moim domu najczęstszym deserem, który szykuje dla rodziny jest szarlotka. Jednak tym razem postanowiłam, że przygotuję coś innego. Jak dobrze wiecie nie przepadam za cistami z kremem, jednak dla karpatki chętnie robię wyjątek. bardzo lubię smak tego ciasta, kruchość ciasta ptysiowego i masę budyniową. Zawsze gdy wchodziłam będąc dzieckiem do cukierni, mój wzrok momentalnie wędrował w kierunku Karpatki. Aż dziw
Słodkie Przyjemnościmoim blogu konkurs urodzinowy Słodkich Przyjemności. Propozycją wyróżnioną, zajmującą trzecie miejsce była propozycja przygotowania Tradycyjnego, brytyjskiego Apple pie. Niektórzy z Was wiedzą, że jednym z moich ulubionych ciast jest szarlotka, mogłabym ją jeść codziennie, dlatego tak bardzo przypadł mi do gustu pomysł na przygotowanie brytyjskiej wersji, która różni się od polskiej konstrukcją ciasta - jest to ciasto bez jajek
Słodkie Przyjemnościwedług mnie cudownie. A co dziś dla Was przygotowałam? Mmm.. Sernik! Na kruchutkim, czekoladowym spodzie i z kruchą posypką, mniam! Jak na razie nie ustaliłam co jest lepsze, szarlotka czy sernik. A jak Wy uważacie? Zapraszam na Sernik na czekoladowym spodzie z kruchą posypką." Składniki : Na kruche ciasto: 200 g masła 500 g maki 3 żółtka 180 g cukru
Słodkie Przyjemnościprzejmowała, ale chodzi o dania wytrawne Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie i będzie zjadliwe. A co do jedzenia, przygotowałam dziś dla Was przepis na cudownie kruchą Szarlotkę Kukurydzianą. Ostatnio jestem fanatyczką! dodawania do wypieków mąki kukurydzianej. Po raz kolejny trafiłam w 10! Fajny smak, cudna kruchość, no i jabłka! W sumie, wszystko co ma jabłka, musi być
Słodkie PrzyjemnościJestem wielką miłośniczką kruchego ciasta. Wszystko co jest przygotowane z tego wypieku jest cudowne. Szarlotka, kruchy spód do sernika, kruche babeczki czy ciasteczka. Jest to również ulubione ciasto moich małych kucharzy uczestniczących na warsztaty kulinarne. Zresztą będąc dzieckiem lubiłam to ciasto równie mocno. Prawdopodobnie za jego prostotę, konsystencje i uniwersalność. Dzisiejszy przepis jest dokładni taki sam! Prosty i uniwersalny
Słodkie Przyjemnościwłaśnie na cieście tego typu szkoliłam swoje umiejętności kulinarne. Sądzę, ze na coś się one przydały. Mam nadzieję, że i Wam, ciasto to przypadnie do gustu. Zapraszam na Gruszkową szarlotkę!" Składniki : Kruchy spód: 200 g masła 400 g mąki 3 jaja 100 g cukru Farsz: 5 średnich jabłek 8 gruszek 2-3 łyżki cukru cynamonowego Sposób przygotowania
Słodkie Przyjemnościpierwszym miejscu, mi brakuje mu tego czegoś gdy mam z nim kontakt na surowo. Dlatego poszukuję nowych pomysłów na jego przygotowanie, bo ile razy można robić na weekend szarlotkę :) Dziś bardziej fikuśnie, choć nadal bardzo prosto, mam dla Was Struclę jabłkową, idealną na każdą porę roku, choć najlepiej smakującą późną jesienią. Zapraszam!" Składniki : 2 jajka 80 g masła
Słodkie Przyjemnościsłodkości, bo według mnie nie ma co wydziwiać, liczy się smak. Dziś przygotowałam dla Was jeden z moich ulubionych wypieków. Nie jest to sernik, ani nie jest to szarlotka, więc pozostaje tylko jedno, BROWNIE! Tradycyjne, proste i szybkie w wykonaniu, najlepiej smakujące na ciepło z jakimiś śmietankowymi dodatkami. Nie wiem jak dla Was, ale w Brownie liczy się dla mnie
Słodkie PrzyjemnościTotalnie sobie nie wyobrażam moich wypieków bez jabłek. Towarzyszyły mi od dziecka i każde ciasto z jego dodatkiem zawsze mi smakowało. Już nie raz opowiadałam Wam, że szarlotka była moim pierwszym wypiekiem jakie zrobiłam. I powiem szczerze, że z wiekiem nic się nie zmieniło - uwielbiam robić coś na jej kształt, ale ile można, no nie? Dobra, to nie właściwe pytanie
Słodkie Przyjemnościtydzień odkryję smaki Europy we Wrocławiu na festiwalu Europa na Widelcu -> więcej informacji tu , więc dzieje się, dzieje. Dziś sezonowo. Rabarbarowo. W moim ulubionym przepisie na mini szarlotki. Masa jabłkowa wychodzi gładka, soczysta, wręcz idealna bo słodko-kwaśna. Idealna na słoneczny czas i pochmurny dzień. eM był zachwycony, a Wam jak smakuje? Składniki: 250 g mąki pszennej
Słodkie Przyjemnościowoc z którym eksperymentuje w kuchni. Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów z tym całorocznym owocem. Ciasteczka, puddingi, koktajle czy ciasta.Co tylko dusza zapragnie!Dziś do tej kolekcji dołączy szarlotka z bezą. Proste i smaczne, kruche ciasto z soczystymi owocami i słodka pianka. Czego tu nie lubić? Składniki: Kruchy spód: 145 g masła 430 g mąki 2 łyżki ekstraktu cynamonowego
Słodkie PrzyjemnościLubicie jesienne smaki? Szarlotki, marchewkowe czy czekoladowe to ciasta najczęściej pieczone właśnie jesienią. A może by tak zmienić przyzwyczajenia i spróbować czegoś nowego? Ciasta z warzywami to w dzisiejszych czasach nic nadzwyczajnego. Buraczane, marchewkowe z cukinią czy ziemniakami. Ja jednak dziś, przygotowałam dla Was przepis z dodatkiem bardzo zdrowej i pożywnej dyni połączonej z musem jabłkowym i świeżą żurawiną. Ciasto
Słodkie Przyjemnościludzie uwielbiający czekoladowe wypieki, są tacy, którzy nie wyobrażają sobie weekendu bez szarlotki, są również osoby, które nie mogą obyć się bez sernika. Rozumiem ich. Rzadko go robię, ale zawsze gdy już znajduję czas jestem w siódmym niebie! Gdy go jem, zastanawiam się dlaczego tak długo musiałam czekać na ten wypiek. Kiedyś ktoś mnie nastraszył, że sernik jest taki trudny
Słodkie PrzyjemnościWiem, że jest okres przedświąteczny, ale to nie oznacza, że nie możemy sobie pozwolić w środku tygodnia na totalnego klasyka jakim jest szarlotka z bezą. Kruche ciasto, soczyste owoce, słodka beza i ten chrupiący wierzch. No bajka! Dlatego pomyślałam, że może również Wy macie ochotę na kawałek? Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki 150 g masła 100 g cukru
Słodkie Przyjemnościchwilę? Chcecie nieco odmienić swój świąteczny stół? Przygotowałam dla Was małą ściągawkę- a może coś wpadnie Wam w oko! POMYSŁY NA CIASTA I CIASTECZKA DYNIOWO-ŻURAWINOWE CIASTECZKA MINI KARMELOWE SZARLOTKI CZEKOLADOWO-KAKAOWO-KOKOSOWO-PIANKOWE PYSZNOŚCI CHRUPIĄCE PIERNICZKI MUFFINKI MARCHEWKOWE CIASTO JABŁKOWO-ŻURAWINOWE CHLEBEK DYNIOWY PIERNIK-NAJLEPSZY ŚWIĄTECZNE SOSY DOMOWY SOS KARMELOWY SOS ŻURAWINOWY KURCZAK TROCHĘ INACZEJ KURCZAK
Gotowanie to kochanie