ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:238/476)

Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów (lubelskie) 202

jury wybrało jako numer jeden  zupę jarzynową z jagnięciną i jagnię pieczone, faszerowane kaszą (Restauracja Nato, Stara Wieś). sernik nałęczowski tarta jagodowa z bezą produkty z róży pasztety, ciasta i pieczywo drożdżowe, wino z tarniny nalewki owocowe - o niebo lepsze od włoskiego limoncello Ale była lipa... bo pyszności rozeszły się momentalnie! Trzeba było szybko i energicznie przechodzić między stoiskami(...)amoniaczki, rogacze, chleb krzczonowski, kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej.  kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej Jednak moim faworytem były dzisiaj: zupa sałacianka, pierogi z bobem, kotlet z łosia z kaszą gryczaną, ciasto cebulowe oraz nalewka krem cytrynowy. Oczywiście na koniec musiały być zakupy - do plastikowej siaty trafiły gęsie pipki (szyje) nadziewane wątróbką gęsią, wędzona pierś kacza oraz

Right Behind The Kitchen
Jak uniknąć strat po świętach 88

pieczywo ciasta np babki, mazurki, serniki, makowce oprócz tych z galaretką czy z kremem czekoladę – jeśli dostaniecie nadmiar czekoladowych zajączków pierogi, uszka śledzie surowe, śledzie w oleju pascha z twarogu Czego lepiej nie mrozić: galarety – ciasta z galaretką, mięso w galarecie, ryby w galarecie, nóżki, galaretki warzywne ciasta z kremem ugotowane jajka, faszerowane jajka pasztet z jajek

Dorota Smakuje
Pierogi z kaszą gryczaną i kapustą – kuchnia podkarpacka 176

Pierogi z kaszą gryczaną i kapustą – kuchnia podkarpacka To już 15 przepis na regionalne pierogi, który umieszczam na blogu. Jak widać podkarpackim gospodyniom nie brak było nigdy pomysłów na wykorzystanie różnych dostępnych składników, z których przygotowywały farsz. Tym razem przepis z Mirocina, niewielkiej miejscowości pod Przeworskiej. Łączy on w sobie 3 składniki, które często wykorzystywane są to farszu(...)pierogów cebulą podsmażoną na maśle, solą i pieprzem pierogi w takim wydaniu są smaczną alternatywą dla tradycyjnych pierogów ruskich. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Mirocin znalazł się w publikacji Powiatu Przeworskiego pt.   „Śladami dawnych smaków Powiatu Przeworskiego”. Pierogi z kaszą gryczaną i kapustą – kuchnia podkarpacka Składniki na 60-70 sztuk: Składniki na ciasto: 500 g mąki

Trzeci talerz
Marokańskie chlebki z patelni 139

razie potrzeby możemy dosypać trochę mąki), odstawiamy na ok 10-15 min Smażenie chlebków: dłonie smarujemy olejem, ręką nabieramy trochę ciasta, rozpłaszczamy na dłoni, łyżką nakładamy farsz na środek, boki zlepiamy tak jak byśmy zamykali pierogi. Tak przygotowany chlebek smażymy na rozgrzanej suchej patelni po kilka min z obu stron, lekko dociskając łopatką aby ciasto w środku nie było

Blog kulinarny S9.PL
Sylwester 2017 272

jogurtem Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Ciasto na pizzę Rossini Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Brukselka zapiekana pod kruszonką Pierogi ruskie Sałatka ziemniaczana z jajkiem i majonezem Sałatka ze szpinakiem, pieczonym burakiem i wędzonym twarogiem Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pełnoziarniste ciasto

Moja smaczna kuchnia
Pierogi z burakiem i kozim serem 353

250ml. maślanki Duży burak Dwie gruszki Kozi ser Jałowiec Oliwa z białej trufli Olej Sól Mąkę wraz z solą przesiewamy. Dodajemy maślankę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy, żeby nie wyschło i odkładamy na bok na 20-30 minut. W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni pieczemy przez godzinę buraka zawiniętego w folię aluminiową. Studzimy i obieramy(...)cieniutkie plastry. Zmiksowaną gruszkę dusimy na dwóch łyżkach oliwy z białej trufli na małym ogniu. Czekamy, aż gruszka nieco odparuje i zgęstnieje. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3mm. Wykrawamy krążki jak na tradycyjne pierogi. Na każdym krążku układamy plaster z buraka, nieco musu z gruszki, kawałek koziego sera i posypujemy jałowcem. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie

MarcinChef
Calzone d'amore 251

Dzisiejszy obiad jest z cyklu: Z ziemi włoskiej do polskiej... bo patrząc na calzone, można tak powiedzieć. Ciasto na pizzę można wykorzystać w inny sposób niż jako rozwałkowane kółko z dodatkami. Wystarczy je zwinąć w pieróg i mamy włoskie danie w swojskiej postaci. A nadzienie pozostawiam Waszej wyobraźni. Mini calzone a'la bolognese mięso mielone Fix Spaghetti Bolognese przyprawy (ostra

bastalena
Pieczone pierożki kebabowe 274

łyżka papryki słodkiej sól pieprz Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pierożków Sposób przygotowania Ciasto: W misce rozkruszyć drożdże, dodać mleko i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić zaczyn na około 15 minut. Mąkę przesiać przez sito do miski. Dodać jajko, sól, roztopione masło i rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinkę. Nadzienie : Kurczaka pokroić w drobną(...)pozostałe składniki na farsz: kukurydzę, starty na tarce ser żółty, ketchup, pokrojoną w kosteczkę paprykę. Całość wymieszać. Wykonanie : Ciasto rozwałkować i większym kubkiem wyciąć kółka. Na środek każdego placka wyłożyć łyżkę farszu, zalepić brzegi jak przy tradycyjnych pierogach. Tak przygotowane pierożki kebabowe przed pieczeniem posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez

Alle Dobre!
10 nieoczywistych przyborów kuchennych, które warto mieć! 86

coli, soku, aż na winie, piwie i koktajlach w wersji XXL kończąc. Maszynka do lepienia pierogów Świąteczne lepienie pierogów wcale nie musi trwać kilku godzin — można zrobić to z pomocą ręcznej, kompaktowej maszynki, która zlepi je za ciebie. Wystarczy umieścić w niej ciasto, a w jego środku ułożyć farsz, a potem złożyć i już — piękny pieróg jest gotowy

Słodkie okruszki
Pierogi ze szpinakiem i twarogiem. 117

Zapraszam na pierogi. Kto lubi?  Ja bardzo i chyba właśnie ze szpinakiem lubię najbardziej. Do moich pierogów  użyłam szpinaku mrożonego. Akurat miałam w zamrażalniku.  Świeży oczywiście jest lepszy, ale mrożony  jest wygodniejszy w użyciu i tak samo  zachowuje właściwości odżywcze. Ciasto zawsze robię tak samo. Tylko mąka, gorącą woda i trochę oleju(...)przygotowane ciasto uformować w kulę i zostawić pod przykryciem  na 15-20 minut żeby odpoczęło.  Po tym czasie, ciasto podzielić na dwie części. Jedną część, zostawić pod przykryciem,  a drugą cienko rozwałkować na stolnicy podsypując mąką.  Z ciasta wykrajać szklanką koła. Na każde koło wyłożyć trochę farszu i zlepiać.  Gotowe pierogi układać na ściereczce

Agusiowe smakołyki
Świąteczna uczta – Spider-Man: Miles Morales 125

pszenną i kukurydzianą oraz sól, dodaj drobno posiekane masło i szybko utrzyj pomiędzy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki dodaj zimną wodę i ugnieć na jednolite ciasto (w razie potrzeby dodaj nieco więcej wody) gotowe ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 min tuńczyka z puszki odcedź i wrzuć do miski, rozdrobnij mięso widelcem cebulę, paprykę oraz pietruszkę(...)każdego wyłóż porcję farszu i sklej jak tradycyjne pierogi, boki możesz zawinąć w falbankę posmaruj wierzch pierogów mlekiem (lub rozkłóconym jajkiem) wstaw pierogi do piekarnika nagrzanego do 180°C (może być z włączonym termooobiegiem), piecz ok. 30 min śmietanę wymieszaj z płatkami chili oraz solą   SKŁADNIKI CIASTO mąka pszenna – 3/4 szklanki mąka kukurydziana

Nerds Kitchen
Szpinak + Ciasto = Pierogi 198

Pyszne pierogi z maki pełnoziarnistej z nadzieniem szpinakowo-serowym. Idealne na obiad, kolacje. Przepis banalnie prosty, każdy da radę. Trzy, dwa, jeden START.  SKŁADNIKI: Ciasto: 250g mąki pszennej pełnoziarnistej,  3/4 szklanka gorącej wody (wrzątku),  1 łyżeczka soli,  1 łyżka oliwy  Szczypta tymianku Farsz: 400g mrożonego  250g odtłuszczonego twarogu 50g sera fety(...)dokładnie wyrabiamy ciasto. Farsz Na patelnie kładziemy szpinak, mieszamy i czekamy aż się rozmrozi. Czosnek obieramy i wyciskamy do szpinaku. Szpinak  smażymy do momentu, aż odparuje z niego  większości wody. Ser biały miksujemy razem z serem fetą . Ostudzony szpinak łączymy ze zmiksowanymi serami. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszam.   Wałkujemy ciasto. W cieście wykrawamy krążki

Zdrowo i kolorowo
Pierogi z kaszą jaglaną i świeżymi leśnymi grzybami. 135

Grzyby ponoć jeszcze w lasach są, więc dziś zapraszam na pyszne pierogi z kaszą i grzybami. Smak rewelacyjny, nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobrze ;-) Wpadajcie!  Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 1 żółtko 3 łyżki oleju gorąca woda ( tyle ile zabierze mąka) szczypta soli   Mąką przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Wbić żółtko, dodać olej(...)grzyby a także podsmażoną cebule i starty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Pod koniec dodać białko, wymieszać.  Ciasto wałkować na cienki placek, wykrawać kształt koła za pomocą kubka, nakładać łyżkę farszu i zaklejać pierogi. Wrzucać na posolony wrzątek, gotować około 5 min. do miękkości. Okrasić smażoną cebulką. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
PIEROGI Z JAGODAMI 139

gębie" :) Lubicie?  Mój przepis na ciasto już poznaliście  (przepis tutaj) . Tym razem robiłam z połowy składników. Dodatkowo jagody z kompotu, oczywiście odsączone na sitku z nadmiaru soku (można użyć świeże jagody). Z mąki, wody i soli zagnieść ciasto, cienko rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Na środku każdego kółka położyć jagody. Ciasto złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi(...)garnku zagotować lekko osolona wodę. Partiami wkładać pierogi. Gotować około 2-3 minuty od czasu ich wypłynięcia. Wyławiać łyżką cedzakową na talerz. Posypać cukrem i polać słodką śmietaną

Zrób to smacznie
Smażone pierożki z grzybami 179

grzybów. A więc grzybowe inspiracje czas start! Przepis na te pierogi możemy wykorzystać na 2 sposoby, smażone takie jak poniżej ale mogą być też gotowane. Podczas przygotowania farszu po domu roznosi się najpiękniejszy zapach, grzybów, taki jesienny, leśny a nawet już taki świąteczny bym powiedziała. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko 0,5 płaskiej łyżeczki(...)bułkę tartą, jajko. Mieszamy. Na maśle podsmażamy cebulę, następnie dodajemy nasz farsz grzybowy i smażymy razem na wolnym ogniu przez 10 min. Przygotowane ciasto, wałkujemy bardzo cienko, wykrawamy kółka, nakładamy farsz a następnie zlepiamy pierogi. Ich kształt zależy tylko od waszych umiejętności, każde będą idealne. Pierogi wrzucamy po kilka na rozgrzany olej, smażymy z obu stron na złoty

Życie zaczyna się w kuchni