Czy też w waszym jadłospisie dominują teraz warzywa sezonowe? Ja żywię się pomidorami, cukinią i fasolką szparagową teraz:) Chociaż przyznać muszę, że to cukinia z tych
Smaczny zeszytSzynkę i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle, dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy *** *** Do garnka wlewamy bulion, dodajemy podsmażoną wędlinę z cebulą i czosnkiem oraz białą kiełbasę – w całości. Zagotowujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy *** *** Całość doprawiamy majerankiem (+- 1 łyżka) oraz solą i pieprzem – do smaku. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około
Blog z ApetytemPizza wiejska (z kiełbasą i ogórkiem) Dziś polecam Wam pyszną domową pizze. Przepis jest naprawdę prosty. Najważniejsze, aby dobrze wyrobić ciasto, zostawić do wyrośnięcia. Dodatki są
Słodkie okruszkitwardo, szynką pokrojoną w cienkie paski lub cząstkami upieczonego łososia, połową startego sera oraz natką pietruszki (jeśli ktoś nie lubi można zastąpić koperkiem). Przekładamy do kokilek do 2/3 wysokości. Całość zalewamy sosem. Sos: W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy do niego mąkę, a potem wlewamy powoli mleko. Cały czas mieszamy (najlepiej trzepaczką) aby nie powstały grudki. Gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć
Bon appetit mon amiemielonego z szynki wieprzowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Cebulę siekamy. Grzyby kroimy na paski. Groszek kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki kroimy w kostkę. Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek rozgniatamy nożem. Wszystkie składniki smażymy na rozgrzanym oleju, zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, kaszę i gotujemy przez kwadrans. Mięso
R'n'G Kitchenużyłam z szynki wieprzowej) * 100 g kaszy jaglanej * 250 g pieczarek * cebula * czosnek 2 ząbki * papryka czerwona 4 * sól 1/2 łyżeczki * pieprz 1/2 łyżeczki * słodka papryka łyżeczka * zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki * koncentrat pomidorowy 2 pełne łyżeczki * natka pietruszki garść * ser żółty 100 g * pomidor * olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem. Gotować 5 minut krócej
Kulinarne przygodyPizza ze szparagami na francuskim cieście Sezon na szparagi w pełni a u mnie dzisiaj pizza ze szparagami. Przygotowałam ją w
Gotuj Się Kto Możeogień i gotować, często mieszając, aż sos się delikatnie zagęści. Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem. Zestawić z ognia. Kotlety podawać na ciepło, polane sosem, z ziemniakami/kaszą/ryżem i ulubioną surówką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 kotlety w sosie. Według powyższego przepisu można także przygotować łopatkę wieprzową czy mięso od szynki. Schab przygotowany
Gospodyni Miejskawodę po gotowaniu. Do jeszcze mokrej cieciorki dodajemy łyżkę papryki słodkiej, łyżkę oleju i łyżeczkę soli. Przykrywamy pokrywką i energicznie potrząsamy garnkiem, by przyprawy równomiernie pokryły cieciorkę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Cieciorkę wysypujemy równomiernie na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy przez 20 minut. Gotowe! Przygotowujesz sylwestrową ucztę? Polecam inne moje przepisy: Domowa pizza z rukolą i szynką parmeńską Nuggetsy
Dieta bez mlekaBardzo szybka i smaczna przekąska. Dobra alternatywa na kolację (oczywiście raz na jakiś czas). Składniki na parówki zapiekane z serem żółtym i prosciutto (5 sztuk): 5
Karola gotujeszynki wieprzowej * sól, pieprz * łyżeczka cynamonu * cebula, czosnek * łyżka bułki tartej * jajko * tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Mięso dobrze wymieszać z przyprawami. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce, dodać do mięsa razem z jajkiem i bułką tartą. Wyrobić masę, formować klopsy i obsmażyć na złoty kolor na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Podlać szklanką wody lub bulionu. Gotować około
Magiczne Życie MartyPrzepis na te wspaniałe naleśniki dostałam od mojej siostry ... Monia, dziękuję Ci ;) Jeżeli nie macie ochoty na słodką wersję przedstawiam naleśniki na ostro! Składniki
Alutka-GotujePozostało mi pół woreczka kaszy jaglanej z dania które przygotowywałam parę dni wcześniej. Oczywiście nie chciałam aby taka dobra kasza zmarnowała się i natychmiast wykorzystałam ją
Gotowanie...to proste !karkówki czy szynki) 500 g kapusty kiszonek 2 średnie marchewki 7-8 średnich ziemniaków łyżka majeranku 100 g koncentratu pomidorowego pieprz, sól, papryka ostra olej do smażenia Przygotowanie Łopatkę oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kapustę kiszoną płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i startą na tarce marchewkę. Gotujemy do miękkości
e-PrzepisyKulinarnePyszna przekąska dla wielbicieli pizzy. Tym razem w wersji mini, tak na dwa kęsy. Można je podać jako dodatek do zupy, na podwieczorek
Rozpustne gotowaniegotować 3 minuty. Wyjąć z garnka. Na patelni rozpuścić masło i dodać do niego czosnek ( nie musi być pokrojony- chodzi o nadanie aromatu ). Na masło przełożyć szparagi. Chwilę podsmażać. Szparagi powinny być chrupiące. Wyłożyć na talerze. Polać sosem holenderskim Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można podać z bagietką, młodymi ziemniakami, sadzonym jajkiem, z szynką. Co kto lubi
Jemy Pijemyszynka jest słona nie solimy potrawy no chyba że ktoś lubi bardzo słone. Jeżeli ktoś nie lubi ziół można dać mniej rozmarynu i szałwii. Na koniec wlewamy śmietankę i dusimy aby śmietanka połączyła się z masłem i się zredukowała do konsystencji sosu. Jeżeli ktoś lubi dużo sosu można użyć więcej śmietanki. W między czasie gotujemy makaron pamiętając żeby posolić wodę
Kuchenne Wariacjeszynka, łopatka) – 0,7 kg słodka papryka (świeża) – 3 szt. cebula – 2 duże włoszczyzna 2-3 średnie ziemniaki bulion oliwa do smażenia przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka, kminek, majeranek) Zaczynamy od podsmażenia na oliwie cebuli pokrojonej w dużą kostkę – po usmażeniu przekładamy do dużego garnka, w którym będziemy gotować zupę
Ugotuj to sam ...mięsa z szynki * 2 marchewki * 1 mała pietruszka * 1 saszetka (100 g) ryżu parboiled * 5 łyżek płatków ryżowych * 1 jajko * 1 kostka bulionowa * koncentrat pomidorowy lub przecier * suszona natka pietruszki i lubczyk * bazylia * kminek mielony * sól, pieprz * papryka mielona słodka * pieprz cayenne * 2-3 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania Saszetkę z ryżem wrzucić do garnka z gotującą się wodą, gotować
Mix smakusokiem gotujemy ok 10 minut, po czym zaciągamy zupkę łyżką mąki, dodajemy sporo roztartego w dłoniach majeranku i obowiązkowo śmietanę wcześniej zahartowaną zupą. Marchewkę wcześniej wyjętą kroimy w drobną kostkę, mięso obieramy i tez drobno kroimy i wszystko wrzucamy z powrotem do zupy. I wersja wielkanocna - czysty barszczyk z dodatkiem jajka i pokrojonej w paski szynki
Walijskie PichcenieŚniadania - do nich przywiązuje najmniej uwagi. Tak, wiem, że to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Postaram się to zmienić - obiecuję ;) Składniki: 1 kostka sera białego
Blondynka Gotujedomu. Jeśli akurat czegoś Wam brakuje do przygotowania tego przepisu – podmieńcie dany składnik i zróbcie pizzę pod siebie, ale na podstawie tego przepisu. Jeśli chcecie, dodajcie szynkę parmeńską, zioła, dowolny ser lub cokolwiek innego. Boicie się używać drożdży? W tym przepisie na pizze używacie tylko proszku do pieczenia – co maksymalnie skraca czas przygotowania. To znaczy, że pizza jest(...)kasza manna o smaku szarlotki Kanapka Caprese z pesto orzechowym Tosty francuskie z masłem orzechowym i bananami Artykuł Szybka pizza śniadaniowa z jajkami i pesto pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowaniełyżka oliwy z oliwek Sos pomidorowy: • puszka pomidorów • 1 łyżka oliwy z oliwek • oregano świeże lub suszone • ząbek czosnku • sól, pieprz, cukier Dodatki: kilka plastrów szynki parmeńskiej, ewentualnie innej szynki suszonej kilka pieczarek około 150 g mozzarelli garść zielonych oliwek świeża bazylia świeży duży pomidor albo kilka koktajlowych 2 łyżki startego parmezanu opcjonalnie rukola Wykonanie: Drożdże rozpuścić(...)doczekać tak jak ja i wstawicie ciasto do łazienki włączając farelkę ;) ). Przygotować sos: pomidory wrzucić na głęboką patelnię razem z oliwą. Doprawić solą, pieprzem i ziołami oraz odrobiną cukru. Gotować na wolnym ogniu przez około 8-10 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części – uformować placki na pizzę (podsypać lekko mąką i delikatnie rozwałkować na grubość około
Pociąg Do KuchniZapraszam na bardzo szybką i rewelacyjną w smaku sałatkę. Gdy "spodziewasz się niespodziewanych gości", ona Ci zawsze przyjdzie z pomocą. Wystarczy wyskoczyć do pobliskiego sklepu, a
Gosia gotujeKtóż nie lubi placków ziemniaczanych?! Tutaj polecamy wersję ze świeżymi ziołami i cukinią, która nadaje im delikatności, zapewniamy, że degustacja na jednej sztuce się nie skończy
kgwjanczewoDzisiaj zapraszam Was na kolejną pizzę. Jednak dzisiaj to pizza trochę w "włoskich' klimatach, gdyż w tym tygodniu trwa włoski tydzień w Lidl Polska . Można kupić
Ala piecze i gotujeDrożdżowe roladki są doskonała przekąską w szczególności do piwa. Przechowywane w lodówce są smaczne również na drugi czy trzeci dzień. Wykonanie jest proste a
Mama GotujeJeśli zastanawiacie się co można by przygotować na przyjęcie i zbytnio się nie napracować to polecam te pyszne zawijaski J Są ekspresowe w wykonaniu, można
Mania Gotowaniaszynka 1 klasa 2,6 kg/ szarpak -boczek 2 klasa 0,8 kg /8 mm -golonka 3 klasa 0,6 kg/ 5 mm -skórki wieprzowe 35-40g/kg - ugotowane do miękkości i rozdrobnione /2,5 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 16g/kg -pieprz czarny 2-3g/kg lub biały 2g/kg -mąka ziemniaczana 1% -wywar z gotowania skórek 15% WYKONANIE Mięso
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.PRZYSTAWKA Cielęcina gotowana sous vide z mozzarellą, chipsami z topinamburu oraz focaccią. Od siebie dodam, że w tej przystawce jest również sos na bazie wody z kiszonych ogórków, karczochy, kapary, mix sałat, kwiaty, oliwa pietruszkowa... 🍛DANIE GŁÓWNE Polędwiczka wieprzowa w ziołowej otoczce z fioletowymi ziemniakami oraz młodymi warzywami. Puree z fioletowych ziemniaków otoczone zostało w pudrze z szynki parmeńskiej
bistro mamabądź szynki * 2 laski kiełbasy np. podwawelskiej czy toruńskiej ok. 40-50 dkg * 10 dkg suszonych grzybów leśnych * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * majeranek *3 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * sól, pieprz * 1 cebula * 5 dkg pokrojonej słoniny * 1 łyżka mąki (opcjonalnie) Łopatkę pokroiłam w mniejsze kawałki, przełożyłam do garnka i zalałam wodą. Nastawiłam na gotowanie
Pieprzyć z Fantazjąbądź szynki * 2 laski kiełbasy np. podwawelskiej czy toruńskiej ok. 40-50 dkg * 10 dkg suszonych grzybów leśnych * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * majeranek *3 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * sól, pieprz * 1 cebula * 5 dkg pokrojonej słoniny * 1 łyżka mąki (opcjonalnie) Łopatkę pokroiłam w mniejsze kawałki, przełożyłam do garnka i zalałam wodą. Nastawiłam na gotowanie
Pieprzyć z Fantazjąrulony z szynki. [embed]https://youtu.be/rWcPVCqAQR4[/embed] Składniki na sałatkę jarzynową z groszkiem i kukurydzą (duża miska): 10-12 średnich ziemniaków (1 kg) 2 średnie marchewki duże jabłko por 4 jajka około 8 ogórków konserwowych (300 g) puszka kukurydzy konserwowej puszka groszku konserwowego 5-6 łyżek majonezu łyżka musztardy (dałam ostrą) sól, pieprz Przygotowanie Marchew i ziemniaki gotujemy w mundurkach
e-PrzepisyKulinarneszynki) 15 pieczarek 2 ząbki czosnku 2 małe cebule 200 g sera żółtego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego olej / masło do smażenia majeranek, tymianek, sól, pieprz, bazylia, oregano, (ostra papryka - opcjonalnie) Sos beszamel: 40 g masła 40 mąki pszennej 200 ml śmietany 12 % 1 żółtko 2 szklanki mleka (500 ml) sól, pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach
W Moim Magicznym Domuszynką) 1 brokuł 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 20 dkg żółtego sera 3 łyżki masła 4 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka przyprawa do kurczaka,gałka muszkatołowa, sól i pieprz olej do smażenia *** Mięso z kurczaka kroimy w kosteczkę, obsypujemy przyprawą i podsmażamy na patelni na złoty kolor *** *** Tortellini gotujemy w osolonej
Blog z Apetytemgotuję 2,5 min na mocy 1000W (przy 3 minutach wrap był zbyt łamliwy, 2,5 jest wystarczające). Wrap bez problemu odchodzi z foremki- wystarczy podważyć łopatką do naleśników. Na zdjęciu poniżej gotowy wrap w dwóch wersjach. Ten jaśniejszy jest bez dodatku papryki :-) Nadzienie do wrapa jest dowolne, co kto lubi. W moim zwykle jest szynka, pomidory, sałata. Polecam
Marta próbujecukier 1 i 1/2 łyżki kucharek naturalny do smaku suszona natka pietruszki 3 łyżki śmietana 18% do zup i sosów 1/4 szkl. mięso mielone wieprzowe z szynki 300 g. pomidory z puszki krojone Łowicz 1 puszka koncentrat pomidorowy Łowicz 2 łyżki sól, pieprz do smaku woda 1/2 szkl. olej 2 łyżki papryka(...)czosnkowa 1/2 łyżeczki pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki zioła prowansalskie 1 łyżka ser żółty starty 1/2 szkl. makaron kolanka lub spaghetti 1 op. METODA: Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Do gara wlewamy wodę. Wrzucamy skrzydełka i obrane warzywa tj. por, marchew, seler, cebula, korzeń pietruszki, kapusta, gałązki lubczyku i natki pietruszki. Dodajemy grzyby suszone
Kuchnia PaulettesKuchnia wielkanocna oprócz jajek, bab, mazurków, barszczu, kiełbasy to również różnego rodzaju pieczyste. Na stołach królują pieczone szynki, polędwice, boczki i pasztety. Mnie osobiście z Wielkanocą najbardziej kojarzy się pasztet z królika. Taki też znalazł u nas miejsce w świątecznym menu. Pasztet jest delikatny, a dzięki dodaniu boczku nie jest suchy(...)wiórzasty lecz wilgotny, smaku dodają mu zioła, a wątróbka odpowiada za konsystencję. Praktycznie robi się sam, bo w kuchni powoli gotuje się królik, a następnego dnia mieli się wystudzone składniki, miesza z jajkami i bułką, i piecze. Mój pasztet zawsze zbiera dużo komplementów od każdego, kto go skosztuje. Mam nadzieję
To co kochamsalami lub szynkę. Staram się więc przyrządzić coś na kanapki w wersji bezmięsnej. Warzywne pasty czy hummus , cieszą się u nas dużą popularnością. Nawet dzieci doceniają ich smakowe walory. Ponieważ u nas w domu pasta z fasoli to smakołyk, do jej przygotowania zawsze używam suchej fasoli i to w dużej ilości. Moczę ją przez noc, a potem gotuję w osolonej
codojedzeniatortellini z szynką 1 brokuł 200 g żółtego sera Olej do smażenia Masło do formy Sos beszamelowy: 1,5 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Ok. 750 ml mleka Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Sok z cytryny Suszony koperek Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy na rozgrzanej patelni. Brokuł oraz makaron tortellini gotujemy do miękkości
VioletoweKucharzenieszynka, boczek) 1 cebula 5 jajek 50 ml śmietany - użyłam kremówki 30 g startego sera - np Parmezan , szczypior od dymki drobno pokrojony 1 papryczka jalapeno drobno pokrojona garść bazylii, posiekanej sól, pieprz patelnia którą można wstawić do piekarnika przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Jarmuż opłukać, pozbawić grubych łodyg, drobno pokroić, zalać wrzątkiem, posolić, gotować
Stare Garymięsa od szynki 2 jaja 3-4 czubate łyżki kaszki manny sól, pieprz papryka słodka 1 cebula kostka rosołowa cielęca liść laurowy ziele angielskie przecier pomidorowy śmietanka koperek Wykonanie: Mięso mielimy przez maszynkę wraz z cebulą.Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, sól, pieprz, paprykę oraz kaszkę manną.Całość wyrabiamy. Mokrymi rękoma formujemy małe klopsiki i wrzucamy na gotującą wodę
Walijskie Pichcenie