ciasto - 163312 przepisów (strona:242/10888)

Ciasto Mleczna kanapka 2366

Dzisiaj zdradzę Wam mój starty, sprawdzony przepis na pyszne ciasto szczególnie uwielbiane przez dzieci:)) Ciemny biszkopt przełożony kremem z dodatkiem mleka w proszku. Ciasto smakiem i wyglądem bardzo przypomina popularne batoniki Mleczna kanapka, stąd też jego nazwa. Ogromnym plusem jest to jak łatwo i szybko można je zrobić. A minusem, że jeszcze o wiele szybciej znika ze stołu:) Biszkopt(...)łyżeczki proszku do pieczenia,  2-3 łyżki kakao.  Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać kolejno żółtka. Dodać przesiane mąki z proszkiem i kakao. Ciasto przelać do natłuszczonej formy o wym. 23x33cm. Piec około 40 min w temp. 170st. Ostudzić, przekroić na dwa blaty. Krem: 1/2 szklanki zwykłego mleka,  3/4 szklanki cukru,  2 opakowania cukru

Z miłości do słodkości
Kurczak w cieście francuskim 336

Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowne danie :) Składniki (dla dwóch osób): 1 pierś z kurczaka 1 rolka gotowego ciasta francuskiego przyprawy wedle uznania  (ja użyłam bazylię, oregano, sól, pieprz i ostrą paprykę) 1 białko jaja, do smarowania 1. Pierś kurczaka przecinamy na dwa równe filety. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. 2. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na dwie(...)równe części. 3. Kładziemy filet z kurczaka na środku ciasta. Ciasto kroimy na paseczki, prostopadle do mięsa , pomijając oczywiście środek, na którym leży nasz kurczak :) Zawijamy naprzemiennie, a następnie wkładamy na 15 minut do lodówki. 4. Po wyjęciu z lodówki smarujemy wierzch ciasta białkiem i kładziemy na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy

My Culinary Art
Szparagi w cieście francuskim 182

Szybka przekąska ze szparagami w roli głównej? Nic prostszego. Wystarczy szparagi i opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Jeśli mamy w lodówce to możemy dorzucić trochę sera i wędliny. Pięć minut przygotowania, kwadrans w piekarniku i mamy gotowy dodatek do obiadu, przekąskę lub kolacje. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 6 Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 12 zielonych szparagów (około pół pęczka(...)plastrów szynki (użyłyśmy szynki Szwarcwaldzkiej) 6 kawałków żółtego sera Ciasto francuskie rozwijamy i rozcinamy na 6 kwadratów. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Na cieśnie układamy po skosie kawałek szynki, na to dwa szparagi i kawałek sera. Jeśli nie mamy akurat wędliny, ani sera zwyczajnie te składniki omijamy. Ciasto zawijamy do siebie przeciwległymi końcami i mocno dociskamy. Wkładamy

Kolizje Smaków
Pierogi z ciasta francuskiego ze szpinakiem polane sosem koperkowym 319

ochotę na jakieś konkretne danie, a nie mamy czasu go zrobić. Takim przykładem mogą być pierogi, których wyrabianie, nie ukrywajmy, trochę czasu zabiera. Właśnie w takich chwilach sięgam po ciasto francuskie, które z powodzeniem może w bardzo szybki sposób zastąpić ciasto pierogowe (i nie tylko ;)) Dzisiaj propozycje na takie właśnie pierogi z farszem szpinakowym. Zazwyczaj zajadamy je z sosem koperkowym(...)czosnkowym. Szybkie, niedrogie i mega pyszne! Ilość porcji: 16 pierogów Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 250g szpinaku mrożonego 150g fety 120g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz Sos koperkowy lub Sos czosnkowy Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Na zarumienioną cebulę wrzucamy szpinak. Suszone pomidory

Kolizje Smaków
Ciastka z ciasta francuskiego z bitą śmietaną i truskawkami 236

bardzo pyszne, wiosenne ciastka z owocami. A prostota w przygotowaniu nie przekłada się bynajmniej na ich anielski smak. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 12 ciastek Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 330ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 12 truskawek 50g masła Ok. 50g cukru Kilka kropel cytryny Blat posypujemy cukrem (tak jak to robimy zazwyczaj z mąką). Następnie kładziemy(...)ciasto francuskie, obsypujemy z wierzchu cukrem i wałkujemy. Zwijamy w rulonik wzdłuż dłuższego końca. Dzielimy ciasto na 12 kawałków i tniemy na plastry. Każdy z plastrów kładziemy na blacie zawijaniem do góry i wałkujemy w okrągły plaster. Formę do muffinek smarujemy masłem przy pomocy pędzelka. W każdym otworze umieszczamy plasterek ciasta i obciążamy np. grochem czy fasolą*. Pieczemy około

Kolizje Smaków
Odwrócone ciasto aroniowe 151

mąkę i delikatnie mieszać, by zachować wewnątrz masy jak najwięcej powietrza. Masę wyłożyć do naczynia z karmelem i aronią. Piec na środkowej szynie piekarnika 25 minut. By sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, wbić wykałaczkę. Jeśli po wyjęciu jest czysta, ciasto jest upieczone. Wyjąć ciasto z piekarnika i nożem okrawać dookoła, by oddzielić je od ścian naczynia. Założyć rękawice kuchenne. Wierzch(...)naczynia z ciastem przykryć odwróconym półmiskiem i szybko obrócić całość, by wyłożyć ciasto. (Ostrożnie, bo karmelowy sos jest bardzo gorący

Gorący kąsek
Ciasto Mrówka 577

Witajcie po długiej przerwie! :) Na dobry początek mam do zaproponowania nieco pracochłonne, ale za to pyszne ciasto- Mrówka. Przepis podpatrzyłam na blogu  Cukrem i Miodem , nieco go zmodyfikowałam. Zanim przystąpicie do robienia doczytajcie przepis do końca- pozwoli Wam to zaoszczędzić trochę czasu ;) Polecam i życzę smacznego! :) Blaszka 22x33cm Składniki:   Biszkopt: 4 jajka +2 żółtka 3/4 szklanki cukru(...)waniliowy 320g miękkiego masła  Dodatkowo: pół słoika dżemu z czarnej porzeczki pół tabliczki czekolady   Wykonanie:  Najpierw warto podzielić jajka, które będą nam potrzebne do poszczególnych części ciasta. Następnie przygotowujemy budyń do masy- do rondelka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, stawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia. Żółtka mieszamy z 1,5 szklanki zimnego

Czerwona Porzeczka
Ucierane ciasto jogurtowe 214

Uwielbiam ciasta z owocami, dlatego zawsze dużo ich mrożę by móc w zimie cieszyć się takimi właśnie smakami. Ciasto to jest lekkie i po brzegi wypełnione  świeżymi owocami. Składniki: - 6 jajek - 150 g masła - 1 i 1/2 szklanka jogurtu naturalnego - 1 cukier waniliowy - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 i 1/2 łyżki(...)jajka, dodajemy jogurt i miksujemy. Ciągle mieszając powoli dolewamy przestudzone masło. Do masy dosypujemy oba cukry oraz proszek do pieczenia i całość dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy mąkę. Do ciasta dodajemy jeżyny oraz cieniutko obrane i pokrojone w plasterki brzoskwinie i całość już delikatnie mieszamy. Tortownicę o wymiarach  23 cm x 23 cm smarujemy masłem i wykładamy

Zainspirowana w kuchni
Rybki z ciasta drożdżowego 207

oleju łyżeczka majeranku łyżeczka soli jajko (można pominąć) Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki.  Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem.  Ciasto: do mąki dodaję przyprawy, olej i wlewam powoli rozczyn delikatnie mieszając.  Wyrabiam ciasto   dość długo aż wchłonie całą mąkę i delikatnie zacznie się kleić. Odstawiam ciasto w ciepłe(...)miejsce na godzinę. Żeby się od spodu nie przykleiło podlewam trochę oleju. Przykrywam ściereczką.  Formowanie: wyrośnięte ciasto roplaszczam ręką i wałkuję. Foremką w kształcie rybki wykrawam ciastka. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na kwadrans. Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Ciastka smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkładam je do pieca na 15 minut

prawdziwe jedzenie
Ciasto ze śliwkami 189

wypróbowałam, okazał się hitem nie do pobicia :) Bywały sezony, że piekłam go trzy razy w tygodniu :) Znika po prostu błyskawicznie... Syn, tu dodam, że niejadek, który na wszystkie ciasta z owocami ma długie zęby, zjada naraz jeden cały rządek :) o innych rekordach nie będę się rozpisywać... spróbujcie sami :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (typ 550), 200 g masła, 1 szklanka(...)śliwek węgierek, Śliwki umyć i pokroić na pół. Cukier puder do posypania. Mąkę należy przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki. Wszytko dokładnie zagnieść. Podzielić ciasto na dwie równe części. Obie części rozwałkowywać delikatnie posypując mąką. Wyłożyć na blachę pierwszy blat ciasta. Wcześniej wysmarowaną masłem blaszkę (30 cm x 20 cm) należy posypać bułką tartą. Na to układamy

Delicious Titbits
CIASTO Z GRUSZKAMI KARMELIZOWANYMI 183

Sezon na gruszki w pełni więc i okazji do przyrządzania smakołyków z tymi owocami nie brakuje, a że ciasta z gruszkami jeszcze nie było u mnie w domu, postanowiłam naprawić ten błąd. Upiekłam kruche ciasto z budyniem i gruszkami w karmelu. Składniki 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 3 żółtka 0,5 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)korzenne, chwile podgrzewam aż zaczną się karmelizować. Wtedy do karmelowej masy wkładam gruszki. Owoce  dusić około 5 minut, aż ładnie się  przyrumienią.  Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciasta  zagnieść na jednolitą masę , następnie ciasto włożyć na 15 minut do lodówki. Gruszki obrać, pokroić w grubsze plastry, ugotować budyń. Schłodzone ciasto rozwałkować wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, ułożyć

RAROSSA
CIASTO HERBACIANE 175

Puszyste ciasto, delikatnie pachnące herbatą mimo mocnego naparu, smak herbaty jest niemal niewyczuwalny. Ciasto o pięknym karmelowym kolorze, niestety nie udało się uchwycić tego koloru na fotkach. Składniki  forma( 25 cm x 10 cm ) 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 3 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cały czas  miksować jeszcze około 3 minuty aby składniki dokładnie się połączyły. Na końcu dodać sztywną    pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec  około  45 minut w temperaturze 180 C po upieczeniu ciasto polukrować rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Ciasto cytrynowo - morelowe 252

prawda miałam wątpliwości,  co z tego wyjdzie? No i wyszło zacne ciacho.  Nie słodkie za to idealne na upalne dni. Przepis jest bardzo prosty.  Składniki na ciasto: 600 g mąki 300 g margaryny 1 jajko 4 żółtka 160 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 8 cytryn 6 świeżych  moreli (albo(...)paczka suszonych) 500 g cukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj je na placek grubość 0,5 cm i przenieś do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi zawiń do góry. Piecz ok 25 min w piekarniku nagrzanym 200C. Masa: Cytrynę dobrze umyj i wyparz wrzątkiem, następnie pokrój  w plastry

Niezły Młynek
Ciasto miodowe 543

Składniki: * na ciasto: pół kg mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 4 łyżki miodu 2 jajka 2 łyżki ciepłego mleka 1 łyżka sody oczyszczonej * na krem: litr mleka 400 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 10 łyżek cukru 6 łyżek kaszy manny * na masę orzechową: pół szklanki cukru 300 g orzeszków ziemnych 125 g masła 4 łyżki(...)miodu Przygotowanie: * ciasto: Mąkę wymieszałam z sodą, dodałam posiekane masło, jajka, cukier puder, miód oraz mleko i zagniotłam szybko na gładką masę. Ciasto podzieliłam na trzy równe części, każdą z nich rozłożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy blat piekłam 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. * krem: Mleko zagotowałam z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się

Kulinarny Pamiętnik
Ciasto na maślance z brzoskwiniami 171

Nigdy nie robiłam ciasta na maślance więc trzeba było nadrobić te zaległości. Znalazłam przepis u Smacznej Pyzy  klik , nieco zmodyfikowałam po swojemu i upiekłam. Ciasto jest przepyszne i już piekłam je ze cztery razy. Raz nawet wymieszałam składniki jak leci ( bo miałam spisane tylko składniki na karteczce) nie dzieląc ich na suche i mokre i również ciasto się udało(...)mąkę, proszek do pieczenia i cukry. W drugiej misce wymieszać składniki mokre-olej, jajka i maślankę. Następnie połączyć zawartość obu misek. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunać petki i pokroić na małe kawałki. Następnie ułożyć na cieście. Na wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika i piec ok 40 minut

Monia miesza i gotuje