jako placki. Oprócz poniższego przepisu polecam także następujące pyszności: sernik dyniowy z owsianą kruszonką leniwe z sosem dyniowe z szałwią pierogi z dynią kopytka dyniowe z bazylią kopytka dyniowe z twarożkiem i cynamonem sernik dyniowy korzenne ciasto dyniowe z Nutellą . MAKARON PIÓRA Z SOSEM DYNIOWYM (3-4 porcje) Składniki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki
W kuchni Karmel-itkimoja kolejna propozycja na wykorzystanie mięsa z rosołu. Bardzo smaczna propozycja! Do nadzienia dodałam aromatycznych suszonych pomidorów , wyszło bajecznie! Pierożki ulepiłam z wyjątkowego ciasta, które odkryłam niedawno, w zasadzie dwuskładnikowego, błyskawicznego i pysznego :) Polecam:) składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej ok 250 ml jogurtu naturalnego szczypta soli nadzienie: ok 300 g mięsa z rosołu cebula 2 ząbki czosnku(...)zalewy pomidory i przestudzoną cebulę. Wymieszać, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. Mąkę przesiać, dodać partiami kefir (tyle, by ciasto było mięciutkie i elastyczne). Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Wycinać krążki, nakładać porcje nadzienia, sklejać pierogi. Wrzucać partiami na lekko osolony wrzątek. Najlepiej podawać ze zrumienioną cebulką
6niebowolny dzień można popracować na obiadem Składniki ciasto: mąka pszenna 40 dkg sól 1 łyżeczka olej 2 łyżki wrzątek farsz: comber z królika 1 szt pieczarki 20 dkg cebula … Czytaj dalej Pierogi z mięsem i pieczarkami
czarrna od kuchnimój ulubiony przepis na ciasto pierogowe. PRZEPIS Ciasto mąka 3 szkl. ciepła woda 1 szkl. jajko 1 szt. sól 1 łyżeczka olej 1 łyżka Wszystkie składniki odmierzamy jedną szklanką. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajko, wodę, sól i olej, Dobrze wyrabiamy ręcznie, aż będzie ciasto elastyczne. Na czas przygotowania farszu, ciasto wkładamy do woreczka, aby odpoczęło. Farsz(...)mielenia mięsa. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy do farszu i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto pierogowe dzielimy na dwie części i rozwałkujemy podsypując mąką. Wykrawamy kółka szklanką. Nakładamy farsz i sklejamy pierogi. Pierogi gotujemy w wodzie z odrobiną soli i oleju, aż wypłyną na wierzch
Kuchnia Paulettespodduszonej cebulki i przyjemnie pieprzny. Ciasto zwięzłe, dobrze się lepi a jednocześnie jest delikatne i aksamitne w smaku. Polecam. Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka bardzo ciepłej wody, ale nie wrzącej - 3 łyżki oleju - łyżeczka soli Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą. Przykryć bawełnianą ściereczką na około 15 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na mniejsze części. Każdą(...)nich cienko rozwałkować, kubkiem wycinać koła. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu, złożyć na pół a następnie skleić brzegi. Pierogi kłaść na osolony wrzątek, gotować 4 minuty od wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką / porem. Farsz: - 1,5 szklanki soczewicy zielonej - 2 średnie cebule - 1 średnia marchewka - 1 ząbek czosnku - 1 liść laurowy - 1/3 szklanki śmietanki kremówki ( wegetarianie
kawawszklanceserem, zastanawiała mnie wersja z boczkiem... Nie mogłam się zdecydować i wpadłam na pomysł, który okazał się genialny! Farsz z bobu z dodatkiem boczku zamknęłam w cieście serowym - pycha! składniki: ciasto: 200 g sera twarogowego (polecam typu włoskiego) łyżka masła jajko szczypta soli ok szklanki mąki pszennej nadzienie: 1/2 opakowania bobu cebula 100 g wędzonego boczku sól, pieprz do smaku(...)bobu, zmiksować na w miarę jednolitą masę. Ser wkruszyć do miski, dodać jajko, masło i sól, rozetrzeć palcami, dodać mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować, wycinać kółka. Na każde nakładać porcję farszu, lepić pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek, gotować ok 3 min od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Cebulkę pokroić drobno, wrzucić na tłuszcz pozostały
6nieboangielskie przyprawa do dań z kapusty 3 cebule olej do usmażenia cebuli Składniki na ciasto: 1 kg mąki + do posypania stolnicy 400 ml gorącej wody ok 70 stopni 7-8 łyżek oleju rzepakowego ogromna szczypta soli Przygotowanie farszu: Grzyby płuczemy wieczorem dzień przed planowana produkcją pierogów, następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy do rana. Wymoczone grzyby gotujemy do miękkości(...)pieprzu ;). Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, olej i stopniowo dolewamy wodę, następnie delikatnie mieszamy ciasto do połączenia składników. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm, wycinamy kółka przy pomocy ringu lub szklanki. Takie kółka rozciągamy jeszcze w dłoniach i nakładamy farsz, lepimy. Zlepione pierogi gotujemy
Życie zaczyna się w kuchnipobrać na tutaj . Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami Proporcje na 50 sztuk Czas przygotowania: 90 minut + moczenie grzybów 4 godziny Składniki Farsz: ½ szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka gorącej wody (ew. woda z namoczonych grzybów) ½ łyżeczki soli 2 cebule 2 łyżki oleju 70 g suszonych grzybów sól do smaku pieprz Ciasto 500 g maki pszennej(...)smażymy około 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne pierogowe ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde dodajemy do niego nieco więcej wody. Owijamy w ściereczkę i odkładamy na 30 minut. Ciasto cienko wałkujemy na omączonym blacie, szklanką wykrawamy kółka, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy. Surowe pierogi przekrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Gotujemy je partiami w dużej
Kulinarne przygody GatityZapraszam!!! Składniki na ciasto: 1 kg. mąki, 0,5 l gorącej wody, szczypta soli Składniki na farsz: 1kg twarogu, 4- 5 łyżek cukru, 1 op. cukru waniliowego, 2 żółtka Wykonanie: Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli. Stopniowo dolewamy gorącą wodę. Dokładnie ugniatamy ciasto. W razie konieczności dodajemy jeszcze mąki. Ciasto nie może się kleić(...)składniki farszu przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze porcje. Każdą porcję wałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi tworząc przy tym „falę”. Jeżeli ktoś będzie miał problem ze sklejaniem pierogów można sobie pomóc widelcem. Gotowe pierogi układamy
Passion of Cookinginna w e rsja pierogów ruskich bardzo mnie zachęciła przede wszystkim dlatego, że robi się je dość szybko. Składniki: 60 dag ugotowanych ziemniaków Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)przez praskę. Wym ieszać z cebulką i doprawić solą i pieprzem do smaku. 3. Do masy d odać jajko i tyle mąki, by ciasto dało się formować w wałek, który następnie należy pokroić tak jak pierogi leniwe . 4. Kluski wrzu cić na osolony wrzątek i gotować , aż wypłyną na powierzchnię. 5. Podawać ze zrumienioną cebulką i siekanym szczypiorkiem. Smacznego
Kuchnia domowa Aniśrodka. Szybkie i różnorodne dania, które można przygotować w krótkim czasie. Świetnie sprawdzą się na śniadanie i kolacje. Byle do wiosny! Pozostało tylko 19 dni! Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia(...)pieczarkami i szpinakiem Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone portobello z mozzarellą i gremolatą Pieczona ricotta
Moja smaczna kuchniaPrzepis na pyszne ciasto z wiśniami. Ciasto bez pieczenia z mnóstwem pachnących wiśni. Ciasto wiśniowe, które każdy zrobi bez problemu. Szybkie i smaczne, idealne na upał i jako pyszny deser do kawy. Posypane czekoladowymi wiórkami z mnóstwem owoców. W sezonie przygotujcie je ze świeżych owoców, natomiast poza sezonem idealnie sprawdz ą się owoce mrożone. Jest to ciasto podobne do tego(...)się ściąć. Gotową masę przekładamy na wiśnie i schładzamy. Przed podaniem wierzch posypujemy czekoladowymi wiórkami. Uwagi Jeśli szukacie innych przepisów z wiśniami zerknijcie : Pierogi z wiśniami. Sernik z wiśniami i bezową pianką na kruchym spodzie . Ciasto czekoladowe z wiśniami Beza Pavlova z frużeliną wiśniową – tort bezowy Sernik z wiśniami Kruche ciasto z wiśniami Nalewka wiśniowa Wiśniowe bułeczki
To co lubię - gotuję i polecamsałatki np owocowe podgrzewać dania w mikrofalówce przygotowywać lemoniadę samodzielnie hodować kiełki wycinać i przekręcać (wywijać) faworki lepić pierogi rozbijać jajka 9-10 lat szykowa ć sobie drugie śniadanie do szkoły parzyć herbatę , robić kawę, kakao wynosić śmieci piec babeczki , ciasto gotować makaron przygotowywać galaretkę przygotowywać pudding chia 11-12 lat i powyżej przyrządz ać naleśniki, gotować ryż
Dorota Smakujerazem moja wersja pierogów z nadzieniem z brukselki i bryndzy, okraszonych podrumienioną słoniną. Potrawa nieco inna z bardzo ciekawym farszem, zachęcam do wypróbowania . składniki na 4 porcje ciasto 2 szklanki maki 1 jajko szklanka gorącej wody farsz 70 dag brukselki opakowanie bryndzy(...)dodajemy bryndzę, całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Z mąki, jajka i gorącej wody zagniatamy elastyczne ciasto, po wyrobieniu cienko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki na każdym nakładamy nadzienie z brukselki cebuli i bryndzy i mocno zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut podajemy z podsmażonymi skwarkami ze słoniny lub boczku
Smakowite Daniajabłka mogę jeść je w ciągle i tak robię! Uwierzcie - są pyszne! W czasie remontu międzyczasie zdążyłam zrobić kilka pierogów. Zajęło mi to dosłownie 30 minut. Zdjęcia nie zbyt estetyczne, ponieważ mega się śpieszyłam - smak jest ważniejszy. :) Składniki: Ciasto: 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej + do posypania 3 łyżki pszennej 1/2 szklanki wody 1 jajko szczypta soli(...)koniec dodajemy dowolną ilość cynamonu i ponownie mieszamy. Po wykonaniu wszystkich czynności rozwałkujemy ciasto na nie zbyt gruby placek. Formujemy naczyniem koła i dodajemy po ok. łyżeczce farszu (zależności od wielkości kół). Dokładnie zlepiamy. Do gotującej się i lekko osolonej wody wrzucamy pierogi i gotujemy ok. 4-5 minut. Sos do polania pierożków robimy według swoich upodobań. Ja polecam
Truskawkowa Fiestaciasto: 400 g maki 30 g drożdży 250 ml wody z mlekiem 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju Wykonanie: Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie z mlekiem. Odstawić na 15-20 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, następnie wyrośnięte drożdże i na końcu olej. Wyrobić gładkie ciasto.( Ja wyrobiłam mikserem z hakami.) Wyrobione ciasto obsypać(...)drobno czosnek i przyprawy. Ser zetrzeć na tarce. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na części. Mnie wyszło 12 kawałków, ale to zależy jakiej wielkości chcecie pierożki. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i posmarować delikatnie olejem. Posypać serem, na to wyłożyć trochę farszu i znów ser. Skleić jak pierogi. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Agusiowe smakołyki