ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:243/443)

Pierogi ze szpinakiem i fetą 156

Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać olej i zamieszać. Wlać tyle wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Cienko rozwałkować i szklanką wyciąć kółka. Nakładać po łyżeczce farszu, zlepić pierogi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane zeszkloną na maśle

Smakołyki Asi
Ciasteczka " Pawie oczka" 63

Sobota kojarzy mi się z pieczeniem ciasta. Ciekawe jak jest i było w Waszych domach ale u nas zawsze w sobotę piekło się coś smacznego " na niedzielę". W moim domu jest tak samo - przychodzi ten dzień tygodnia i wiadomo , że będzie w kuchni pachniało słodkościami. Dziś moja jest przesiąknięta cynamonem i powidłami - może to jeszcze nie czas na te ciasteczka(...)przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wystudzenia. Jak zaczyn podwoi swoją objętość dodajemy jajka, masło, resztę cukru, cynamon i wyrabiamy elastyczne ciasto, które znów odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Następnie rozwałkowujemy dość cienko ( jak na pierogi) i za pomocą np. szklanki i kieliszka wykrawamy kształty ciasteczek. Przyklejamy za pomocą wody jedno do drugiego

Kuchnia Pełna Emocji
Pizza z boczniakami i mozarellą 165

starzeniem się. Nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania. Można je smażyć, gotować, zamrażać, suszyć, marynować, wykorzystać w zupach, sałatkach, farszach (pierogi, naleśniki), omletach… i nie tylko. Pizza z boczniakami i mozarellą. Składniki na ciasto: - 340 g mąki pszennej (typ 550) - 5 g suszonych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 1,5 łyżeczki soli - 2 łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka

mojewypiekiinietylko
Pierogi z kapustą i grzybami 403

Całość dokładnie mieszamy (najlepiej robić to ręką). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiewamy, robimy w niej wgłębienie i dodajemy jajka, sól oraz olej. Zagniatamy. Dolewamy po trochu ciepłej wody, do momentu aż ciasto przestanie się lepić do rąk i blatu. Odrywamy po kawałku ciasta (resztę najlepiej trzymać np. pod miską, aby nie wysychało) i cienko rozwałkowujemy(...)następnie wycinamy krążki (o średnicy ok. 7-8 cm) np. za pomocą szklanki. Na krążki ciasta nakładamy ok. 1 łyżki farszu, składamy je na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Zlepione pierogi odkładamy na posypany mąką blat i dodatkowo przykrywamy ściereczką. W międzyczasie w sporym garnku zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju (zapobiegnie to sklejaniu się pierogów podczas

MyCookBook.pl
Pierogi z dynią. 129

starty czosnek i przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia. Farsz jest dosyć luźny, więc aby go trochę zagęścić należy dodać starty ser. Ciasto wałkujemy na cienki placek, szklanką wykrawamy placki na które kładziemy porcje farszu i zaklejamy tworząc pieroga. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy 4 - 5 min, od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Podawać z podpieczoną

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierogi ruskie 151

kolor , dodajemy do ziemniaków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Z podanych składników zagniatamy ciastoCiasto cienko wałkujemy podsypując mąką, za pomocą szklanki wycinamy krążki, na środek każdego krążka nakładamy farsz.  Składamy na pół, zlepiamy brzegi  pierogów robiąc falbankę.  Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy  od momentu aż pierogi

Bajeczna Kuchnia
Nieźle nadziane jagodzianki z migdałowo-waniliową kruszonką 209

Kulę należy uformować w placuszek. Na środek nałożyć dużą łyżkę jagód i zakleić jak pieroga. Końce pieroga zawinąć pod spód i złączeniem do dołu ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Tak samo postąpić z pozostałymi porcjami ciasta. Jagodzianki powinny mieć owalny kształt. Uformowane bułeczki odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 170- 180 stopni

DefinicjaSmaku
Pierogi z kapustą i pieczarkami 113

Wigilijne danie Składniki ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko sól ok. 1 szklanka wrzątku (ile mąka zabierze) łyżka oleju farsz: 50 dkg kapusty kiszonej 1 kg pieczarek 3 duże cebule … Czytaj dalej Pierogi z kapustą i pieczarkami

czarrna od kuchni
Wigilijne uszka z grzybami-pyszne 205

część grzybów zastępują warzywa,a nic nie tracą na smaku,wręcz zyskują głębię smaku.Może i Wam spodoba sie mój przepis? Ciasto jest oczywiście równiez musi być odpowiednio cieńsze i delikatniejsze niż to na pierogi,choć z tego samego pierogowego przepisu. Składniki na farsz do okolo 120 uszek: 5 dkg suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki) 1 malutka cebula ugotowane(...)zezłocić na łyżce masła.Dodać zmielone grzyby z warzywami i przesmażyć razem.Dodać kilka łyżek wywaru grzybowego i 1-2 łyżki bułki tartej. Doprawić pikantnie pieprzem i solą. Ciasto na około 120 uszek: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki soli. Wykonanie uszek: Mąkę z solą i łyżką miekkiego masła zalać ciepłą wodą i wymieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi ze szpinakiem 151

Dzisiejsza propozycja na obiad to pierogi ze szpinakiem. Smaczne, sycące i zdrowe. Polecam!     Pierogi z e szpina kiem Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, 450 g mrożonego szpinaku, kostka twarogu, łyżka bułki tartej, 2-3 ząbki czosnku, olej,  ły żka masła,   pieprz,  sól . Wykonanie: Szpinak rozmrażamy. Na patelni roz tapia my masło(...)całą noc) . Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy szpinak oraz bułk ę tartą i dokładnie mieszamy.     Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto.   Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy łyżeczkę nadzienia szpinakowego i kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi możemy podawać solo lub z sosem

paapilotkaa
Ciasteczka z jabłkami 45

pieczenia w mieszkaniu unosi się aromat pieczonego kruchego ciasta oraz zapach pieczonych jabłek. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz jeszcze więcej słodkości, które z całą pewnością Ci zasmakują. Jeśli lubisz jabłka to szarlotka na kruchym cieście będzie idealna. A może skusisz się na połączenie budyniu i pieczonych jabłek? Koniecznie zobacz przepis na ciasto budyniowo-jabłkowe. Ciasteczka z jabłkami składniki Ciasteczka(...)okazji może nam tam wpaść. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier, odrobinę octu i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiamy dłońmi, powinno być jędrne i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na mniej więcej 30 minut do lodówki. Ciasto wyjmujemy z lodówki i na blacie oprószonym mąką rozwałkowujemy go na grubość mniej więcej 5 mm. Następnie przy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Truskawki. Owoce lata, zdrowa, słodka przyjemność 66

poziomek. Kuchnia pachnąca truskawkami Świeże truskawki są wyjątkowym przysmakiem, zwłaszcza w sezonie letnim. Wykorzystywane są do robienia dżemów, konfitur, marmolady, kompotów, soków, galaretek, pierogów. Smakiem zachwycają świeże owoce z jogurtem, truskawkowe lody, sorbety, kremy, desery, ciasta. Domowa truskawkowa nalewka to uczta dla smakoszy, owocowo-spirytusowego napoju. Te delikatne owoce znalazły również zastosowanie w postaci mrożonek. Mrożonki względem świeżych owoców

ProstePesto.pl
🍓 Pierogi z truskawkami 🍓 99

  Składniki: ( porcja na 55 sztuk)   Ciasto: Mąka pszenna  500 g Woda szklanka 250 ml Masło łyżka Sól szczypta Nadzienie: Jagody truskawki 400-500

Kulinarne przygody
Pierogi z mięsem i kapustą 87

lubi pierogi łapka w górę 😜 U mnie z mięsem i kapustą.  Przepis na ciasto :  Około 500g mąki  Jajko  3/4 szklanki bardzo ciepłej wody 1/4szklanka oleju Szczypta soli Do miski wsypać mąkę, sól. Wlać jajko, olej i na końcu wodę (nie bezpośrednio na jajko). Zagniatać do połączenia składników i odstawić na 15 minut. Po tym czasie

Kulinarne blogowanie
Pierogi z kapustą i grzybami 117

Składniki: (na ok. 50 sztuk) Ciasto: Mąka pszenna 500 g Olej 3 łyżki Woda gorąca 1 i 1/4 szklanki Sól łyżeczka Farsz: Kapusta kiszona 800 g

Kulinarne przygody
Jagodowy sernik na zimno 152

już dosłownie ostatnia chwila na ciasto ze świeżymi jagodami, nam udało się ich jeszcze trochę uzbierać na pierogi i ten oto pyszny sernik na zimno, ale widać po ilości owoców na krzaczkach, że sezon dobiega końca. Sernik: 1 opakowanie słomki ptysiowej Brześć 1 kg sera twarogowego (z wiaderka) 400 g jogurtu greckiego 200 ml śmietany 30 % 6 łyżeczek żelatyny

Cynamonowe szczęście
Naleśniki ruskie 138

z soczewicą – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi z szpinakiem i serem feta – pierogi z dynią i serem pleśniowym – zielone pierogi – leniwe NALEŚNIKI RUSKIE Ilość porcji: 2-3 Przygotowanie: 50 minut Składniki: – ciasto naleśnikowe z przepisu na naleśniki – 400 g ugotowanych ziemniaków – 400 g białego sera – 1,5 cebuli – 100 g wędzonego boczku (opcjonalnie

nietylkopasta.pl
KUCHENNA APTEKA #45 - CIECIORKA 138

udziałem cieciorki to hummus oraz falafel. Świetnie się też sprawdzi jako składnik do sałatek, makaronu, sosów, gulaszu, a także jako farsz do pierogów. Można ją też zmielić na mąkę i użyć do wypieku chleba, ciast, ciasteczek... Ciecierzyca poza walorami smakowymi, posiada również liczne właściwości zdrowotne. Jest bogatą skarbnicą witamin i minerałów. Przede wszystkim to prawdziwa kopalnia kwasu foliowego

Kuchnia MagdaLeny
Najlepsze książki o jedzeniu w 2018 – top 10 wg ugotowanepozamiatane.pl 144

założenia, że jajko pasuje do każdego dania i do każdego posiłku. Jajko może być przecież na miękko, w zupie, w plackach, w cieście, w pasztecie, w szakszuce, tortilli, naleśnikach z serem i w leniwych pierogach. Można je jeść przez cały dzień, ale śniadanie bez jajka to nie śniadanie. Prawie każdy ma jakieś wczesne wspomnienia z jajem w roli głównej

Ugotowane pozamiatane
Lasagne z brokułami 180

Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu coraz częściej na półkowych sklepach mogą znaleźć odpowiedniki produktów, których dotychczas nie mogli stosować.Przekreślony kłos, który znajdziemy na produkcie to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z mąki orkiszowej z mięsem 191

Uwielbiam pierogi, a ostatnio odkryłam, że ich lepienie mnie relaksuje. To sobie nalepiłam. Z mięsem. Z mąki orkiszowej. Pycha! Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej, razowej, typ 2000 1 szklanka ciepłej wody 1 szczypta soli 1 łyżka oleju farsz: ugotowane mięso z rosołu wraz z marchewką ( rozbudowany opis farszu i jego wykonania znajdziesz w przepisie na rosół(...)kołdunami – https://okawrosole.pl/2018/01/06/rosol-z-koldunami/ ) Przygotowanie: ciasto zagnieć – przepis jak to zrobić znajdziesz TUTAJ nastaw duży gar z osoloną woda z odrobiną oleju rozwałkuj, wycinaj szklanką kółka, nałóż na kółko farsz ok łyżeczki i zlep brzegi pieroga wrzucaj na gotującą się wodę i gotuj ok 5 minut od momentu wypłynięcia Moje przepisy na inne pierogi znajdziesz TUTAJ

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Drożdżowe, pieczone pierogi z grzybami 121

Pysznie, zdrowo i pożywnie. Takie pieczone pierogi to więcej zdrowia na talerzu, są mniej tłuste i choć nadal dość kaloryczne to dużo zdrowsze. Zachęcam do

Moje Małe Czarowanie
Empanadas z meksykańskim farszem 141

smaku. Zostawić do ostudzenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwinąć i wykrawać koła o średnicy około 10 cm. Na środku każdego nałożyć łyżeczkę farszu i skleić jak pierogi dociskając boki widelcem. Gotowe empanadas układać na blaszce zachowując odstępy. W miseczce roztrzepać jajko i posmarować nim pędzelkiem pierogi

Passions hobbies life
Pierogi rybne z serem i marchewką 123

lizać! Po takiej pracy w kuchni przy lepieniu pierogów należała mi się przedświąteczna niewielka porcja oczywiście podzieliłam się z Mężem – pycha! Pierogi można przygotować wcześniej i zamrozić, poczekają do świąt kilka dni Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajo około pół szklanki ciepłej wody, ale dolewajcie ją powoli i sami ocenicie ile jej wystarczy

Zasmakuj Kuchni
Mozaika drożdżowa z mięsem i kiszoną kapustą 157

czosnek, oraz posiekaną cebulę, szklimy 3 minuty mieszając.  Zestawiamy z ognia, studzimy, mieszamy z farszem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy, dużą szklanką wycinamy kółka, nakładamy farsz, składamy jak pierogi i sklejamy tylko końcówki, górę zostawiamy otwartą. Porcje ułożyć w natłuszczonej olejem z chlii okrągłej formie, ciasno obok siebie, posypać dowolną ilością startego

Wanilia i Kardamon
Soczewicowa jak grochowa - orzekł chłop. Soczewicowo-groszkowa rozgrzewająca zupa z tymiankiem. 174

Cynamon po letnich miesiącach banicji powrócił do kuchennych łask podobnie jak kardamon i goździki. Doprawiam nim poranne owsianki, kawę i wszystkie pieczone wieczorami ciasta. Myślę nad zrobieniem syropów do kawy. Coraz częściej myślę o lepieniu pierogów, pieczeniu makowców i gotowaniu zup...A ja o zupie chciałam dzisiaj właśnie Wam nadawać - o soczewicowo-groszkowej z dodatkiem boczku i tymianku

U Fiolki
Pierogi z dyniowym farszem 169

zwykle bez sił i ochoty do stania w kuchni. Ciężki jest jednak los studenta... Wyciągam z zamrażarki wspomnienie jesieni i poprawiam sobie humor pierogami i korzenną herbatą. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Wam życzę! Składniki Ciasto -50 dag mąki -jajko -1 szkl. ciepłej wody -2 łyżki oleju Farsz -ok 1 kg dyni -20 dag sera feta -3 ząbki czosnku

Zielona Kuchnia
Kokardki z makiem pod koglem moglem 141

mnie w domu nie ma wigilii bez barszczu, pierogów z grzybami i klusek z makiem. Zawsze jest na święta jakieś ciasto z masą makową, specjalnie, by odłożyć kilka łyżek maku do klusek. Świąteczny upominek od Lubelli zainspirował mnie do stworzenia nieco nowocześniejszej wersji tego dania - zapieczonej pod koglem moglem :) tylko jakby to powiedzieć mój kogel mogel sobie gdzieś spłynął

Cynamonowe szczęście
Zaguby, sery i wędliny Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski – część III 177

Zamkowa, której właścicielką jest pani Teresa Nazarczuk. Można tam, między innymi, zjeść dania regionalne.  Kiszkę ziemniaczaną, babkę ziemniaczaną,  zaguby (w cieście pierogowym farsz z surowych, tartych ziemniaków, podsmażonych z boczkiem i cebulką),  pierogi. Są to proste dania, których głównym składnikiem są ziemniaki. Brakuje może trochę warzyw, ale raz na jakiś czas warto wpaść i rozkoszować się

królestwo garów
Pierogi z jagodami 156

moim blogu nie mogło zabraknąć pierogów z jagodami, które wszyscy uwielbiamy. Podaję je polane śmietaną z cukrem. Ciasto: 2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: 500 g czarnych borówek 2 łyżki cukru Borówki umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko

Czerwień i błękit
Wypiekane Pierożki z Jabłkami II 131

przejmujcie. Ale ciasto postać musi:)) Stolnicę posypać lekko mąką, ciasto rozwałkować. Wycinać koła o średnicy 10-12 cm. Na jednej połowie ciasta rozkładamy letnie nadzienie. Końce jednej połowy polakierować mlekiem i skleić jak pierogi. (Gdy popędzlujecie brzeg półkola mlekiem, wówczas nasze Pierożki trzymają się mocno i nadzienie nie wypływa w czasie pieczenia). Wierzch Pierożków popędzlować białkiem jajka. Oprószyć cukrem

Kuchnia smaków
Bułeczki z pieczarkami 195

odparuje. Przestudzić. Przygotowanie bułeczek : Ciasto podzielić na 16 części, każdą część uformować w kulkę, rozgnieść dłonią po czym lekko rozwałkować na niewielkie koło. Ciasto położyć na dłoni, nakładać farsz, złożyć na pół i zlepić jak pierogi. Następnie układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepieniem do spodu. Zachować odstępy. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut, aby urosły

Codzienne Gotowanie
PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ 131

SKŁADNIKI: Ciasto zrobiłam według mojego przepisu http://harrisa.eu/zawijaniec-z-kapusta-i-miesem/ Farsz: Kapusta kiszona jabłko cebula pomidory pelati sól pieprz mielony kminek masło pietruszka jajko Kapustę pokroiłam i

harrisa
Muffinki z kapustą i grzybami. 181

inną nazwą - taka decyzja redakcji, nie moja. Ale jak zwał tak zwał - ważne, że smaczne. Do czerwonego barszczu są  idealnym zastępstwem tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Dodatkowo będą ozdobą wigilijnego stołu. Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej, 200 g masła, 1 łyżeczka soli, 2 żółtka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, 30 g świeżych drożdży, 3 łyżki

Nie tylko w kuchni
Domowe tortellini nadziewane mięsem z boczniakiem duszonym na maśle . 200

tortellini ciasto; 3 szkl mąki 2 jajka sól ciepła woda nadzienie; mięso mielone jajko sól pieprz sos sojowy hyzop suszone pomidory duszone boczniaki 400 g boczniaka

Gotowanie jest łatwe
Genialny dżem & Relacja Kraków. 173

Masala Dosa z sosem orzechowym na deser skusiliśmy się na wegańskie ciasto marchewkowo-czekoladowe, koniecznie zajrzyjcie :) Coś nowego w smaku, pyszne ciasto i bardzo miła obsługa ;)  A ostatniego dnia..   .. trafiliśmy na Festiwal Pierogów, bardzo fajne wydarzenie, oferujące przeogromny wybór smaków, od zwykłych gotowanych, przez pieczone i smażone, z najróżniejszymi farszami  D próbował czekoladowego

More food, love and dreams
Nieźle nadziane jagodzianki z waniliową kruszonką. 139

Kulę należy uformować w placuszek. Na środek nałożyć dużą łyżkę jagód i zakleić jak pieroga. Końce pieroga zawinąć pod spód i złączeniem do dołu ułożyć na wyłożónej papierem do pieczenia blaszcze. Tak samo postąpić z pozostałymi porcjami ciasta. Jagodzianki powinny mieć owalny kształ. 8. Uformowane bułeczki odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. 9. Rozgrzać piekarnik

DefinicjaSmaku
Słodkie bułeczki z jabłkiem 153

kawałki, dodać resztę składników, wszystko dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto należy odgazować i podzielić całość na 12 części (po mniej więcej 80 g). Z ciasta w dłoni uformować placuszki, ułożyć w nich farsz i zlepić jak pierogi, następnie uformować w bułeczkę. Ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i ponownie zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu - zajmuje to mniej więcej 30 minut

Plate of Joy
Pierożki z jabłkami dla leniwych łasuchów 146

wymagają żadnego wysiłku. Delikatne, soczyste jabłko, otulone kruchym, chrupiącym ciastem :) Potrzebujemy tylko 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego i jabłko pokrojone na plastry. Z ciasta wycinamy np. za pomocą szklanki kółka, nadziewamy plastrem jabłka. Zlepiamy jak pierogi. Smarujemy jajkiem, posypujemy cukrem i po 35 minutach wyciągamy z piekarnika (temp. 180 st.). Tak to już koniec tego przepisu :)  Świetnie smakują

Mój Smak na Życie