szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:244/407)

Pizza z burakiem 124

szynki parmeńskiej – pieczonego buraka. Tak też zrobiłam i nie żałuję! Szukając informacji na temat buraków na pizzy odkryłam, że ten sposób jej przyrządzania jest już praktykowany przez innych i taką pizzę można spotkać w menu niektórych pizzerii. Pizza z burakiem i kozim serem Ser kozi bardzo pasuje do buraków. Często pojawia się w przepisach na sałatki z gotowanym

Wiszniówka
Proste kotleciki w sosie pomidorowym 250

Proste kotleciki w sosie pomidorowym. Idealne na obiad dla całej rodziny. Naprawdę proste w przygotowaniu. Pyszne, podane w gęstym pomidorowym sosie na bazie passaty pomidorowej. Do

Słodkie okruszki
Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem 137

szynka) 200 g boczku wędzonego około 250 – 300 g ryżu średniej wielkości włoska kapusta łyżka smalcu granulowany czosnek papryka słodka pieprz sól Kapustę obieramy z zewnętrznych i uszkodzonych liści. Wycinamy głąb z kapusty i wkładamy ją do dużego garnka, wyciętą stroną do góry. Zalewamy wodą tak aby kapusta była cała przykryta. Czekamy, aż woda zacznie wrzeć i gotujemy około

PatiGotuje
Zapiekana botwina z jajkami 145

mnie gotować nie nauczył. Mam mściwą satysfakcję, bo koniec końców, okazało się, że robię to lepiej niż on. Ave Ja! Zostawmy durnych byłych i zajmijmy się czymś przyjemnym. Botwina zapiekana z jajkiem jest genialna na śniadanie, jest też dobrym zamiennikiem obiadu. Robi się szybko i jest pyszna. W przepisie występuje chorizo, ale spokojnie można zastąpić je boczkiem, kiełbasą, szynką, można

ladykitchen
Jajeczne muffiny 329

Na 9 porcji potrzebujemy: 6 dużych jaj 1 dużą pszenną bułkę  10 dkg dowolnej wędliny pokrojonej w kostkę 10 dkg startego żółtego sera garść posiekanego

Kolejny blog o gotowaniu
szynka i schab 136

paprykę, ziele,liście, jałowiec... wg uznania Liście, ziele i jałowiec mielimy lub rozkruszamy w moździerzu... Mięso przed przyprawianiem nakłuwamy patykami od szaszłyków... Przyprawy mieszamy i nacieramy nimi schab i szynkę...przyprawione wstawiamy do lodówki  na 12-24 godz. odwracamy 2 lub 3 razy i odlewamy wydzielinę... Gdy mięso przestaje puszczać soki, to przekładamy je  do parzenia W dużym(...)garnku zagotowujemy wodę i wówczas wkładamy mięso żeby przez 10-15 min pogotować na małym ogniu,  potem wyłączamy palnik i zostawiamy do wystygnięcia minimum 6 h Po wystygnięciu gotujemy jeszcze raz (od zagotowania 10-15 min) i zostawiamy... Potem wyjmujemy i osuszamy... Można wstawić na kratkę w piekarniku, nastawić 50 st. C i termoobieg / 30 min Po wysuszeniu pakujemy

chleba naszego
Zupa fasolowa 167

boczek, szynka kiełbasa; im więcej, tym lepiej) 1 marchewka 2 - 3 ziemniaki kawałek selera (nieduży, tak "do smaku") listek pora woda 1 - 2 liście laurowe suszony majeranek sól, pieprz Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc - wciągnie wodę, zmięknie i szybciej się ugotuje. Następnego dnia dolewamy do fasoli wodę (sporo, ok. 5 cm nad powierzchnię fasoli) i gotujemy

Czary - gary w kuchni
Pyszne klopsiki w sosie musztardowym 170

kuchni i zrobić pyszny domowy obiadek . Będzie pysznie oj będzie :)   S kładniki kluski śląskie: 1 kg ziemniaków  mąka ziemniaczana sól Klopsiki wieprzowe w sosie musztardowym : szynka wieprzowa 500 g jajo 1 szt  bułka tarta 2 łyżki sól do smaku  pieprz do smaku  Natura Smak John 3 czubate łyżeczki Tradismak    Wywar(...)seler 100 g por zielona część  musztarda 2 łyżki ( jasnej) śmietana 30% 200 ml     Wykonanie klusek śląskich: Obieramy ziemniaki , kroimy je w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu mielimy ziemniaki i  wkładamy z powrotem do garnka w którym się gotowały . Dzielimy na 4 części i 1/4 wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy

Różowa kuchnia
Zrazy wołowe jak u babci 164

końcem gotowania). Dodajemy wino. Zrazy dusimy około 2 godzin lub do miękkości. Wyjmujemy zrazy wołowe z brytfanny, wyjmujemy pietruszkę. Powstały sos zagęszczamy (opcjonalnie) 1 łyżką mąki i śmietaną lub mlekiem. Zrazy wołowe z obłędnym sosem winno-grzybowym najlepiej smakują z pyzami. Podobne przepisy Sos tatarski prawdziwy Pasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym czyli ... Zielone szparagi w szynce parmeńskiej

Pociąg Do Kuchni
Dietetyczne carbonara z makaronem Shirataki 199

gotowaniu, w końcu święta idą. W tym tygodniu przetestowałam wiele nowych produktów, które ostatnio dostałam. Jednym z nich był  Makaron konjak/shirataki typu spaghetti . Wymyśliłam sobie lekką wersję carbonara POLECI MI KTOŚ W POZNANIU SALON TATUAŻU GDZIE TERMINY I CENA MNIE NIE ZABIJE? Składniki (porcja): opakowanie makaronu shirataki typu spaghetti jajko 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego około 80g szynki drobiowej

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wiosenna sałatka FIT 188

gotować 1-2 minuty, przełożyć do lodowatej wody, wystudzić, odsączyć na sicie. Warzywa powinny być chrupiące, nie rozgotowane. Quinoe i ryż przełożyć na talerz, obok rozłożyć warzywa, dodać cienko pokrojone rzodkiewki i cebulę odsączoną z octu, polać dresingiem, przybrać ziołami i jadalnymi kwiatami. Posypać grubo mielonym pieprzem.  Sałatkę można posypać prażonymi ziarnami, podać z kozim serem lub szynką dojrzewającą

SzczyptaSmaQ
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 241

najłatwiejsze i najszybsze do zrobienia, bo nie trzeba kapusty zbyt długo obgotowywać a i same gołąbki duszą się krótko.  Składniki: około 1 kg chudego mięsa - w moim przypadku szynka wieprzowa, 1 szklanka suchego białego ryżu , 1 jajko , 1 mała sucha bułka , 1 łyżka musztardy francuskiej , 1 czubata łyżeczka imbiru mielonego , sól , pieprz świeżo zmielony , 1 łyżka(...)majeranku , pół szklanki zimnej wody , oraz 1 większa młoda kapusta . Kapustę obrać z wierzchnich, brzydszych liści. Obgotować ją lekko zdejmując w trakcie odchodzące liście. Trzeba uważać, żeby kapusta nie gotowała się za długo, żeby liście nie były zbyt miękkie. Mają się tylko sparzyć. Ze sparzonych liści ściąć ostrym nożem środkowy nerw, który jest łykowaty. Ryż

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka wiosenna 151

Prawdziwa bomba... nie kalorii, a WITAMINOWA. Uwielbiam tego typu sałatki, sałata zielona, pomidor, por... wszystko co najlepsze. Polecam wypróbować. Jest prosta i szybka w wykonaniu. Polecam

Gotuję Testuję
Kanapki z piekarnika 186

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com  Prosta i idealna propozycja na śniadanie, gorącą kolację, czy zwykłą przekąskę. Do wykonania ciepłych kanapek - zmotywowała mnie Kasia

Di gotuje
Bułeczki skręcane ala pizza 433

Z pewnością po świętach zostało Wam w lodówkach sporo jedzenia. Mam dla was propozycję na wykorzystanie wędlin i sera. Takimi bułeczkami ala pizza z pewnością zaskoczycie

Ala piecze i gotuje
PARÓWKI W CIEŚCIE Z OREGANO 358

Domowa alternatywa dla hot-dogów ze stacji paliw czy marketu – chrupiące, puszyste ciasto z nutą oregano, do tego ketchup, musztarda i dowolne warzywne dodatki. Parówki

Nerds Kitchen
Bigos pieczony. Król świątecznego stołu [PRZEPIS] 160

świąteczny – pieczony Składniki: 4 duże cebule, 1,5 kilograma dobrej kapusty kiszonej, 500 gramów wołowiny gulaszowej (najlepsza będzie pręga), 500 gramów wieprzowiny (dobrze sprawdzi się łopatka, raczej nie szynka), 500 gramów dobrej kiełbasy (może być różnego rodzaju), dwie garście suszonych grzybów, garść śliwek wędzonych, dwie czubate łyżki papryki czerwonej w proszku, czarny pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, szklanka(...)dużej patelni na oleju razem z cebulą przesmaż mięsa pokrojone w kostkę i kiełbasę. Gdy się zarumienią, podlej wodą i duś aż wszystko będzie bardzo miękkie. Jeśli będziesz gotować mięso razem z kapustą, ze względu na kwas potrwa to znacznie dłużej. Na koniec do mięsa dodaj paprykę w proszku i wymieszaj. Kapustę kiszoną pokrój i raz przepłucz wodą. Gotuj razem

Kulinarna Polska
Forszmak – tradycyjny gulasz przygotowywany po świętach 691

Forszmak – tradycyjny gulasz przygotowywany po świętach Idealny sposób na wykorzystanie poświątecznych mięs, szynek i kiełbas. Przygotowując ten pyszny gulasz wykorzystujemy pozostałe kawałki wędlin i pieczeni, które zostały nam w lodówce po świętach lub większych uroczystościach. Dodajemy także kiszonego ogórka oraz koncentrat pomidorowy i opcjonalnie możemy także dołożyć inne warzywa lub np. pieczarki, u mnie była to papryka, której akurat(...)miałam za dużo w lodówce     Składniki: ok 500g wędlin, pieczonych lub gotowanych mięs, kiełbasy 1 cebula 1 łyżka oleju ok. 3 szklanki bulionu opcjonalnie papryka czerwona lub żółta 2 ogórki kiszone 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 2 łyżki posiekanej pietruszki Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżka majeranku

Blog z Apetytem
ŻUREK BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE 160

szynki, dodaję suszone grzyby i całość doprowadzam do wrzenia, na niedużym palniku, co jakiś czas mieszając i dokładnie zeskrobując dno. W międzyczasie kroję boczek i cebulę w kostkę. Na patelni obsmażam kawałki boczku, dodaję do nich cebulę i smażę do miękkości, pod koniec dodaję przeciśnięte przez praskę obrane ząbki czosnku. Mieszam razem, zdejmuję z palnika i dodaję do gotującej się

Smaczne Zdrowe
Kanapka drwala z białą kiełbasą i makaronowym burgerem 119

Kanapka, po zjedzeniu której będziesz miał siłę by góry przenosić!  Niezwykle smaczna, treściwa i bogata. Dasz radę jej się oprzeć? Potrzebujemy: 1 opakowanie kiełbasy białej z szynki Maestro Henryk Kania kilka kromek chleba wieloziarnistego Makaronowy burger: 200 g suchego makaronu typu kolanka, ja użyłam kolorowych mini kolanek  350 g żółtego sera sól, pieprz Tempura: 100 g mąki pszennej(...)lodowatej wody olej kokosowy do smażenia Sos czosnkowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu  3 przeciśnięte ząbki czosnku sól, pieprz Kilka godzin wcześniej gotujemy makaron al dente. Po ugotowaniu mieszamy go z utartym serem i przekładamy do silikonowej foremki lub foremki wyłożonej folią spożywczą. Wyrównujemy górę, studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki.  Kiedy nasz makaronowo

MamaOskarka
Pieczeń z jajkiem 127

szynkę... Do tego robi się ją szybko w porównaniu do innych wędlin domowych. Zachęcam Was więc do przygotowania jej na tegoroczne święta. SKŁADNIKI ok. 1,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka lub karkówka) 7 jajek 3 bułki kajzerki (najlepiej czerstwiejące) 2 cebule 2 łyżki oleju sól, pieprz (świeżo mielony) dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do formy 4 jajka gotujemy

Czary - gary w kuchni
Frittata z tuńczykiem 152

tuńczyka z makaronem. Nie jest to jednak wersja makaron a'la pasta, ale frittata. Frittata to taki włoski omlet zrobiony z jajek z różnymi dodatkami - najczęściej pomidorami, serem albo szynką. Danie świetne na każdą porę dnia.   Ja zapraszam na wersję makaronową z tuńczykiem. FRITTATA Z TUŃCZYKIEM Składniki: makaron spaghetti na 1 porcję 3 jajka 1/2 cebuli 1/2 puszki tuńczyka(...)własnym 3 łyżki ser żółty startego    4 łyżki oliwy z oliwek 1 szczypta soli do smaku 1 szczypta pieprzu do smaku pomidorki koktajlowe   Przygotowanie: Makaron spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu.  Jajka roztrzepujemy w misce ze startym serem. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz odsączonego z zalewy, rozdrobnionego tuńczyka. Do masy jajecznej dodajemy pokrojone, ugotowane spaghetti

Bon appetit mon amie
Sałatka z tortellini, suszonymi pomidorami i serem camembert 250

szynką ( do kupienia w Biedronce) bazylia ( nieduża garść świeżej lub płaska łyżka suszonej) kilka łyżek ziaren słonecznika Sos*: 6 łyżek oleju 2 łyżki octu winnego ząbek czosnku 1,5 łyżeczki miodu sól, pieprz  *W wersji oryginalnej zamiast własnoręcznie przygotowanego sosu podany był sos typu greckiego, także to już Wasz decyzja, którą opcję wybierzecie. Mi obie bardzo smakowały ;) Tortellini gotujemy

Czerwona Porzeczka
BIGOS CYGAŃSKI 262

Bardzo lubię potrawy jednogarnkowe: bigosy, gulasze, leczo... dlatego często gotuję różnego rodzaju bigosy.  Bigos cygański nie ma za dużo (a właściwie nic) wspólnego z naszym tradycyjnym bigosem, nie zawiera grama kapusty, a podstawą jest ...  cebula :) Ale jest pyszny!  Innowacyjny, o trochę innym smaku ... małe klopsiki w otoczeniu słodkiej cebulki, pieczarek i ogórka kiszonego w pysznym pomidorowym sosiku(...)Składniki: 1kg cebuli 0.5kg mięsa mielonego (mielona łopatka, karkówka, szynka) 0.5kg pieczarek 3 ogórki kiszone sól, pieprz ostra papryka majeranek (do klopsików) koncentrat pomidorowy (do smaku) Wykonanie: Zaczynamy od zmielenia mięsa na nasze maleńkie klopsiki. Mięso doprawiamy tak jak na zwykłe mielone: solą, pieprzem, papryką, majerankiem. Formujemy malutkie klopsiki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na oleju. Cebulę kroimy

Walijskie Pichcenie
MIELONE Z MIĘSA Z ROSOŁU 264

kroimy na kilka części. W maszynce do mięsa (lub melakserze) mielimy ugotowane mięso wraz z cebulą. Dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy: sól, pieprz, koperek, musztardę, trochę przyprawy do kurczaka. Gotowane mięso jest bardzo delikatne w smaku, więc musimy je dość mocno przyprawić. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron(...)usmażeniu na każdym klopsiku układamy wiórek sklarowanego masła, przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy, aż masełko wsiąknie w klopsy wzbogacając ich smak.  U mnie z purre ziemniaczanym  z szynką i marchewką (przepis   TUTAJ ),  ogórkiem i czerwoną zasmażaną kapustą

Walijskie Pichcenie