czyli po prostu owoce zapiekane pod kruszonką. Deser, który nie może się nie udać! Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Szybka alternatywa dla szarlotki, ale można też wykorzystać dowolne owoce sezonowe. Rewelacyjnie smakuje na gorąco z kulką lodów waniliowych. Składniki: (na 4-6 porcji) 1 szklanka mąki (1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej) szczypta soli 1/2 kostki zimnego masła
Smakowity Blog Kulinarnygodzin. Znów piję dużo gorącej herbaty, i nie marudzę, że nic się nie da wstawić do lodówki, bo C. zapełnił ją napojami. Hmm ... Czyżbym miała już myśleć o pierwszej szarlotce z cynamonem...? Póki co mam dla Was doskonałe bułeczki. Nadają się na śniadanie (raczej sobotnie, bo wyjść po ich spożyciu między ludzi trochę nie wypada), ale najlepiej smakują przy okazji
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiekarnika był obłędny. I wiecie co? Przestanę już narzekać na nadchodzącą jesień. Bo siedzenie pod kocem, oglądanie filmów w coraz szybciej nadchodzące wieczory, picie gorącego kakao i zajadanie ciepłej szarlotki to wcale nie taka straszna perspektywa
Pożeraczka, czyli raz adobrzezima i wyczekiwane święta, ale nie pachniało u nas zbyt często korzennie. Stawiałyśmy zawsze na te same ciasta - w imię rodzinnej tradycji. Na stole musiał być sernik z brzoskwiniami , szarlotka , torcik makaronikowy. Jedynym odstępstwem od reguły pachnącym korzennymi przyprawami było Niebo w Gębie . W tym roku postanowiłyśmy nadrobić stracony czas. Ciasta, ciasteczka o korzennym aromacie wyskakują z naszego piekarnika. Nadszedł
Wypisz Wymalujuczęszczam, tym razem była to impreza andrzejkowa z przepysznym jedzeniem. Gościem specjalnym była Katarzyna Rajkiewicz, którą znacie z programu Hell's Kitchen. Kasia pokazała nam, jak przygotować pyszną domową szarlotkę, opowiedziała o swoim pobycie w programie, zainspirowała do dalszego gotowania. Poniżej znajdziecie kilka zdjęć z tego wieczoru. Zapraszam do oglądania
My Culinary Artszarlotka jest niesamowita, a warstwa orzechowa najlepsza pod słońcem. Bardzo Was zachęcam do jej upieczenia! Ciasto: 250 g zimnego masła 3 żółtka 1 jajko 2-3 łyżki śmietany 3 kopiate szklanki mąki, najlepiej krupczatki 2/3 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: ok. 2 kg jabłek, a najlepiej odmiany Golden Delicious
Czerwień i błękitowsianka a'la szarlotka* na waniliowym napoju sojowym z cynamonową kruszonką i miodem *starte jabłko, cynamon, suszona żurawina Taa, dosłownie przed chwilą wróciłam do domu, milusio, ale w sumie źle nie było, szybko zleciało :P A teraz? weekend!!! A od poniedziałku wyjazd integracyjny! <3 I teraz mam rozkminę, to co jem teraz to nadal obiad czy już kolacja... ahahah
More food, love and dreamsowsiane bananowe gofry z masłem orzechowym, miodem i bananem inspiracja O mamo, jestem w niebie. To były najlepsze gofry w moim życiu. A teraz idę piec szarlotkę na imieniny babci. Składniki: 30g płatków owsianych + wrzątek do zalania(ok40ml) 30g mąki mały zmiksowany banan(ok.70-80g?) białko jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka stopionego masła łyżka
More food, love and dreamscesarski* z karmelizowanymi śliwkami, trzcinowym cukrem pudrem i jogurtem naturalnym(potem) *smażony na maśle Pierwszy raz robiony.. noo, tak, troche dawno temu xd Mam ochotę na szarlotkę
More food, love and dreamsSzarlotka" z kaszy manny w słoiku z masłem orzechowym (potem) Jedzona bardzoo dawno temu i jakoś mi się za nią zatęskniło. A teraz wyruszam w drogę, bo długi dzień przede mną
More food, love and dreamsszczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od ostrego światła. Stosujemy wg gustu ok. 2 łyżek przyprawy na 1 kg mąki użytej do piernika. Przyprawę możemy również użyć do zrobienia szarlotki lub do grzanego wina, piwa czy kawy. Składniki : 50 g cynamonu mielonego, lub kory cynamonu 2 płaskie łyżki mielonego imbiru 2 gałki muszkatołowe (ok. 10 g) 15 ziaren ziela angielskiego
Grahamka, weka i kajzerkarozwałkujemy je i przykrywamy nim ciasto (można też zetrzeć ciasto). Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy 50 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Polecam też podawanie szarlotki na ciepło z lodami waniliowymi ;). Życzę smacznego! ***** First, we make shortcrust cake, sift flour and we add baking powder. Then we chop flour and powder with margarine, sugar
Projekty ze smakiemOstatnia szarlotka była tak pyszna i tak szybko zniknęła, że nie trzeba było długo czekać, aż znów przyjdzie mi smak na tego typu ciasto. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowypanującej aurze. Kuchnia wegańska to bez wątpienia bogactwo wielu ciekawych smaków i połączeń, zwłaszcza jeśli chodzi o desery, których ostatnimi czasu pojawiło się tu bardzo dużo. Od szarlotki przez ciasteczka z amarantusa , pralinki orzechowe aż do muffinek z komosy ryżowej czy też kaszy jaglanej - jest w czym wybierać, ale po fali słodyczy przyszedł czas na coś wytrawnego. Wege
peanutbuttermonster