, lekko całośc mieszamy , wylewamy do dużej keksówki i pieczemy w temp. 180 C ok. 50 minut. Na wierzch sypiemy cukier puder
Słodkości i nie tylkoDelikatny biszkopt, puszysty krem z dodatkiem alkoholu, trochę owoców i czekolady. Całość pyszna i słodka. Po cichu powiem Wam, że miało być ciasto z truskawkami. Tanieją z dnia na dzień i trzeba z nich korzystać póki są. Ale truskawki niestety nie doczekały - zostały łakomie pożarte zaraz po przyniesieniu do domu. Lenistwo nie pozwoliło iść po kolejną partię, ale od czego(...)szafkę z niespodzianką ? Tak Żarłoczek nazywa moją podręczną spiżarkę gdzie zawsze mam schowane jakieś zapasy na czarną godzinę. Ponieważ obiecałam zrobić ciasto z owocami to wobec braku truskawek taka godzina nastała. Nie miałam innego wyjścia jak sięgnąć po morele w puszce. To był dobry pomysł a ciasto udało się wspaniale. Zobacz też przepis na Biszkopt z kremem i jeżynami ROZWIŃ
Smaczna Pyzabrzuszkach moich gości i domowników, deser wjechał na stół:) Po raz kolejny przekonuję się, że najlepsze pomysły rodzą się spontanicznie! Francuska karpatka dla zabieganych łasuchów Składniki: 2 gotowe płaty ciasta francuskiego krem karpatka (użyłam kupionego w wersji: gotowy w 5 minut - wystarczy zmiksować;) 400 ml mleka 300 ml dżemu (najlepiej lekko kwaskowy - u mnie z domowej spiżarni dżem z jeżyn(...)lukier (opcjonalnie) 2 łyżki masła 1/3 szklanki cukru pudru Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Płaty francuskiego ciasta rozwinąć na oddzielne blaszki. Jedno z nich ponakuwać widelcem, by nie urosło zbyt wysokie. Piec około 15 minut. Wyjąć, lekko przestudzić. Krem przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu - w moim przypadku wystarczyło zmiksować mleko z kupionym proszkiem na krem. Oczywiście można to zastąpić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaproszkiem do pieczenia. Małą tortownicę (20 cm) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć wypestkowane czereśnie, można też użyć agrestu,wiśni lub śliwek. Na owoce wyłożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego na 170 C piekarnika i piec ok 50 minut. Ciasto troszkę przestudzić lub od razu wyłożyć owocami do góry wtedy ciasto tak bardzo nie rozmięknie
Monia miesza i gotujełyżki kakao 300 ml śmietanki 30 % Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, ubijając dodawać powoli cukier potem żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i tarte orzechy. Ciasto wylać do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem i piec ok 30 minut na 180 C. Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru (3 łyżki) i wystudzić. Żelatynę zalać odrobiną mleka(...)napęczniała a potem podgrzać i rozpuścić, przestudzić. Galaretkę przygotować według przepisu, ja dałam cytrynową ale może też być brzoskwiniowa lub pomarańczowa. Wystudzone ciasto wyjąć z formy i odlepić papier, ponownie włożyć do formy dociskając ręką brzegi aby między blachą a ciastem nie było wiekiego odstępu. Na cieście rozsmarować dżem. Na dżem położyć warstwę bananów pokrojonych w plasterki i skropić sokiem
Monia miesza i gotujesię, że robiłam, ale karta pamięci w aparacie go nie posiada. Albo parówki zostały tak szybko skonsumowane, że nie zdążyłam. obiecane uzupełnienie zdjęcia finalnego Składniki na 12 sztuk: Opakowanie ciasta francuskiego (275g) 4-5 parówek Ketchup Przyprawa do pizzy prymat 6 plastrów sera żółtego Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na kwadraty. Parówki pokroić na 12 sztuk, a ser żółty(...)pół. Każdy kwadrat ciasta francuskiego na środku posmarować ketchupem, następnie posypać go przyprawą i położyć plaster sera. Na środku kłaść parówkę. Zwijać ciasto po przekątnej, dobrze skleić boki. Jeden koniec ciasta zlepić, tak aby z drugiej strony wystawała parówka. Piec na złoty kolor 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
Fabryka pomysłówhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 8 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g) 4 banany Tabliczka mlecznej czekolady Opcjonalnie wiórki kokosowe Przygotowanie: Rozwinąć ciasto i podzielić je na 8 części. Obrać banany i pokroić na połówki (mniej więcej takie, aby się(...)zmieściły na cieście). Ułożyć je na każdym kawałku ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Oblać nią banany. Zwinąć ciasto, dobrze skleić brzegi. Piec na złoty kolor ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
Fabryka pomysłówpyszny placek. Na pewno będzie się on cieszyć zainteresowaniem wśród miłośników kwaskowatych wypieków, takich jak ja. Dodam jeszcze małą uwagę i już zapraszam Was do przepisu. Ja często ciasto przygotowuję w podwojonej ilości, mrożę i następnym razem mam je w 2x krótszym czasie, gdyż wystarczy je zetrzeć i dodać ulubione owoce. Składniki na blaszkę 22x24cm: 250g mąki 2 żółtka(...)łyżka bułki tartej + do obsypania blaszki 55 dag rabarbaru – można użyć więcej Przygotowanie: Margarynę rozkruszyć z mąką Dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę i dokładnie zagnieść. Podzielić ciasto na 2 części – 2/3 włożyć do lodówki na 1 godzinę, a 1/3 zamrozić. Rabarbar umyć, pokroić w paski, przełożyć do rondla, podsypać cukrem, dodać kilka łyżek wody. Dusić chwilę do miękkości
Fabryka pomysłówbabka z masłem ma bardziej wyrazisty smak. Jak długo piec babkę z czekoladą karmelową? Babkę należy piec przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Najlepszym sposobem, aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, jest wbicie drewnianego patyczka w środek ciasta. Jeśli patyczek będzie suchy, to ciasto jest upieczone. Jeśli natomiast na patyczku pozostaną ślady surowego ciasta, należy przedłużyć czas pieczenia(...)minut. Pamiętaj jednak, by przez pierwsze 30 minut pieczenia nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło. Czy czekoladę karmelową można zamienić na inną? Tak, babkę możesz zrobić z każdą inną czekoladą – zarówno gorzką, mleczną, jak i białą. Jednak w przypadku gorzkiej czekolady warto dodać do ciasta więcej cukru. Przepis – wilgotna babka karmelowa Babka z karmelową czekoladą Blog
Via GustoGotowe ciasta mrożone to doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą cieszyć się pysznymi deserami bez konieczności spędzania godzin w kuchni. Dzięki nim możemy mieć na wyciągnięcie ręki świeże i smaczne wypieki, które są gotowe do podania w zaledwie kilka chwil. To idealne rozwiązanie nie tylko na codzienne okazje, ale również na niespodziewane wizyty gości, kiedy potrzebujemy szybko przygotować coś wyjątkowego(...)Gotowe ciasta mrożone są również świetnym wyborem dla restauracji i kawiarni, które chcą zapewnić swoim klientom wysoką jakość i smak bez konieczności posiadania zaawansowanego zaplecza cukierniczego. Jakie korzyści przynoszą włoskie ciasta mrożone? Włoskie ciasta mrożone to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wyróżniają się one wyjątkowym smakiem i wysoką jakością, co jest efektem tradycyjnych receptur i starannego doboru składników. Włoskie desery mrożone
Słodkie okruszkiJeżeli lubicie słodycze i szybkie ciasta, to w sezonie borówkowym na Waszym stole zakrólować musi ciasto jogurtowe z borówkami. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2024\/07\/ciasto-jogurtowe-z-borowkami-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2024\/07\/ciasto-jogurtowe-z-borowkami-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2024\/07\/ciasto-jogurtowe-z-borowkami-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["4 jajka,\r","troch\u0119 ponad 1 szklanka m\u0105ki (ok 230g(...)cukru,\r","150 g jogurtu greckiego,\r","1 \u0142y\u017cka cukru wanilinowego,\r","2 \u0142y\u017ceczki proszku do pieczenia,\r","bor\u00f3wki"],"name":"Ciasto jogurtowe z bor\u00f3wkami","recipeCategory":"ciasta","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Jajka, m\u0105k\u0119, jogurt, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia dobrze wymiesza\u0107. Ciasto powinno by\u0107 do\u015b\u0107 g\u0119ste
Bardzo Gruby SmokCiasto lodowe z truskawkami , to pyszny, domowy deser, który można przygotować wcześniej i przechowywać w zamrażarce do czasu, aż będzie gotowy do pokrojenia i podania. Do przygotowania tego deseru potrzebne są tylko 3 składniki na lodową masę oraz klasyczne herbatniki! To szybkie ciasto lodowe, to idealny pomysł na zimne, owocowe orzeźwienie w upalne dni! Jeśli szukasz więc łatwego, domowego deseru(...)letnią imprezę, grilla lub urodziny, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Jakiś czas temu na tym Blogu publikowałem przepis na proste ciasto truskawkowe bez pieczenia oraz sernik na zimno z truskawkami . Dzisiejsze truskawkowe ciasto lodowe również wykorzystuje proste składniki. Składa się z delikatnej, śmietankowo – truskawkowej masy oraz dwóch warstw maślanych herbatników. Znam wiele osób, które uwielbiają jeść ciasto
Kuchnia Na Wypasie