ciasta przez 5 minut) do czasu, aż uzyskam jednolite i plastyczne ciasto bez grudek. Ciasto powinno odchodzić od ręki . Miskę z ciastem drożdżowym przykrywam czystą ściereczką kuchenną i odstawiam do wyrośnięcia na 1 do 1,5 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów . Przez ten czas ciasto podwoi swoja objętość. Krok 3. Formuję bułki z jagodami Pod koniec wyrastania ciasta, przygotowuję(...)pęcherzyków powietrza. Następnie z ciasta formuję rulon w kształcie węża i dzielę na 16 równych części, z których formuję kulki . Każdą kulkę spłaszczam i na środek nakładam po 1 łyżce nadzienia z jagód . Możesz tak jak ja pomóc sobie poprzez ułożenie ciasta na szklance i umieszczać nadzienie do wgłębienia . Zlepiam ze sobą brzegi jak pierogi i poprzez delikatne rolowanie
Ania gotujedziś kaszanki, ale nie takiej tradycyjnej co to ją traktujemy smażeniem z cebulką. Zapragnęli kaszanki w cieście. Niby nic takiego trochę ciasta, ale wierzcie jest najlepsza jaką jadłam.... a jadłam na wiele sposobów czy to w pierogach, jak to Pani Gessler serwuje, czy to z patelni z dodatkami, czy z grilla, czy na omlecie... jednak ta najbardziej odpowiada moim(...)cebulę i szczypiorek) 2 szkl. mąki 0,5 szkl. wody 2 jajka łyżeczka vegety margaryna do smażenia Sposób Mąkę, jaja, vegetę miksujemy z 0,5 szkl wody na gęste ciasto naleśnikowe. Po zmiksowanie dodajemy do niego pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Kaszankę kroimy na plasterki około 0,7 centymetrowe. Roztapiamy tłuszcz na patelni. Łyżką nakładamy ciasto, następnie kładziemy
Kuchenne aromatysuszone. Obecnie, nawet w przemyśle farmaceutycznym wykorzystywane są wyżej wymienione właściwości lecznicze jagód. Niezastąpione są również w kuchni podczas przygotowywania jagodzianek czy pierogów. Wykorzystywane są również przy produkcji konfitur, dżemów, nalewek oraz jako dodatek do deserów, ciast, owsianek, gofrów, czy naleśników. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez całą zimę. Jagody to źródło: przeciwutleniaczy: antocyjany
Kuchnia MagdaLenyprzed pieczeniem + pół kostki masła do smażenia Jeśli chodzi o grzyby, w tym daniu, jak i w wypadku pierogów z podobnym nadzieniem, wolę używać tych suszonych. Tym razem pod ręką miałam jednak tylko świeże i też wyszło pysznie. ;) Wyrabiamy ciasto drożdżowe z podanych składników tak, jak nam wygodnie. (bo właściwie nie ma to znaczenia, najważniejsze, żeby wyrosło ;) ) Ale gdyby
Kuchenna Kontrrewolucyakochani :-) Dzisiaj kolejne pyszne pierożki, tym razem z farszem z łososia i brokuła. Pomysł na te pierogi znalazłam tutaj ( klik ). U mnie więcej łososia, bo lubimy. Wszystko doprawione solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyszły super. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki ciasto: 600 g mąki pszennej tortowej 250 ml gorącej wody (60-70 stopni) 1 jajko 2 łyżki(...)mieszamy. Odstawiamy. 2. Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto, do momentu, aż będzie ono jednolite i gładkie i będzie odchodziło nam od dłoni. 3. Ciasto dzielimy na dwie lub więcej części, wałkujemy każdy na cienki placek. Szklanką lub kubkiem wycinamy koła, łyżeczką nakładamy porcje farszu i zlepiamy pieroga. 4. W dużym garnku zagotowujemy wodę
kruche babeczkiwlać wrzątek i zagniatając dodać jajko. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat kuchenny i zagnieść (powinno być gładkie i elastyczne). Jeżeli będzie zbyt luźne, to dodać mąki, jeżeli zbyt twarde, to dodać jeszcze wrzątku. Wyrobione ciasto pierogowe rozwałkować cienko na podsypanym mąką blacie i wycinać szklanką koła. Na każdym kłaść farsz i zlepiać. Pierogi układać na posypanej mąką tacy
Passions hobbies lifechoc to jedna z ulubionych potraw zwłaszcza dziecięcych. Po wizycie na "placu" pojawiła się świeżutka bryndza i ogromny pęk szpinaku. Trzeba było więc zakasać rękawy i zabrać się z pierogi. Składniki: 20 dkg bryndzy 1/2 pęku szpinaku 3 łyżki białego sera (musiałam trochę złamać ostry smak bryndzy) 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku cebula sól i pieprz do smaku(...)casicie kiedy masa się chłodzi przygotowuję ciasto pierogowe. Na stolnice wysypuje mąkę, dodaję żółtko i ciepłą wodę (około 1 kubka, tak aby ciasto było zwarte i nie kleiło się do rąk). Szybko wyrabiam ciasto. Rozwałkowuje ciasto bardzo cienko i wykrawam kółka szklanką. Nakładam po łyżeczce farszu i sklejam. Gotowe pierogi gotuję w osolonej wodzie dwie minuty po wypłynięciu
Magiczna kuchnia DariiZawartość patelni podlać bulionem i gotować do całkowitego odparowania płynu. Całość doprawić solą, wsypać sezam, miętę i dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi. Pierogi wrzucać na wrzącą (osoloną) wodę i g otować około 2-3 minut (od momentu wypłynięcia). Podawać z podsmażoną cebulą
Di gotujemiłe urozmaicenie dla wszystkich miłośników pizzy. Samo calzone wywodzi się z Neapolu i dosłownie słowo to oznacza "pantalony", jako że ciasto przypomina rzekomo kształtem nogawkę męskich spodni. Moim zdaniem calzone, to nic innego, jak wielki pizzowy pieróg ;-) Próbuję sobie przypomnieć jak zaczęła się moja przygoda ze szpinakiem, ale nie potrafię. Wiem, że w moim rodzinnym domu się go raczej(...)domu na stałe szpinak Bonduelle . Teraz wystarczy zerknąć na mojego bloga i zobaczyć jak często używam go w swojej kuchni. Podane składniki starczają na 2 duże calzone. SKŁADNIKI Ciasto: 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 3 łyżki oliwy duża szczypta soli Farsz: 400 g mrożonego szpinaku Bonduelle 3 ząbki czosnku
Passions hobbies lifedrugi raz w życiu, jak robiłam pierogi J . Pracy trochę było, ale warto, a to nadzienie: rewelacyjne (można też je wykorzystać jako pastę do chleba ). Udały się, dzięki poradom mojej teściowej oraz Lilii i Ali . Składniki na nadzienie: 1 szklanka zielonej soczewicy 2 cebule kilka łyżek oleju majeranek, mielony kminek, kumin sól, czarny pieprz Ugotuj soczewicę. Drobno pokrój(...)elastyczne ciasto. Odstaw na 15 minut pod przykryciem. W tym czasie w dużym garnku zagotuj wodę i posól. Następnie cienko rozwałkuj ciasto, podsyp mąką. Wycinaj koła (np. szklanką), napełniaj każde ok. 1 łyżką farszu i sklejaj. Pierogi wrzucaj do wrzącej wody, gotuj kilka minut do wypłynięcia. Pod Norenami (Kraków, Krupnicza) Bardzo smacznie, jedzenie świeżo przygotowywane, dlatego czas oczekiwania dosyć
Qlinarnie i Qlinarniechyba o czymś świadczy, prawda? Dodam jeszcze, że ciasto wychodzi mięciutkie i idealnie się skleja. Sami spróbujcie! (4-5 porcji) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 500-600g pasztetu (u mnie z koperkiem - Profi ) Dodatkowo: cebula olej Przygotować ciasto. Mąkę należy przesiać na stolnicę. Zrobić w niej dołek(...)dodać jajko, sól i wszystko razem zagnieść. Całość wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie cienko je rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i wykrawać okręgi (np. szklanką). Na każdym krążku ułożyć czubatą łyżkę pasztetu. Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem i partiami w rzucać na osolony
Di gotujeDzień dobry! Wstyd to mówić, ale pierogi robiłam tylko trzy razy w życiu (z czego 2 razy odbyły się w ostatnich 2 dniach). Przepis na ciasto pierogowe, które wyszło bardzo smaczne i mięciutkie poznałam na warsztatch kulinarnych z Adamem Chrząstowskim i chyba od tej pory to właśnie będzie przepis, który będę wykorzystywać do robienia tego dania. Na początek zapraszam
Pora coś zjeśćolej, 1 szczypta Sól, 400 g truskawki, 4 łyżki cukier PRZYGOTOWANIE CIASTO Z mąki, oleju, jajka, szczypty soli i wody zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Z placka szklanką wykrawać krążki. NADZIENIE Truskawki wymieszać z cukrem. Na gotowe krążki łyżeczką nakładać truskawki, zlepiać pierogi i gotować w osolonym wrzątku ok.3 minut od wypłynięcia
Kuchnia DanusiDziś mam dla Was pomysł na niedrogi obiad pełen smaków jesieni. Jeśli kochacie pierogi, to warto wykorzystać sezon na grzyby i stworzyć z nich pyszny, sycący i przy tym tani obiad. Pierogi są zaskakująco proste w przygotowaniu. Wiem, że te u mamy czy u babci smakują najlepiej, ale wbrew pozorom ten smak da się bardzo łatwo osiągnąć. Ilość(...)bardzo zaskoczona, jak szybko się z nimi uporałam. Pierogi z grzybami świetnie smakują z prażona cebulką – warto jej zrobić ciut więcej i obficie posypać nią pierogi. Pierogi to również świetne danie wegańskie lub postne, które nasyci nas na dłużej. *Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme Wykonanie Zagnieć ciasto z mąki, wody, oleju i szczypty soli. Uformuj
Eat me! Fit me!Pierogi w każdej postaci są dobre, a zwłaszcza nadziewane kaszanką. Składniki: 35 dag mąki 1 żółtko jaja 1 łyżka stopionego masła ½ szklanki ciepłej wody sól do smaku Składniki na farsz: 2 pętka kaszanki 2 białe cebule sól i pieprz do smaku cynamon mielony do smaku olej do smażenia(...)Wykonanie: Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na oleju z przyprawami. Następnie połowę usmażonej cebuli połączyć z kaszanką i przysmażyć. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wykrawać szklanką kółka i nakładać przygotowany farsz. Dokładnie zlepiać pierogi i ugotować w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu okrasić pozostawioną cebulą
Tradycyjna Kuchnia